URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Septembrie 2010, 08:12

Directori ciubucari

Directori ciubucari TOTUL SE REZOLVĂ. Poarta Şcolii generale nr. 8 "Nicolae Bălcescu" (fundal) se poate deschide în faţa oricărei persoane care se înţelege la un preţ de închiriere cu directorul unităţii de învăţământ, Ioan Mocan (foto). După ce iniţial a inventat o "sumă minimă" impusă de Primărie pentru închiriere, care nici nu există, Mocan a lăsat-o mai moale şi a decretat: "Discutăm şi rezolvăm"...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Unii se distrează, alţii plătesc. Cam aşa s-ar descrie felul în care directorii de şcoli din Oradea închiriază sălile de clasă sau de sport, "uitând" apoi să declare aceşti bani administraţiei locale, cea care are "privilegiul" de a plăti cheltuielile administrative ale şcolilor.

Drept urmare, acei bani negri rămân la cheremul directorilor de şcoli care, dacă sunt relativ cinstiţi, îi folosesc în interesul elevilor, iar dacă nu, doar în avantajul lor personal. BIHOREANUL a vrut să afle cât de oneşti sunt directorii orădeni şi dacă le surâde sau nu ideea să facă un ciubuc...

Capcana

Ca să testeze probitatea unor directori de şcoli din Oradea, reporterul BIHOREANULUI i-a sunat, aleatoriu, pe câţiva dintre ei, pretinzând că se numeşte Alina Floruţ şi este o orădeancă ce are nevoie de o sală de clasă timp de două ore, trei sâmbete la rând, pentru nişte cursuri de limba maghiară.

Primul sunat a fost Ioan Mocan, directorul Şcolii Generale Nicolae Bălcescu. "În principiu da, putem să închiriem. Să vedem problema financiară. Trebuie să văd tariful, că n-am mai închiriat de un an", a spus directorul, de îndată ce a aflat despre ce e vorba. Următoarea lui întrebare a fost ce modalitate de plată foloseşte Alina. Când a aflat că numerar, nu prin bancă, deci că primeşte banii în mână direct, fără nicio altă complicaţie, Mocan s-a mai liniştit. Însă a adus în discuţie o altă problemă: "Trebuie să mă documentez, că a fost o sumă minimă impusă de la Primărie pe oră, parcă 2-3 milioane pe oră".

După ce interlocutoarea i-a zis că suma i se pare cam mare, directorul a lăsat-o mai moale şi a venit şi cu soluţia salvatoare. "Discutăm. La urma urmei, o facem şi neoficial". Când Alina i-a spus că n-are nicio problemă să închirieze "neoficial" sala, adică fără chitanţă, dar că totuşi 200 de lei e mult, Mocan şi-a liniştit clienta şi i-a zis: "Auziţi, o rezolvăm. Dar asta ar însemna să mai discutăm săptămâna viitoare. Puteţi conta să veniţi la noi la curs. Mai scădem, daţi-mi marţi un telefon".

Bani şi la femeia de serviciu...

Deşi Mocan a invocat un "tarif minim" impus de municipalitate, acest tarif nu există. "Primăria nu a impus şcolilor niciun tarif minimal după care să-şi închirieze spaţiile", spune Cristian Beltechi, şeful Administraţiei Imobiliare Oradea. În concluzie, directorul de la Bălcescu a încercat probabil să fenteze cu o sumă mai mare, spunând că aşa impune Primăria. Iar după ce ar fi luat banii, într-un caz fericit ar fi declarat municipalităţii o sumă mai mică, păstrând restul pentru sine. Ori n-ar fi declarat-o deloc.

Un preţ mult mai mic decât Mocan a cerut directorul de la Şcoala Generală nr. 16 din Rogerius, Vasile Gârba, pentru închirierea unei săli de clasă: 50-70 de lei. "Dar ştiţi, noi sâmbăta n-avem om în şcoală. Eventual dacă chem de-acasă o femeie de serviciu, dar care trebuie plătită", a spus Gârba. Când Alina i-a zis că nu are nicio problemă să plătească şi femeia, atât timp cât se înţeleg la preţ pentru sală inclusiv neoficial, directorul a spus că închirierea nu e o problemă. "Ne putem înţelege la sală. Trebuie să vorbesc numai cu femeia de serviciu, să-i spun că-i oferiţi o sumă. Facem să fie bine. Patru milioane au pe lună săracele, d-aia mă zbat şi pentru ele", a mai spus Gârba.

În final, după ce Alina i-a zis că n-are nevoie de nicio chitanţă, directorul a zis că banii oricum se pun la comitetul de părinţi. Adică, teoretic, îi va folosi în interesul elevilor.

Negociem, cum să nu?

04 mihai cretu 1.jpgDispus să închirieze sala neoficial, fără niciun fel de acte, s-a arătat şi directorul Colegiului Tehnic Constantin Brâncuşi, Mihai Creţu (foto). Totuşi, prudent, el a zis că astfel de discuţii nu se poartă prin telefon. "Noi 300.000 (n.r. 30 de lei) am luat pe oră şi la asociaţiile de proprietari şi la cine a mai venit. Discutăm săptămâna viitoare, că avem timp", a spus el. Întrebat dacă preţul poate fi negociat în cazul în care sala ar fi închiriată pe o perioadă mai lungă, Creţu a spus că da. Semn că nici el nu are un tarif fix după care să se ghideze şi pe care să îl ofere clienţilor, respectiv să îl declare Primăriei.

Totuşi, prin capcana întinsă directorilor de şcoli BIHOREANUL a găsit şi dascăli cinstiţi, care au direcţionat rapid clienta spre contabilitate, locul de care ar trebui de altfel să ţină problemele financiare ale şcolii. "Există un tarif, eu nu-l ştiu. Haideţi la şcoală la contabilitate şi vedeţi", a spus Ioan Hora, directorul Liceului Teoretic Lucian Blaga. Când Alina a încercat să-l "îndulcească", spunându-i că e dispusă şi la o înţelegere în doi, adică fără acte şi cu banii jos, Hora a insistat că, dacă doreşte să închirieze, femeia trebuie să meargă la contabilitate.

Numai cu chitanţă s-a oferit să închirieze şi directorul de la Şcoala Generală Dacia, Florian Hava. "Noi avem tarif fix de 30 de lei pe oră pentru sala de clasă sau pentru amfiteatru. Veniţi, alegeţi unde doriţi, cu chitanţă, şi aveţi sala", a spus Hava.

Ac de cojoc

04 cristian beltechi.jpgMunicipalitatea ştie de aceste practici necinstite ale directorilor de şcoli. De altfel, şeful de la AIO, Cristian Beltechi (foto), a şi declarat într-o recentă conferinţă de presă că el cunoaşte prea bine obiceiul de a "declara sau nu" aceste venituri, precum şi pe acela de a face risipă cu utilităţile, chiar şi în perioade de vacanţă. Tocmai de aceea Primăria a pregătit descentralizarea cheltuielilor şcolilor, astfel ca municipalitatea să nu mai plătească toate facturile de utilităţi ale unităţilor de învăţământ, iar directorii doar să-şi bage în buzunare profiturile.

Practic, din ianuarie 2011 fiecare şcoală va primi o sumă fixă pe care va trebui să o gestioneze astfel încât să-i ajungă pentru toate plăţile pe care până acum le făcea Primăria. Dacă vor rămâne cu bani după ce au achitat facturile, directorii vor putea folosi aceşti bani în interesul şcolii. Dacă nu, vor trebui să se străduiască mai mult pentru reducerea cheltuielilor şi creşterea veniturilor, cum sunt cele din închirierea sălilor.

Iar atunci, teoretic, se vor "cerne" directorii care sunt şi buni manageri şi care îşi aduc aminte şi de buzunarul şcolii, nu doar de-al lor.


RECORD MISTERIOS
O şcoală cât zece

04 ruben filimon.jpgCă directorii de şcoli sunt prea puţin interesaţi de cheltuielile pe care le au unităţile de învăţământ, ci mai mult preocupaţi de veniturile la negru, a demonstrat-o situaţia aberantă pe care Primăria a depistat-o la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul din Oradea. În iulie, adică într-o lună de vacanţă, şcoala a consumat 3.185 de metri cubi de apă, în condiţiile în care nu există defecţiuni ale conductelor, deci nici pierderi. "Ar fi trebuit să consume în această lună cel mult 300 de metri cubi", a spus Cristian Beltechi, directorul AIO, bazându-se şi pe faptul că luna februarie, de pildă, când a fost lună de şcoală, Colegiul a consumat 1.920 de metri cubi de apă.

Directorul şcolii, Ruben Filimon (foto), a pus consumul record în cârca celor două cămine universitare aflate în vecinătatea şcolii şi al căror consum se cumulează cu cel al şcolii. Totuşi, el n-a ţinut cont şi de faptul că şi studenţii erau în vacanţă în luna iulie, şi chiar dacă ar fi fost în cămin, e greu de crezut că de unii singuri au folosit mai multă apă decât căminele şi şcoala împreună într-o lună din afara vacanţei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
.
Ia vedeti si voi care-s scolile unde directorii baga bani in buzunar de la anumiti furnizori de servicii foto...ca sa le tina locul cald si sa nu dea voie la alti fotografi in scoala!
Postat 27 Septembrie 2010, 09:30 de .
chirii in scoli
Trebuia sa sunati si la scoala Ioan Bococi.... O alta practica...pe banii de proiecte europene, stiati ca se plimba doamnele din conducere cu familiile lor / sot, copil / in loc sa ajunga la vizitele de proiect cadrele didactice care lucreaza efectiv la ele ? Si mai sunt si alte mizerii, care la o cercetare minutioasa ar fi soase la iveala !!!
Postat 16 Septembrie 2010, 10:22 de cristian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON