URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Septembrie 2017, 08:07

De pe scenă, în arest! Fiul actorului Igor Lungu, arestat şi trimis în judecată pentru trafic de droguri

De pe scenă, în arest! Fiul actorului Igor Lungu, arestat şi trimis în judecată pentru trafic de droguri SHOW DUPĂ GRATII. Până anii trecuţi, Igor Lungu jr. (dreapta) a fost prezenţă constantă la spectacolele şi petrecerile pentru copii, distrându-i alături de tatăl său. "La un moment dat, mi-a spus că el nu face pe clovnul pentru 1.000 de lei", povesteşte, cu gust amar, actorul Igor Lungu (stânga). Aşa că, acum, a schimbat costumul de paiaţă cu cel de puşcăriaş...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cât de disperată trebuie să fie o mamă care îşi trimite fiul de 22 de ani la închisoare, ca să-l ţină departe de droguri? S-a întâmplat la Oradea la începutul lunii trecute, iar tânărul încătuşat este un personaj cunoscut în oraş: Igor Lungu jr., fiul cunoscutului actor Igor Lungu.

Băiatul este dependent de etnobotanice, dar şi traficant notoriu, care în decurs de doi ani a vândut droguri de peste 50.000 de lei, după cum spun procurorii DIICOT Oradea, care l-au trimis în judecată, împreună cu alţi trei tineri, sub acuza de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

În timpul anchetei, Igor a fost cercetat în libertate, dar pentru că procurorii l-au lăsat fără marfă, tânărul a intrat în sevraj şi s-a răzbunat pe propria mamă, distrugându-i locuinţa. Disperată, femeia a cerut să fie arestat!

Cartelul lui Kopar

Igor Lungu jr., Horvath Norbert, Horvath Sandor şi Okaytekin Kenan au fost reţinuţi pe 2 martie 2017 în urma unei operaţiuni de amploare a procurorilor DIICOT. Mai multe echipaje de ofiţeri antidrog, de jandarmi şi de mascaţi au descins atunci, simultan, la 12 adrese din Oradea, de unde au ridicat 205 pastile de Ecstasy, 620 grame de cannabis, 1.880 grame de materie vegetală cu efect psihoactiv şi 27 pliculeţe cu diverse etnobotanice.

În finalul acţiunii, opt persoane au fost reţinute pentru 24 de ore, iar o zi mai târziu patru dintre acestea au fost arestate preventiv pentru 30 de zile. La vremea respectivă, procurorii au făcut publice doar numele celor din urmă, pe care îi considerau capii afacerii şi faţă de care probele erau clare - Alexandru Kopár, concubina sa, Kereszturi Erzsébet, David Berger şi Alexandru Varga, primii trei membri ai clanului interlop Neguş.

Capcanaţi de poliţişti

Traficanţii au fost dovediţi de anchetatori datorită unor agenţi sub acoperire. Infiltraţi între membrii grupării în calitate de consumatori, aceştia i-au ajutat pe procurori să-i identifice pe dealeri şi pe clienţi, reuşind să-i ducă de nas pe traficanţi atât de bine încât în mai puţin de un an au realizat 49 de tranzacţii fără să se trădeze.

La nici două luni după descinderi, pe 28 aprilie, Kopár, Kereszturi, Varga şi Berger au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv, pentru procurarea şi distribuirea de droguri de risc şi de mare risc, precum şi a unor substanţe cu efecte psihoactive, măsura arestului fiind schimbată ulterior cu arestul la domiciliu pentru Kereszturi şi Varga, respectiv cu măsura controlului judiciar pentru Berger.

Faţă de cei patru dealeri ai grupării, lăsaţi în libertate în prima etapă, ancheta a fost disjunsă şi a continuat timp de încă trei luni, cercetările fiind finalizate pe 31 iulie, când dosarul a fost trimis în faţa instanţei de judecată şi numele lor au devenit publice.

Dealeri de otrăvuri

Cine sunt ceilalţi patru traficanţi? Horvath Norbert, Horvath Sandor, Okaytekin Kenan şi Igor Lungu jr., cel din urmă un personaj cunoscut în Oradea.

Tatăl său, Igor Lungu senior, este un actor îndrăgit al Teatrului Arcadia, prezent şi la numeroase petreceri private pentru copii, unde interpretează diverse personaje de poveste, iar cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă pe Moş Crăciun. Până în urmă cu câţiva ani, fiul său l-a însoţit la petreceri, dar apoi a dispărut. Traficul de etnobotanice s-a dovedit o afacere mai prosperă, după cum arată rechizitoriul procurorilor DIICOT.

Oamenii legii susţin că, de la sfârşitul anului 2014 şi până în februarie 2017, Igor Lungu jr. a tranzacţionat etnobotanice în valoare de nu mai puţin de 49.050 lei, fiind cu mult mai prolific decât amicul său, Okaytekin Kenan, care a vândut de 9.175 lei, de Horvath Sandor, care a produs doar 2.215 lei, şi de Horvath Norbert, care a avut încasări de 1.315 lei.

Cei patru tineri s-au specializat în vânzarea unor substanţe vegetale stropite cu substanţa 5F-MDMB-PINACA, un produs psihoactiv destinat experimentelor chimice, dar folosit la producerea drogurilor din 2014, chiar dacă este extrem de nociv, fiind responsabil de numeroase decese în rândul consumatorilor de etnobotanice.

"I-au murit prieteni"

Cum a ajuns Igor Lungu jr. să vândă etnobotanice? Tatăl său spune că principala vină o poartă anturajul în care a intrat.

"El a terminat şcoala de bucătari, putea să câştige bani, dar lui i-au trebuit prieteni care îi dădeau droguri. Ţigări stropite cu otravă de şobolani, cu benzină, mai ştiu eu ce... Oricât am încercat să vorbim cu el, n-am avut cu cine. I-au murit prieteni din cauza acelor droguri şi l-am întrebat «Vrei să ajungi ca ei?». Îmi spunea că nu, iar după 5 minute uita toată discuţia. Ca să facă rost de bani de etnobotanice, a început să calce strâmb", s-a confesat BIHOREANULUI actorul Igor Lungu.

Fără control

În 2013, minor fiind, băiatul a comis o tâlhărie, pentru care după un an a fost condamnat la 6 luni de asistare zilnică, fiind obligat să aibă un orar fix, stabilit de Serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Bihor, şi având impuse mai multe interdicţii, sub supravegherea părinţilor sau a unui asistent social. În februarie 2017 a recidivat, încasând 1 an şi 9 luni de închisoare cu suspendare pentru furturi.

Ajuns în atenţia procurorilor DIICOT în primăvară, lăsat fără etnobotanice şi fără sursă de bani, Igor jr. a intrat în sevraj şi nu s-a mai putut controla. În luna mai, tânărul a distrus casa mamei sale, împreună cu care locuieşte după divorţul părinţilor, înşfăcând tot ce putea vinde, iar din banii astfel obţinuţi şi-a cumpărat din nou droguri.

"Inculpatul a procurat, transportat, stocat şi vândut mai multor persoane produse susceptibile de a avea efecte psihoactive", arată rechizitoriul procurorilor.

În arest

Disperată şi speriată, pe 13 iulie femeia s-a adresat procurorilor DIICOT, cerând arestarea propriului fiu. Propunerea a fost însuşită de anchetatori, care, pe 1 august, după  trimiterea în judecată a celor patru dealeri, l-au prezentat pe Igor Lungu jr instanţei de judecată, iar aceasta a dispus imediat înlocuirea controlului judiciar cu arestul preventiv, măsură menţinută până în prezent.

"Eu o înţeleg. Era speriată, se temea de el, pentru că nu mai gândea din cauza acelor substanţe. Dar nici nu voia să meargă să se trateze...", povesteşte tatăl tânărului, sperând, la fel ca mama acestuia, că perioada pe care Igor junior o va petrece în spatele gratiilor să-l ajute să scape de drogurile care i-au întunecat mintea şi sufletul. Având în vedere că este recidivist, şederea sa la "dezintoxicare" s-ar putea să fie, însă, destul de lungă...


LIDERI CU GREUTATE
Din închisoare, la... arest

Alexandru Kopár, interlop din OradeaŞeful grupării de traficanţi de droguri din care a făcut parte şi Igor Lungu jr, Alexandru Kopár (foto), este un personaj cunoscut în lumea interlopă locală. Bărbatul a fost eliberat condiţionat în 2014, după ce a stat închis pentru o tentativă de crimă de o violenţă rar întâlnită, comisă pe 10 ianuarie 2009.

Cazul a fost intens mediatizat: împreună cu Alexandru Bundea şi László Lakatos, pe atunci "locotenenţi" de-ai lui Markovics Sándor în clanul Neguş, au năvălit în Arad la comanda unui lider al lumii interlope de acolo, Uţu Rohozneanu, care voia să-l elimine pe Florin Moldovan, şeful unei bande rivale specializate în înşelăciuni de tip alba-neagra.

Însoţiţi de alţi zece haidamaci, cei trei l-au atacat pe Moldovan în faţa unui bloc şi l-au înjunghiat de 20 de ori cu cuţitul, rănindu-l grav. Orădenii au fost arestaţi şi condamnaţi la închisoare cu executare pentru tentativă de omor calificat, Bundea primind 4 ani şi 6 luni, iar Lakatos şi Kopár câte 7 ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
"CAPCANATI" ?!
cam asta iese cand subiectul e banal, sters... incearca sa devina original. cumva. si, ca (pseudo) formator de opinie, iti iese "capcanat". cu precedent, apropo : ebihoreanul.ro/stiri/bihorel-16/capcanat-la-pdl-85580.html bravos, monser !
Postat 07 Septembrie 2017, 15:12 de vifor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON