URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Decembrie 2012, 07:24

De ce nu mă primiţi la şcoală? Un subiect tabu: cum sunt marginalizaţi copiii care au nevoie de educaţie specială

De ce nu mă primiţi la şcoală? Un subiect tabu: cum sunt marginalizaţi copiii care au nevoie de educaţie specială UN TATĂ ACUZĂ. Disperat că de două luni nu a convins vreun dascăl de şcoală normală să-i accepte fiul în clasa I, Vasile Romocsa (foto) blamează public învăţământul orădean
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oficial integraţi, în realitate marginalizaţi. Aşa sunt mulţi copii cu dizabilităţi din România care au nevoie de o educaţie mai aparte. Motivul? Deşi au dreptul să înveţe cot la cot cu copiii din şcolile normale, cei cu deficienţe sunt respinşi şi persecutaţi.

Fenomenul e dat în vileag de un părinte al cărui fiu a fost expulzat prima oară din grădiniţe, iar acum şi din şcoli. Pentru ca băiatul să nu rateze clasa I, tatăl a fost nevoit să accepte un compromis: l-a înscris în învăţământul "gratuit" de stat, dar i-a angajat dascăl particular, cu care face şcoală acasă, contra cost. Autorităţile zic că vina e a părintelui, care şi-a plimbat fiul de la o şcoală la alta, dar recunosc cu jumătate de gură că, de fapt, învăţământul nu oferă un sprijin real pentru reabilitarea copiilor "speciali" din şcolile normale.

Lege numai pe hârtie

Conformându-se cerinţelor UE, şi România a pus, încă din 2004, bazele aşa numitei educaţii incluzive, care înseamnă includerea copiilor cu dizabilităţi uşoare, consideraţi recuperabili, în şcolile de masă, într-un mediu care le-ar putea favoriza reabilitarea. Pentru a-i ajuta, Legea Educaţiei 1/2011 asigură celor cu cerinţe educaţionale speciale (CES) înscrişi în învăţământul de masă "cadre didactice de sprijin", adică dascăli care-i însoţesc în clase, pe lângă profesorul existent. Aceştia trebuie să stea la ore lângă copii, să le explice mai pe înţelesul lor materia predată, să le îndrume atenţia şi să-i strunească de fiecare dată când au reacţii care îi pot deranja pe ceilalţi copii. Mai precis, să-i înveţe pe copiii speciali cum să înveţe şi cum să se comporte precum cei normali.

18 Angela Marusca.jpgDar învăţământul românesc a copiat strâmb modelul european. Dacă în Franţa ori Germania, ţări unde sistemul incluziv funcţionează, un copil cu CES are dascăl de sprijin pe toată durata orelor de la clasă, la noi aceste cadre sunt prea puţine. O confirmă directoarea Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă Orizont din Oradea, care şcolarizează copii cu CES. "Sistemul nu e bun! Există un profesor de sprijin la 8-12 copii. Asta înseamnă că se poate ocupa de fiecare doar 2 ore pe săptămână, foarte puţin", zice Angela Maruşca (foto).

În aşa situaţie, contactul cu şcoala de masă devine o dramă pentru aceşti copii, dar şi pentru părinţi. Şi, pentru că nu se pot descurca singuri, în loc să se integreze, "specialii" ajung oile negre ale şcolilor, nedoriţi de profesori şi batjocoriţi de colegi pentru că au mereu "codiţă" după ei câte un adult. Iar cum prestigiul şi-l câştigă prin performanţa elevilor, mulţi învăţători încearcă din start să evite povara preluării educaţiei unui "copil-problemă". Însă, pentru că legal nu pot refuza şcolarizarea, pun presiune pe părinţi cu sfaturi de genul "ar fi mai bine pentru copil să-i căutaţi alt mediu..."

Şansa: la normali

Victima unei astfel de mentalităţi e şi un băieţel de 7 ani din Oradea diagnosticat cu sindromul ADHD (hiperactivitate şi deficit de atenţie). Arnold e un copil mai agitat, mai capricios şi încăpăţânat, dar şi mai violent decât alţii de vârsta sa.

Tatăl lui a decis să rupă tăcerea din jurul acestui subiect tabu. "Băiatul a pierdut de mic primii paşi în socializarea cu ceilalţi copii, fiind respins de mai multe grădiniţe, până la vârsta de 5 ani. Mi l-au primit doar la Grădiniţa de Ambliopi, unde sunt copii cu deficienţe de vedere, iar în doi ani a făcut progrese mari, aşa că am vrut să-l duc în clasa I într-o şcoală normală", povesteşte Vasile Romocsa.

18 Adela Bala.jpgCă părintele n-a luat decizia de capul lui o spune educatoarea care s-a ocupat de Arnold. "E inteligent, iar şansa lui e şcoala normală. La una specială, alături de copii cu afecţiuni grave, s-ar pierde", crede Adela Bala (foto).

Şi directoarea Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Bihor, instituţie în evidenţa căreia sunt copiii cu CES din judeţ, spune că l-a recomandat pe Arnold pentru şcoala de masă. "Un an de probă, dar cu profesor de sprijin. Exceptând cazurile grave, îndrumăm toţi copiii cu CES spre şcoala normală, care e cea mai potrivită pentru integrarea şi recuperarea lor", spune Simina Hinţ.

Pasat între şcoli

Aşa stând lucrurile, cum a ajuns totuşi ca Arnold să piardă startul în şcoală? "Din cauza unor dascăli", acuză tatăl acestuia. Iniţial, omul a apelat la şcoala de circumscripţie, Liceul Onisifor Ghibu, dar înaintea debutului de an şcolar dosarul a fost pasat de la o învăţătoare la alta. Luând gestul drept un refuz tacit, Romocsa l-a mutat la Colegiul Mihai Eminescu. Aici, însă, deja după prima zi de şcoală a fost sfătuit să caute în altă parte, întrucât băiatul "e neastâmpărat". Concret, se ridica în timpul orelor, şi a şi rupt, din joacă, stiloul unei colege.

18 Simona Lascu.jpgReîntors la Ghibu, a ajuns la învăţătoarea Simona Lascu (foto), despre care Romocsa spune că a condiţionat primirea copilului în clasă. "Mi-a zis să-mi asum răspunderea, în scris, pentru ce i se întâmplă lui Arnold în şcoală". Evident, dăscăliţa nu recunoaşte. "Copilul a avut probleme de integrare încă din primele minute. Le-am explicat părinţilor că va fi foarte greu cu el şi că trebuie discutat cu un pshiholog. A doua zi nu l-au mai adus la şcoală", zice Lascu.

Ioan Pirtea, directorul adjunct, îi ia apărarea: "Nu l-am refuzat, că nu aveam dreptul, dar tatăl a înţeles greşit, s-a supărat şi l-a transferat de la noi".

Elev fictiv

La o săptămână după începerea şcolii, Romocsa a încercat să-şi ducă fiul la Şcoala Lucreţia Suciu din Velenţa, unde transferul copilului a fost acceptat. S-a răzgândit rapid, "din cauza mediului agresiv", şi i-a scos iar dosarul, cu care s-a plimbat apoi pe la Şcoala Vasile Voiculescu, la Dimitrie Cantemir şi la Nicolae Bălcescu. A fost refuzat peste tot, pe motiv că nu ar fi locuri, iar clasele I au efectivul complet. Omul bănuieşte, însă, că motivul real a fost altul...

La mijlocul lui octombrie, după ce copilul ratase prima lună de şcoală, a reuşit să-l înscrie, totuşi, la Liceul Teologic Ortodox Roman Ciorogariu. Credea că l-a prins pe Dumnezeu de picior, dar n-a fost chiar aşa. "După o săptămână, directorul Radu Rus mi-a zis că Arnold deranjează orele. Mi-a sugerat să-l mut, dar am ajuns la un compromis. A acceptat să-l păstreze în acte la dânşii în primul semestru şcolar, cu condiţia să nu-l ducem la ore. Mi-au dat materiile din programă, iar copilul face şcoală acasă", spune Romocsa.

În mod ciudat, Arnold figurează acum ca fiind şcolarizat în învăţământul de stat gratuit, chiar dacă în realitate învaţă cu un dascăl plătit de părinţi cu 20 de lei ora!

Vinovat... tatăl!

18 Simina Hint.jpgSimina Hinţ (foto) spune că CJRAE nu poate interveni, deoarece opţiunea finală în ce priveşte copilul aparţine părintelui. "Tatăl a luat decizii greşite, în detrimentul băiatului. Nu trebuia să-l mute de la Ghibu. Nu cred că i-au refuzat şcolarizarea. Exagerează!".

Şi directoarea şcolii speciale Orizont crede la fel. "Sunt părinţi care nu acceptă că au copii care nu fac faţă învăţământului de masă, insistând să-i ducă la şcoli normale. În final, ajung tot la noi, pentru că unii au nevoie de terapie educaţională", zice Angela Maruşca, adăugând că în ultimii doi ani a avut 40 de cazuri în care părinţii au retras elevii de la şcoala de masă.

Cei de la Inspectoratul Şcolar au aceeaşi poziţie. "Copilul nu a fost refuzat la Ghibu! Am încercat să-l ajutăm, dar tatăl l-a tot mutat de la o şcoală la alta. Locul lui e la şcoala de circumscripţie", spune Claudiu Damian, purtătorul de cuvânt al IŞJ.

Replica lui Romocsa? "Insist să-mi duc fiul la o şcoală normală pentru că doar acolo poate evolua. Da, l-am tot mutat pentru că nu voiam să-l las într-o şcoală unde nu era dorit. M-au refuzat politicos, dar tot refuz a fost", spune bărbatul.

Fenomen tabu

Romocsa nu e singurul nemulţumit de sistem, după cum recunoaşte Angela Maruşca, directoarea de la Orizont. "Unii părinţi care-şi aduc copiii la noi se plâng de dascălii din învăţământul de masă. Dar nu vreau să-mi acuz colegii. Într-o clasă cu 30 de elevi buni, profesorul vrea să atingă performanţe şi nu-i poate dedica mult timp unui copil cu deficienţe", spune psihopedagogul, care crede că locul multor copii cu CES este într-o şcoală specială.

Cu toate acestea, la Inspectorat nu s-a înregistrat până acum nicio plângere pentru discriminare din partea unor părinţi de copii cu CES. Oamenii preferă să-şi rezolve problemele singuri şi să-şi verse năduful sub anonimat, pe forumuri gen parinti.com şi forum.portal.edu.ro, unde expun cazurile unor copii expulzaţi din şcolile "normale" sau lăsaţi să fie batjocoriţi de colegi.

Tot pe un asemenea forum o dăscăliţă din Oradea pune degetul pe rană. "Oricât s-ar strădui, profesorul nu poate înţelege durerea din sufletul părintelui unui copil cu CES. Aşa cum nici părintele nu va accepta niciodată că are un copil care nu e normal pe deplin şi va blama dascălul. Până statul nu va aloca resurse pentru ca aceşti copii să fie ajutaţi, conflictul dintre părinţi şi dascăli nu se va stinge", explică profesoara.

Adevărurile spuse în şoaptă nu schimbă, însă, trista realitate: societatea şi şcoala nu au, încă, toleranţa şi compasiunea de care au nevoie părinţii de copii speciali. De parcă nu le-ar fi suficient de mare drama pe care o trăiesc din plin, zi de zi...


DOAR PENTRU EI
Speciali şi speciale

Conform CJRAE, în Bihor sunt peste 950 de copii cu CES, dar numărul real e mai mare întrucât nu toţi părinţii îşi declară copiii cu dizabilităţi. Dintre cei cuprinşi în evidenţe, 641 fac şcoală în învăţământul de masă, iar ceilalţi în şcoli speciale din Oradea, Salonta, Marghita, Beiuş, Tinca, Tileagd şi Popeşti.

În Oradea, copiii din clasele I-VIII învaţă la fostele şcoli ajutătoare - acum centrele de educaţie incluzivă - de pe străzile Traian Lalescu şi Roman Ciorogariu. Elevii mai mari sunt înscrişi în clase speciale ale liceelor tehnologice Gheorghe Bariţiu şi Ioan Bococi.

În instituţiile speciale educaţia se face în paralel cu tratamentele pentru diversele tulburări. Clasele au mai puţini copii (de obicei 6-8) tocmai pentru ca dascălul să se ocupe mai mult timp de fiecare. Materia, mai "diluată" decât la şcolile de masă, se predă într-un timp mai lung şi e adaptată nivelului de inteligenţă al copiilor. Mai mult, pentru a le stimula atenţia, se aplică metoda învăţării prin joc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
Dragi parinti
Toata lumea isi da cu parerea in stanga si in dreapta,sunt un parinte cu copil in clasa I unde acest copil a fost acceptat de catre Doamna Lascu o super super super invatatoare cum cred ca putine mai sunt la ora actuala in sistem.Acest copil are serioase probleme de sanatate se ridica in timpul orelor se tavaleste pe joc in timpul orelor si pe langa alte minuni cu care disturba restul copiilor din senin loveste copii cand are el chef,acum 2 zile a lovit o fetita cu capul in cap.Deci noi ne trimitem copii la scoala si stam si ne gandim ca oare ne suna sa venim ca i-a lovit sau i_a impins,sincer nu mai este siguranta la restul copiilor.Saraca doamna nu stiu cum mai rezista tot respectul pentru doamna LASCU SIMONA.Super invatatoare
Postat 06 Februarie 2013, 16:52 de Ramona
response
Stimati cetateni ... vorbiti in necunostinta de cauza!!! Copilul cu ADHD este o grea povara pentru o familie, mai ales pentru niste parinti care nu sunt pregatiti pentru a-si asuma educatia si cresterea unui viitor adult!!! Fara o interventie precoce, sistematica, regulata la specialisti ... de acesti copii se alege praful!!! Devin viitorii delincventi! Ca acest copil sunt cu sutele in toata tara ... multe esecuri, dar si succese! Intrebati-l pe domnul tata, cat de des isi duce copilul la terapie si cum aplica in familie recomandarile de educatie a copilului cu ADHD care, la momentul actual, sunt pe toate site-urile si brosurile informative!!!! Pana la varsta de 7 ani ... cum s-au lucrat in educatie si terapie cu acest copil??? Ce a facut parintele pana acum??? Abia acum a constientizat ca fiul e cu ADHD si are nevoie de educatie intr-o scoala??? Medicatia ii este administrata copilului? Tatal si cu mama copilului urmeaza vreun program terapeutic pentru a invata cum anume se educa un copil cu ADHD ???Sunt prea multe intrebari ... iar multe raspunsuri se afla in terenul parintilor!!!!
Postat 18 Decembrie 2012, 21:48 de Bobath
Respect pt curaj
Ceia ce am scris adinea ori pt SIMINA se adreseaza si lui MARCU !
Postat 09 Decembrie 2012, 15:13 de Andrei
prostia omeneasca
Ba huplea cu fraza aceasta pe care ai scris-o , tin sa te anunt ca esti posesorul unui sejur de minim 3 luni (asta depinde dupa gravitatea problemei tale) la sanatoriul de la NUCET.Iar daca iti revii in acest timp vei fii promovat la CIGHID pt ultimele setari (upgrade).Lasan-d gluma la o parte,dupa cum vb ai un suflet foarte intunecat si iti doresc sa treci si tu prin ceia ce trece aceasta familie.SA ITI DEA DUMNEZEU SANATATE DUPA CUM MERITIT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 09 Decembrie 2012, 14:58 de Punisher
Rusine!
rusine sa va fie,celor care aruncati cu noroi intr-o familie care se afla intr-o situatie critica, care se lupta pt dreptul copilului lor si defapt fara prea mare izbanda, deoarece asa este la \"noi\" birocratia, nepasarea si prostia sunt la putere! Nu pot ramane indiferent la comentul postat de \"Huplea\". sunt sigur ca iti lipsesc cei 7 ani de acasa din moment ce iti permiti sa faci copilul altuia prost. prin asta ai dat dovada ca esti un incult si ca vorbesti in necunostinta de cauza. rautatile oamenilor s-au vazut din nou, sunteti invidiosi mai mult ca sigur pe fizicul tatalui, de aceea atacati!
Postat 09 Decembrie 2012, 14:45 de Eli
Respect pt curaj
Si eu il cunosc pe romocsa si pe familia lui de foarte multi ani , nu pot sa spun ca sunt prieten pt ca nu am iesit nici macar la un suc impreuna , dar pot sa garantez ca este un om modest si foarte cum se cade nu face pe \\"vedeta\\" ca si multi altii in acest oras barfitor , cei care se exprima atat de vehement si de urat in impotriva lui , sau nu il cunosc cu adevarat , sau au ei o invidie , ciuda personala la adresa lui. cea care se semneaza \\"SIMINA\\" si vb de prizat tin sa te anunt ca omul este un fanatic al alimentatiei sanatoase care are mare grija ce consuma , mai de graba tu esti cea care esti familiarizata cu prizatul ,daca vb de asa ceva.Pe romocsa nu-l veti vedea in cluburi sau localuri din cauza fumului , si tu vb de prizat.
Postat 09 Decembrie 2012, 14:36 de Andrei
succes !
sigur se va gasi o solutie buna.
Postat 04 Decembrie 2012, 01:34 de sport
succes !
il stiu pe romocsa de pe vrmea cand facea sport de performanta (judo si culturism). e un om cat se poate de ok. probabil, calcat "pe bombeuri", reactioneaza la fel ca oricare dintre noi. nimeni nu sta cu mainile in san daca este agresat. ii doresc succes, in rezolvarea problemei cu baietelul !
Postat 04 Decembrie 2012, 01:16 de sport
oizi
Dar de consumul de steroizi ce parere are tata?
Postat 03 Decembrie 2012, 21:55 de ster
simina
Tatal copilului este un pericol public. Copilul nu are nicio vina. Bastardul de tata doreste sa iasa din anonimat. Cand a prizat ultima data? Doamne pazeste sa i se puna pata pe cineva. O stiu ca il cunosc.
Postat 03 Decembrie 2012, 20:05 de marcu
Da
Omu' asta de cand il stiu (de vreo 30 de ani ) numai cu prostii si smecherii se ocupa..... Si acum, nu are ce face altceva sa-l bage si pe el in seama.Nimeni nu poate fi tras la raspundere daca TU ai un copil prost.
Postat 03 Decembrie 2012, 17:37 de Huplea
vina e mai sus
In articol nu se pune convingator degetul pe rana ! Cazul e prezentat pentru a crea senzationalul. 1) Nu comentez "procedurile" paterne. Plimbarea copilului prin scoli e suspecta. 2) E cazul si timpul sa spunem si ca nu e normal sa se pretinda unui invatator sa gestioneze SINGUR activitatea dintr-o clasa unde exista un asemenea copil. Nici un om cu mintea acasa , care are habar de ceeace inseamna scoala ori lectie, nu poate pretinde unui invatator sa se ocupe de / sa stapaneasca un copil cu ADHD si , in acelasi timp sa lucreze corespunzator cu ceilalti copii. 3) Domnul in cauza sa se adreseze ministerului pentru a obtine un prof. de sprijin PE TOATA DURATA PROGRAMULUI SCOLAR .Acasa se va ocupa dansul (ca muschi are). 4) Romanul nu s-a nascut doar poet. El este expert in fotbal , invatamant si varii domenii.
Postat 03 Decembrie 2012, 15:33 de tim
asta-i buna!
Cand doi oameni iti spun ca esti beat, te duci sa te culci!
Postat 03 Decembrie 2012, 15:19 de nicu
mezerii sociale
demonstrati spaga obligata in scoli cu plangere penala, nu lasati copii sa fie chinuiti si stresati de gunoaie , nici la reciclare nu mai sunt buni, statul ne obliga sa intretinem si mizeriile viciate, asta nu e bine delok !
Postat 03 Decembrie 2012, 11:02 de huuuuuu
mezerii sociale
copii cu handicap sunt ignorati 100% ei nu sunt oamenii pentru cei ce ne conduc, fara D-zeu omul va ucide din lacomie si prostie :)))) la persoane cu handicap tremura medici si asteapta pomana chiar daca legea interzice , vai de ei muritori de foame ! Primarul este anicerestoriei du te la medici BOULE sa vezi tu acolo cerestorie :)))))) demagogi si escroci ! Te duci la medic obligat ca stit handicapul se vindeca , creste inapoi mana sau degetele, se potae imbunatati dar nu e mana , auzul sau vederea ta umana :))) cei cu deficiente au simturi umane mult mai dezvoltate,percep realitatea mult mai profund decat ceilaltii legati prin vicii la ochii .
Postat 03 Decembrie 2012, 10:59 de nu au rusine, fura
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON