URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Aprilie 2013, 07:36

Cu tupeu, pentru Muzeu! Bolojan cere CJ să se pronunţe vizavi de mutarea în Cetate: da sau ba?

Cu tupeu, pentru Muzeu! Bolojan cere CJ să se pronunţe vizavi de mutarea în Cetate: da sau ba? ÎN CETATE, ADUNAREA! Primarul Ilie Bolojan nu renunţă la ideea mutării Muzeului Ţării Crişurilor în incinta Cetăţii. După ce în urmă cu un an, teza a fost respinsă pe fondul campaniei electorale, edilul spune că este momentul să fie discutată aşezat: "Sunt convins că mutarea Muzeului în Cetate este un lucru foarte bun"
Cu tupeu, pentru Muzeu! Bolojan cere CJ să se pronunţe vizavi de mutarea în Cetate: da sau ba? ÎN CETATE, ADUNAREA! Primarul Ilie Bolojan nu renunţă la ideea mutării Muzeului Ţării Crişurilor în incinta Cetăţii. După ce în urmă cu un an, teza a fost respinsă pe fondul campaniei electorale, edilul spune că este momentul să fie discutată aşezat: "Sunt convins că mutarea Muzeului în Cetate este un lucru foarte bun"

Disputa ar putea fi simplificată destul de uşor: ce fel de maşină ar trebui să fie Muzeul Ţării Crişurilor pentru ca bihorenii să şi-o permită?

Conducerea Consiliului Judeţean îşi doreşte ceva de genul Cadillac, fapt pentru care a investit în ultimii cinci ani peste 10 milioane de euro în reamenajarea clădirii fostei Garnizoane. Primarul Ilie Bolojan consideră, în schimb, că ar fi de-ajuns şi un Logan nou-nouţ, aşa că propune ideea mutării acestuia în incinta Cetăţii. Ambele variante au avantaje şi dezavantaje. Până când se ajunge, ca-ntr-o familie, la bani...

Să fie în Cetate!

05 Ilie Bolojan_6.jpgTeza primarului Ilie Bolojan (foto) are avantajul eficienţei: mutarea Muzeului Ţării Crişurilor în Cetate se poate face imediat, cu costuri minime şi cu avantajele multiple. Practic, 5.600 de metri pătraţi din incinta Cetăţii, din care 1.000 mp imediat ocupabili, sunt pregătiţi exact pentru un muzeu. "Fără mari eforturi, suprafaţa destinată Muzeului ar fi egală cu cea ocupată vreme de 20 de ani în Palatul Baroc", susţine primarul.

Bolojan spune că în vreme ce amplasamentul din Cetate ar ajuta Consiliul Judeţean să ţină costurile sub control, cel din clădirea Garnizoanei i-ar tripla cheltuielile de întreţinere. Suprafaţa de 18.000 mp este de trei ori mai mare decât cea actuală!

În paralel, muzeul ar creşte atractivitatea fortificaţiei. "Turiştii ar veni să vadă nu doar zidurile, ci şi interiorul Cetăţii. Numărul mare de vizitatori duce la un rulaj mai mare, iar asta înseamnă că întreprinzătorii vor fi mult mai dispuşi să deschidă aici afaceri de genul cafenea, restaurant sau hotel", spune edilul. Cap la cap, toată lumea ar fi fericită.

Un palat pentru judeţ

În ceea ce priveşte clădirea Garnizoanei, Bolojan susţine că ar putea adăposti un Palat Administrativ al judeţului Bihorul. "Am putea aduna la un loc instituţii risipite prin tot oraşul, am scoate traficul din zona centrală şi am muta funcţionarii într-un amplasament cu suficiente locuri de parcare", este de părere primarul.

Pentru că ieşirile sale publice pe această temă au rămas fără ecou din partea autorităţilor judeţene, Ilie Bolojan este hotărât să facă demersuri oficiale. "Probabil voi trimite o scrisoare oficială Consiliului Judeţean, prin care voi cere dezbaterea acestei propuneri. În fond, este în primul rând interesul judeţului să rezolve problema", spune Bolojan.

05 Marcel Bolos_3.jpgIdeea mutării administraţiei judeţene în strada Armatei Române este susţinută şi de Marcel Boloş (foto), cel care pe vremea directoratului în Primăria Oradea a coordonat proiectul de reabilitare a Cetăţii. "Automat, Parcul Traian s-ar elibera de maşini şi aici am putea amenaja un parc sau o piaţă publică", spune acesta.

Mai mult, Boloş spune că mutarea MŢC în Cetate se poate face fără nicio modificare a destinaţiei clădirilor stabilite prin proiectul de reabilitare în valoare de 20 milioane de euro. "Oricum avem rezervată o clădire pentru viitorul muzeu al Cetăţii. Spaţiu este destul. Exponatele care nu încap aici pot fi expuse în corpul destinat galeriei de artă".

"Ar fi o prostie!"

05 Aurel Chiriac_1.jpgPrimii care se opun mutării sunt, însă, tocmai muzeografii. "Acolo poate funcţiona Muzeul Cetăţii, ca secţie a Muzeului Ţării Crişurilor, şi atât", afirmă Aurel Chiriac (foto). Directorul spune că MŢC reuneşte de fapt patru muzee de artă, etnografie, istorie şi ştiinţe naturale, iar Cetatea, clădire cu aspect medieval, nu se pretează pentru găzduirea acestora.

În plus, Chiriac crede că ar fi o greşeală ca după cinci ani de lucrări şi peste 10 milioane de euro investite în clădire, MŢC să abandoneze clădirea din strada Armatei Române. "Clădirea a fost amenajată în proporţie de 82%. Anul acesta se va finaliza, iar anul viitor ne-am putea muta. Ar fi o prostie să renunţăm acum". Chiriac spune că facilităţile din clădire, de la lifturi şi spaţii de depozitare până la instalaţia electrică, au fost gândite astfel încât să desevească un muzeu şi nimic altceva.

E centru cultural...

05 Szabo Odon.jpgPoziţia directorului este apărată şi de deputatul Szabo Odon (foto), muzeograf şi fost consilier judeţean. "Pentru cineva care vede doar cifre, lucrurile pot părea simple, dar nu sunt", spune Szabo, care vede în imobilul Garnizoanei nu doar un simplu muzeu, ci însuşi centrul cultural al Oradiei. "Renunţăm la unul din puţinele atuuri care poate transforma Oradea într-un centru regional. Aici, pe lângă muzeu, sunt gândite săli pentru pedagogie muzeală, unde profesorii să poată ţine lecţii, săli de conferinţe, de concerte sau de expoziţii", arată deputatul.

Szabo este convins că investiţiile se vor întoarce în timp. "Faptul că un oraş mic precum Nyiregyhaza a reuşit să amenajeze cea mai modernă grădină zoologică din această parte a Europei şi un orăşel ca Hajduszoboszlo a putut face cel mai căutat aquapark e cea mai bună dovadă că lucrurile făcute profesionist aduc până la urmă profit". Szabo afirmă răspicat că MŢC nu are ce căuta în Cetate. "Să expui aici dinozaurii din Salca ar arăta ca nuca în perete!", spune acesta ironic.

Vor în centru!

În ciuda evidentelor avantaje, nici măcar ideea înfiinţării în clădirea Garnizoanei a unui Palat Administrativ care să adune toate instituţiile Bihorului nu are mare trecere. Deşi deconcentratele pierd timp şi bani cu comunicarea interinstituţională, iar bihorenii veniţi din judeţ sunt nevoiţi să bată oraşul de la un capăt la altul pentru diferite acte, conducerea judeţului nu pare încântată să se adune la un loc. "Instituţia Prefectului, care are în administrare clădirea din Parcul Traian, nu are de ce să se mute din centrul oraşului", spune şeful cancelariei prefectului, Claudia Timofte.

05 Cornel Popa.jpgPrefectura a închiriat Consiliului Judeţean, fără plată, parterul clădirii, aşa că nici acesta n-ar pleca din buricul târgului. "Pe de o parte, acolo există spaţiu pentru parcare, dar pe de cealaltă parte nu mai este atât de central. Va trebui să fim foarte atenţi în cântărirea deciziei", spune preşedintele CJ, Cornel Popa (foto).

Atâta numai că, până să se cântărească decizia, instituţii subordonate Consiliului Judeţean şi Prefecturii stau risipite prin oraş, precum Direcţia de Evidenţă a Persoanelor sau Instituţia Arhitectului Şef, altele stau prin chirii, cum ar fi Pază şi Protecţie, sau mai rău, sunt puse în stradă. Nu mai departe de săptămâna trecută Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare Bihor s-a mutat din Oradea în Nojorid tocmai pentru că nu îşi mai permitea să plătească o chirie de 10.000 lei pe lună în oraş.

Iar până la urmă, în administraţie ca-n viaţă, totul se reduce la bani. Degeaba îţi cumperi Cadillac dacă îţi permiţi să întreţii doar Logan...


"Sigur, clădirea Garnizoanei poate fi muzeu, dar problema este din ce bani întreţii ulterior o astfel de hardughie. Dacă eşti căsătorit şi ai un singur copil, nu te opreşte nimeni să îţi construieşti pentru familie o casă cu trei etaje şi mansardă, dar merită?"

Ilie Bolojan


USTURĂTOR
15.000
de euro pe lună plăteşte CJ Bihor pentru închirierea spaţiului muzeului din Palatul Baroc


ŞANTIER INTERMINABIL
Un muzeu foarte "greu"

Clădirea Garnizoanei a fost preluată de la Ministerul Apărării în administrarea Consiliului Judeţean în mandatul Guvernului Tăriceanu, cu destinaţie de muzeu. Lucrările de reamenajare au fost adjudecate în ianuarie 2009 de firma Selina pentru suma de 58,4 milioane lei. Până în prezent au fost executate şi decontate lucrări în valoare de 47,6 milioane lei, reprezentând 82% din contract. Pe lângă refacerea faţadei s-au pus geamurile duble de termopan iar în clădire au fost montate lifturile, instalaţia de climatizare, sitemele anti-incendiu, reţelele de apă, cele electrice şi altele.

Pentru a finanţa proiectul, CJ a luat un împrumut de la BCR, banii s-au terminat, dar lucrările s-au împotmolit. În mandatul lui Radu Ţîrle, şantierul a fost blocat ani de zile din cauza conflictelor cu Selina. Ţîrle acuza firma că "umflă" lucrările în vreme ce compania se apăra cu faptul că acestea sunt aprobate de diriginţii de şantier numiţi de Consiliu. Scandalul s-a lăsat cu plângeri penale de ambele părţi.

Mai mult, contractul a expirat în 2010 şi nu a mai fost reînnoit nici până azi, fapt pentru care continuarea lucrărilor va trebui licitată din nou. Până atunci, Selina se va ocupa de refacerea şarpantei şi înlocuirea ţiglelor, lucrare pe care a refuzat să o lase firmei CIAC, ce o făcuse prost din start, pe considerentul că ar putea afecta faţada clădirii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
28 Comentarii
asteptare
astept sa pot citi integral punctul de vedere al muzeului, macar aici, la capitolul parerologi, daca nu il pot accesa pe sait. ar fi fost corect sa il dati in urma articolului, ca sa vada tot plavanul despre ce vorbim, nu sa batem campii....
Postat 11 Aprilie 2013, 18:51 de tar lee
politica culturala
Si unde mai pune domnul director inca un schelet de mamut daca Bolojan muta Muzeul la Cetate in aceeasi suprafata ca inainte? Sa-l tinem in cutie? Si cutia unde incape, in birou la muzeografi? Nu aveti putin simt practic cand spuneti ca Cetatea e destula pentru piesele de muzeu din patrimoniul actual. Numai daca nu se amenajeaza mamutii in aer liber, asa incape expozitia in Cetate!
Postat 09 Aprilie 2013, 17:33 de un practician
sa fie bine
Mai bine mutati consiliul judetean in vila lu misu bar din bai, si faceti acolo aquaparc-politic si platiti chirie unui om de valoare care stie valoarea la breloci. Aduceti de baut pentru Popa cornel si faceti conditii de lucru mai inumane, ca si ei sunt animale politice de pus la muzeu. Are dreptate DTS ca parintele se pricepe la fenomen ca noi toti la fotbal.
Postat 08 Aprilie 2013, 14:32 de ili escu
bolondok
Hat, miert vreti voi draghe sa ne adunati pe toti la Garnizoana, cu Consiliu, Agentii, Directii si toate cele de la Stat, ca se ne vedem la parcare unii pe altii cum incarche spaga in porbagaje la masinile de servici? Nem sidelit mogodot, la obrazul vost? Ajunjem amu sa ne vede toti contribuabilii cum lucram pe sub mana! Mai urmeaza sa face Bolojan asta si aci un ghiseu unic pentru aprobari si so dus la fene' tat gheseftu nost! Igoz?
Postat 08 Aprilie 2013, 14:06 de kiss sanyi
ne place aci ca sintem tatzi aproape
O zis Popa Cornel ca el nu se muta din Parcu Traian, ca acolo are aproape "cafeneaua" lui preferata, la doi pasi de mers pe jos.
Postat 08 Aprilie 2013, 13:24 de johny micula
ARHITECT BOLOJAN
Bolojan care a construit la primărie piramida de sticlă, care ca şi maimuţele ,cu care se şi aseamănă copiază tot ce vede. A văzut panouri fonoabsorbante adevărate pe marginea autostrăzilor din Germania, a construit (bineînţeles tot cu Selina) garduri din prefabricate de beton pe marginea centurii, pentru care va râmâne celebru în peisajul arhitectonic al oraşului ca şi Rimonoczy dar ca şi "cascadorii râsului"
Postat 08 Aprilie 2013, 11:58 de CAPODOPERĂ
Din orice venit al tău să dai 10% domnului............
Din orice venit al tău să dai 10% domnului............ [08.04.2013, 08:57] Gibonul ăsta venit cu pluta pe Criş, fost profesor la şcoala de tâmpiţi ne crede şi pe noi tâmpiţi şi vânzător de banane la ABC-ul personal, se pricepe la toate , la sănătate, învăţământ, investiţii, cultură.Cum îşi permite să facă investiţii uriaşe şi inutile(cum este Cet-ul pe gaz şi multe altele) pe banii noştrii, care vom restitui creditele timp de 25 de ani, fără să ne consulte prin referendum. El şi firmele clientelare îşi iau banii iar noi rămânem cu plata datoriilor. Acest fel de a face politică şi aceşti politicieni care justifică nişte investiţii \"unflate \" şi inutile ca fiind de interes public când de fapt sunt \"hrana\" lor şi a firmelor clientelare potrivit principiului zeciuielii(paraîndârâtului) sunt cele mai nocive şi păguboase, un adevărat cancer pentru economie şi nivelul de trai al populaţiei.
Postat 08 Aprilie 2013, 11:09 de ZECIUIALA
Cine vrea la Palat ?
Pentru cine doresti tu PALATUL GARNIZOANEI BOLOJANE??? dupa ce sau investit 10 mil. euro, de ce nu lai cerut inainte, Cetatea e o ok ma bucur ca se restaureaza, dar acolo mai e de lucru vreo 5 ani ... sunt cladiri prabusite inca nu mai vb de umiditatea, lipsa utilitatilor etc, acolo se preteaza un muzeu Medieval care sa pastreze specificul cetatii, nu cred ca sectia etnografica de la M. Tarii Crisurilor se incadreaza in peisaj ... deci nu va mai legati de Muzeu, realizati odata o gradina Botanica in Oradea si deschideti Gradina Zoologica .... nu mai bagati strambe d-le Bolo e pacat faceti atata rau orasului si culturi locale
Postat 07 Aprilie 2013, 22:17 de john
Bolo te bagi in toate ... ca musca
Bolo isi da cu parerea aiurea, fara sa aiba habar de ce vorbeste, in cetate se lucreaza dar e foarte de mult de lucru, sunt doar noroaie moloz peste tot, unde bagi acolo picturi de valoare si obiecte sensibile unde cladirile acelea sunt mancate de umezeala si igrasie, nici in 5 ani de dezumidificare si tratare a zidurilor nu va fi apt spatiul acelea pt colectiile care erau expuse in Palatul Baroc, mutare imediata 1000 de m/p unde Bolo ca nici podele nu sunt prin sali, pilda cu LOGANUL e buna pana tu te plimbi cu Latitude cand Laguna era uzata ... deci lasa frectia cu Loganul ... ca daca vrei sa vina turisti in Oradea ai nevoie de monumente vizitabile si muzee, la Cluj sau Iasi nu gasesti doar 2-3 case memoriale, si vrem Oradea capitala Crisanei cu mentalitatea asta redusa ... vai si amar
Postat 07 Aprilie 2013, 22:10 de Gelu oradeanu
@David
aha, da odon "'absolventi'".... udemeristi, neamuri cu el... fara examen pt ocuparea postului.
Postat 07 Aprilie 2013, 18:42 de zabo
io
De ce nu mutati pe nebunul asta valah inapoi de unde a venit? Bolovanu prostu si nebunu mars inapoi de unde ai venit sholdovean imputit
Postat 06 Aprilie 2013, 22:40 de io
amuzeu
e bine cum gandesc unii: daca avem aquaparc, la ce ne mai trebuie muze. sau daca avem gradina zoologica, nu ne mai trebuie aquaparc... cred ca astia isi bat nevestele ca le-au cumparat frigider si ele insista sa spele la mana. dupa aceeasi logica, nici de licee nu mai avem nevoie, ca avem scoli de soferi cat cuprinde. vad ca totul e sub control...
Postat 06 Aprilie 2013, 14:47 de ili escu
Logica lui Odon
Odon compara mere cu ciuperci! Cum poate compara veniturile pe care le poate aduce un aquaparc-loc de divertisment si distractie facila cu cele pe care le poate aduce un muzeu-lacas cultural??? Doar daca ultimul nu se populeaza cu exponatele propuse de Dumitrascu Sever!
Postat 06 Aprilie 2013, 10:53 de Dracula park
ala cit di Oradea USL madre
In calitate mea de cel mai avizat specialist in domeniul muzeal sustin pastrarea cladirii Garnizoanei pentru MTC cu o conditie: Rebotezarea muzeului cu numele de Muzeul Tarii Prostilor si amenajarea unei sectii unice de dinozaurieni politici impaiati apartinand Scolii flamande de partid. Evident ca specialistii muzeali care citesc au inteles la ce fel de dinozaurieni ma refer: Guvernul Ponta, Presedintele Senatului Crin impreuna cu toate ulcelele si toporistile de partid, impreuna cu pasaricile cu penaj rar de pe canapeauna lui Crin, niste exemplare unicat de o lacomie si ticalosie de mult disparute la exemplarele politice din Europa civilizata si din america de Nord. Aceste exponate ar face incantarea, folosul si mandria bihorenilor care ar exclama: cine face ca ei, ca ei sa ajunga!
Postat 06 Aprilie 2013, 10:22 de dumitrascu sever
mutati muzeul in cetate
Mutati muzeul in cetate, gradul de vizitare al acesteia ar creste semnificativ, muzeul ar fi mai bine pus in valoare, lasati deoparte interesele meschine de partid sau personale, de ce trebuie sa risipim bani aiurea cand Oradea are o cetate care ar intra mai usor astfel in circuitul turistic, nemaipunand la socoteala ca totul se gestioneaza mai usor, totul fiind grupat, sunt avantaje economice mari,
Postat 06 Aprilie 2013, 09:30 de dan
foarte bine
Fratilor, inteleg ca doriti sa devenim un oras al muzeelor: cetatea muzeu, cladirea garnizoanei muzeu! Propun sa mai facem si niste angajari ca doar absolventi ne da si sorbonica si Odon prin cursurile pe care le va organiza! Minunat si remarcabil dar sa nu patim ca ceva mai vizitatul muzeu Bruchental din Sibiu care sta cu luminile stinse si fara incalzire din lipsa de fonduri.
Postat 06 Aprilie 2013, 09:16 de David
ma, fara d'astea
fara bucatele ca ramane ciorba goala.
Postat 06 Aprilie 2013, 00:32 de zabo
Mda
Domnule primar, daca Oradea nu ramane capitala regionala, din start prefectura se va desfiinta, ulterior si CJ, deci pentru ce sa muti aceste doua institutii in cladirea garnizoanei? De ce nu se face un muzeu municipal in cetate, iar Muzeul sa se mute in garnizoana, dar asa se baga o gramada de bani in acel sediu, ca sa-l lase gol... ulterior, sau poate o sa mute primaria acolo!
Postat 05 Aprilie 2013, 17:48 de honey
genial
de-a dreptul geniala idee, genial primar. nici n-am stiut ce conducatori geniali are urbea noastra. as propune ca pentru obiectele de patrimoniu sa se faca niste soproane in curtea cetatii, obiectele de tezaur sa fie tinute la loc sigur la casele de amanet, iar atelierele de restaurare sa fie mutate in parcul industrial. nu e nicio problema ca cetatea va fi gata prin 2020 toamna, ca nu are utilitati sau ca vizitatorii vor trebui sa vina cu cizme de cauciuc in zilele ploioase. totul e sa ne batem joc de investitiile de pana acum, ca nu le plateste ilie ci noi. si apropo de logan, renault sau alte masini...nu poti face taximetrie cu smart, indiferent de cat de bun este, tot asa cum nu poti fi transportator cu un trabant.
Postat 05 Aprilie 2013, 17:07 de nicu
termen lung
Se vede clar gandirea pe termen lung al primarului. Construire parcare supraetajata in spatele tribunalului din cauza aglomeratiei in zona (multi au fost care au contra-argumentat aceasta necesitate) si apoi mutarea institutiilor din zona. Deci peste 5 milioane euro cheltuiti pe parcare. Cetatea nu a fost reabilitata pentru a deservi ca muzeu. Daca ar fi rezolvate problemele de depozitare, as putea chiar sustine aceasta idee, dar igrasia si umezeala nu fac casa buna cu obiectele expuse la muzeu. Plus ca muzeul ar avea nevoie de mai mult spatiu decat cat avea in Palatul Episcopal. Pur si simplu, Bolojan se crede expert in toate cand de fapt nu are idee despre ce vorbeste. In principiu as fi de acord cu mutarea muzeului in cetate, ar ajuta cetatea, dar nu e posibil sa faci o asemenea mutare fara cap. Si fara bani grei investiti pentru a crea conditii optime pentru exponate si pentru depozitare (si nu numai). E o idee care te fura, care pare buna si logica din indepartare. Insa cu cat mai mult privesti detaliile, cu atat mai absurda ti se pare.
Postat 05 Aprilie 2013, 14:34 de Alex
propaganda politica
1. Nu cred ca politicienii (din Bihor sau de aiurea) sunt, au fost, sau vor fi, inainte de a ocupa o functie vremelnica, „avizi” vizitatori ai muzeelor. Probabil ca si muzeul oradean este pentru dumnealor mai mult o obligatie de serviciu si o povara. Pana la un punct, ii inteleg. I-as intelege si mai bine daca ar da dovada de acelasi zel in a face economii la bugetul local atunci cand e vorba de lucrari de genul „Re-re-asfaltarea” sau „Borduriada”. 2. Personal, prefer sa vizitez o sala a dinozaurienilor de pilda, cu exemplare reconstituite, cu esantioane osoase dar si cu machete si mulaje care fac deliciul copiilor si nu numai al lor, in locul unei salite cu trei oscioare (plus niste lazi depozitate la subsol). A propos, cati dintre voi stiu ca in Bihor s-au descoperit resturi de dinozaurieni ? Daca va plac salile cu trei pumnale si trei toporase, cu trei costume si trei ladite de zestre, vedeti destule la muzeele din Cuculetii din Deal sau chiar din alte orase din Transilvania, care nu se pot mandri cu ceea ce detine si cu ceea ce poate muzeul din Oradea. 3. Nu stiu daca igrasia sau umezeala din cetate fac casa buna cu tablourile din „Scoala Flamanda” de pilda, sau cu penajul nu stiu carei pasari disparute din fauna Bihorului. Eu cred ca muzeul trebuie sa-si expuna colectiile pe care le detine, pana la urma spre incantarea, folosul si mandria oradenilor, sa le poata restaura si conserva, si nu sa le restranga sau sa le puna in pericol. 4. Cu totii ne dorim ca Cetatea Oradea sa fie promovata si pusa in valoare. Muzeul Tarii Crisurilor inseamna totusi ceva mai mult decat un complex muzeal cu specific medieval sau renascentist, lucru care trebuie sa devina cetatea. Cei care l-au vizitat in intregime in zilele lui de glorie stiu acest lucru. Cetatea este pur si simplu, altceva. Restul e politica.
Postat 05 Aprilie 2013, 13:52 de un pragmatic
mutare
PE NOUL PALAT AR TREBUI INSCRIPTIONAT SEDIUL BUGETARILOR SPAGARII
Postat 05 Aprilie 2013, 12:47 de doru
Intrebari
1. Din ce fonduri s-a facut reabilitarea si ,,tehnologizarea" pt. a deveni muzeu a cladirii garnizoanei ? 2. O renuntare la functionarea muzeului in actuala locatie, ce presupune ? Au oradenii (nu primaria, nu nea ilie, oradenii platesc TOATE tampeniile facute de primar/consilier, etc) de restituit ceva bani ? 3. S-a pronuntat cineva (comisie alcatuita din persoane competente, nu din slugile lui popa ciordel sau ale lui nea ilie) ce solutie ar trebui aleasa ? Cu referire la cati bani s-au cheltuit si cati se vor mai cheltui pt. actuala locatie versus cat s-ar cheltui pt. a muta muzeul in cetate ? P.S. Ia uite-l pe primar cum minte, asa cum respira : ,,primarul ilie bolovan consideră, în schimb, că ar fi de-ajuns şi un Logan nou-nouţ, " Te f***e grija de banul public ? De aia ti-ai luat Renault, sa te fudulesti pe banii nostri? Nu puteai sa mergi sa-i pupi poala lui căcărău in Logan ?
Postat 05 Aprilie 2013, 12:12 de pinonel
da
Cred că am înnebunit! Am ajuns să am aceeaşi părere cu părintele! Dar asta e, până la urmă înseamnă că sunt obiectiv! Ideea mi se pare foarte bună! Nu ştiu cu ce este mai centrală clădirea din Parcul Traian decât cea de pe Armatei Române! Oricum în acel perimetru deja există Biblioteca, ITM-ul, OCPI-ul, deci nici că se paote o mai bună alăturare! Iar Cetatea chiar ar deveni un punct de atracţie!
Postat 05 Aprilie 2013, 11:18 de TDS
...
When Bolojan says ”Jump”, Popa asks ”How high?”...cred ca e clar cine conduce PNL-ul in Bihor...
Postat 05 Aprilie 2013, 11:08 de cinevacuvalva
Votez pentru Cetate!
Ideea mutarii muzeului in cetate mi se pare foarte buna, dar desigur ca sunt destui giga conttra care zic nu doar de dragul bagatului de bete-n roate. Pe de o parte fluxul de vizitatori ai muzeului si implicit al cetatii va creste, atractivitatea cetatii fiind mult mai mare (avand mai multe de vazut aici), iar pe de alta parte s-ar rezolva si problema celorlalte institutii. Se vede ca pe nimeni (inafara de Bolojan) nu-l intereseaza gestionarea eficienta a banului si patrimoniului public; ii intereseaza doar meschinarii si jocuri de inteerse si imagine. Iar exemplele date de ungurul muzeograf n-au nici o legatura cu subiectul nostru, nefiind altceva decat o tipica obraznicie; au legatura doar cu infatuarea si aerele lor de rasa ariana, vrand el sa arate cat de grozavi sunt ungurii lui si ce lucruri gandite si de calitate stiu ei face (evident in antiteza cu romanii nostrii care, uite cat de neganditi si neeficienti pot fi!).
Postat 05 Aprilie 2013, 09:55 de Oradean
soc!
Cand am inceput sa citesc din declaratia Bolojanului, am inlemnit: \"Dacă eşti căsătorit şi ai un singur copil, nu te opreşte nimeni să.....\". M-am linistit. Continuarea nu era \"sa divortezi si sa-l iei pe primar de barbat. Am gandit in pripa: ce o fi patit? Se da singur in vileag? La munca baieti!
Postat 05 Aprilie 2013, 08:35 de opinatorul
Picioarele in lighiane si mintea la lucru!
Da. Este o chestie care trebuie "rumegata" de specialisti ! Nu de politruci! Aici trebuie gandite toate variantele, analizate, cumpanite, verificate, dezbatute,.......... caci nu poate fi facut ca sensul giratoriu din centru civic ( adica anual modificat, reparat, remodelat,......anual santier ).
Postat 05 Aprilie 2013, 07:58 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON