URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iulie 2011, 08:36

Demolat de ITM: Inspectorii l-au "ars" cu 50.000 lei pe un orădean care îşi face casă ajutat de rude

Demolat de ITM: Inspectorii l-au "ars" cu 50.000 lei pe un orădean care îşi face casă ajutat de rude PE DRUMURI. Pentru că inspectorii ITM i-au trântit o amendă cât casa, mai exact cât un sfert din contravaloarea acesteia, Mircea Fildan (medalion) e gata să renunţe la continuarea construcţiei din simplul motiv că nu are de unde scoate banii. "Să te ferească Dumnezeu de proştii cu diplome puşi în funcţii de răspundere şi de proştii harnici!", reflectează bărbatul la modul în care slujbaşii statului fac exces de zel pentru a demonstra că "se mişcă cu talent"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noul Cod al Muncii începe să-şi arate consecinţele aberante. După o viaţă de muncă, un orădean care şi-a vândut apartamentul la bloc pentru a construi o casă familială îşi vede visul spulberat după ce ITM-ul l-a "prins" că folosea "muncă la negru", ridicând-o cu ajutorul fraţilor şi prietenilor.

Considerat ditamai angajatorul, deşi nu e patron de firmă, şi în pofida faptului că nu face casa pentru a o revinde, astfel încât să fie bănuit că "exploatează" munca altora pentru a obţine un profit, omul e revoltat că inspectorii ITM au dat curs, cu o promptitudine demnă de o cauză mai bună, unei turnătorii făcute de patronul firmei angajate iniţial să-i ridice casa, dar de a cărei prestaţie fusese nemulţumit. Lipsiţi de discernământ, funcţionarii i-au tras o amendă care, pur şi simplu, îl poate ruina...

Socoteala de acasă...

Ajuns spre 50 de ani, orădeanul Mircea Fildan şi-a vândut vara trecută apartamentul de bloc în care locuia cu soţia şi copiii, sperând că la bătrâneţe se va bucura de liniştea traiului la curte. Cu o parte din bani a cumpărat în Velenţa un teren modest, de 446 metri pătraţi, pe care era o casă dărăpănată, iar apoi, după ce s-a răfuit cu birocraţia şi a primit avizele şi autorizaţiile necesare, a demolat vechea construcţie pentru a-i face loc celei noi.

Fiindcă tot bugetul îi era drămuit atent pentru plata documentaţiilor, materialelor şi manoperei, peste iarnă bărbatul a prospectat ofertele firmelor de construcţii, să vadă cu care ar putea ieşi mai ieftin. "Am cules oferte de la cel puţin 12 firme, până am angajat una care se numeşte Nova Stil Casa. Am făcut contract legal, ba am angajat şi diriginte de şantier, ca să nu am probleme cu Inspecţia în Construcţii".

... şi nepotriveala de pe şantier

La turnarea fundaţiei, la mijlocul lunii mai, clientul a fost însă nemulţumit de prestaţia firmei. "Eu şi frate-meu amestecam betonul, iar muncitorii fumau pe cofraje şi se uitau la noi", povesteşte bărbatul. Asta a mai înghiţit-o, dar când a văzut rezultatul operaţiunii, compromise din cauza cofrajelor prost fixate, a decis să renunţe la serviciile firmei. "Erau armături puse câş, fiarele ieşeau în exterior, iar planeitatea nu era dreaptă", explică Fildan.

Omul a discutat cu patronul firmei, i-a spus că-i plăteşte munca până la acea fază a lucrărilor, chiar dacă a trebuit ca altcineva să îndrepte greşelile, pe alţi bani, după care a reziliat contractul. "Am văzut eu că nu-i convenea, dar totuşi am crezut că ne despărţim amiabil". S-a amăgit pentru că se ştia cu conştiinţa împăcată: a achitat ce avea de dat firmei, dar a şi anunţat ITC-ul în legătură cu faptul că avea să continue construcţia în regie proprie, cu supravegherea dirigintelui de şantier.

Control la comandă

N-a avut însă pace. Pe 6 iunie, când reprezentantul Nova Stil Casa a venit să-i înapoieze proiectul de arhitectură şi cel de rezistenţă, respectivul a văzut că lucrările erau continuate de alte persoane, care nu aveau salopete inscripţionate cu numele unei alte firme.

"A doua zi, pe 7 iunie, m-am trezit că pe şantier au venit inspectori de la ITM, la care m-a reclamat patronul firmei". Era la serviciu, aşa că a fost anunţat de unul din cei doi fraţi care îl ajutau la lucrare. "Am vorbit doar la telefon cu una din cele două inspectoare şi mi-a spus că face controlul în urma unei sesizări", spune orădeanul.

Rezultatele avea să le afle după-amiază, când a ieşit de la serviciu. Funcţionarele îi obligaseră atât pe fraţi, cât şi pe ceilalţi patru cunoscuţi aflaţi "la clacă", să completeze aşa-numitele "fişe de identificare a lucrătorului". "Erau acolo rubrici de gen "angajator", "angajat", "CUI" (n.r. - Codul Unic de Identificare a firmei) etc, iar prin completarea lor se înţelegea că eu aş fi angajat acele persoane contra cost", explică Fildan.

Când a ajuns pe şantier, în jurul orei 17, a găsit şi o înştiinţare lăsată de inspectoarele ITM, cum că trebuia să se prezinte, în aceeaşi zi, la ora 14, la sediul instituţiei.

Ca-n Kafka

Întrucât, bugetar fiind, nu s-a putut învoi de la serviciu, bărbatul a trimis a doua zi un fax la ITM să explice că-şi face casa prin tradiţionala "clacă", în regie proprie, şi că nu plăteşte ajutorul primit, deci nu profita de munca la negru. Nu i-a folosit la nimic. În 23 iunie, funcţionarii i-au trimis o nouă înştiinţare, să se prezinte la ITM... pe 22 iunie. "Scrisoarea mi-a ajuns pe 25 iunie, la 3 zile după data fixată, dar între timp m-am dus din proprie iniţiativă, sperând că lămurim situaţia, fiindcă vedeam că gluma se îngroaşă", spune omul.

"Le-am arătat tot ce aveam, documentaţii tehnice, avize, autorizaţii, certificate. Nu le-au trebuit. M-a luat în primire o altă persoană decât cea care fusese în control, inspectorul Butuc Raul, care mi-a spus că se gândeşte dacă să-mi facă dosar penal sau să-mi dea numai amendă. M-a ţinut 4 ore, timp în care o altă funcţionară mi-a luat datele din buletin şi mi-a şi scris un proces-verbal de amendă, de 10.000 de lei, consemnând aberaţii că la sediul meu n-au găsit Registrul Unic de Control şi că nu am cod CAEN, pentru codificarea activităţii comerciale pe care o desfăşor. Dar eu nu desfăşor activităţi în scopul realizării unui profit", explică Fildan.

Stat contra cetăţean

Niciun argument nu a fost luat în considerare, iar inspectorul Butuc i-a mai scris un proces-verbal de amendă, pe baza constatărilor făcute anterior de colega sa pe şantier. "Pentru fiecare din cei patru bărbaţi găsiţi acolo am luat câte 10.000 de lei amendă. În total, pe cele două amenzi, 50.000 de lei", spune orădeanul, care acum se gândeşte să lase totul baltă.

"Eu sunt bugetar, nu om de afaceri. Dacă plătesc amenda, nu-mi mai rămân bani de casă şi o să stau restul vieţii în chirie. Totul pentru că o instituţie a statului acţionează orbeşte, iar funcţionarii vor să dea bine în statistici, să-şi demonstreze intransigenţa în aplicarea legii. ITM-ul se subordonează Ministerului Muncii, care se mai numeşte şi al Familiei şi al Protecţiei Sociale, dar cum protejează această instituţie familia dacă, în loc să o lase să-şi ridice o casă pe care apoi tot statul încasează impozite, îi pune piedici?!"...

La proces

Săptămâna trecută, omul a contestat sancţiunile, printr-o plângere prealabilă adresată şefului ITM Bihor. "Mă consider vătămat în drepturile mele constituţionale la muncă şi la proprietate, în interesul legitim de a realiza eu însumi un proiect pentru care am autorizaţiile necesare, precum şi în dreptul legitim de a decide cum să-mi administrez bunurile şi veniturile", a scris Fildan, explicând încă o dată că nu a "exploatat" pe nimeni, din simplul motiv că nu realiza venituri de pe urma celor care îl ajutau.

04 Nicolae Hodut.jpgNicolae Hoduţ (foto), şeful ITM Bihor, declară însă că va respinge contestaţia, fiindcă inspectorii au interpretat legea ad-literam, iar pe de altă parte, dacă ar accepta-o şi ar anula sancţiunile, ar fi tras la răspundere de şefii din Minister. "Codul Muncii nu face deosebire dacă cineva e angajat fără forme legale de o firmă sau de o persoană fizică", afirmă Hoduţ, invocând articolul 276 din noul Cod care, într-adevăr, prevede fără nicio nuanţă că "primirea la muncă a până la 5 persoane fără încheierea unui contract individual de muncă se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată", iar dacă sunt găsite mai mult de 5 persoane pedeapsa e închisoarea între 1 şi 2 ani.

Aşa că, deşi îl compătimeşte pe cetăţean, şeful ITM îi recomandă să se adresze instanţei de judecată, singura care poate anula aberanta sancţiune, mai ales că în procesele-verbale "negrii" găsiţi pe şantier nici nu au fost identificaţi cu CNP sau adrese, deci temeiuri formale s-ar găsi. E, într-adevăr, o soluţie, dar una care cere timp, bani şi nervi. Şi care, mai ales, demonstrează cum poate o instituţie a statului să-şi facă de lucru pe mărunţişuri deşi cei care o întreţin din taxe şi impozite s-ar aştepta să fie serioasă şi cu adevărat utilă...


LUPTA CU SISTEMUL
Păţit cu OCPI

Mircea Fildan nu e la prima confruntare cu o instituţie a statului, anul trecut având de-a face cu obtuzitatea şi lăcomia celor de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Totul a pornit de la faptul că pe terenul cumpărat pentru ridicarea casei se afla o cocioabă gata să cadă, pe care voia s-o demoleze. Omul a obţinut un extras CF de la OCPI, care îi adeverea proprietatea. Apoi, respectând legea, deşi putea face demolarea singur şi apoi să declare că vechea casă s-a năruit singură, a cerut certificat de urbanism de la Primărie, în baza căruia a obţinut autorizaţia de desfiinţare a vechii construcţii, lucrare pentru care a primit şi avize de la Mediu, Electrica, Sanepid, CAO etc. A făcut şi contract cu RER să transporte molozul şi a angajat chiar diriginte de şantier pentru supravegherea lucrării. A înştiinţat din nou Primăria şi Inspecţia în Construcţii, pentru a trimite la faţa locului câte un reprezentant care să constate că vechea casă a fost demolată, ambele instituţii eliberându-i avizele în baza cărora urma să obţină un nou extras CF, actualizat, care să ateste din nou că dărăpănătura nu mai exista, iar în final, conform noului CF, să obţină un certificat de urbanism şi o autorizaţie pentru construirea casei noi.

Funcţionarii OCPI i-au refuzat însă radierea vechii case din CF, pe motiv că trebuia să facă încă o lucrare cadastrală. Pentru că a citit atent legea şi nu-i trebuia aşa ceva, ci doar ar fi risipit 1.000 de lei cu topograful "recomandat", omul a făcut contestaţie la Agenţia Naţională de Cadastru, care i-a dat dreptate: slujbaşii nu trebuiau decât să-i "şteargă" din evidenţe casa veche şi să-i elibereze un CF în care aceasta nu mai figura. De atunci, această procedură a devenit regulă la OCPI Bihor, care nu mai direcţionează cetăţenii spre topografi, pentru o formalitate abuzivă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
102 Comentarii
tragedie
tragedie pe dealul viilor, Un angajat care controla munca la negru a fost electrocutat din propria eroare de a patrunde fara aprobare pe PROPRIETATEA unui cetatean. La multi ani!
Postat 11 Martie 2013, 19:57 de ioan
excrocherii?sau ce?
pot sa construiesc cu cine vreau in curtea mea,cu mama ,tata,fratii,doar no sa le fac contracte de munca ,aste sunt aberatii "made romania",nu asta ar trebui sa-i preocupe pe guvernanti si pe cei de la ITM,ci sa fac controale fara spaga,si neanuntati,sa vada condiitiile de munca,si cum sunt platiti angajatii de catre patroni,ca salariile sunt mici nu se dau la termenele fixate in contractele pe care le semnezi la angajare,asta ar trebui sa vada acesti spagari care sunt platiti tot din munca noastra,ca ne ducem traiul de azi pe maine aproape ca in SOMALIA,ca nu mai avem mult !!!
Postat 26 Aprilie 2012, 19:13 de MAIA
contracte
@blogulcasei.info: varianta 1: te ascunzi cat mai bine ca sa nu te prinda varianta 2: poti incheia contracte de munca individuale pe perioada determinata cu fiecare, le treci salariul minim pe economie, functia muncitor necalificat si intrebi la ITM cum faci cu REVISAL-ul + la celelalte autoritati(Casa de pensii, casa de sanatate, Finante) varianta 3: mergi pe conventii de zilieri(dar si astea trebuie inregistrate la ITM)
Postat 05 Martie 2012, 23:58 de eu
Ma apuc de casa, ce trebuie sa fac?
Buna ziua, In primavara ma apuc de lucru. Planul este sa construiesc cu cumnatul meu care isi ia cativa prieteni. Ce trebuie sa fac sa scap de astfel de probleme? Nu am firma! Cum procedez? Multumesc!
Postat 05 Martie 2012, 15:30 de blogulcasei.info
ajutor
am patit acelasi lucru!!!ce e de facut?
Postat 02 August 2011, 15:13 de larisa
hello
ba da undei dreptatea ca pe la noi cam bate vantu in ograda din directia asta.ce se intampla?ne batem joc de cetatenii responsabili si corecti si trecem cu vederea firmele care dau plicu sa castige proiecte sau sa scape de amenzi una alta?ma tot intreb pana cand
Postat 17 Iulie 2011, 16:17 de eu
ce are ITM
cu Prefectura sesizati concurenta neloiala ca exista pe piata si escroci care nu si platesc taxele si nu presteaza calitate
Postat 17 Iulie 2011, 00:04 de ioana
nici una
@cetatean: nici una! este o problema strict contractuala, deci beneficiarul se poate adresa mai intai Inspectoratului de Stat in Constructii(una dintre autoritatile cele mai...rupte ale statului)si apoi in Instanta! deci intr-o atare situatie nu putem face proces de intentie ITM-ului pentru ca intr-adevar nu au nici o treaba cu asa ceva!
Postat 16 Iulie 2011, 12:49 de dan justitiarul
nedumerire
Dar daca firma de constructii angajata nu executa lucrarea de calitate si nu respecta garantia, ce masuri iau cei de ITM?
Postat 16 Iulie 2011, 08:37 de cetatean
avem, in societate oameni varza buni pentru capre :))
în regie proprie = (despre construcții, reparații capitale) executate de beneficiar cu mijloace proprii.Mijloace de muncă = totalitatea mijloacelor materiale cu ajutorul cărora oamenii acționează asupra obiectelor muncii, modificându-le potrivit scopului urmărit de ei.Mijloace de producție = totalitatea obiectelor muncii și a mijloacelor de muncă pe care oamenii le folosesc în procesul de producere a bunurilor materiale.beneficiar este cine : sotul - sotia adica proprietarii :)) sau alte persoane copropietariconform actului de proprietate .
Postat 10 Iulie 2011, 19:51 de varza
ciudat
Persoanele care realizeaza constructia in regie proprie trebuie sa declare pe propria raspundere acest lucru undeva ?
Postat 10 Iulie 2011, 19:37 de virgil
am citit in regie proprie
cum defineste legea ca un particular persoana fizica poate construit doar cu membri de familie pana la ce grad ?
Postat 10 Iulie 2011, 19:21 de aurica
”Epoca portocalie”. Ep. Statul-amendă. Alt episod. (III)
1. Pe bravii inspectori/consilieri, care în timpul programului de lucru se ocupă şi cu întomirea a tot felul de documentaţii şi proceduri, pe bani frumoşi, respectiv mai ţin şi cursuri (U.O. ş.a.), cine ar trebui să îi caute cu ...controlul? 2. În loc de concluzii: a) ”Să te ferească Dumnezeu de proştii cu diplome puşi în funcţii de răspundere şi de proştii harnici!” b) ”Corb la corb (”portocaliu”) nu îşi scoate ochii!”
Postat 10 Iulie 2011, 18:17 de SSM srl
le aduce pe persoane fizice ia verificati de unde banii sa le cumpere
orice Infractor lider de reatea lasa urme e speriat sa nu pirda banii, luati toate masiniile inmatriculate si vandute la scurt timp dupa matriculare, luati toate imobilele construite, cumparate dar vandute la tim scurt nici o luna si a ti gasit reteau , e ff simplu, luati banciile toate licitatiile si gasiti urme vizibile, sunt speriati ca si noi cei care nu dormim noapte ca nu putem plati taxele, e o provocare ca si cum ai juca la loto, bag banii dar castig, e asa de simplu sa depsitezi un infractor, si mai spuneti ca acest OM e nevinovat sa fim seriosi , daca era un cetatean onest MODEL lucra cu calificati si le recunostea munca, ii respecta, dar sapati si o sa gasiti si raspunsul.
Postat 10 Iulie 2011, 17:47 de idem piata de masini
le aduce pe persoane fizice ia verificati de unde banii sa le cumpere
de ce sa fiscalizeze veniturile ca cu Ci si un propietar platit inregistreaza si vinde masina, idem apartamente cumparate la licitatii facute in urma executarilor, romani din strainatate le cumpara dar pe numele altora dau ce trebuie e o retea organizata si gata imbogatesc cu maruntisuri pe unii si altul culege, dar nu le verifica nimeni, sati de vorba cu unul cu altul, cum credeti ca fac vile? In complicitate si vine acum unul sa spun ca isi pierede casa dar el nu plateste si nu respecta legea!!! asa o luam razna si mai vreti ca piata imobiliara sa mearga? Cine falimenteaza o piata pana la urma?
Postat 10 Iulie 2011, 17:34 de idem piata de masini
cum sa te autorizezi sa platesti toate cheltuielile cand altii iti rad in nas cu munca la negru
"Eu sunt bugetar, nu om de afaceri. Dacă plătesc amenda, nu-mi mai rămân bani de casă şi o să stau restul vieţii în chirie. " vai , vai si daca lucra cu meseriasi PFA tot nu i platea pretul pietii ca sa realizati cat de complici la evaziune sunt, practic meseria este aruncata la gunoi, felicitari HODUT!
Postat 10 Iulie 2011, 17:26 de Doru
bye, bye
eu nu ma mai cobor la nivelul tau, DISPARI! si auzi JUTITIARUL:))))ha, ha, ha, ha
Postat 10 Iulie 2011, 17:10 de anca
tell me why?
@anca: am convingerea ca nici macar tu nu pricepi ceea ce scrii! By the way, stii ce inseamna "ancenstral"? si de ce postezi acelasi comentariu de doua ori?
Postat 10 Iulie 2011, 13:50 de dan justitiarul
cunosti legea esty rege
nu cunosti lege raspunzi oricum, singur prieten in viata sa va fie legea si ve ti muri linistiti.De ce cred bogatii ca vor muri bogati?
Postat 10 Iulie 2011, 13:01 de dragomir
pe min nu ma intimidati DELOC din contra sunt tot mai puternica
degeaba PIERDETI noi TINERETUL suntem scoliti, stam de vb cu X si Y si stim ca fac evaziune, stim ca inclaca lege e o chestiune de TIMP, trebuie sa luam LEGAL inapoi ce altii au luat incalcand CODUL penal, e o chestiune care din fericire nu mai tine asta inseamna Progres avem armata de CONSULTANTI FISCALI pregatiti nu amatori de CECAR, avem armata de MAI< ANI< DNA pregetaiti temeinic juridic si mai suntem noi cetatenii pe care nu i mai puteti manipul nici POLITIC si santaja............THE GAMES IS OVER!Si ironie teama ancenstrala tot DOMINA :))) frica de moarte de saracie:)))
Postat 10 Iulie 2011, 12:43 de anca
pe min nu ma intimidati DELOC din contra sunt tot mai puternica
degeaba PIERDETI noi TINERETUL suntem scoliti, stam de vb cu X si Y si stim ca fac evaziune, stim ca inclaca lege e o chestiune de TIMP, trebuie sa luam LEGAL inapoi ce altii au luat incalcand CODUL penal, e o chestiune care din fericire nu mai tine asta inseamna Progres avem armata de CONSULTANTI FISCALI pregatiti nu amatori de CECAR, avem armata de MAI< ANI< DNA pregetaiti temeinic juridic si mai suntem noi cetatenii pe care nu i mai puteti manipul nici POLITIC si santaja............THE GAMES IS OVER!Si ironie teama ancenstrala tot DOMINA :))) frica de moarte de saracie:)))
Postat 10 Iulie 2011, 12:43 de anca
pe min nu ma intimidati DELOC din contra sunt tot mai puternica
principalul vinovat in societate este CLIENTUL, sa va explic psihologic "CLIENTUL stapanul nostru"zic unii vine legea care echilibreaza drepturile omului le recunoaste, intalnesc cazuri in care indiferent ca stau de vb cu un profesionist imi spun clientii nu platesc, nu vor si legea spune CINE TE OBLIGA sa incalci legea? NIMENI dar frica ancestrala de a muri de lipsuri ne determina sa fim manipulati, pe mine nimeni nu ma poate OBLIGA, nu santaja emotional, sentimental sa incalc legea, deci degeaba aveti PILE, RELATII ati incalcat legea negru pe alb si dovedit cu marori, raspundeti, da BRANZA costa nu o lua fara sa platesc de unde am banii: i am muncit, i am fiscalizat, i am primit ca DONATIE-legalizat, SIMPLU : nu incasati banii la negru si nu munciti la negru nu fi ti complici la ceva ce nu este legal, simpluca buna ziua, poti sa te rogi la D-zeu, poti sa dai banii la biserica ca D-zeu spune" Da CEZARULUI ce i al Cezarului, si lui D-zeu ce e a lui D-zeu" banul nu este al lui D-zeu, este al statului, simplu.ORIUNDE te duci platesti taxe, nu te lasa sa i furi:))) asa ca imi pare rau ca aveti anturaj de oameni falsi, imi pare rau.
Postat 10 Iulie 2011, 12:32 de anca
erata
@anca: in loc de "esy" vei citi "easy"
Postat 10 Iulie 2011, 12:02 de dan justitiarul
BRANAZ
@anca: tu cam cata "BRANAZ' ai mancat la viata ta de anti-comunist(a)? printre altele iti remintesc ca pana si meciul de aseara BUTE-MENDY s-a desfasurat la ROMEXPO(absolut intamplator o "sala" construita de "comunisti"/dupa tine/, de POPORUL ROMAN/in opinia mea! So, take it esy but take it!"
Postat 10 Iulie 2011, 12:00 de dan justitiarul
legea
@hopa: sunt perfect de acord ca LEGEA TREBUIE respectata! daca mi-am ales pseudonimul pe care mi l-am ales este tocmai din aceasta cauza! doar ca LEGEA este pentru toata lumea(inclusiv pentru basel&co)iar in speta lui fildan eu unul as sustine si in fata plutonului de executie ca nu este "MUNCA LA NEGRU". am dat un exemplu de aberatie din Codul Muncii dar daca asa suna textul va trebui aplicat de catre toata lumea.
Postat 10 Iulie 2011, 11:57 de dan justitiarul
stefane tu uiti vora RUMANULUI
"frate, frate dar BRANAZ I pe banii"ma surprinde mentalitatea ta comunista! ai trait aceste vremuri, ce vrajeli aveti in voi de BOIERIME comunista, mai vreti casa gratuita facuta din sudoarea altora, nu vreti sa i rasplatiti omeneste cu banii legali, va place MIZERIA social, umilirea iobogului, hai in gradina si mi munceste pamantul sa ti rezolv ceva la Spital, CUM PUTETI fi asa de PROSTI, vreti sa munciti gratuit nu se mai poate, munca trebuie platita, gata cu batjocura sociala, ai casa munceste sau plateste daca nu faci fata.Cine te obliga sa ai pamant? cine te obliga sa ai VILA ? Satatul, nu cred, gata cu MIZERIILE si influenetele sociale , eu in locul lor as instala pe Domeniul Public camere de luat vederi, INFIIATI, lasa ti le averea pentru munca lor, ca nu se supara nimeni.
Postat 10 Iulie 2011, 09:35 de anca
dan esty exagerat
vorbim pe legii nu asa la barfa, totii suntem oameni cinstiti dar obosim tu crezi ca cine face accident de masina nu respecta legea, tu crezi ca numai cei rai consuma alcool, legea spune nu conteaza cat cotizezi la stata, nu conteaza ca esty un parinte model ai gresit esti pedepsit, legea e valabila pentru oricine, ca oamenii judeca legea in functie de banii e CULPA lor directa, deci totul e o roata inevitabil fiecare undeva greseste, oboseste.Pacat ca induci lumea in eroare, nu mai munciti la negru, se vor consfisca averile degeaba le vindeti in ultimul moment sau le transcrieti , vreau si eu casa gratuit cine mi o face, NIMENI trebuie sa olog, sa nu ai banii asa spune legea.
Postat 10 Iulie 2011, 09:17 de hopa
”Epoca portocalie”. Ep. Statul-amendă. Alt episod. (II)
For: ”ionel”&co, I. Păcat că prostia nu doare! 1. ”Nea` Dorel din coltul strazii isi poate permite sa va ceara mai putin decât o firma, deoarece el nu plateste niciun fel de dari la stat (CAS, TVA pe manopera etc.).” - Dacă pentru unii ca tine/voi, ”nea Dorel, din colţul străzii” = frate, pentru dl. Fildan, sunt convins că nu este! 2. Art. 2 - Codul muncii: ”Dispozitiile cuprinse in prezentul cod se aplică: ....f) angajatorilor, persoane fizice şi juridice;” - Cu un minim de discernământ, atribut necesar unui funcţionar public competent, în condiţiile în care şi legislaţia este întocmită şi adoptată tot de către oameni, se putea face distincţie între statutul de angajator, respectiv de frate care solicită sprijin (benevol/voluntar) celorlalţi fraţi ai săi, în contextul în care constructorul-reclamant nu şi-a făcut datoria în mod conform, respectiv nu s-a dovedit intenţia de a plăti, în numerar, prestaţia acestora şi reaua credinţă a dlui Fildan! 3. Îţi recomand să închei, câte un contract de prestări servicii/muncă, de fiecare dată când îţi solicită vreo rudă să o ajuţi cu ceva, ca să nu te/vă prindă în ”ofsaid” ...ITM-ul! II. În loc de concluzii: ”Să te ferească Dumnezeu de proştii cu diplome puşi în funcţii de răspundere şi de proştii harnici!” - Mare dreptate aveţi dle Fildan! Go ahead Mr. Fildan!
Postat 09 Iulie 2011, 22:19 de stefan
de exemplu
@ Noul Cod al Muncii: spre exemplu evaluarea salariatilor. asta clar a fost facuta pentru bugetari cu scopul de a-i concedia mai usor! posbil sa existe si mari companii care o vor face chiar pe bune. dar o firma mica va sta sa-si mai evalueze salariatii? daca isi fac treaba e OK, daca nu tot ii concediaza!
Postat 09 Iulie 2011, 21:41 de dan justitiarul
Noul Cod al Muncii începe să-şi arate consecinţele aberante
"Noul Cod al Muncii începe să-şi arate consecinţele aberante" ABERANTE voi sunteti normali la cap? ce este aberant in noul cod al munci!
Postat 09 Iulie 2011, 20:56 de Noul Cod al Muncii
corect
@da!: da, stiu povestea pentru ca s-a scris despre ea! eu chiar recomand "e-bihoreanul"-ui sa urmareasca ce se va intampla in aceasta speta! ma bucur ca omul este perseverent si isi urmareste dreptatea pana in panzele albe. si sigur, va castiga!
Postat 09 Iulie 2011, 20:29 de dan justitiarul
ce zice PRimarul? ii place birocratia si drumurile in van facute:))
respectând legea, deşi putea face demolarea singur şi apoi să declare că vechea casă s-a năruit singură, a cerut certificat de urbanism de la Primărie, în baza căruia a obţinut autorizaţia de desfiinţare a vechii construcţii, lucrare pentru care a primit şi avize de la Mediu, Electrica, Sanepid, CAO etc. A făcut şi contract cu RER să transporte molozul şi a angajat chiar diriginte de şantier pentru supravegherea lucrării. A înştiinţat din nou Primăria şi Inspecţia în Construcţii, pentru a trimite la faţa locului câte un reprezentant care să constate că vechea casă a fost demolată, ambele instituţii eliberându-i avizele în baza cărora urma să obţină un nou extras CF, actualizat, care să ateste din nou că dărăpănătura nu mai exista, iar în final, conform noului CF, să obţină un certificat de urbanism şi o autorizaţie pentru construirea casei noi. Funcţionarii OCPI i-au refuzat însă radierea vechii case din CF, pe motiv că trebuia să facă încă o lucrare cadastrală. Pentru că a citit atent legea şi nu-i trebuia aşa ceva, ci doar ar fi risipit 1.000 de lei cu topograful "recomandat", omul a făcut contestaţie la Agenţia Naţională de Cadastru, care i-a dat dreptate: slujbaşii nu trebuiau decât să-i "şteargă" din evidenţe casa veche şi să-i elibereze un CF în care aceasta nu mai figura. De atunci, această procedură a devenit regulă la OCPI Bihor, care nu mai direcţionează cetăţenii spre topografi, pentru o formalitate abuzivă.
Postat 09 Iulie 2011, 20:22 de da!
in ce priveste decorul orasului
asociatile de Propietari trebuie sa negocieze cu primaria suportarea partiala a cheltuielilor,dar cine administratori avizati de Primarie sa ceara ceva Primariei, raman fara act de autorizare, intelgeti ce face Primarul ne rade in nas, ii obliga sa incalce legea , pentru ca legal o asociatie juridica trebuie sa aiba fie salariati fie contract de prestari servici, Ati votata asta culegeti: vaci de muls sunteti, Primarul cere si voi slugilor EXECUTATI, aasta a facut si el sa ajunga in scaun de primar va da si el ce a primit:)))
Postat 09 Iulie 2011, 15:16 de anca
ha,. ha, ha
apropo de GENIUL da a recomandat VOLUNTARIATUL organizat de FUNDATII inclusiv proiectul plantam un copac, dar PARTIDELE incalca legea si tu binenteles nu cunosti ESENTA si rolul pe care il joaca in societate un partid: TREBUIE sa fie model , ei bine ma bucur ca ai deschis subiectul in BIHOR partidele sunt varza privind documentatia juridica cu privire la voluntariat, banii incasati de la membri, FELICITARI recunosti ca nu ai un model juridic de urmat in Partide! cand va verifica finantel cum se chetuiesc banii in partide ca la CECAR am inteles ca INTERVINE:)) totul e talmes balmes prin manipularea de catre cei care trebuie sa respecte fisa postului, cei platiti luana de luna ca sa nu faca abuzuri:)) Eu repet daca BUGETARUL isi face treaba noi cetatenii suntem respectati.
Postat 09 Iulie 2011, 15:06 de anca
alt exmplu
dar ce recomanda Primaria asociatiilor de proprietari, sa intretina spatiile verzi din jurul blocurilor? conform viziunii "inguste" a ITM este "munca la negru"! sotto!
Postat 09 Iulie 2011, 14:53 de dan justitiarul
alt exmplu
sau in momentul in care boc planta un pom(imaginea exista)sau mai stiu eu ce demnitar punea cateva galeti de beton la fundatia unei constructii, FACEA CLAR MUNCA LA NEGRU!
Postat 09 Iulie 2011, 14:51 de dan justitiarul
de ce?
@ionel: tu citezi din C.M. si nu citezi gresit! dar in speta prezentata in articol NU E MUNCA LA NEGRU! mai degraba ar putea fi vorba despre incalcarea legislatiei in constructii(aici nu ma bag, totul este pre tehnic). Dau inca o data exemplu pe care l-am mai dat: insusi baselu le-a spus celor din localitatile inundate anul trecut ca "sunt lenesi" si ca nu pun mana sa-si ridice case noi sau sa le tencuiasca. evident, facea referire si la ajutorul pe care vecinii trebuiau sa-l acorde unii altora. PAI INTELEG CA GENIALUL, PRIMUL CONSTRUCTOR AL TARII INCURAJA MUNCA LA NEGRU?
Postat 09 Iulie 2011, 14:48 de dan justitiarul
de ce spui ca el nu poate angaja? uite ce citesc nimieni nu recomanda voluntar!
Varianta „mesterul“ Plusuri Pret ceva mai mic decit in cazul construirii prin firma; Posibilitatea de a schimba echipa de lucratori in cazul in care clientul nu este multumit de calitatea lucrari. Minusuri Lipsa unui contract si a unei garantii; Lipsa controlului asupra pretului final; Riscul in ceea ce priveste calitatea lucrarii si termenul de finalizare.
Postat 09 Iulie 2011, 14:23 de adrian
de ce spui ca el nu poate angaja? uite ce citesc nimieni nu recomanda volutar!
CENZURAT
Postat 09 Iulie 2011, 14:20 de adrian
upsssssssss
Construirea unei case este un lucru foarte serios. Prin urmare, cand ne referim la constructor, ne gandim la unul serios, nu la orice adunatura pestrita de amatori ce se pretind mari mesteri. Iata de ce. O firma de constructii este obligata sa indeplineasca unele conditii minime. In primul rand, sa fie autorizata pentru executia lucrarilor de constructii si instalatii. In al doilea rand, e obligata sa aiba personal calificat pentru executarea lucrarilor din constructii (cofrare, armare, suduri, betonare, hidroizolatii, finisaje, instalatii sanitare si electrice etc.). Toate lucrarile de mai sus trebuie verificate, deci o firma de constructii trebuie sa aiba si personal autorizat pentru urmarirea executiei lucrarilor. Iata doua exemple: responsabil tehnic cu executia (se prescurteaza RTE), autorizat de Ministerul Lucrarilor Publice si controlor de calitate, autorizat de acelasi minister. In al patrulea rand, o firma de constructii ar trebui sa aiba un laborator autorizat pentru incercarea materialelor de constructii utilizate sau, in lipsa acestuia, sa aiba un contract de colaborare cu un laborator specializat. E indicat constructorul „la negru”? Daca-mi permiteti un raspuns transant, nu. E adevarat, veti obtine un pret mai mic la manopera. Nea` Dorel din coltul strazii isi poate permite sa va ceara mai putin decat o firma, deoarece el nu plateste niciun fel de dari la stat (CAS, TVA pe manopera etc.) Dar, cand e vorba de casa in care urmeaza sa locuiti, e contraindicat sa judecati lucrurile din prisma pretului manoperei. Recomandabil este sa preferati varianta mai scumpa, dar sigura, in detrimentul uneia mai ieftine, insa nesigure. Puteti face un „contract” cu o echipa care lucreaza la negru? Poate, dar el e subred din punct de vedere legal si nu sunt convins ca, intr-un proces, va va ajuta la ceva. Cand nea` Dorel si ciracii termina casa si pleaca de pe santier, ce garantii aveti asupra calitatii ei? Ce va asigura ca au respectat proiectul, ca au folosit exact materialele prescrise de arhitect (constructorii neseriosi au tentatia sa inlocuiasca, de pilda, cimentul cu unul de clasa inferioara, sau fierul beton cu unul mai ieftin)? Cand, in cursul folosirii constructiei, descoperiti vicii de executie, pe cine veti trage de maneca? Sa stiti ca intrebarile acestea nu sunt inventate de mine ci, puse, in disperare, de proprietari pacaliti. Inca un lucru, relativ la costuri. Da, echipa la negru ia mai putin pe manopera. Dar, in contrapondere, o firma ia mai putin pe materiale. Fiindca firma lucreaza constant, comanda cantitati mari si poate negocia bine pretul de achizitie al materialelor. Ba, chiar se intampla ca unele dintre firmele de constructii sa aiba ca activitate secundara comercializarea de materiale.
Postat 09 Iulie 2011, 14:07 de ionel
upsssssssss
se sancţionează cu închisoare de la unu la doi ani sau cu amendă penală PRIMIREA LA MUNCA a mai mult de cinci persoane, fără încheierea unui contract individual de muncă şi cu închisoare de la şase luni la un an sau cu amendă penală, refuzul repetat de a permite accesul în spaţiul unităţii a inspectorilor de muncă sau de a pune la dispoziţia acestora documentele solicitate.
Postat 09 Iulie 2011, 14:05 de ionel
upsssssssss
ART. 2 - Aplicare: f) angajatorilor, persoane fizice si juridice; g) organizatiilor sindicale si patronale. deci codul muncii se aplica si PERSOANELOR FIZICE:))) MUNCA la negru, HODUT sa si faca treaba si totii care presteaza activitate profesionala neautorizati fara sa fie salaraiati e MUNCA LA NEGRU, gata cu evaziunea si inselaciunile sociale.
Postat 09 Iulie 2011, 14:02 de ionel
tu te consiuderi JUSTITIARUL
eu doar JUTITIARUL :)))ha, ha, ha, ha, ha si lasa exprimarea ca nu sunt la cursuri platite, vreti sa luati cursury mergeti in SURA ca invatati mai multe :)))
Postat 09 Iulie 2011, 13:57 de anca
bravo
@stefan: bravo, asa e! eu personal NU INCURAJEZ MUNCA LA NEGRU(si sunt convins ca nici tu)dar in cazul prezentat situatia este totalmente diferita. ITM-istilor, REPET, de ce nu mergeti sa verificati "munca la negru"(adevarata!)in salile care organizeaza nunti(ma rog, daca aveti curajul necesar). va recomand sali din centrul orasului(mai portocalii ele, asa, ca din intamplare)sau de la periferie(centura, spre exemplu).
Postat 09 Iulie 2011, 13:22 de dan justitiarul
”Epoca portocalie”. Ep. Statul-amendă. Alt episod.
I. Mr. Hoduţ: 1. Şi pentru voluntariatul între membri de familie trebuie încheiat un contract individual de muncă? 2. Dl. Fildan a acţionat în calitate de angajator, când a cerut sprijinul fraţilor săi? Când aţi citit ultima dată prevederile art. 2 din Codul muncii? II. Dle Fildan: ”Să te ferească Dumnezeu de proştii cu diplome puşi în funcţii de răspundere şi de proştii harnici!” - Mare dreptate aveți!
Postat 09 Iulie 2011, 03:57 de stefan
dumexim
dumexim este firma care lucreaza cu angajatii fara carte de munca patroanca e invatatoarea si tupeista Simonna care ar da de lucru la toata lumea dar bani nu ar da s-au imbogatit din smecherii cu fonduri europenesi exploatind tot felu de tigani si amariti dumexim nu a dat niciodata impozit pe profit
Postat 08 Iulie 2011, 22:29 de simona
anca e "dan jutitiarul"
@anca(dan jutitiarul): cum te-am identificat? pai nici pseudonimul n-ai fost in stare sa-l scrii corect, ai uitat un "s". ca sa nu mai vorbim de multele greseli de "esprimare" si gramatica, stilul tau adica, "bacalaureata 2011" ce esti! pune mana pe carte, tanara deosebita ce esti!
Postat 08 Iulie 2011, 21:56 de dan justitiarul
eu n-am zis
@adrian: da, e adevarat, o persoana fizica poate fi angajator! dar nu e cazul in speta d-lui fildan!
Postat 08 Iulie 2011, 21:54 de dan justitiarul
evaziunea fiscala de persoane fizice
Persoana fizica care controleaza un grup de agenti economici este si ea considerate ca facand parte din grupul de agenti economici, fara a fi definite ca si agent economic. Sustragerea de la plata impozitelor si taxelor din partea unor agenti economici, inclusiv a celor care actioneaza in economia subterana. Are loc prin nedeclararea sau falsa declarare a veniturilor impozabile. Evaziunea fiscala, ca si orientarea spre activitati care beneficiaza de avantaje fiscale, poate fi stimulata de cresterea ratei de impunere fiscala.
Postat 08 Iulie 2011, 21:49 de agent economic
munca la vs munca la gri
angajator:Persoana juridica sau persoana fizica cu sediul, respectiv domiciliul, in Romania ori sucursala, filiala, agentia, reprezentanta din Romania a unei persoane juridice straine cu sediul in strainatate, autorizata potrivit legii, care incadreaza forta de munca in conditiile legii. DE CE SPUNETI ca persoana fizica nu poate fi angajator?
Postat 08 Iulie 2011, 20:52 de adrian
munca la vs munca la gri
angajator:Persoana juridica sau persoana fizica cu sediul, respectiv domiciliul, in Romania ori sucursala, filiala, agentia, reprezentanta din Romania a unei persoane juridice straine cu sediul in strainatate, autorizata potrivit legii, care incadreaza forta de munca in conditiile legii. DE CE SPUNETI ca persoana fizica nu poate fi angajator?
Postat 08 Iulie 2011, 20:52 de adrian
munca la vs munca la gri
"Munca la gri", intre evaziune fiscala si avantajele unor taxe mai mici Legislatia stabileste sanctiuni pentru angajatorii care au angajati fara contracte de munca. Astfel ca, nerespectarea masurilor stabilite de inspectorii muncii reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 3.000 lei si 10.000 lei.daca se dovedeste ca salariile efectiv acordate sunt mai mari decat cele pentru care s-au platit impozite si contributii, angajatorul poate fi gasit vinovat de evaziune fiscala, sanctionabila, in functie de gravitatea faptei cu inchisoare sau cu amenda penala. Pe langa sanctiunile de dreptul muncii, trebuie sa amintim ca, oficial angajatorul nu poate deduce fiscal cheltuielile cu salariile ce depasesc valoarea mentionata in contractul de munca.
Postat 08 Iulie 2011, 20:50 de adrian
nu o faci cu titlu gratuit TU
il poti indruma dar el face prestarea propriu zisa, amprenta lui ramane:)) ce mi place esti fff vulnerabil PENAL, foarte, asa si trebuie sa stai de vorba si cu puscariasi, si cu boschetari, nimeni nu e superior totii urcam si coboram, felicitari! si necunoasterea legii nu te absolva de raspundere.PUNCT.Si cand intri pe propietatea cuiva are dretul sa sti faca ce vrea, ce cauti fara acordul lui, asa dadeau tepe toate persoanele fizice la cei care lucrau la negru, cunosc o gramada care si au facut VILE asa:))) dan ai tot dreptul din lume sa raspunzi pentru faptele tale , nu te pot obliga sa respecti legea, EU NU POT!
Postat 08 Iulie 2011, 15:11 de dan jutitiarul
dezvoltator imobiliar
@anca: aha, deci fildan s-a facut "dezvoltator imobiliar"inteleg! de-acum cu asta se va ocupa, va construi case cu rudele fentand statul prin neplata CAS-ului, CASS-ului, somajului si eventual prin vanzarea lor fara TVA! anca, banuiesc ca tu esti platita pentru tot ceea ce prestezi(....)dar mai sunt si unii care o fac cu tilu gratuit!
Postat 08 Iulie 2011, 11:53 de dan justitiarul
asa nu o sa facem nimic
eu v a dovedesc adun totii boschetari de pe strada imi aduc neamurile si mi fac casa in fiecare an e ok va convine, NU CRED! normal ca le vand dar ce sa fac cu ele ca mucegaiesc :)) si au soareci :)) deci nu e normal ce spui tu intr o societate normala dar se stie in parctica exist multi pensionari care fac ce spui dar PE BANII, nu exista munca voluntara decat la fundatii, nici o prieteana nu face repetata ce spui tu decat un PLATIT .Ocazional e ocazional e o diferenta repetitiv devenie o activitate:)))) in mod legal si un parinte isi lasa copilul cu o persoana pregatita, instruita dar la noi NU SE RESPECTA legea, suntem primitivi.Propoietraul singur poate sa faca dar cu ajutor repetat NU. Uite sunt cazuri ca ai un vecin si iti pune p[e foc cand nu esti acsa si pe ala il platesty in natura, in banii dar platesty ceva.
Postat 08 Iulie 2011, 11:25 de anca
scuze
scuze pentru folosirea excesiva a lui 'sau"dar n-am avut de ales!
Postat 08 Iulie 2011, 10:12 de dan justitiarul
exemple
@anca: activitate comerciala este daca o construieste in scopul inchirierii, respectiv vanzarii. omul si-o construieste pentru sine. sa-ti dau un exemplu simplu ca sa-l pricepi tu: daca o persoana isi coafeaza prietena, conform logicii tale, prietena respectiva ar fi trebuit sa-i incheie un contract de munca sau obligatoriu sa aleaga varianta beauty salon-ului! sau daca o bunica are grija de nepotul ei, fiica trebuie sa-i incheie contract de munca sau obligatoriu sa apeleze la o agentie de bone. sau daca niste prieteni te ajuta sa te muti, persoana ajutata trebuie sa le incheie contract de munca sau obligatoriu sa apeleze la o societate care se ocupa cu mutari. sau daca un frate isi duce sora si cumnatul la o nunta cu masina, acestia trebuie sa-i incheie contract de munca sau obligatoriu sa apeleze la un taxi. ai priceput acum aberatia?
Postat 08 Iulie 2011, 10:10 de dan justitiarul
daca bugetarii si ar face treaba conform fisei postului
Pentru a selecta persoanele fizice supuse verificarii fiscale prealabile documentare, organele fiscale identifica, evalueaza si gestioneaza riscurile de nedeclarare a veniturilor impozabile ale persoanelor fizice. Cum se identifica riscurile? Activitatea de identificare a riscurilor consta in efectuarea urmatoarelor operatiuni: a) stabilirea surselor de date; b) culegerea datelor detinute de alte entitati; c) formalizarea datelor in structura necesara analizei; d) definirea caracteristicilor persoanelor fizice cu potential risc de nedeclarare. Culegerea datelor detinute de autoritati publice si alte entitati se realizeaza prin oricare din urmatoarele modalitati: a) acces la bazele de date, pe baza protocoalelor sau acordurilor de colaborare si schimb de informatii incheiate, in conditiile legii, intre organele fiscale si entitatile detinatoare; b) solicitarea datelor necesare pe baza unei cereri adresate de organul fiscal entitatii detinatoare; c) informatii primite de la autoritati judiciare sau alte autoritati publice nationale sau internationale care detin informatii in legatura cu situatia fiscala personala a contribuabilului; d) informatii obtinute de organele fiscale din surse deschise accesului public. In scopul definirii caracteristicilor persoanelor fizice cu potential risc de nedeclarare se vor avea in vedere, in principal, urmatorii indicatori fiscali si patrimoniali privind persoanele fizice: veniturile declarate de persoana fizica precum si de platitorii de venit, cresterea valorii patrimoniului persoanei fizice, cheltuielile personale efectuate sau fluxurile de trezorerie. Activitatea de evaluare a riscurilor pe care persoanele fizice le prezinta din punct de vedere fiscal se realizeaza prin: a) compararea valorii veniturilor declarate cu fluxurile de numerar precum si cu valoarea cresterii patrimoniale si a cheltuielilor personale efectuate; b) evaluarea riscului de nedeclarare. Riscul de nedeclarare reprezinta diferenta dintre veniturile declarate de contribuabili sau de platitorii de venit, pe de o parte si, pe de alta parte, situatia fiscala personala; c) stabilirea riscului minim acceptat de administratia fiscala prin verificarea incadrarii diferentelor stabilite in limita prevazuta de art.1091 alin.(4) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala. Potrivit proiectului de HG, activitatea de gestionare a riscurilor pe care persoanele fizice le prezinta pentru administratia fiscala se realizeaza prin procesarea si elaborarea listei persoanelor care depasesc riscul minim. Ulterior se realizeaza elaborarea propunerilor pentru efectuarea verificarii fiscale prealabile documentare, avand in vedere valoarea riscului de nedeclarare, incepand cu valoarea negativa cea mai mare. Daca din informatiile detinute, organul fiscal identifica existenta unor persoane carea au calitatea de sot/sotie, rude sau afini pana la gradul al III-lea inclusiv, elaborarea propunerilor se face concomitent pentru toate aceste persoane. Citeste mai mult: #ixzz1RUl3aYqU
Postat 08 Iulie 2011, 10:06 de felicitari!
sa vedeti ce deficienta de rationament are Justitiarul
sunt fericita voi avea casa noua, am gasit fraieriii :))) ha, ha, ha, ha, ha
Postat 08 Iulie 2011, 09:45 de anca
sa vedeti ce deficienta de rationament are Justitiarul
haideti la mine cumpar pamantul si construim casa dar GRATUIT treaba mea cat satu in casa eu maine o vand, este OKKKKKK, societaea ma aproba, veniti sa munciti pentru ca eu maine sa castig in urma vanzarii BINE:)) deci imi pare ff rau ca asemenea oamenii ii aveti in preajma, va sunt DUSMANI categoric, va sapa groapa:))) si voi ii lasati asa ma uimeste pe mine nu aveti instinct de a fi un om mandru cu caracter si personalitate proprie nu furata sau copiata de o practica proasta.
Postat 08 Iulie 2011, 09:40 de anca
mai dan du te si te culca
sa construiesti o casa e activitate comerciala, aceea casa se va vinde, propietarul isi ia angajamentul sa lucreze cu calificati si am spus totul ai INTELES! e problema lui ca isi face casa in calitate de persoana fizica sa lucreze cu persoane autorizate conform legii, OMUL are 2 urechi nu TREI asa cum vor unii sa ne ia de fraieri:)) pacata ca societate intretine asem,enea REBUTURI sociale, defecte pe care noi TOTII le suportam si le inghitim ca nu avem ce face.
Postat 08 Iulie 2011, 09:20 de anca
?
@anca: bai, ....sta naibii, nu era vorba de COD CAEN, nu era vorba de COR, era vorba de cod ITM!
Postat 08 Iulie 2011, 08:51 de dan justitiarul
dan justitiarul
tinerii trebuie sa intelega ca totii copii au nevoie de sanatate nu doar a celor bogatii trebuie schimbat mecanismul nesanataos impus de comunisti, daca tot asa mergem o sa pierdem GENA sanatoasa, copii vor fi iresponsabili si asta vom culege ce dam.dam viata de sobolan , suntem sobolani, dam viata de eroi suntem eroi.NIMENI nu va duce nimic cu el in mormant.
Postat 08 Iulie 2011, 08:40 de anca
dan justitiarul
tu habar ai legistaltie exista PFA inclusiv cod caen pentru MENAJERA, PORTAR, activitati casnice tu induci lumea in eroare, tu ii manipulezi si le recomanzi sa nu cunoasca legea, ai inteles, fugiti de taxe UCIDETI zilnic mii de oamenii nevinovati.Cadourile (mita, spaga) nu sunt o solutie pentru viitorul copiillor nostri, se incalca codul civil si comercial daca nu lucrezi cu mana calificata, nu amatori sa se faca cursuri in fundatii si uite asa totii avem constiinta , progresam social, nu ne ascundem ca sobolani...
Postat 08 Iulie 2011, 08:31 de anca
este o reteta simpla sociala
daca iei banii in mana trebuie sa devedesty natura inacasari in rest e doar vorba de contiinta cel mai bun sfat "NU INCASATI la negru" decat pe acte, este furt daca intelegeti e bine daca nu iar bine , in ce priveste cadourile ATENTIE pot fi FURATE citi codul penal, daca am avea bun simt nu statul trebuie sa ti spuna nu FURA, ce tu OMUL, dar COMUNISTY ne au educat asa sa furam, sa mintim, sa fugim de responsabilitati ca ei sa se poata impropietari si inavuti, nu vedet eram totii saraci in 89 acum avem MULUIMILIARADRI pe terenuri retrocedate sute de ha si era o limata de 50 pe om, ce nu intelegeti totii ati distrus si ucis cetateanul, ati contribuit la moartea mortilor, NUSTIU cum sa va fac sa pricepeti mergeti in spitale sa vedeti cum mor in chinuri si o sa intelegeti URMATI si voi.Ati trait sa va imbuibati asta e viata!
Postat 08 Iulie 2011, 08:27 de anca
dusa...
@anca: ba, esti dus(a)rau de tot! banuiesc ca habar nu ai ce inseamna sa fii "angajator"(din punct de vedere al problemelor cu ITM-ul). trebuie sa obtii un cod, apoi ca sa transmiti revisal-ul trebuie sa obtii o parola, trebuie sa redactezi contractul de munca cu clauzele specificate in Codul Muncii si multe alte chestii tehnice. pai omul asta, Fildan, e intr-o astfel de situatie? am mai spus-o, sa se faca controale spre exemplu la salile de nunti(mai din centrul orasului sau mai din afara), sambata, sa se vada cati lucreaza la negru! asta da! sau la societatile de constructii. E CU TOTUL ALTCEVA. fildan castiga garantat in instanta 100%(asa cum e justittia din romania). doar ca-i va lua ceva timp si nervi.
Postat 07 Iulie 2011, 23:55 de dan justitiarul
HODUT=O exceptie fericita
Hodut e un tip inteligent, corect si a reusit sa faca mai multe decat alti inspectori sefi. Lasand la o parte volumul activitatii si misiunea de multe ori ingrata a celor din ITM, mediul si atmosfera de lucru create de Hodut sunt de apreciat. Desi tanar , a reusit sa castige respectul colegilor din ITM si spre deosebire de Lupea si matei, cunoaste problemele si se implica. PDL-ist sau nu, este un om de calitate.
Postat 07 Iulie 2011, 22:29 de ANA
iar latrati degeaba
nu stiu cum de va suporta copii, pacat ca traiti sa incasezi la negru e un pacat de neiertat duce la CRIME sociale, masacru moartea evreilor e nimic, fascismul joc de glezne ce faceti voi in prezent e TRAGIC, ucideti zi de zi oameni nevinovati care si au incredintat viata in maineile voastre ii "otraviti "ii aruncati ca pe niste carpe , asta va doriti sau sa munciti si sa fi ti platiti LEGAL nu ascuns, dece sa nu stie x ca tu ai facut, de ce? ce faci cu banul FURAT dar muncit de tine, il dai mai departe familiei o sacrifici in mizeria in care ai intrat! dar ce faceti in caz de accidente de munca cine recunoaste culpa?
Postat 07 Iulie 2011, 21:17 de anca
iar latrati degeaba
daca desfasori activitati calificate cum ar fi cele de constructie ai obligatia sa incasezi vreti sa faceti numca voluntara participati la fundatii cu acest profil in REST : MUNCA la negru, Transparent si clar, terminati cu Prostia sociala,Sesiazti orice activitate prosfesionala exercitata altfel sunteti COMPLICI la toate atrocitatile criminale organizate. Nu va respectati pe voi cum vreti sa va respecte altii:"))) Meseria e bratara de aur, estimati o nu o risipiti, incasati banii si dovediti ca aveti o avere licita, dan justitiarul e invata cu spaga de acee nu accepta ca altii sa depasesca in calitate profesionala, nuuu accepta INEBUNESTE, nu i copiati iubiti va copii respectandu va nu i ucideti, luptati pentru ei dacavoi nu ami meritati nimic de la acesta viata, DA MU&NCA la negru VOLUNTARIAT mai greu :))) asa totii ne facem casa cu RUDE si evaziune cu rude, si spaga cu rude, si trafic uman cu rude:)) .
Postat 07 Iulie 2011, 21:11 de anca
...
impuscati in cap.
Postat 07 Iulie 2011, 20:25 de scurt
oops
in comentariul anterior am gresit si m-am semnat cu vechiul pseudonim!
Postat 07 Iulie 2011, 20:04 de dan justitiarul
adjunctii
@ion: asa sunt cei din varful ierarhiei dar exista adjunctii care chiar stiu despre ce e vorba! sa zica cine ce o vrea dar simona iancu chiar cunostea legislatia muncii. si banuiesc ca si nadia racz. acum daca inspectorii care se duc in control dau dovada de exces de zel si se ajunge la situatii absurde, asta e! da, te duci in instanta si in astfel de cazuri eu nu cred ca nu poti avea castig de cauza
Postat 07 Iulie 2011, 20:02 de dan oradeanul
Ionica
Hodut asta e un prostalau, ca si toti prostalaii pusi in functii calde pe motiv ca au pupat dosurile unora (in cazul de fata al lui Seremi), asa ca nu stie ce vorbeste. Chiar nu se gasesc in tara asta niste oameni capabili sa fie pusi in functiile de decizie? Rusine celor care au politizat tot in tara asta, incepand de la handicapata de coalitie CDR (taranistii, liberalii si pedistii), care au inceput acest proces din 1996.
Postat 07 Iulie 2011, 16:48 de ion
SPUNETI-NE
SPUNETI CUM SE CHEAMA PATRONUL FIRMEI SI NUMELE FIRME DE CONSTRUCTII CA SA NE PAZIM DE GUNOAIE SI SA SE PAZEASCA TOTI DE ACEST TAMPITI !!!!
Postat 07 Iulie 2011, 16:12 de PREVAZATORUL
@dan justitiarul
Ceea ce spui tu poti sustine mai departe doar prin judecata. Ei iti dau tie amenda si merg mai departe.
Postat 07 Iulie 2011, 14:33 de cetatean
semnatura pe CIM
@cetatean: dar si pe contract isi pun semnatura!!! deci care este mai puternica? semnatura pe contract sau semnatura pe declaratie? si daca are un ecuson pe care scrie cand a fost angajat nu poate sa declare altceva?
Postat 07 Iulie 2011, 13:41 de dan justitiarul
Aberati
Tata are 40 ani experienta in constructii.Eu ce fac angajez firma care face munca de calitate indoielinca?Le fac contract la veri unchi nepoti daca vin sa ma ajute?
Postat 07 Iulie 2011, 13:34 de dan
@dan justitiarul
Tocmai pe asta se bazeaza si dobitocii de inspectori ITM. O data ce angajatii au scris cu mana lor ceva pe hartie, ei o iau de buna. Pe baza acelor declaratii ei pot da amenzi linistiti, ca doar nu-i doare pixu'.
Postat 07 Iulie 2011, 13:31 de cetatean
CINE OARE POARTA VINA ?
Cand va prinde ITM-ul la gagici, prestand munca la negru sa nu va dati nici buletinu si sa nu declarati data de la care prestati !!! Intrebarea in aceste cazuri e cine e angajatul si cine e angajatorul ???? Sa se stabileasca legal (adica prin lege) ca sa stim cine ce vina poarta si in acelasi timp actele de contarventie sa nu fie emise aiurea si usor de atacat in instanta de catre ....... uite nici nu imi dau seama cine va purta vina ????
Postat 07 Iulie 2011, 13:29 de CURIOSUL GRIJULIU
stiu...
@oradean: stiu ca salariatii sunt intrebati despre data angajarii dar daca acestia indica o cifra gresita? pur si simplu? doar nu se ia de buna! in plus un salariat cu o pregatire inferioara este posibil sa creada ca data incheierii contractului este aceeasi cu data inceperii activitatii(chiar daca i se explica atunci cand semneaza contractul care este diferenta dintre cele doua)!
Postat 07 Iulie 2011, 12:47 de dan justitiarul
legeaoua
@anca: care este "legeaoua"la care te referi?
Postat 07 Iulie 2011, 12:44 de dan justitiarul
ATENTIE SA NU VA RECLAME NEVESTELE
Incheiati cu nevestele, concubinele si gagicile contracte de prestarii servicii sexuale caci altfel puteti fi reclamati la ITM ca nu platiti taxa si impozite !!! Taxa de scula o noua taxa ce trebuie platita la ITM . Acolo vetio plati fiecare dupa cat de mare , tare si jucausa e instrumentul cu care prestati , asa ca cei de la ITM tre sa va masoare si evaluezee instrumentul ca sa nu prestati la negru !!!!! Totul normat si cantitativ si in timp !!!! Asa ca dotati-va cu fisa de pontaj la prestarile sexuale !!!!
Postat 07 Iulie 2011, 12:39 de scortosul
@dan justitiarul
cei de ITM cer in decalratie sa precizezi data angajari sunt deja angajatrori care pe ecusoanele angajatilor trec si data angajarii
Postat 07 Iulie 2011, 12:38 de oradean
ATENTIE LAAA.......
Adica daca eu si cu fratele meu si inca cu un var imi fac o casa se cheama ca lucram la negru ??? l-am platit cu zero lei si zero bani si sunt evazionist ?? Imi pute a prostie !!!! si inca mare !!!!! Cei ce munceau la casa omului nu erau angajati , erau la munca benevola !!!! Mancau impreuna si.... si ........si care-i problema ? unde e munca la negru ??? De acu si daca prestez la nevasta ( vai de mine daca prestez la vecina ) si nu am contract de munca sau prestari se cheama ca sunt evazionist ???? Aici cred ca avem de a face cu interesee directe , partinitoare , interesate !!!!
Postat 07 Iulie 2011, 12:34 de scortosul
@anca
Ancuto draga, poate voiai sa scrii ca Dan e "tabula rasa", ca "tabu" n-are nici un sens in context. Daca tot esti tabula rasa in ceea ce priveste vocabularul, abtine-te si nu-ti mai da cu parerea pe forumuri, mai ales ca, oricum, debitezi numai prostii. Vorba ceea: daca taceai filosoafa ramaneai!
Postat 07 Iulie 2011, 12:20 de un roman
DAN justitiarul ESTI IN URMA CU LEGEAOUA
DAN justitiarul E TABU CA PROFESIE:)) PRIMESTI SALARIU DEGEABA :)))
Postat 07 Iulie 2011, 11:18 de anca
YESSSSSSSSSS ASTA E romania NOUA
Confiscarea averilor ilicite, aprobata de Guvern ACUM SA VA VAD DACA INCASATI LA NEGRU SI FUGITI DE TAXE :))
Postat 07 Iulie 2011, 11:16 de anca
nu cred
@oradean: nu cred ca se poate intampla asa ceva, sa pretinda angajatului sa precizeze data angajarii iar daca ala spune o data eronata sa fie luata de buna.pai exista si angajati de dinainte de '90 sau sa vin mai aproape din 2003. din moment ce contractul a fost semnat de salariat, data incheierii este cu cel putin o zi anterioara datei inceperii activitatii iar contractul este inregistrat in registrul de evidenta conform CM, nu cred ca se poate intampla asa ceva!
Postat 07 Iulie 2011, 10:32 de dan justitiarul
multa prostie...
Multa prostie musteste in deconcentrate. da nu ma mir, odata ce lipitori de afise ca hodut au ajuns sefi. vai de tara asta! Cica munca la negru, ce cretini! aia fiind rude, fac munca voluntara acolo! ce e asa de greu? stiu si eu persoane care si-au construit casele cu frati, cumnati, tati, etc, in regie proprie si au iesit mult mai ok atat ca bani cat si ca si calitate. firmele astea de doi lei isi bat joc si te si jecmanesc de bani. rusine itm!
Postat 07 Iulie 2011, 10:32 de unu
prezumtii
@dan Bihoreanul: epntru infractiuni raspunzi numai conform Codului Penal. banuiesc la ce ai vrut sa te referi cand ai pomenit si de Codul civil. sublinierea am facut-o numai pentru acuratete. ca munca la negru trebuie eliminata de acord dar in cazul descris in articol opinia mea este ca nu poate fi vorba despre asa ceva si D-l Fildan va castiga in instanta. de ce nu se duc de exemplu inspectorii ITM la salile care organizeaza nunti? ca acolo munca la negru e in floare! despre averile licite sau nu, n-am inteles exact ce doreai sa spui! tocmai aici este marea discutie acum. caracterul licit al averii este prezumat. dar nimeni nu impiedica vreo autoritate sa dovedeasca contrariul. CU PROBE. clare, certe, fara echivoc. deci sarcina probei ii revine celui care face acuzatia. societatea civila constata doar ca intre veniturile legale ale vamesilor, politistilor, sorboneilor si averea(atat cat este afisata)exista neconcordante. de ce insa autoritatile nu se autosesizeaza si nu se zbat sa dovedeasca faptul ca averile respective sunt ilicite? probabil o motivatie a celor suspectati ar fi:am avut banii cu care sa-mi cumpar vila din vanzari anterioare!
Postat 07 Iulie 2011, 10:26 de dan justitiarul
gunoaiele de la ITM au dreptate in acest caz...
in acest caz au dreptate dar cand vin la firme cu 50 de angajati le iau la toti decalratii totul este in regula doar ca o persona nu-si aminteste si decalra data contractului ca data angajari nu ziua urmatoare sar imediat cu 10.000 RON gunoaiele, parazitii societatii.
Postat 07 Iulie 2011, 10:23 de oradean
@woooow
Aproape toate casele (locuinta personala) sunt facute de amatori. Daca unii si-au facut o firma, nu inseamna ca sunt mai profesionisti. Nu inseamna nici ca isi asuma vreo responsabilitate pentru lucrarile efectuate.
Postat 07 Iulie 2011, 10:16 de cetatean
@woooow
Aproape toate casele (locuinta personala) sunt facute de amatori. Daca unii si-au facut o firma, nu inseamna ca sunt mai profesionisti. Nu inseamna nici ca isi asuma vreo responsabilitate pentru lucrarile efectuate.
Postat 07 Iulie 2011, 10:16 de cetatean
mai faceti o vizita
si la firmele lui GHILEA, SEILINA sunt o gramada de oamenii fara acte :)) care aveti ochii denuntati si daca nu se iau masuri DEMISIA HODUTU:))) luati le declaratiile in scris si dati le somaj, prosti sunt cei care vad si nu fac sesizari si pe urama la BUCUREL cu ei , trebuie eliminati coruptii, verificati orele lucrate si o firma de detectiv particulari merita platita:)) o sa vb la kanal d sa faca o asemenea emisiune : MUNCA la negru cu acceptul PDL:)))
Postat 07 Iulie 2011, 10:16 de anca
Asta de la ITM e tanar
Asta Hodut de la ITM e tanar si uite ce face. Nu varsta ci PDL-ul corupe!
Postat 07 Iulie 2011, 10:05 de @ raul
eu nu mai inteleg nimic
cum primesc certificatul de urbanism si avizul ca acesta casa construita respecta legea, cine cumpara o casa facuta de amatori, voi sunteti bolnavi cu capul, suferiti! cand cumpar o casa o cumpar ca respecta legea privind calittea casei cine o da ? propietarul asa hai sa iesim in strada si sa vindem covrigi facuti acasa, care e problema!
Postat 07 Iulie 2011, 10:01 de wooooow
traisca calitatea profesionala
sa se termine cu indobitocirea cetateanului pe criterii politice, legea spune MUNCA LA NEGRU se pedepseste, asa sa fie! BRAVOOOO un tanar de admirat si sutinut, nu exista munca garatuita, orice munca presupune un ban, hrana primita.
Postat 07 Iulie 2011, 09:46 de barvooooo
felicitari NICOLAE HODUT
avem nevoie de tineri care sa nu fie corupti, bugetarul raspunde de haosul social, e platit sa si faca treaba, nu ne intereseaza HOTIA, vrem taxe si spitale si invatamant.SA VA IA DRACU de corupti, asa fura care cum poate nu COERECT, sa respectam legea.JOS CU COMUNISTI CORUPTI, tineri sa ia atitudine.
Postat 07 Iulie 2011, 09:40 de raul
asa nu se va termina niciodata cu munca la negru
AVIZ asociatilor de proprietari se incaseaza banii de la locatari si se lucreaza nu mana necalificata ceea ce contravine legii, AVIZ persoanelor fizice pe propietatea ta raspunzi de orice infractiune conform codului civil si penal, daca noi facem ce vrem atunci sa raspundem, numai fundatiile pot face munca voluntara in rest orice ar fi PARTID, Societate, PFA in limitelele legii este MUNCA LA NEGRU.TERMINA TI VA odata cu crizele si abuzurile sociale comise ! Ori respectam legea ori plecati din Romania, cum dovedesti caracterul licit al averi in baza unor acte, a unor taxe platite si de cei care muncesc fie la pesroane fizice fie la persoane juridice.ATENTIE nici acum propietarii nu respecta legea privind CIHIRIILE, Garda financiara ar trebui sa verifice ne luptam cu banii dati la negru de ce? CINE sunt ei proprietari sa incalce legea ? NU DATI banii la negru.
Postat 07 Iulie 2011, 09:35 de dan Bihoreanul
casele refacute
cand au fost inundatiile, baselu\'se plangea ca cei ale caror case au fost distruse asteapta ca cineva sa le ridice casele noi in loc sa puna mana pe unelte si impreuna cu rude si vecini sa munceasca la construirea lor. in aceasta logica, si ei desfasurau \"munca la negru\". sau \"supraveghetorii\"din salile de bac! aceasta activitate este de alta natura decat activitatea didactica propriu zisa, deci ar fi trebuit sa aiba contracte de munca pe durata determinata pentru asta. si exemplele pot continua.
Postat 07 Iulie 2011, 09:08 de dan justitiarul
sistemu
asa prosti oameni avem in sistem incat chiar credem ca sunt profesionisti,ei sunt intradevar prosti dar nu profesionisti ci mai rau sunt LACOMI si au instinctul de colaborare cu cine sare cu banu..relati pile..jos sistemu,avem nevoie de oameni care sa tina cu poporul nu cu stabi si patroni.
Postat 07 Iulie 2011, 09:05 de dadadadadas
sistemu
asa prosti oameni avem in sistem incat chiar credem ca sunt profesionisti,ei sunt intradevar prosti dar nu profesionisti ci mai rau sunt LACOMI si au instinctul de colaborare cu cine sare cu banu..relati pile..jos sistemu,avem nevoie de oameni care sa tina cu poporul nu cu stabi si patroni.
Postat 07 Iulie 2011, 09:05 de dadadadadas
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON