URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Noiembrie 2014, 11:11

Cu temele făcute: Primăria Oradea are pregătite proiecte în valoare de 130 de milioane de euro

Cu temele făcute: Primăria Oradea are pregătite proiecte în valoare de 130 de milioane de euro TOT ŞANŢURI. Cele mai mari investiţii se vor face, în perioada 2015-2020, tot în termoficare. Municipalitatea va muta săpătorii de şanţuri din cartierul Rogerius în celălalt capăt al oraşului. "Vrem să construim o legătură între zona Dragoş Vodă şi cartierul Nufărul pentru a scurta distanţa dintre centrală şi consumator. În prezent zona este alimentată cu agent termic prin conductele CET II, iar dacă azi pornim termoficarea, căldura ajunge în Nufărul abia peste două zile", spune Marius Moş, directorul DMPFI
Cu temele făcute: Primăria Oradea are pregătite proiecte în valoare de 130 de milioane de euro FAŢA ORAŞULUI. Conducerea municipalităţii a inclus între priorităţi transformarea zonei din faţa catedralei ortodoxe în zonă pietonală prin mutarea circulaţiei rutiere în subteran, refacerea zidurilor Cetăţii şi reabilitarea Podului Ferdinand în ton cu aspectul Pieţei Unirii
Cu temele făcute: Primăria Oradea are pregătite proiecte în valoare de 130 de milioane de euro FAŢA ORAŞULUI. Conducerea municipalităţii a inclus între priorităţi transformarea zonei din faţa catedralei ortodoxe în zonă pietonală prin mutarea circulaţiei rutiere în subteran, refacerea zidurilor Cetăţii şi reabilitarea Podului Ferdinand în ton cu aspectul Pieţei Unirii
Cu temele făcute: Primăria Oradea are pregătite proiecte în valoare de 130 de milioane de euro FAŢA ORAŞULUI. Conducerea municipalităţii a inclus între priorităţi transformarea zonei din faţa catedralei ortodoxe în zonă pietonală prin mutarea circulaţiei rutiere în subteran, refacerea zidurilor Cetăţii şi reabilitarea Podului Ferdinand în ton cu aspectul Pieţei Unirii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine lucrează fără nici un plan îşi planifică eşecul. Dar Primăria stă bine la planuri! Municipalitatea orădeană şi-a ales proiectele pentru următorul ciclu de finanţare europeană 2014-2020 înainte chiar să le fi terminat pe cele începute.

"Pregătim noile proiecte încă din toamna lui 2012 şi le avem scrise în aşteptarea viitoarelor ghiduri de finanţare, pentru a rezolva probleme importante ale oraşului", spune viceprimarul Mircea Mălan.

Gata oricând!

Priorităţile au fost stabilite, o parte din proiecte au fost scrise, rămâne să se deschidă sesiunile de depunere a dosarelor pentru a începe bătaia pe fondurile europene. După ciclul de finanţare 2007-2013, în care a atras în Oradea investiţii de peste 200 milioane euro, municipalitatea vrea să îşi bată recordul. Angajaţii Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională au pregătit deja proiecte pe domenii precum infrastructură, sănătate, turism şi transport în valoare de peste 130 milioane euro. Sumele sunt deocamdată doar estimative, valoarea exactă a fiecărei investiţii urmând să fie stabilită după lansarea ghidurilor de finanţare. Oricum ar fi, funcţionarii sunt "cu arma la picior".

09_Mircea_Malan_bihoreanul_1.jpg"Cele mai avansate proiecte sunt cele de infrastructură", spune viceprimarul Mircea Mălan (foto). Prelungirea şoselei de centură din Calea Sântandreiului până în zona industrială peste linia ferată, peste Crişul Repede şi peste Şoseaua Borşului, este de departe cel mai ambiţios proiect al oraşului. Estimată la circa 40 milioane euro, investiţia iniţiată de Primărie va fi derulată de CNADNR, singura instituţie abilitată să gestioneze proiecte care se întind prin mai multe localităţi.

Municipalitatea mai are însă cu ce îşi bate capul. Reabilitarea magistralelor de termoficare I şi III din cartierul Rogerius va fi urmată de investiţii de 30 milioane euro în celelalte cartiere. "Avem de înlocuit conductele magistrale de la Facultatea de Mediu până în Nufărul, de reabilitat cam 520 kilometri de reţea secundară şi de modernizat 150 puncte termice", spune viceprimarul.

Cu dedesubturi

Pe următorul loc în topul celor mai ambiţioase proiecte se află şi reamenajarea zonei de la capătul Podului Dacia, unde "turbogiraţia" va fi înlocuită cu un sistem de pasaje subterane. Estimată la circa 15 milioane euro, investiţia va schimba faţa întregii zone şi va fluidiza traficul din întregul oraş. "O echipă de specialişti francezi ne va face o propunere de reamenajare a zonei astfel încât traficul să fie coborât în subteran cu ieşire la suprafaţă în vecinătatea complexului Oradea Plaza, iar zona din faţa Catedralei Ortodoxe să devină pietonală", explică Mircea Mălan.

Piaţa Emanuil Gojdu va fi parte integrantă a principalei artere pietonale a oraşului. Aceasta va începe la magazinul Crişul, cu trecere pe strada Republicii (Corso) până în Piaţa Unirii, de unde va face legătura cu Cetatea traversând strada Vasile Alecsandri şi Parcul 1 Decembrie. Pentru creşterea atractivităţii fortificaţiei, municipalitatea ia în calcul investiţii de 14 milioane euro în reabilitarea zidurilor şi bastioanelor, plus mobilarea lor cu funcţiuni care să se poată autofinanţa, fie şi parţial.

Se dau la refăcut!

09_Marius_Mos_bihoreanul_1.jpgCap la cap, municipalitatea vizează reabilitarea tuturor punctelor de atracţie turistică de pe viitoarea pietonală. Primăria are deja pregătite proiectele de reamenajare a Pieţei Ferdinand, investiţie estimată la 3 milioane euro, şi de refacere a podului, lucrare de încă 1,5 milioane euro. "Construit în 1954, podul nu a fost reparat niciodată", zice Marius Moş (foto), şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională.

Pe acelaşi traseu, municipalitatea va cheltui 1,5 milioane euro pentru reabilitarea străzii Alecsandri. Investiţiile vor viza de la înlocuirea reţelelor de utilităţi până la dalarea străzii ce va fi rezervată teraselor. Proprietarii clădirilor vor trebui să se oblige la refacerea faţadelor, Primăria urmând să se ocupe de refacerea iluminatului arhitectural. La rându-i, pentru a da un exemplu, municipalitatea pregăteşte reabilitarea unor clădiri emblematice precum Primăria, Casa Darvas-La Roche, Colegiul Mihai Eminescu, fostul Cinema Libertatea şi clădirea fostului Staţionar II al Spitalului Judeţean din faţa magazinului Crişul.

Economii la utilităţi

Lista proiectelor mai cuprinde, între altele, reabilitarea termică a spitalelor Judeţean şi Municipal, dotarea cu echipamente medicale moderne şi înfiinţarea unei secţii medicale noi în spaţiul actualei farmacii a Spitalului Judeţean, investiţia prognozată depăşind 10 milioane euro. În funcţie de fondurile disponibile vor mai fi reabilitate şcoli, grădiniţe şi blocuri de locuinţe. "Pe lângă îmbunătăţirea aspectului oraşului, un câştig important va fi scăderea facturilor de utilităţi cu circa 40%", spune Moş.

Tot din raţiuni de economie, municipalitatea vizează înlocuirea actualului sistem de iluminat public cu unul tip LED. Noile corpuri de iluminat sunt cu 75% mai economicoase şi au o durată de viaţă de 10 ori mai mare. Investiţiile de minim 2 milioane euro în sistemul de iluminat sunt însă minore faţă de cele necesare pentru reabilitarea străzilor. "În Oradea sunt încă 250 de străzi nemodernizate, din care 70 în vatra veche a oraşului şi 180 în noile zone rezidenţiale. Toate vor trebui dotate cu utilităţi şi asfaltate", zice directorul. La ce sumă se va ridica investiţia, nu ştie însă nimeni...

Cursele de Sânmartin

Pe lista de proiecte se mai numără construirea a 5 kilometri de linie de tramvai care să lege Calea Aradului de strada Atelierelor, cu trecere prin străzile Octavian Goga şi Universităţii,  respectiv prelungirea cu circa 500 metri, până la Eurobusiness Park, a liniei din zona industrială, cele două investiţii fiind estimate la 2,5 milioane euro. La această sumă se vor adăuga alte milioane destinate modernizării parcului de tramvaie şi achiziţionării de firobuse care să îmbunătăţească legătura cu comuna Sânmartin.

Primăria nu a renunţat nici la proiectele restante din actuala perioadă de finanţare europeană: modernizarea Ştrandului Ioşia, construirea unui centru de îngrijire pentru vârstnici şi introducerea de utilităţi în parcurile industriale din zona fostului tancodrom şi din spatele CET.

Sumele necesare vor fi cunoscute exact abia după apariţia normelor care vor fi stabili condiţiile de finanţare a fiecărui domeniu în parte. Motiv pentru care, în funcţie de ele, unele proiecte ar putea fi amânate sau înlocuite cu altele noi. În fond, şi Dumnezeu se distrează cel mai bine când îi vede pe oameni făcându-şi planuri...


CONTRA-CRONOMETRU
Lucrări în întârziere

Primăria pregăteşte viitorul ciclu de finanţare în condiţiile în care cele mai importante proiecte deja contractate sunt încă departe de finalizare. Cel mai întârziat este proiectul de reamenajare a dealului Ciuperca. Licitaţia de atribuire a lucrărilor a fost anulată de două ori, iar săptămâna trecută se pregătea o nouă procedură de achiziţie. La fel, licitaţia pentru reabilitarea Pieţei Unirii şi cea privind construirea viitorului aquapark Nimphaea sunt abia în fază de adjudecare şi ar putea fi contestate. În prezent se lucrează la modernizarea Pieţei Rogerius, construirea drumului rapid din strada Ecaterina Teodoroiu şi a pasajelor supraterane peste DN 76 şi DN 79. Construcţia noului CET pe gaz ar putea începe cel mai curând luna viitoare...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
caldura
eu as fii f bucuros daca si la noi in iosia s ar putea renunta la cet sa avem conducta de gaz trasa la bloc si sa montam centrale de apartament,ca sa nu mai depindem de primarie sau de vecinii.ar fiii fff bine
Postat 01 Noiembrie 2014, 15:19 de adrian
Bravo !!!
Iar dacă prin absurd chiar ar şi atrage toţi aceşti bani, primăria e atât de pregătită la capiolul resurse umane încât o să trebuiască să achite penalităţi de multe milioane euro în final !!! Asta ca să putem trage linie la bugetul programelor: deocamdată 33.000.000 la Mediu + 7.000.000 la POS ceea ce înseamnă 40.000.000 euro în ciclul bugetar 2007-2014 ... iar ceea ce urmează să plătească tot orădeanul e inteligenţa managementului performant al celui care se laudă cu bani pe care nu-i are !!! Pe când un rezumat al raportărilor proiectelor real derulate ??? Pe când o prezentare, cu bune şi cu rele, nu cu poveştile obişnuite cum că, de acum înainte vom face şi vom drege, că până acum a trebuit să experimentăm doar trecerea de la ignoranţă la amatorism ???
Postat 01 Noiembrie 2014, 14:49 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON