URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 30 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

"Da" pentru referendum! BIHOREANUL vă prezintă detaliile organizării celei de-a treia consultări pentru Oradea Mare

'Da' pentru referendum! BIHOREANUL vă prezintă detaliile organizării celei de-a treia consultări pentru Oradea Mare ACUM ORI NICIODATĂ! După două consultări publice nevalidate în 2015 din cauza absenteismului, proiectul Oradea Mare a devenit acum temă de campanie. "Campania mea este destul de simplă. Mă întâlnesc cu oamenii în teren şi le cer ca indiferent ce candidat votează, să voteze şi unirea dintre Oradea şi Sînmartin", spune primarul Ilie Bolojan, convins că dacă nici acum nu se vor prezenta destui cetăţeni la urne, nu mai merită să insiste asupra proiectului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Ilie Bolojan şi-a dovedit puterea la cel mai înalt nivel. La două săptămâni după ce Biroul Electoral Central s-a pronunţat împotriva organizării consultării publice cu privire la fuziunea localităţilor Oradea şi Sînmartin, argumentând că legea permite doar un referendum pe teme de interes naţional simultan cu alegerile locale, Guvernul a promovat o Ordonanţă ce face posibilă organizarea referendumului local.

Şi nu oricum, ci în aceleaşi secţii de votare, cu acelaşi personal şi cu aceleaşi ştampile!

Modificare de urgenţă

În viaţă câştigă cine nu abandonează! Dacă la începutul săptămânii trecute organizarea celui de al treilea referendum pentru consultarea populaţiei cu privire la unirea Oradea - Sînmartin era sub semnul întrebării, miercuri, 11 mai, aceasta a devenit o certitudine. Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă ce prevede expres că "în situaţia în care referendumul local are loc în aceeaşi dată cu alegerile locale, organizarea şi desfăşurarea referendumului se realizează în baza Legii 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale". Mai mult, "ambele scrutine se realizează în cadrul aceloraşi secţii de votare, operaţiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleaşi birouri electorale", iar "alegătorii votează în baza unor liste electorale permanente şi a unor liste suplimentare întocmite conform legii, cu utilizarea aceloraşi ştampile".

Singura bătaie de cap a iniţiatorului consultării publice ar fi că banii pentru confecţionarea buletinelor de vot pentru referendum trebuie asiguraţi din bugetul local.

"Cioloş şi-a spălat păcatele"

Publicarea OUG 15/2016 în Monitorul Oficial a determinat reacţii diferite. "Prin promovarea Ordonanţei, domnul Cioloş şi-a spălat toate păcatele", glumeşte primarul Ilie Bolojan. Satisfacţia acestuia e cu atât mai mare cu cât se spune că a insistat personal pe lângă premier, pe care îl cunoaşte deoarece în 2007, pe vremea Guvernului Tăriceanu, acesta a preluat pentru un an portofoliul de ministru al Agriculturii pe care Bolojan îl refuzase.

Performanţa edilului Oradiei este cu atât mai mare cu cât municipalitatea a reuşit foarte rar să promoveze asemenea acte. "Guvernul a făcut o treabă bună, înlăturând interpretări legale care încălcau autonomia locală", spune primarul.

Ionel Vila, secretarul Consiliului Local OradeaÎnsărcinat prin lege cu organizarea scrutinului, secretarul municipiului, Ionel Vila (foto), a scăpat de o bătaie de cap. "Mă bucură că nu ne mai dublăm munca. Eram pregătiţi să organizăm alte 143 secţii de votare pentru organizarea referendumului separat de alegerile locale, dar asta ar fi însemnat muncă, stres şi cheltuieli în plus", zice Vila.

"O ruşine pentru democraţie!"

Szabo Odon, preşedinte executiv al UDMR BihorDe cealaltă parte, inamicii unirii văd în Ordonanţă o schimbare a regulilor în timpul jocului şi zic că modificarea trebuie făcută prin lege adoptată de Parlament, nu de către Guvern. "Ce-au făcut parlamentarii bihoreni pro-referendum în ultimul an de nu au modificat legislaţia? Ce va urma pe 5 iunie va fi o ruşine pentru democraţia orădeană!", acuză Adrian Şimon, reprezentantul Asociaţiei Pro Democraţia. La fel, deputatul UDMR, Szabo Odon (foto), susţine că Ordonanţa de urgenţă ar avea probleme de constituţionalitate, fiind emisă pentru o problemă de interes local ce putea fi amânată pentru alegerile parlamentare din toamnă.

Mai mult, la fel ca PSD-iştii, Szabo îl acuză pe primar că încalcă recomandările Comisiei de la Veneţia, organ consultativ al Consiliului Europei format din experţi independenţi în drept constituţional, care spun că organizatorul unui referendum trebuie să prezinte atât avantajele, cât şi dezavantajele deciziei asupra căreia e chemată populaţia să se pronunţe. "Campania pentru referendum se face din bani publici. Dacă eu şi PSD vrem să ne susţinem punctul de vedere, o să primim bani publici?", întreabă Szabo.

Fără cheltuieli!

Ioan Mang, preşedinte PSD BihorCe nu ştie deputatul e că liderul PSD Bihor, Ioan Mang (foto), şi-a mai temperat discursul anti-referendum. "Nu ne agităm prea tare. Ce vrem să facem cu Oradea şi Sînmartin este mai important decât referendumul în sine", spune acum şeful pesediştilor, care a înţeles că simultaneitatea referendumului şi alegerilor locale adaugă miză campaniei. Dacă până acum alegătorii, indiferent de opţinue, puteau fi tentaţi să nu voteze pentru că "oricum iese Bolojan", acum prezenţa ar putea creşte în folosul partidelor care s-au declarat în favoarea unificării, indiferent care ar fi acestea.

Iniţiatorul proiectului, primarul Ilie Bolojan spune că municipalitatea nu are de ce să finanţeze mediatizarea opozanţilor. "Tot referendumul va costa cam 3.000 euro, pentru tipărirea buletinelor de vot. Nu va exista un buget pentru publicitate, cel mult vom tipări nişte pliante informative", spune edilul.

În condiţiile în care alegerile se vor desfăşura cu toate cheltuielile la vedere, fără panouri, concerte şi cadouri, Bolojan îşi face oricum campania în stradă, din om în om, ca să nu poată fi acuzat că, promovând referendumul, s-ar promova de fapt pe sine. Deşi e tocmai proiectul lui...


PRAGUL
56.000
de orădeni vor trebui să voteze pentru ca referendumul să fie validat, anul trecut, la a doua încercare, lipsind 3.000 de voturi


DOI ÎN UNU
Alegeri cu referendum

Adoptarea OUG 15/2016 care dă posibilitatea organizării unui referendum local simultan cu alegerile pentru funcţiile de primar, consilieri locali şi consilieri judeţeni a produs efecte încă din a doua zi de la publicarea în Monitorul Oficial. Vinerea trecută, preşedintele Tribunalului Bihor, judecătorul Carmen Domocoş, a învestit Biroul Electoral Municipal, constituit pentru alegerile locale, cu atribuţiuni şi în organizarea referendumului.

Dorel BochişConform calendarului deja aprobat, campania pentru referendum a început pe 12 mai, aducerea secţiilor de vot la cunoştinţa populaţiei trebuie făcută până pe 17 mai, iar scrutinul se va desfăşura pe 5 iunie, între orele 7.00-21.00, la fel ca în cazul alegerilor locale.

"Votarea se va desfăşura după aceleaşi reguli, în aceleaşi secţii şi cu aceleaşi ştampile. Intri în secţia de votare, ţi se scanează cartea de identitate şi ţi se înmânează buletinele de vot şi ştampila. Dacă vrei, votezi şi pentru referendum, dacă nu, nu. Oricum, evidenţele pentru alegerile locale şi cele pentru referendum se vor ţine separat", spune preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie Municipală, judecătorul Dorel Bochiş (foto).

UPDATE:

Duminică, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că a atacat la Avocatul Poporului Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului de săptămâna trecută, care permite organizarea referendumului local în aceleaşi secţii de vot cu alegerile locale. În baza acestei sesizări, Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constituţională privind neconstituţionalitatea Ordonanţei, urmând apoi ca judecătorii CCR să se pronunţe asupra acestui fapt. 

 Citiţi articolul pe această temă articolele:

"Dragnea sare la Bolojan! PSD a reclamat Ordonanţa care permite organizarea referendumului deodată cu alegerile locale"

PMP Bihor acuză: Prin atacarea Referendumului, "ciuma roşie PSD-istă blochează dezvoltarea locală" în Oradea şi Sînmartin

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
21 Comentarii
Re: ass
Pentru tine doar atat:sictir!
Postat 17 Mai 2016, 15:53 de User anonimizat
RE3: @TDS
Acum imi dai citate din Ev. zilei? Te credeam de cealalta parte a acestei baricade!
Postat 17 Mai 2016, 15:51 de User anonimizat
RE2:@TDS
Pai comisia pe care tot o pomenesti, aia de la Venetia, deh, face precizari clare si in legatura cu acest aspect si anume, asimilarea absenteistilor unei optiuni de vot si zice ca nu e corect. Pai ori suntem adeptii "sfaturilor" comisiei, ori nu mai suntem. Nu stiu, zic si eu!
Postat 17 Mai 2016, 15:49 de User anonimizat
RE1:@TDS
Nu faceam referire la forma gramaticala ci la realitate!
Postat 17 Mai 2016, 15:45 de User anonimizat
Întovărășirea' PNL-Guvern: Referendumul din Oradea, între voinţă şi legalitate
"Pentru că legea stătea în calea planurilor administraţiei locale, primarul Oradiei a obţinut o ordonanţă de urgenţă de la Guvernul Cioloş. Legea de organizare a referendumurilor a fost schimbată cu mai puţin de o lună înainte de alegeri, la dorinţa secretarului general al PNL, Ilie Bolojan. Totul pentru un al treilea referendum de unire a municipiului bihorean cu o comună limitrofă. Adaptarea legislaţiei în funcţie de planurile PNL a stârnit însă nemulţumirea PSD, care a sesizat Avocatul Poporului."( Florin Puscas/Stiri pe surse.ro ). Inteleg ca eu , grigore, windows si ceilalti opnenti SUNTEM NEBUNI ! Dar chiar toata lumea e nebuna ?
Postat 17 Mai 2016, 10:04 de TDS
PANA SI EVENIMENTUL ZILEI RECUNOASTE
"Guvernul Cioloş a emis o ordonanţă de urgenţă prin care a fost modificată legea referendumului, astfel încât să poată fi organizate referendumuri locale odată cu alegerile locale și utilizând infrastructura pregătită pentru acest tip de scrutin. Măsura îl va ajuta pe primarul PNL al municipiului Oradea, Ilie Bolojan, care a mai încercat, prin două referendumuri eşuate datorită absenteismului, să unifice acest oraş cu comuna Sânmartin. "( MIRCEA MAREAN/EV . Z. ).Deci daca aceasta OUG nu este cu dedicatie in urma presiunilor BOLOJANISTE atunci chiar nu mai stiu ce se poate spune....
Postat 17 Mai 2016, 09:34 de TDS
PRAGUL
@anticomunist : Posibil sa nu fie corect dar daca nu se atinge pragul, asta e !
Postat 17 Mai 2016, 09:26 de TDS
NU ZAU ?
@anticomunist : ABSENTEISMUL este o forma perfect valabila de exprimare a unei opinii !
Postat 17 Mai 2016, 09:25 de TDS
@TSD
Pentru ca tot o arzi deontologic pe forum si ii dai cu recomandarile Comisiei de la Venetia, poate iti amintesti si de recomandarile numitei comisii, care spune ca nu e corect sa asimilezi pe cei absenti, uneia dintre optiunile referendumului. Daca in continuare, te faci ca nu pricepi, pot sa dezvolt!
Postat 17 Mai 2016, 09:24 de User anonimizat
Re: anticomunist
Tu poţi să speri, că e ultimul lucru la care o să mai ai acces !!! Cel puţin aşa spunea favoritul tău, după ce a citit ultima ta "aiureală" prin care i-ai tăiat vreo 500 de voturi !!!
Postat 17 Mai 2016, 09:24 de WinDos
BA E CORECT
@anticomunist : A CRÉDE, cred, vb. III. 1. Tranz. A fi încredințat sau convins de un fapt, de existența sau de adevărul unui lucru A SPERÁ, sper, vb. I. Intranz. și tranz. A considera ca realizabilă o dorință, a avea speranță; a nădăjdui Pe cale de consecinta STIU PERFECT CE SI CUM AM SCRIS !
Postat 17 Mai 2016, 09:24 de TDS
@vocilebihoreanului29
Mananci kkt-ul cu polonicul si stii asta prea bine.In actualele conditii legislative, referendumurile din Romania, au sanse zero de a fi valide si asta tocmai din cauza absenteismului cunoscut. La ultimele alegeri locale prezenta la vot a oradenilor, a fost in jurul a 50 %, chiar putin sub. Daca la aceasta rata de prezenta la vot, adugam cererile exprese ale unor partide politice si ma refer aici la UDMR si PSD, adresate simpatizantilor lor de a nu se prezenta la vot, ajungem la scorul de prezenta inregistrat la ultimul referendum. PSD-ul si UDMR-ul nu face nimic nou ci il plagiaza pe Basescu. Asa ca usor cu oradenii au spus NU, oradenii, cei care si-au exprimat optiunea, au spus cu larga majoritate (ca sa folosesc un termen placut la auz PSD-ului) DA pentru unificare.
Postat 17 Mai 2016, 09:22 de User anonimizat
Re: vocilebihoreanului29
Dacă eşti atât de ignorant şi nu înţelegi motivele organizării repetate a acestui referendum, de ce nu mergi tu până la un psihiatru, să-ţi depisteze cu câţi neuroni ai mai rămas de când te-au spălat liberalii noului PDL pe creier ??? Când în istoria oraşului a aparţinut de generica Oradea Mare această comună, de-i zice Sânmartin ??? La voi, amatorii care vă şi vedeţi cuceritorii celui de-al treilea mandat de falimentatori ai oraşului, când auziţi cuvântul Mare vi se scoală şi credeţi că-i cocoşiţi pe toţi şi pe toate, după cum vă arde vouă ??? Gata, s-a terminat, nu va exista nicio unificare validată în mod legal ... organizarea asta e pentru: 1. Maghiarii ce trebuie decapitaţi politic până în 2020; Bugetul Zero al oraşului ce trebuie peticit cu cel al comunei vizate; 3. Vanitatea locativă a edilului ca vila lui să aibă buletin de oraş !!!
Postat 17 Mai 2016, 09:21 de WinDos
@TDS
Exprimarea corecta ar fi fost : eu asa sper!
Postat 17 Mai 2016, 09:13 de User anonimizat
Ce și cum câștigă Bolojan din Referendum ?
" Victoria " lui Ilie Bolojan : Luăm cazul dramatic în care Ilie Bolojan reușește să facă " Oradea Mare" ce și cum a câștigat Ilie Bolojan ? A câștigat titlul bine meritat de DICTATOR ! Facem cum vrau eu,de câte ori vreau eu ! Nu ești de acord?Ești un psd-ist plagiator penal De două ori orădenii nu se prezintă destui.A treia e o întindere legislativă interpretată până la maxim.La fel ca Băsescu , deși orădenii au spus NU PARTICIPĂM , facem cum spune o ordonanță de urgență pe care o putem compara cu erata , numai că erata asta vine de la guvern și de la Bolojan.O erată care e împotriva orădenilor Acum luăm cazul în care Referendumul nu trece nici acum dar primar rămâne Ilie Bolojan : De câte ori vom mai fi chemați pentru această temă ? Dacă din numărul de voturi necesare exprimate pentru ca referendumul să fie valid,lipsește unul singur , se consideră ca valid ? Poate printr-o nouă ordonanță de urgență ?
Postat 16 Mai 2016, 21:14 de vocilebihoreanului29
Cine nu e cu noi, e împotriva noastră...
Îmi aduc bine aminte că, înainte de "turul doi" din 2015, primarul Ilie Bolojan a susținut sus și tare că e pentru ultima dată când încearcă unirea cu Sînmartinul. Acum iată că asistăm la reluarea campaniei de anul trecut, pentru un nou "tur 3" de referendum (poate-poate o trece de data asta), o campanie construită pe baza principiului stalinist conform căruia "cine nu e cu noi, atunci sigur e împotriva noastră".
Postat 16 Mai 2016, 20:29 de Danutz
NU TE ENERVA
@Mekong_Delta : Sunt foarte CALM ! Pur si simplu asta cred eu...
Postat 16 Mai 2016, 19:39 de TDS
@TDS
Lol, stai calm. Nu e în puterile tale chestia asta.
Postat 16 Mai 2016, 19:24 de Mekong_Delta
2020 ? NU
Daca va castiga al treilea mandat Bolojan NU IL VA TERMINA ,. Nu stiu cum dar nu-l va termina...
Postat 16 Mai 2016, 18:38 de TDS
Urmează OG pe bandă rulantă, dedicate orașului Oradea !!!
Una cu indicatorii tehnico-economici pentru finalizarea podului Densușeanu. Următoarea pentru compensarea pierderilor bugetare rezultate din amenzile de cca. 100.000.000 Euro puse la Electrocentrale SA, a celor aproape 100.000.000 Euro care nu se mai decontează pe proiectele europene nefinalizate la termen și predate de mântuială la beneficiar, a sumei de cca. 10.000.000 Euro necesari achiziționării gazului pentru alimentarea pe anul în curs a populației racodate sistemului de termoficare și apă caldă a orașului ... etc, etc, etc !!! Toate ordonanțele ce vor fi date de acum încolo de către actualul Guvern Techno vor fi pentru binele orădenilor, sub Bolojan III și echipa sa de profesioniști !!! După glumă vine și partea serioasă a lucrurilor ... nu o să fie niciun referendum legal validat !!! Zeamă pe ... știți voi ce !!!
Postat 16 Mai 2016, 18:31 de WinDos
JUL ( a ) LIEN , COMMENT CA VA ?
Sunt ferm convins ca Avocatul Poporului va sesiza CCR ! La CCR Ilie Gavril Bolojan nu va mai putea face TRAFIC DE INFLUENTA ! Daca ma mira ceva este ca Bolojan nici nu-si ascunde infractiunea , ba o si trambiteaza !
Postat 16 Mai 2016, 18:26 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON