URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Decembrie 2016, 07:28

Denunţător de profesie: Ca să-şi scape pielea, fostul director de la Colegiul Şaguna, Răzvan Vonea, colindă prin oraş cu... şpaga şi denunţul

Denunţător de profesie: Ca să-şi scape pielea, fostul director de la Colegiul Şaguna, Răzvan Vonea, colindă prin oraş cu... şpaga şi denunţul BOLNAV PE PLAJĂ. Din 2014, când a fost arestat o lună de zile, Răzvan Vonea n-a mai prea dat pe la şcoala unde predă. Profesorul a stat aproape exclusiv în concedii medicale, ceea nu l-a oprit însă să lucreze pe cont propriu ca expert contabil, şi nici să-şi petreacă o vacanţă în Florida, SUA, cu care să se laude pe Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul director al Colegiului Tehnic Andrei Şaguna, Răzvan Vonea, s-a convertit ca denunţător! Trimis în judecată fiindcă promitea şi rezolva elevilor şi prietenilor aproape orice, de la note la diplome, Vonea i-a întins o capcană unui medic, ca să aibă pe cine denunţa pentru corupţie şi, astfel, să obţină pentru sine o pedeapsă redusă.

Picat în groapa săpată de profesor, medicul Petru Bala s-a pomenit cu şpăgi ascunse în "atenţii" inofensive, fiind turnat de corupător şi condamnat, în primă instanţă, la 3 ani de închisoare cu suspendare. "Am căzut în capcana unui bandit", spune doctorul, sperând că la recurs judecătorii vor ţine cont, totuşi, că Vonea i-a înscenat darea de mită. O manevră în care profesorul chiar pare să se fi specializat...

Denunţător surpriză

Pe 19 aprilie 2016, un comunicat al Parchetului Bihor anunţa că doctorul Petru Bala, specialist în recuperare medicală şi balneofizioterapie, care de 36 de ani lucrează la Hotelul Ceres din Băile 1 Mai, a fost reţinut în urma unui flagrant, după ce a primit mită 200 lei şi o ciocolată. Conform procurorilor, medicul a luat banii şi ciocolata de la un pacient în schimbul unui certificat pentru concediu medical, după ce anterior mai primise 150 lei şi o sticlă de whisky de la aceeaşi persoană, devenită denunţător. O lună mai târziu, doctorul era trimis în judecată, iar pe 11 noiembrie a şi încasat prima sentinţă: 3 ani de închisoare cu suspendare, 60 zile de muncă în folosul comunităţii, plus interdicţia de a mai profesa timp de 3 ani.

Povestea este, însă, mult mai interesantă: denunţătorul lui Bala este nimeni altul decât Răzvan Vonea, fost director al Colegiului Şaguna, el însuşi "client" al Tribunalului, după ce în februarie a.c. a fost trimis în judecată de Parchetul Bihor pentru abuz în serviciu în formă continuată, luare şi dare de mită, trafic şi cumpărare de influenţă. Rechizitoriul arată că Vonea dădea note din burtă unor chiulangii, cel mai probabil contra cost, şi lua şi da şpagă de la şi la tot felul de cunoştinţe pentru a obţine note şi diplome pentru "clienţi" de-ai săi.

Prins în plasă

La o primă vedere, Vonea ar putea să pară "aterizat" din întâmplare în dosarul doctorului Bala. În realitate, acesta a pornit chiar de la el. BIHOREANUL a aflat că Vonea l-a căutat pe medic la începutul lunii aprilie, pentru o consultaţie, dar nu ca un pacient oarecare, cu bilet de trimitere şi programare prealabilă, ci apelând la o amică, maseusă la Ceres (unde lucra ca asistentă şi viitoarea lui soacră, Doina Udrea), pentru a-i rezolva consultaţia. Motivul: nişte dureri de spate cauzate, spunea Vonea, de... multele rugăciuni pe care le făcea.

În timpul consultaţiei, pacientul i-a spus dintr-o dată doctorului că, de fapt, îi trebuia doar concediu medical. Pentru asta, i-a răspuns Bala, avea însă nevoie de un bilet de trimitere de la doctorul de familie, de cardul de sănătate şi de o adeverinţă de la locul de muncă. Cum nu avea actele la el, Vonea a fost reprogramat pentru o nouă consultaţie, după două săptămâni. La ieşirea din cabinet, a avut grijă să lase lângă biroul doctorului o plasă cu o "atenţie". "I-am spus că nu e cazul, dar a ieşit, lăsând punga. Acasă am văzut că înăuntru era o sticlă de whisky şi 150 lei", spune Bala.

"Nu am cerut"

Pe 19 aprilie, Vonea a revenit la cabinet. De cum a intrat, le-a împărţit iconiţe medicului şi asistentei, declarându-se foarte credincios. Apoi, când Bala îi scria actele de concediu, i-a dat asistentei o ciocolată, iar o alta a pus-o pe masa doctorului. După care şi-a luat actele şi a ieşit.

Medicul susţine că abia după plecarea lui Vonea a observat că ciocolata era înfăşurată în folie transparentă, iar în aceasta erau 200 lei. Pe când desfăcea ambalajul, în cabinet au intrat procurorii, care i-au spus: "Las-o jos! Ai luat şpagă!". Urmarea? A fost reţinut 24 de ore, iar după o lună a şi fost trimis în judecată.

Bala susţine că nu i-a pretins nimic lui Vonea în shimbul concediului medical. "Nu i-am cerut mită, nu am condiţionat actul medical şi nici nu i-am făcut vreun favor care să-l fi obligat la vreo atenţie". E drept, a admis la proces - mergând, la sfatul avocaţilor, pe procedură simplificată - că nici n-a refuzat atenţiile, sperând că va primi o pedeaspă mai uşoară, doar pentru acceptarea mitei.

Strategia nu i-a folosit. Dimpotrivă, Bala a încasat o condamnare mai mare decât faimosul fost prodecan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie, Constantin Romanul, pe care Curtea de Apel l-a condamnat anul trecut la doar 2 ani de închisoare cu suspendare, după ce fusese prins în flagrant încasând de la 25 de studenţi şpăgi între 50 şi 200 euro, pentru a-i trece la examene.

Ca să se scoată...

Doctorul Petru Bala e convins că Vonea l-a căutat dinadins ca să-l corupă. "El nu este o victimă, ci şi-a căutat o victimă. N-a fost bolnavul care vine la tratament şi i se cere mită". Care a fost motivaţia, nu-i greu de bănuit: cum denunţarea unei fapte de corupţie reduce cu o treime limitele de pedeapsă pentru cel judecat, pentru că l-a turnat pe Bala, Vonea va putea primi în propriul dosar o pedeapsă mult mai blândă.

Faptul că a înregistrat cu telefonul inclusiv discuţia de la prima întâlnire şi a predat înregistrarea procurorilor, reclamându-l că a luat şpagă "pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu", îi confirmă medicului că Vonea şi-a căutat propria salvare înfundându-i pe alţii. Mai mult, profesorul le-ar fi recunoscut inclusiv unor apropiaţi că a plănuit mituirea medicului. "N-am avut ce face, trebuia să mă scot cumva", s-ar fi scuzat el, fără să-i pese că firesc ar fi fost să toarne o faptă de corupţie evidentă, nu să provoace una.

Vinovaţii să plătească!

De altfel, Vonea pare să mai fi folosit acelaşi scenariu şi cu două colege de breaslă, Verghelia Tiurbe, de la Casa Corpului Didactic, şi Oana Secară, de la Facultatea de Ştiinţe Economice, cu care împarte acelaşi dosar penal.

În primăvara lui 2014, cei trei urmau să fie membrii unei comisii de inspecţie de grad pentru profesoara Dora Negruţiu de la Colegiul Economic, amică cu Vonea. Procurorii spun că Vonea i-ar fi spus candidatei să-i ofere 100 euro preşedintei comisiei, adică lui Tiurbe, şi 300 lei lui Secară. Tot el şi-a dus amica la biroul celei dintâi şi acasă la cea de-a doua, care îi este chiar verişoară. Ulterior, când povestea a ajuns investigată, Negruţiu a reclamat şpăgile date, iar Vonea le-a confirmat. Însă Tiurbe şi Secară au negat că au primit vreun ban, verişoara lui Vonea susţinând chiar că nu a întâlnit-o vreodată pe Negruţiu, iar de la profesor a primit, la insistenţele lui, doar o sticlă de pălincă şi una de vin de casă, ca între neamuri.

Contactat de BIHOREANUL, Vonea refuză să ofere explicaţii privind noua sa ocupaţie de turnător. "Nu discut astfel de lucruri. Cei care sunt în măsură, să dea verdicte. Iar noi, fiecare, să plătim pentru ce am făcut. Şi pe pământ, şi în ceruri", zice el, cu evlavie. Până la judecata divină, însă, va trebui s-o înfrunte pe cea din sălile Palatului de Justiţie, unde rămâne de văzut dacă judecătorii vor trece cu vederea cum s-a purtat cu aproapele lui...


LANŢUL SLĂBICIUNILOR
Bacter şi Lung, la judecată

Ca într-un joc de domino, procurorii bihoreni doboară, de o vreme, din învăţământul local mai multe piese bănuite de corupţie. Răzvan Vonea a ajuns cercetat şi judecat în urma unor turnătorii făcute de predecesoarea sa de la direcţiunea Colegiului Şaguna, Antiana Lung, anchetată din 2014 pentru delapidare şi acte de corupţie. În urma unui audit comandat tocmai de Vonea, s-a descoperit că Lung făcuse o gaură de peste 60.000 lei în bugetul şcolii, ancheta Parchetului scoţând la iveală şi posibila fraudare a examenului de Bacalaureat în anii 2011 şi 2012.

Ramona Bacter, juristaAjunsă în faţa procurorilor, Lung a început să toarne, povestind că una dintre complicele sale a fost jurista şefă a Inspectoratului Şcolar din acea vreme, Ramona Bacter (foto). Când procurorii au luat-o şi pe Bacter la întrebări, aceasta l-a turnat pe Vonea, arătând cum i-a "rezolvat" surorii sale, Teodora Hanciu, studentă la Ştiinţe Economice, promovarea unui examen la profesorul Corneliu Benţe, iar ei i-a oferit 5.000 euro pentru a-l ajuta să ia Bacul pe fiul unui amic, Petru Popa, patronul unei firme de construcţii. Săptămâna trecută, Bacter şi Lung au fost puse sub inculpare pentru trafic de influenţă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Si nu ne duce pe noi in ispita !
Fereste-ne Doamne de prieteni, ca de dusmani ne ferim si singuri. Amin.
Postat 20 Decembrie 2016, 17:21 de Iness
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON