URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Ianuarie 2014, 16:48

Cu sau fără şist? Acordul de exploatare petrolieră pentru perimetrul Băile Felix este identic cu cel al Chevron

Cu sau fără şist? Acordul de exploatare petrolieră pentru perimetrul Băile Felix este identic cu cel al Chevron RĂMÂNE DE VĂZUT. În conferinţa de presă de acum două săptămâni, prefectul Claudiu Pop (foto dreapta) şi şeful Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Gheorghe Duţu (foto stânga), au susţinut că în Felix nu se vor exploata hidrocarburi neconvenţionale, dar acordul desecretizat nu oferă nicio garanţie scrisă în acest sens. Aşa că în final doar timpul va spune dacă promisiunile celor doi se vor adeveri...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută, joi, prefectul Claudiu Pop a anunţat că a reuşit să obţină desecretizarea acordului petrolier pentru activităţile de explorare, dezvoltare şi exploatare în perimetrul EX-3 Băile Felix, invitând mai mulţi specialişti să ofere explicaţii menite să înăbuşe temerile şi protestele ecologiştilor cu privire la extragerea gazelor de şist şi la fracturarea hidraulică.

Deşi însuşi Gheorghe Duţu, şeful Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), instituţia care a concesionat perimetrele petroliere, susţine că în EX-3 Băile Felix nu vor fi exploatări de gaze neconvenţionale, actele nu garantează, totuşi, acest lucru.

"Nu gaze neconvenţionale"

După cum BIHOREANUL a mai scris, desecretizarea acordului a venit după ce în Sânmartin un grup de localnici, în frunte cu primarul Lucian Popuş, au protestat la fel cum o făcuseră şi activiştii orădeni în mod repetat, exprimându-şi temerea că staţiunile balneare de lângă Oradea vor fi distruse de exploatările gazelor de şist. "Aşa cum am promis, am făcut toate demersurile pentru desecretizarea acordului petrolier eliberat companiei East West Petroleum", a declarat prefectul Claudiu Pop, nu fără a preciza, cu trimitere directă spre PDL, că perimetrul EX-3 Băile Felix a fost concesionat companiei canadiene în 2011, "când ştiţi cu toţii cine era prim-ministru şi cine era prefect de Bihor".

La conferinţă au fost prezenţi şi preşedintele ANRM, Gheorghe Duţu, şefa Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Elena Mehedinţu, directori din ANRM şi profesorul Corneliu Dinu, de la Facultatea de Geologie a Universităţii din Bucureşti, cu toţii încercând să explice că în Bihor nu vor fi exploatate gaze de şist.

Din start, şeful ANRM a specificat că în acordul publicat pe site-ul instituţiei şi pe cel al Prefecturii Bihor, "nu este vorba despre lucrări pentru gaze de şist, pentru gaze neconvenţionale", iar "interesul companiei este strict pentru hidrocarburi convenţionale", adăugând, de asemenea, că zona nici "nu este propice" pentru a căuta gaze de şist. Duţu a mai arătat că ANRM a ţinut cont de existenţa ariilor naturale protejate, "care s-au scos din suprafeţele unde activităţile petroliere sunt permise", precum şi de "protecţia hidrogeologică", ceea ce înseamnă că nu se va face exploatare acolo unde deja se extrage apa geotermală.

Pro sau contra?

Solicitat să explice pericolul explorării şi exploatării gazelor de şist, profesorul Corneliu Dinu a declarat că România "este una din ultimele ţări din Europa care nu a finalizat activităţi de explorare" a acestor gaze, în timp ce state ale căror autorităţi se declară rezervate sunt mult avansate în prospecţiuni, deşi acestea se fac inclusiv prin fracturare hidraulică. Metoda, a dezvăluit Dinu, este de altfel utilizată şi în România pentru extracţia de ţiţei şi gaze convenţionale de 60 de ani, ba şi pentru apele geotermale: "Aproape 90% din lucrările pe zăcămintele actuale folosesc această metodă, inclusiv în Bihor, pentru apa geotermală". Specialistul a mai spus că "nu există nimic special în explorarea gazelor de şist".

"Declar cu toată răspunderea că tehnologiile de acum sunt sigure", a afirmat profesorul, afirmând că riscul unor accidente de ordin ecologic ţine mai mult de factorul uman, nu de tehnologii.

Preşedintele ANRM a adăugat că firmele care au acorduri petroliere în România se pregătesc să facă explorări, ceea ce va dura între 2 şi 4 ani, dar asta nu înseamnă automat că vor găsi zăcăminte. "Avem, ca ţară, tot interesul să demarăm aceste lucrări (n.r. - de prospectare şi explorare), pentru că se realizează o scanare a perimetrelor şi se obţine o arhitectură a subsolului, cu tot ce conţine acesta, astfel încât vom şti pe ce stăm", a spus Gheorghe Duţu. Acesta a mai afirmat că, dacă vor fi identificate zăcăminte, exploatarea lor nu va începe imediat, ci va trece printr-un proces de avizare şi autorizare. "Lăsaţi să se facă explorările. Să dea Dumnezeu să găsim resurse şi vedem apoi ce facem cu ele!", a concluzionat şeful ANRM.

Drepturi şi obligaţii

Totuşi, parcurgând acordul desecretizat, promisiunile oficialilor nu se reflectă negru pe alb. Întins pe 32 de pagini, documentul mai păstrează confidenţială doar valoarea lucrărilor minime pe care East West Petroleum le va face în Bihor.

Actul face referire doar la "operaţiuni petroliere", definite drept "ansamblu de activităţi de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare a unui zăcământ petrolier". Zăcământul este definit la rândul său ca o acumulare de "substanţe minerale combustibile constituite din amestecuri de hidrocarburi naturale (...) care se prezintă în stare gazoasă, sub formă de gaze naturale, sau lichidă, sub formă de ţiţei". Altfel spus, acordul nu vorbeşte nici de hidrocarburi convenţionale, nici de cele neconvenţionale. Or, cum se ştie, gazele de şist sunt tot naturale, diferenţa fiind făcută doar de adâncimea la care se află.

Documentul mai arată că East West Petroleum a concesionat EX-3 Băile Felix pe o perioadă de 25 ani, cu posibilitatea de prelungire de până la 15 ani, iar perioada de explorare este de 3 ani. Explorarea implică inclusiv săparea unor sonde la adâncimea de 1.000 m şi de 1.800 m, iar exploatarea va putea începe doar cu acordul ANRM.

În plus, compania are dreptul să solicite extinderea perimetrului, dacă dovedeşte că zăcământul continuă în afara lui. Ea este obligată să plătească o redevenţă între 3,5% şi 13,5%, pentru ţiţei, respectiv între 3,5% şi 13% pentru gaze. În fine, acordul dă dreptul şi la transferul concesiunii, ceea ce East West Petroleum a şi făcut deja, vânzând 85% din drepturile sale firmei sârbe NIS Petrol, controlată de Gazprom.

După chipul Chevron

BIHOREANUL a comparat acordul East West Petroleum cu cele pe care americanii de la Chevron le deţin în mai multe perimetre din ţară şi care au fost desecretizate în 2012, tot în urma unui val de nemulţumiri populare. Orice acord al Chevron este identic cu cel al East West Petroleum, vorbind despre aceleaşi "operaţiuni petroliere". Lucru firesc, atâta vreme cât legislaţia românească nu face diferenţa între hidrocarburile convenţionale şi cele neconvenţionale, iar gazele de şist nu sunt reglementate distinct.

Singura diferenţă este că reprezentanţii Chevron au spus de la bun început că au venit în România pentru exploatarea gazelor de şist, pe când cei de la NIS Petrol au declarat, sus şi tare, că nu sunt interesaţi decât de petrol.

Care e adevărul şi cum vor sta lucrurile de fapt, rămâne de văzut. Cert este că atât străinii, cât şi autorităţile româneşti vor ca prospecţiunile şi exploatările să demareze cât mai curând. În final, doar atunci se va şti care este, de fapt, miza...


CONTROVERSĂ
"Când a minţit?"

07_Gavrila_Ghilea_bihoreanul.jpgDeşi prefectul Claudiu Pop a aruncat "săgeţi" către PDL, în speţă către senatorul Gavrilă Ghilea (foto), acesta susţine că habar nu avea de acordurile emise pe vremea când era prefect al judeţului. "Am aflat ulterior, când a aflat toată lumea, că exista un acord din 2011 între ANRM şi firma canandiană. Am mai spus-o şi cu alte ocazii, spun şi acum: eu n-am ştiut de acel acord! Nu m-a informat nimeni. Punctul meu de vedere nu ar fi fost altul decât cel pe care-l am astăzi. S-a făcut o mare greşeală când s-a dat acel acord", a spus Ghilea, tot joia  trecută.

În plus, şeful PDL Bihor a ridicat o altă problemă semnalată tot de el, care nu a fost atinsă nici de prefectul Pop, şi nici de Gheorghe Duţu, amintind de informarea pe care şeful ANRM i-o trimitea în februarie 2013 primului ministru în legătură cu situaţia perimetrului EX3 Băile Felix, şi în care se arăta că aici urmau să fie "explorate şi gazele neconvenţionale". "Când a spus adevărul? Atunci sau acum, când a dat garanţii că nu se vor exploata gaze de şist? Important este să se întâmple cum au promis astăzi. M-aş bucura...", a încheiat Ghilea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
33 Comentarii
vai s-amar
Da domnu Pop , multumim ca existati...fara dv ne lua mama dreacu pe uscat...comandament de iarna pt trei fulgi...mare noroc aveti ca n-a nins asa cum ningea odata....oricum nu prea ne bazam pe niciunul dintre voi ,indiferent de partid..., asa ca reiau ...multumim mult ca existati si ca inspirati si expirati....si etc apropo am vazut ca aveti pulovar...bravo......deci daca nu altceva tot e bine ca puteti imita...
Postat 28 Ianuarie 2014, 13:51 de unu
Generaţia "Şoimii Patriei" vor să preia puterea !?!
Doar că sunt amestecaţi în problemă câteva fosile de la PCR, un grup mai masiv de la UTC şi foarte mulţi de la Detaşamentele de Pionieri ... că altfel micuţii ar zburda pe cerul patriei ca avioanele coordonate de la sol de ROMATSA !?! Iar regula pentru viitor e ... "scapă cine poate" !?!
Postat 27 Ianuarie 2014, 12:59 de Carp III
Felicitari
Felicitari Claudiu Pop,Ioan Mang si PSD Bihor!Astia cu controversele lor menite sa manipuleze oamenii sa ne lase in pace.Nimeni nu moare din exploatarea gazelor de sist numai noi mintim lumea.
Postat 27 Ianuarie 2014, 12:00 de Alina
Felicitari
Felicitari domnului Pop pentru cum a gestionat toata aceasta controversa pe marginea gazelor de sist.
Postat 27 Ianuarie 2014, 11:58 de Gheorghe
antena 3...va inchide postul
mai citeste articolul observator...observi la fel ca si cei pe care ii amintesti in titlu:)) "cand a mintit", derivarea "mincinos" este pentru Ghilea, nu pentru Pop
Postat 26 Ianuarie 2014, 22:46 de tepes
petrol
Apa infestata cu petrol in Tinca? De fiecare data cand trec prin zona, se formeaza coada la apa...oamenii beau apa aceea! centrul de recreere este in paragina din alte cauze.
Postat 26 Ianuarie 2014, 22:43 de tinca
Atentie la TINCA !
Atentie la TINCA unde sondajele au compromis de vreo 30 de ani zacamantul de apa minerala. Nu se mai poate bea pentru ca e infesata cu petrol. Tinca , care atunci cand eram tanar era un centru de recreere foarte cautat in Regiunea CRISANA, a ajuns o statiune tiganeasca unde doar cei cu ajutor social mai merg.
Postat 26 Ianuarie 2014, 21:22 de ORBservatoruAntena#
MINCINOS?
Adica prefectul e MINCINOS ???? Ca seful lui Pomnta mincinosu?
Postat 26 Ianuarie 2014, 21:18 de ORBservatorulAntena3
gaze de priza
Bai agaricilor, voi prizati gaze de sist dimineata, la amiaz si seara. De duminica trecuta cand s-a desecretizat comtracte, s-au adus experti, la statuia lui Viteazu nu au mai aparut Megaecologistii platiti. Dar vad ca ebihoreanul tot nu intelege ce si cum. DE CE NU II INTREBATI PE FATA IN CONFERINTA CE DUBII AVETI CA SA SI PRIMITI RASPUNSURILE ATUNCI? Scrieti un articol si noapte buna. Insistati cu atatea articole, dar doar poate pica cate ceva.
Postat 26 Ianuarie 2014, 20:08 de gerge
Planeta Marte
Ghilea era pe planeta Marte cand ai lui faceau mizerii pe planeta Pamant. Acum ca a venit de pe.Marte pe Paman, martianul nu recunoaste nimic.
Postat 26 Ianuarie 2014, 20:03 de martian
premiu
Il felicit pe actualul si il compatimesc pe fostul prefect. Cine isi da interesul se vede prin actiunile pe care le intreprinde. Cine nu isi da interesul HABAR nu are ce se intampla in jurul lui.
Postat 26 Ianuarie 2014, 20:00 de victor
hidrocarburi conventionale
Se spcifica clar obiectul explorarii, prospectarii etc..."hidrocarburi conventionale"
Postat 26 Ianuarie 2014, 19:57 de butelie
ghilea si stiutul
Asa a condus Ghilea judetul ca si echipa de fotbal. FALIMENT. Cum sa stie saracul cum merg treburiel? Sunt chestiuni prea complicate pentru el.
Postat 26 Ianuarie 2014, 19:57 de adrian
Bianca
Acest subicet este mai mediatizat decat cuplul slav:)))
Postat 26 Ianuarie 2014, 19:54 de ghe
Gaze peste gaze
Care gaze? ce exploatare?
Postat 26 Ianuarie 2014, 19:53 de Ion
nu stia
Domnu Ghilea nu stiu pentru ce era reprezentantul bihorenilor daca el nu stia ce se hotaraste pentru judetul nostru.Chiar ne crede prosti?
Postat 26 Ianuarie 2014, 19:31 de Gigi
WAI
Wai wai wai.cum nu mai puteti voi ziaristii de dragul gazelor de sist.oare de ce?
Postat 26 Ianuarie 2014, 19:28 de Cornel
Atat
Atat se bat campii, pentru nimik.In toat lumea asta se extrag gaze de sist si nu moare nimeni numai noi o tinem pe a noastra.Rusine celor care vor sa induca lumea in eroare.
Postat 26 Ianuarie 2014, 19:27 de Gina
CRED
Cred ca mai sunt si alte lucruri importante in tara asta decat gazele de sist.Hai sa ne vedem de treburile noastre zic eu nu tot sa batem atata campii.
Postat 26 Ianuarie 2014, 19:24 de Grigore
Cine
Cine tot insista atat cu gazele astea de sist cred ca o face intentionat sau la comanda.Dupa atatea explicatii si lamuriri sa vii sa vb iar ca nu stiu ce mi se pare jalnic.Rusine!
Postat 26 Ianuarie 2014, 19:22 de florin
Hap
Bine că l-a prins pe Bieber poliţia :))
Postat 26 Ianuarie 2014, 19:18 de Fuego
Denumire
Numele perimetrului este "EX3 Baile Felix", boc sau cine sărăcie i-a pus numele ăsta, dar asta nu înseamnă că se vor face foraje lângă lacul cu nuferi sau în curtea primăriei.
Postat 26 Ianuarie 2014, 19:14 de Victor
Citit
Probabil Ghilea n-a ştiut să citească hârtiile referitoare la acest acord..
Postat 26 Ianuarie 2014, 18:44 de Dostoievski
"Multumim" ghilea !
Semianalfabetul parvenit, devenit intre timp si politician, habar nu are ce semneaza ! El simte si il intereseaza doar un singur lucru si anume faptul ca nu se poate satura !
Postat 26 Ianuarie 2014, 18:25 de gavrila hamesitul gh
pt fuel
gozboreeeee.... Expansionismul rusesc si iredentismul unguresc... astia sunt enervati de Romania !
Postat 26 Ianuarie 2014, 18:19 de Safeguard
Nu ca eu as fi altfel ! huu romania ...
mah, macar in hungaria legea e lege ! huu.............
Postat 26 Ianuarie 2014, 18:18 de @"calin"
Toti sunt jigodii, indiferent de apartenenta politica.
Legislatia romaneasca nu reglementeaza gazele de sist, ceea ce nu va impiedica ca la cateva sute sau mii de metri distanta fata de forajele de apa termala sa gasim cat de curand sonde petroliere care scot astfel de gaze fara nici o restrictie sau jena. PSD minte cu nerusinare, ca PNL nu stie nici sa minta atat e de prost. PDL e intre ele, dar pe deasupra a fost si nesimtit pana la aroganta, ceea ce l-a dus la uscaciune mentala.
Postat 26 Ianuarie 2014, 18:15 de Bowl
Abac
Deocamdată NIS nu a primit aviz de exploatare a resurselor, doar de explorare. Treaba cu gazele de şist e ca şi cea cu drobul de sare.
Postat 26 Ianuarie 2014, 18:14 de Jon
@"calin"hu........ cretinule (kaboou)
mah, frustratule, confuzi Romania cu hungaria ! huu.............
Postat 26 Ianuarie 2014, 18:14 de @"calin"
Sofer de TIR din Ucraina, 26.01.2014 ora 18:00, pe drum inzapezit, spune: Romania ne enerveaza!
Ce gaze de sist, explorari si exploatari? A ajuns RO sa fie atat de infantila in comportamentul de asigurare a circulatiei auto din zonele cu vant si zapada aflate in cod portocaliu, incat sa enerveze nu numai pe romani ci si pe TIRistii obisnuiti mai mult cu iarna si aflati in trafic spre Bucuresti. Iar Ponta isi respecta programul saptamanal de jucat baschet in chiloti de mort!
Postat 26 Ianuarie 2014, 18:10 de Fuel
A
Ariile protejate au fost scoase de anrm din perimetrul in care s-a dat doar aviz de explorare. Exploatarea va putea incepe doar cu acordul Anrm.
Postat 26 Ianuarie 2014, 18:04 de virgil
Esti sigur?
@Virgil. ASA E, nu TREBUIE facute asemenea operatiuni in astfel de zone. DAR TE INTREB. In Romania nici legile scrise nu sunt respectate. Asa ca, daca acest acord nu prevede NEGRU pe ALB (si acum in el nu scrie clar asta) ca nu se vor exploata gaze neconventionale, spune-mi te rog de ce esti asa sigur ca totul va fi ok? Nu dormi cu ochii deschisi!!!!!!!!!!!!!!
Postat 26 Ianuarie 2014, 17:23 de Calin
A
nu se va face exploatare acolo unde deja se extrage apa geotermală.
Postat 26 Ianuarie 2014, 17:12 de virgil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON