URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Aprilie 2016, 18:38

De la bulan la bulău: Fostul adjunct al şefului Poliţiei, Ioan Brîndaş, s-a mutat la puşcărie

De la bulan la bulău: Fostul adjunct al şefului Poliţiei, Ioan Brîndaş, s-a mutat la puşcărie SPECTACOL SAU PEDEAPSĂ? Reţinut de procurorii DNA Oradea pe când era secund la comanda Poliţiei Bihor, comisarul şef Ioan Brîndaş susţinea că a fost încătuşat doar "pentru spectacol"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După mai bine de 20 de ani de carieră, mulţi petrecuţi la şefia uneia dintre cele mai importante structuri poliţieneşti din Bihor, Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF), ba chiar, între 2010 şi 2013, şi de-a dreapta şefului Poliţiei judeţene, comisarul şef Ioan Brîndaş şi-a încheiat cariera ţintuit pentru totdeauna în tagma "băieţilor răi".

Ca urmare a flerului unei procuroare ce simţise că informaţii din dosare importante ajungeau la persoanele pe care le cerceta pentru evaziune fiscală, anchetatorii DNA Oradea au strâns probe care i-au convins pe judecători să-l condamne definitiv pe fostul ofiţer la 4 ani de închisoare cu executare.

"Cârtiţa"

Comisarul şef Ioan Brîndaş a intrat în colimatorul DNA în septembrie 2013, când procurorii anticorupţie fuseseră sesizaţi de o colegă de la Parchetul Bihor, Mihaela Bulzan, că cineva "din sistem" divulga informaţii dintr-o investigaţie vizând un grup de evazionişti ce prejudiciaseră statul cu 12 milioane lei, grup din care făceau parte Gyorgy Monika, tatăl acesteia, Toncz Ştefan, dar şi interlopi precum Carmen Mihai Pandel şi Bancsik Tibor.

Procuroarea constatase că aceştia erau avertizaţi să facă "curăţenie mare", adică să distrugă şi să ascundă acte contabile ale firmelor cu câteva zile înainte de organizarea unei descinderi pe care o planificase la sediul acestora. Pentru a evita "trădarea", anchetatoarea a cerut ca toate informările, procesele verbale de interceptare şi de filaj să-i fie comunicate direct, iar după două luni avea un indiciu privind "cârtiţa": Ştefan Toncz ţinea legătura cu un ştab din Poliţie ce folosea un telefon cu cartelă pre-paid.

Imediat, pe fir a intrat şi DNA, care avea să descopere că grangurele care sifona era nimeni altul decât adjunctul şefului Poliţiei Bihor care, în calitate de coordonator al SIF, avea acces la informaţiile din anchete. Concomitent, procuroarea Bulzan a dispus noi percheziţii în dosarul de evaziune fiscală, iar Gyorgy Monika şi una dintre colaboratoarele sale, Liana Negrean, au ajuns în arestul Poliţiei. Atunci, Toncz l-a sunat din nou pe Brîndaş, cerându-i ajutorul, fără să ştie că discuţiile le erau interceptate.

Cămătar cu epoleţi

Luat la întrebări de DNA, bărbatul a recunoscut că ofiţerul era de trei ani "pe felie" cu evazioniştii, protejându-i contra cost. Şi nu doar că n-a făcut nimic să-i "înfunde", ci li s-a şi alăturat, finanţându-le infracţiunile cu împrumuturi de 45.000 euro de pe urma cărora doar până atunci le percepuse camătă de 30.000 euro dintr-un total stabilit la 128.000 euro.

Cum mărturia lui Toncz a fost confirmată atât de cele două femei arestate, dar şi de un caiet în care Gyorgy Monika ţinea evidenţa banilor împrumutaţi, DNA a concentrat ancheta asupra comisarului şef. N-a fost uşor, pentru că Brîndaş ştia tertipurile supravegherii operative, însă în cele din urmă s-a cam deconspirat singur. Nu de alta, dar trimitea insistent mesaje că vrea să se întâlnească cu Toncz, şi toate i-au fost interceptate.

În final, în noiembrie 2013, investigatorii au descins la biroul şi la domiciliul ofiţerului, unde au găsit nu doar cartelele pre-paid prin care ţinea legătura cu evazioniştii, dar şi mai multe contracte de împrumut, inclusiv pentru sume pe care la rându-i le-a "contractat" de la alte persoane cercetate pentru evaziune, cum ar fi Marius Fildan, patronul grupului Nova Euro.

Din uniformă în zeghe

Arestat preventiv de magistraţii Curţii de Apel în aceeaşi toamnă a lui 2013, apoi trecut pe rând în arest la domiciliu şi sub simplu control judiciar, Brândaş a reuşit după un an şi jumătate să revină în Poliţie - e drept, pe funcţii minore - ba chiar să se pensioneze din postura de poliţist activ.

În februarie 2015, însă, Tribunalul Cluj l-a condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, pentru efectuare de operaţiuni financiare cu acte de comerţ incompatibile cu funcţia, folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, favorizarea infractorului şi fals în declaraţii, achitându-l pentru luare de mită, cea mai gravă dintre acuzaţii.

Joia trecută, magistraţii Curţii de Apel clujene au menţinut sentinţa, aceasta fiind definitivă, astfel că Brîndaş s-a şi predat în aceeaşi zi foştilor colegi din Poliţie, care l-au transferat la Penitenciar. Va petrece în spatele gratiilor, totuşi, doar doi ani şi jumătate, deoarece din pedeapsă i-a fost scăzută perioada de un an şi jumătate petrecută în arest. Fostul şef al Poliţiei rămâne şi fără 75.000 euro, sumă despre care magistraţii au stabilit că o obţinuse fraudulos.

Laolaltă cu el, merge la puşcărie şi fostul proprietar al Louis Cafe, Răzvan Andronache (foto), condamnat la 2 ani pentru că l-a ajutat pe Brîndaş să transmită informaţii evazioniştilor. Cum ar veni, "papagalul" îl urmează pe vulturul hoitar...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
un smecher prost
Poate nu se stie?!?! chefurile personale le desfasura la prietenul lui de catarama:-patronul de la Cliba lu Horea(a se citi coliba lui dracu) din com. Paleu ,numit si BERCEA MONDIALUL DE BIHOR.Acest om de nimic in care noi aveam incredere prin functia pe care o avea in cadrul I.J.P.Bh.impreuna cu sleahta lui nu il interesa ca chefuia pana la orele 04.00 iar noi vecinii(si cu copii mici)nu ne puteam odihni cu toate ca am insistat de mai multe ori la 112 dar nici un ecchipaj de interventie ,in intervalul de la 22.00 la 04.00 nu s-a prezentat invocand diferite scuze copilaresti!!!!!La plecare se felicitau(eu eram in sosea pentru ca voiam sa vad si eu cine se ocupa de pastrarea linistii si ordinii publice) si porneau in tromba , probabil ca mai cunosteau drumul dupa cum aratau??!!Unul singur dintre ei , vazandu-ma cu ochii rosii si umflati, de statura mijlocie,slabut,brunet si cu parul ondulat(cret) a venit la mine , numai el stie cum a reusit,m-a luat de gat,m-a sarutat,si-a cerut scuze si reusind sa ajunga la masina a demarat in tromba , mai ales ca avea cu ce!!!!!!era un auto Mercedes negru,cu doua esapamente ,nr. de Bh cu denumirea de : JON(l-am mai intalnit prin oras pe Bd-ul Magheru facad slalom printre masini pentru a prinde culoarea verde a smaforului.)Saptamana urmatoare am aflat din discutiile avute cu omul care facea de paza DE CE NU AU VENIT ECHIPAJELE DE INTERVENTIE? Permanent d-ul , viitorul puscarias brandas primea tel.de la 112 si acesta ordona ca sa nu se deplaseze echipajele pentru a nu fi deranjati!!! HALAL POLITIST!!!!De atunci mi-a scazut increderea in 112 pentru interventia echipajelor de politie cu 50%.Asa ca : mai smechere cu creier de gaina asteapta mult si bine si tu sa vina patronul restaurantului ,ochis adrian,sa te scoata din BULAU!!! Ha,ha,ha,ha,ca si el a DATO IN BARA UMBLA SPRIJINIT DE ALTII SAU in SUPORT CU ROTILE Hi,hi,hi .V-au ajuns blestemele si asta e doar inceputul de la oamenii care v-ati batut joc de ei.
Postat 13 Aprilie 2016, 23:03 de gheorghedanga
minune de Paste!
Dzeu sa te tina acolo ,ca singur ti-au facut recomandare...prostia si aroganta se platesc!
Postat 12 Aprilie 2016, 20:04 de onuta
multi ani fericiti
Brindas, multi ani fericiti la bulau ca prea ai fost ingimfat si prost!
Postat 12 Aprilie 2016, 13:52 de andreimagheru
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON