URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Martie 2012, 08:13

Datorie ştearsă: Orădeanul împuşcat de italian era specializat în escrocherii cu cecuri fără acoperire (FOTO)

Datorie ştearsă: Orădeanul împuşcat de italian era specializat în escrocherii cu cecuri fără acoperire (FOTO) LOGODIT. Nemes Attila (foto) a lăsat în urma sa o fetiţă de 6 ani, cu a cărei mamă urma să se căsătorească în septembrie, după ce o ceruse în căsătorie chiar de Revelion
Datorie ştearsă: Orădeanul împuşcat de italian era specializat în escrocherii cu cecuri fără acoperire (FOTO) FĂRĂ REGRET. Dus în faţa judecătorilor, Aldisio Zappa (foto) a recunoscut că şi-a executat victima din cauza datoriilor pe care aceasta le avea către el şi nu voia să i le achite. De altfel, când poliţiştii care l-au reţinut i-au spus că bărbatul a murit, italianul a avut o singură remarcă: "Foarte bine"!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Problemele financiare au întunecat minţile unui afacerist italian stabilit în Arad. Încolţit de creditori, Aldisio Zappa s-a răzbunat, la rându-i, pe un partener din Oradea care îi datora 13.000 de euro şi refuza să-i plătească: l-a împuşcat în cap.

BIHOREANUL a aflat că italianul nu regretă deloc fapta pe care, spune el, a comis-o după ce luni de zile fusese batjocorit şi chiar ameninţat cu moartea de cel care avea să-i fie, în final, victimă: Nemes Attila, un orădean de 35 ani, profilat pe comerţ cu cherestea şi cunoscut în ţară ca ţepar notoriu, nărăvit să achite marfa cu file cec fără acoperire.

Nemes luase de la Zappa un motostivuitor pentru care nu a plătit niciun leu chirie, iar apoi a refuzat să-l înapoieze ori să-i achite contravaloarea, de peste 13.000 de euro. Nu pentru că ar fi fost strâmtorat, zice italianul, care şi-a ieşit din pepeni abia când a descoperit pe pagina de Facebook a orădeanului că acesta spărgea banii pe distracţii şi croaziere exotice.

"Picătura" care i-a umplut paharul a fost însă alta: înainte de crimă, Nemes i-a râs în nas şi i-a transmis să nu-l mai deranjeze căci, în caz contrar, îl dă pe mâna interlopilor. Batjocorit, Zappa s-a urcat marţea trecută în maşină şi a venit la Oradea unde şi-a făcut dreptate cu arma în mână...

Execuţie în stradă

Crima s-a comis marţi, în jurul orei 8 dimineaţa, pe strada Aluminei, la doar câţiva metri de o grădiniţă. Nemes Attila, patronul unei firme de prelucrare a lemnului şi al unui night-club, a fost împuşcat de două ori chiar lângă blocul în care locuia, în timp ce ducea gunoiul la tomberon. Chemat de urgenţă, echipajul SMURD nu a mai putut face nimic pentru el. Bărbatul fusese rănit grav în cap şi piept, iar după 40 de minute de manevre de resuscitare medicii s-au declarat învinşi. Locul lor a fost luat imediat de poliţişti şi procurori.

Cu ajutorul unor martori, oamenii legii au reuşit să-l reţină pe criminal în mai puţin de o oră. "Un locatar din zonă a ţinut minte modelul maşinii, o Lada Niva, şi o parte din numărul de înmatriculare, iar vehiculul a fost dat în consemn. Maşina a fost oprită de o patrulă a Poliţiei Rurale, în Tinca", a declarat pentru BIHOREANUL şeful Poliţiei Bihor, Adrian Bucur.

La volan se afla un italian de 58 de ani, Aldisio Zappa, patron al unei firme de comerţ cu lemne şi materiale de construcţii din judeţul Arad. Pe bancheta din spate a maşinii sale se afla şi arma cu care îl împuşcase pe orădean: o puşcă de vânătoare cu ţeava retezată.

"Ţi-am furat arma"

Italianul şi concubina acestuia locuiesc într-o casă din localitatea Hodiş, la 80 de kilometri de municipiul Arad. Femeia a aflat despre crimă chiar de la bărbat. "M-a sunat şi a spus: «Îmi pare rău, nu vreau să îţi fac niciun fel de probleme, dar ţi-am furat arma, am tăiat ţevile şi am omorât un om», după care a închis. Am crezut că vorbeşte în glumă", avea să povestească femeia. Însă, pentru că totuşi bărbatul nu avea obiceiul să glumească, a sunat un vecin din sat, care i-a confirmat că Zappa nu e acasă şi că maşina lipseşte din curte.

"L-am sunat din nou, să-l întreb ce s-a întâmplat. Mi-a spus că a fost la Oradea şi să-i trimit un avocat, pentru că a împuşcat un om", a declarat concubina afaceristului, care nu înţelegea ce l-a determinat pe bărbat să ucidă, fiindcă până atunci nu mai avusese ieşiri necontrolate. "Se enerva câteodată când lătrau câinii şi spunea că o să-i împuşte. Dar nu l-am auzit să se certe ori să se bată cu cineva. Ştiam şi că are datorii, dar niciodată nu spunea cât".

"Boşorog diabetic"

Aldisio Zappa a fost arestat pentru 30 de zile. Hotărârea a fost pronunţată marţi seară, aproape de miezul nopţii, după ce în urma audierilor la Parchetul Bihor, procurorii l-au prezentat judecătorilor sub acuzaţia de omor calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, fapte pedepsite cu până la 20 de ani de închisoare.

La audieri, Zappa a susţinut că în noiembrie 2011 i-a împrumutat lui Nemes un motostivuitor aproape nou, în valoare de 13.000 de euro, iar acesta nu i-a plătit chiria, nu i-a returnat utilajul şi nici nu a vrut să-i achite contravaloarea. În schimb, orădeanul posta pe Facebook fotografii de la chefuri şi din croaziere de lux. Atunci când îl suna să-i amintească de datorie, Nemes îi râdea în nas, iar la un moment dat chiar i-a cerut să nu-l mai deranjeze căci îl dă pe mâna interlopilor din Oradea. "Îmi era frică de el, pentru că am auzit că avea legături cu persoane dubioase", a declarat italianul judecătorilor.

Zappa a pretins totodată că, atunci când a pornit spre Oradea, nu a avut intenţia să-l omoare pe Nemes, ci doar să tranşeze problema datoriei cu el şi cu un alt bihorean, Mihai Teleptean, un alt afacerist din domeniul forestier, la firma căruia s-ar afla acum utilajul. Cum însă nu cunoştea adresa acestuia, s-a oprit direct la Nemes. "Am vrut să-i vorbesc, dar m-a luat în râs, m-a înjurat şi m-a jignit numindu-mă «boşorog diabetic». Apoi m-a ameninţat cu moartea, mi-a spus că mă termină, că n-am ce căuta în Oradea. M-am dus la maşină şi mi s-a părut că vine după mine. Am scos arma şi am tras. Am tras o dată în piept şi s-a răsucit, iar când am tras a doua oară era în cădere, aşa că l-am nimerit în cap", a relatat italianul.

Ţeparul

Procurorii afirmă că Zappa s-a împăcat cu gândul că va rămâne închis mulţi ani de acum înainte şi, cel puţin deocamdată, nu îi pare rău pentru ce-a făcut. "Când a fost prins şi i s-a spus că Nemes a murit, a spus doar atât: «Foarte bine»!", spun surse din rândul anchetatorilor, care cred că toată tragedia se datorează faptului că italianul a cedat nervos în momentul când şi-a dat seama că a fost înşelat.

Zappa, însă, nu era singura victimă a lui Nemes, despre care surse din anturajul lui spun că era specializat în înşelăciuni cu file cec fără acoperire. Firma Ferati Lemn, la care acesta era asociat şi administrator, are sediul declarat într-un depozit al societăţii Comat, de unde s-a mutat de peste 10 ani, dar unde continuă să mai vină şi azi alţi parteneri pe care i-a ţepuit.

"Îl tot căutau aici tot felul de oameni de la care a luat marfă pe care n-a plătit-o sau a achitat-o cu cecuri fără acoperire", spune Gheorghe Sava, gestionar la Comat SA, firmă pe care Nemes a înşelat-o cu 3.600 lei, bani neplătiţi pentru chirie. Încă o datorie din şirul celor despre care abia acum se află şi pe care, în mod sigur, nu le va mai plăti nimeni, niciodată...


FĂRĂ AUTORIZAŢIE
Împuşcă tot

Deşi italianul Aldisio Zappa se dovedeşte cooperant, ancheta în cazul său încă nu s-a terminat. În prezent, procurorii aşteaptă cazierul său judiciar din ţara de origine, din cauza zvonurilor cum că ar mai fi fost condamnat în trecut tot pentru o crimă. De asemenea, au cerut să fie expertizat de psihiatri, pentru a vedea dacă a avut sau nu discernământul alterat în momentul comiterii faptei.

Din verificările de până acum s-a aflat că Aldisio Zappa avea autorizaţie de port-armă, pentru un pistol cu gaze, nu şi pentru puşca de vânătoare pe care a folosit-o pentru a-l ucide pe Nemes şi care era înregistrată pe numele concubinei sale, figurând în baza de date a Poliţiei ca armă de colecţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
28 Comentarii
bravo
felicitari italianului.asa merita teparii.impuscati in cap
Postat 27 Martie 2012, 01:28 de alin
ptr nelu
CENZURAT
Postat 19 Martie 2012, 19:13 de unguru
bravo
bravo broscarule, ai curatat un unguroc tepar. asta ar trebui premiat nu condamnat
Postat 07 Martie 2012, 19:39 de nelu
ROMANUL arma in ROMANIA :))))))))?
de ce se doneaza sange foarte mult dar noi ROMANII nu avem capacitate financiara sa ajungem la operatii :)) vai de voi ! pe cine hraniti cu viata ?
Postat 07 Martie 2012, 09:55 de de ce are
ROMANUL arma in ROMANIA :))))))))?
de ce are ROMANUL arma in ROMANIA ? afara da e OK :))) vedeti cat de ......
Postat 07 Martie 2012, 09:53 de de ce are
fraieriiiii care viseaza la propria moarte
Bihorul atata dezvolta :trafic de droguri, arme si prostitutie ,evaziune atat mai mult nu i duce capul pe cei din functii :))))) debil mintali sa si scoata certificat de handicap.
Postat 07 Martie 2012, 09:51 de fraieri
fraieriiiii care viseaza la propria moarte
ca sa nu mai vorbim de cei din functii care dirijeaza castele la EVAZIUNE continuata :)) fiti mandri de viata voastra si accepati si ARMA in loc de eutanasiere :)) ca sa iesi cu rama afara nu poti iti iei alta arma in tara in care intri :)) sunteti terminati specific sclavilor
Postat 07 Martie 2012, 09:49 de fraieri
fraieriiiii care viseaza la propria moarte
mai fraierilor Salajul are 1200 de arme , Bihorul cate arme are :)))) are grija natura sa va echilibreze psihicul la morga :)) aram iti ofera putere si vrei nu vrei ucizi cu ea ca de aceea o cumperi :))) 80% din BIHOR sunt debili mintali :)) + alte probleme grave :))
Postat 07 Martie 2012, 09:46 de fraieri
Macaronarul ne crede prosti ?! Poate suntem !
,,Zappa a pretins totodată că, atunci când a pornit spre Oradea, nu a avut intenţia să-l omoare pe Nemes'' Si ce dreaqu facea cu pusca la el ?! Si cu tevile retezate, sa nu aiba ala nicio sansa, sa mearga alicele si sa faca o gaura cat pumnul....25 de ani, fara drept de reducere a pedepsei, altfel maine-poimaine ajunge Romania vestul salbatic ! A tras asta, a mai tras si militistul ala dement la coafor....maine te impusca un cretin ca n-ai dat buna ziua ! Cat despre ungur, trebuia dus in padure si pus sa-si sape groapa....prietenii stiu de ce !
Postat 07 Martie 2012, 06:56 de aiurel
mai putin c-un ticalos
bine i-o facut italianu lu' tzepar! ! sa ia aminte si ceilalti tzepari ca nu-s nemuritori! Eu zic sa facem IMPORT de italieni d-astia(ca au si ei falitii lor) cu puscoi sa curete p-aici! si asa vine primavara,Tre' luate uscaturile.
Postat 06 Martie 2012, 18:07 de doc
ungur vs. italian
UN TEPAR IN MINUS !
Postat 06 Martie 2012, 17:02 de oradean
BUGETARII autorii de drept
Adevarul e ca justitia si politia din RRomanica te obliga de multe ori la gesturi necugetate. In alte tari FISCU daca nu ai platit in termen de 1 luna facturile vine pe capu tau si te termina La noi in RRomanica FISCU merge si ia cu japca bani de la firmele oneste care au tate platile la zi si care nu stiu fenta legile , legi fiscale care sunt si F. multe si asa gandite sa fii oricum vinovat totdeauna si dator cu tat felu de taxe si impozite ( sute) ca le pierzi si numaru si numele.
Postat 06 Martie 2012, 16:24 de scortosul
un tepar mai putin
Whiskey ala macar a ales sa tepuiasca in ungaria.
Postat 06 Martie 2012, 16:00 de care
ungurul tzeapa si italianul
unguru' tepar notoriu si datoria stearsa............. ulciorul merge el cat merge la fantana dar....
Postat 06 Martie 2012, 15:51 de huh
un fraier acum cine ii mai fraiereste pe altii :))))))
a scapat Oradea de un FRAIER asa da ! Italianul are banii si poate cere sentinta in Italia asa ca stati linistiti ca il dore in basca de Romania si de hotii de romani:)) nu da Italia nimic pe romani si bine fac INTERDICTIE sa luam ca oricum la razboi vom ajunge cine rezista cu atata hotie ca in Romania? Am ajuns de plans ca tara daca menirea noastra este sa furam mai bine ne inghite un cutremur.
Postat 06 Martie 2012, 15:09 de a murit
interlop
da sa faca 25 de ani italianul si sincer si-a meritat soarta nesimtitul.
Postat 06 Martie 2012, 12:49 de anda
Sa vedem ce va decide (in)justitia !
Macaronarul n-ar trebui sa ia sub 25 de ani, nu de alta dar daca facea asemenea fapta, in asemenea imprejurari, un roman lua in Italia inchisoare pe viata si el si tot neamul lui ! Nu vreau sa se inteleaga ca ungurul ar fi fost usa de biserica, si-a meritat soarta ! E plina presa de stiti despre unguri, de aici si de aiurea, care vin la noi si trag tepe dupa care dispar cu banii. Cam asa ar trebui sa pateasca toti, dar nu impuscati, trasi in teapa, sa aiba timp sa spuna unde au dosit banii !
Postat 06 Martie 2012, 12:24 de .
Sa vedem ce va decide (in)justitia !
Macaronarul n-ar trebui sa ia sub 25 de ani, nu de alta dar daca facea asemenea fapta, in asemenea imprejurari, un roman lua in Italia inchisoare pe viata si el si tot neamul lui ! Nu vreau sa se inteleaga ca ungurul ar fi fost usa de biserica, si-a meritat soarta ! E plina presa de unguri, de aici si de aiurea, care vin la noi si trag tepe dupa care dispar cu banii. Cam asa ar trebui sa pateasca toti, dar nu impuscati, trasi in teapa, sa aiba timp sa spuna unde au dosit banii !
Postat 06 Martie 2012, 12:23 de .
nu au nimic pe numele lor :))
era fraier daca cerea in justitie drepte pierdea cat ii datora ca asta nu are nimic pe numele lui :))escroci nu au nimic :)) sisitemul te obliga sa pierzi dar anii risipiti, sanatatea :))
Postat 06 Martie 2012, 10:25 de escroci
Ce sansa ar fi avut italianul
si altii care au fost tzepuit de acest gunoi sa isi gaseasca drepattea in justitie? Nici una !! Pentrru ca in Oradea sunt destui avocati care duc mita si judecatorii la Curtea de Apel unde ajunge mita. Pentru 2000 eur tezeparul asta castiga procesul la Curtea de Apel si italianul mai trebuia sa plateasca si cheltuielile de judecata si avocat. Daca avea vreo sansa in justitie credeti ca l-ar fi omorat? Dar in Oradea toti infractori si Tzeparii abia astepta sa ajunga la Curtea de Apel (ultima instanta) ca sa plateasca si sa dea tzeapa cu ajutorul judecatorilor !!!
Postat 06 Martie 2012, 10:05 de Arad
un mecanism de a fraieri victimele
nu v ati intrebat LOGIC de ce un magistrat are arma , de ce un politist are arma pentru ca se cred stapani nu ca vita lor este in pericol, nici vorba daca un om vrea sa te omoare te omoara cu mana nu i trebuie arma , o simpla haina cu miros si iti sare cainele la gat :)) sunt atatea modalitati de a omora incat nu scapi oricat ti ai dori.Daca noi in prezent avem STAPANI cum vrea lege asa ne aparam viata cand orice magistrat poate fi intrecut de tehnica :)))) noi nu suntem dependenti de oamenii corupti prin tehnica putem fi judecati :))dar asta se dezvolta :stapani si sclavi, totii interlopi sunt sunt la comanda stapanilor, dresati de ei sa atace victime care cred in sitem.
Postat 06 Martie 2012, 09:15 de legea
dar nu ireal.
desfrul este o viata dezechilibrata anormala
Postat 06 Martie 2012, 09:09 de trist
dar nu ireal.
desfrul este o viata dezechilibrata anormala
Postat 06 Martie 2012, 09:09 de trist
dar nu ireal.
desfrul este o viata dezechilibrata anormala
Postat 06 Martie 2012, 09:09 de trist
replica la articol
De acord cu @Italianul a!:))=)) Legea talionului ,,Cap pentru cap si dinte pentru dinte``. Justitia din ROMANIa este asa de corupta ca nu ne mai miram de nimic,bine afacut italianul ca si-a facut dreptate,pentru ca daca astepta dupa justitie era vinovat italianul si mai trebuia sa plateasca si la tzepariul acesta mort ,(Citi ca si el asa ca si el .....sa pateasca !):))=))Asa ca acum italianul i-a niste ani de puscarie si cu buna purtare iese afara in citiva ani ,asta sa nu scriu ca o sa-si ceara drepturile la CEDO si statul ROMANIA o sa-i plateasca toate cheltuielile de judecata si o sa-l si reabiliteze moral,de ce nu ma mir de nimic in ROMANIA?Pentru ca traim aici si asta ne umple tot timpul !:))=)) Acesta este opinia lui Romanul Simplu .
Postat 06 Martie 2012, 09:06 de Romanul Simplu
dar nu ireal.
stiti cine nu rezista in puscarie? cei care nu stiu cum sa va fraiereasca :) cei pe care boala nu i lasa daca nu va lipseste de un bun, viata este o boala accentuata de a fi cineva , de a iesi in evidenta, cel care munceste puscaria este un rai pentru el, probabil balanta inclina spre echilibriu.Priviti in societatea IES in EVIDENTA dar de fapt sunt escroci , vizaual iti sar in ochii, niciodata un om care munceste nu vrea sa iasa in evidenta, niciodata .Munca este o placere si nu renunti la placere ceilati de plictiseala si in cautare de victime se toaletizeaza si loveste :)) .Si cand intri intr un restauranty si le privest fetele sti care munceste si care FURA:)) e asa de vizibil munca lasa amprente pe corp :)) nu fenta , trisa.Este o disferenta foarte mare intre urmele lasate de munca si dsfru, tititanica :)) munca intretine conditia fizica dar maturizeaza si desfrul are locurile adinci pe care nu le mai vindeci nici cu munca.
Postat 06 Martie 2012, 09:05 de trist
procedat corect
legea permite ecrocilor un trai in lux ca sa l mai jecmanesca pe victima , mai bine ii lichidezi si GATA ce e asa mare lucru !! anii de puscarie foarte fain repaus ce atat munca, munca si taxe :)))))) .sa UCIZI este un dar de la D-zeu ca sa ti aperi viata , ce sens are sa traiesti ca o carpa social, ce rationament e asta !
Postat 06 Martie 2012, 08:56 de Italianul a
procedat corect
daca vreti sa stiti din toata srada asta STATUL pierde nu mai plateste taxe :)) daca sistemul asta incurajeaza asta sa culeaga tunuri si tunuri :)) faceti va linistiti dreptate ori tu ori el, puscaria este mult mai buna decat bataia de joc , statul pierde in cazul asta :)) . luati le gatul la totii interlopi salvati tara de viermi si paraziti sociali care va vor vana copii , felicitari celor care fac puscarie si ne scapa de un vierme social!
Postat 06 Martie 2012, 08:53 de Italianul a
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON