URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Cu mâna-ntinsă. Consiliul Judeţean nu mai are surse de venituri!

Cu mâna-ntinsă. Consiliul Judeţean nu mai are surse de venituri! AFACERE PENTRU CINE? Una dintre cele mai controversate tranzacţii prin care CJ Bihor a rămas fără proprietăţi a fost în 2007 vânzarea cu doar 42 euro metrul pătrat a celor 1,7 hectare primite de la fostele unităţi de grăniceri, către firma Selina, în schimbul construirii a 8.000 de apartamente la preţuri "sociale". Banii încasaţi s-au dus de mult, iar în locul fostelor cazarme nu există decât un sfert din locuinţele promise, şi acestea la preţuri mult peste media pieţei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii vor modernizarea Aeroportului şi a drumurilor, unii visează la un stadion nou sau la o sală pentru expoziţii şi spectacole. Consiliul Judeţean, însă, are buzunarele goale.

Motivul? Spre deosebire de alte consilii judeţene, care deţin firme de turism şi de transport, companii de apă şi societăţi de construcţii ale căror încasări le asigură finanţarea investiţiilor, CJ Bihor a rămas fără surse de venituri proprii. Ba, mai rău, grosul veniturilor la bugetul judeţului provine din transferuri de la bugetul de stat şi doar o mică parte e realizată prin forţe proprii.

Cum a ajuns CJ Bihor să depindă de banii repartizaţi de la Bucureşti şi să supravieţuiască din patru taxe nesemnificative vă spune BIHOREANUL. O poveste a lipsei de viziune şi de simţ managerial a politicienilor care s-au perindat de-a lungul anilor la cârma judeţului...

Buget sărman

Cerinţele sunt multe şi mari, iar posibilităţile la genunchiul broaştei. Pentru a moderniza drumurile şi Aeroportul, fără a mai vorbi de sediile unor instituţii subordonate, ar fi nevoie de 400 milioane euro. Bugetul CJ pe 2013 abia depăşeşte însă 250 milioane lei, folosiţi exclusiv pentru finanţarea instituţiilor care nu "produc" deloc venituri ori au încasări sub nevoile proprii: Direcţia pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, cu centre şi şcoli speciale, plus azile pentru bătrâni, Biblioteca Judeţeană, Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Muzeul Ţării Crişurilor, Teatrele Regina Maria şi Szigligeti, revistele de cultură Familia şi Varad, plus Serviciul Salvamont.

Credeţi sau nu, deşi potenţialul economic al Bihorului e net superior, bugetul CJ (252 milioane lei), abia îl depăşeşte pe cel al CJ Sălaj (208 milioane), şi doar se apropie de al CJ Maramureş (308 milioane). Ba e mai mic şi decât al CJ Botoşani (300 milioane), ca să nu mai vorbim de Cluj (684 milioane) sau Iaşi (peste 2 miliarde lei).

Explicaţia? Spre deosebire de Bihor, celelalte judeţe deţin întreprinderi care fac bani: CJ Iaşi are regie de apă-canal, parc industrial, firmă de drumuri şi poduri, CJ Constanţa companie de apă şi canalizare, societate de drumuri şi firmă de administrare a domeniului public. CJ Cluj deţine o companie de apă, o regie de drumuri judeţene, o societate care administrează un stadion nou cu încasări serioase din showbiz, parc industrial, centru expoziţional şi un hotel construit recent. CJ Sibiu are la rându-i firmă de drumuri, CJ Mureş parc industrial, CJ Alba societate de drumuri, parc industrial şi companie de apă, iar CJ Arad companie de apă, o regie a zonei libere Curtici şi chiar o societate de transport de persoane.

Dependenţi de centru

04 Musca.jpgÎnsăşi structura bugetului CJ Bihor trădează lipsa veniturilor proprii. Potrivit directorului Dimitrie Musca (foto), aproape 90% din venituri provin din alocări de la bugetul de stat. Din TVA Bihorul a primit 99,26 milioane lei, din impozitele pe venituri 77,98 milioane lei, iar ca subvenţii 72,24 milioane lei.

Veniturile proprii ale CJ Bihor sunt de numai 3,33 milioane lei (sub un milion de euro) şi provin din doar patru taxe. Din impozitele pe mijloacele de transport agabaritice, peste 12 tone, CJ Bihor încasează 1,76 milioane lei, alte 0,55 milioane din tarife pentru licenţe şi autorizaţii de la operatorii de transport public de persoane, din taxe de urbanism pentru construcţiile pe terenurile extravilane adună 0,41 milioane, şi tot atâta din închirieri de imobile.

Patrimoniu fără câştig

04 Teodora Bas.jpgCum a ajuns CJ Bihor în asemenea sărăcie de resurse? Patrimoniul imobiliar al judeţului numără 900 de poziţii, dar 775 imobile sunt terenuri ocupate cu drumuri şi poduri, explică şefa Compartimentului Patrimoniu, Teodora Baş (foto). În rest, majoritatea terenurilor şi clădirilor primite de la Ministerul Apărării după desfiinţarea unităţilor militare din Oradea au fost cedate gratis pentru a găzdui alte instituţii, chiar dacă acestea nu sunt subordonate CJ. "Consiliul Judeţean a donat construcţii şi terenuri pe strada Armatei Române pentru sediile ITM, Oficiului de Cadastru, Inspectoratului de Regim Silvic", spune Baş. O clădire cu terenul aferent din strada Sucevei a fost cedată Serviciului de Ambulanţă, altele date în folosinţa Universităţii, Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor, precum şi Colegiului Medicilor Dentişti, pe străzile Traian Blajovici şi pe Săvineştilor.

Patrimoniul judeţului a fost ciuntit şi de retrocedări, pierzând, de pildă, fostul sediu administrativ al Spitalului Judeţean din strada Republicii, imobilul din Parcul Traian în care funcţionează Casa Memorială Ady Endre şi fostul cinema Libertatea din Piaţa Unirii.

În aceste condiţii, singurele chirii percepute sunt derizorii. Electrica plăteşte anual 14.000 euro pentru un teren de 2.500 mp din Calea Aradului, Spitalul privat Pelican achită 2.200 euro pentru un spaţiu de 50 mp din strada Coposu, Clasicor 2.500 euro pentru un drum de acces din strada Dunărea, iar pentru un teren de 800 mp din Vaşcău CJ primeşte... 137 lei/an de la o firmă din localitate.

În rest, "averea" imobiliară a judeţului cuprinde 3 garsoniere gestionate de Filarmonică şi 6 destinate artiştilor Teatrului Regina Maria, construcţii şi terenuri de 3.000 mp în incinta unei ferme din Santăul Mare, un teren de 3.170 mp pe strada Izvorului, plus construcţii şi terenuri de 35.000 mp în Calea Aradului şi de 17.200 mp în strada Traian Blajovici, toate nefolosite.

"Măritate" de mult

04 Mihai Bar.jpgLipsa de resurse pentru investiţii a fost pecetluită de la finele anilor '90 până la mijlocul anilor 2000 de trei foşti preşedinţi ai CJ. Mihai Bar (foto) a lăsat judeţul fără Hotelul Crişana din Felix (fost hotel de protocol al PCR), întâi printr-o asociere cu firmele fraţilor Micula pentru administrarea hotelului, iar apoi, în 2000, prin vânzarea acţiunilor către aceiaşi afacerişti. Un alt activ a fost înstrăinat, tot în doi paşi, de Ştefan Seremi şi Alexandru Kiss, sub ale căror mandate s-au vândut 10%, iar apoi 54% din acţiunile pe care CJ le deţinea, singur, la societatea Drumuri Judeţene, transformată în Drumuri Bihor de noul proprietar, Beniamin Rus.

Cât putea câştiga CJ din cele două afaceri? Nimeni n-a calculat niciodată. BIHOREANUL a aflat însă că, dacă sub patronajul CJ Drumurile Judeţene aveau anual o cifră de afaceri de 80 miliarde de lei vechi, noul proprietar majoritar a adus-o în 2012 la 800 de miliarde. Bizar e că, deşi CJ mai are 36% din acţiuni, firma nu a mai câştigat nicio licitaţie pentru reabilitarea drumurilor judeţene, şi nici Consiliul nu a primit vreun leu din dividende, Rus reinvestind toate profiturile.

O altă înstrăinare discutabilă datează tot din mandatul lui Kiss, când CJ a vândut firmei Selina 1,7 hectare din Calea Aradului, primite după desfiinţarea unităţilor de grăniceri, plus alte 3 hectare primite de la Ministerul Apărării, pe malul Peţei, în zona Universităţii.

În căutare de soluţii

04 Cornel Popa_1.jpgÎn condiţiile în care are de întreţinut o mulţime de instituţii subordonate, dar şi să reabiliteze drumurile judeţene, actualul preşedinte al CJ, Cornel Popa (foto) evită să comenteze tranzacţiile din trecut şi susţine că soluţia e găsirea, cât mai rapid, a noi surse de venituri, pentru a recupera măcar o parte din decalajul faţă de alte judeţe.

"Acţionăm pe două fronturi, pentru modernizarea infrastructurii Aeroportului astfel încât să opereze curse internaţionale, şi pentru înfiinţarea unor parcuri industriale în trei zone ale judeţului", spune Popa. Deocamdată, pentru Aeroport sunt în stand-by fonduri UE de circa 20 milioane euro, iar pentru parcurile industriale s-au identificat trei posibile locaţii: la Tileagd, unde există 30 de hectare compacte şi cu acces la utilităţi, inclusiv la calea ferată, în Beiuş, pe fosta platformă industrială, şi în zona Abram-Marghita, unde încă se caută terenuri. "Niciunul din parcuri nu poate fi operaţional mai devreme de un an", spune, însă, Popa.

Pe de altă parte, se caută şi o soluţie pentru valorificarea a 20 de pavilioane din strada Universităţii preluate de la MApN. "Pentru reabilitarea lor ar trebui sume mari de bani, şi nu avem. O variantă ar fi să le dăm în chirie pentru firme care au nevoie de hale, iar acestea să le reabiliteze pe cheltuiala lor, urmând să deducem costurile din chirii", spune şeful CJ. Cert e că, spre deosebire de predecesori, Popa nu ia în calcul nicio vânzare. Nu de alta, dar judeţului chiar nu i-ar rămâne nimic...


GOANA DUPĂ EURO
Salvarea, banii UE

04 Kiss.jpgDată fiind lipsa de venituri proprii şi probabilitatea redusă de a primi de la bugetul de stat fonduri suficiente, singura posibilitate a CJ Bihor pentru realizarea unor investiţii consistente e accesarea de fonduri europene. În mandatul lui Alexandru Kiss (foto) au fost elaborate cele mai multe din proiectele aflate în derulare, în valoare de peste 300 milioane lei.

În cadrul programelor Hu-Ro au fost aprobate proiecte pentru dotarea Spitalului Judeţean (2,4 milioane lei), amenajarea infrastructurii de mediu în arii protejate (1,9 milioane lei), monitorizarea apelor transfrontaliere (1,7 milioane) şi amenajări hidrologice (6,3 milioane).

În cadrul Programelor Operaţionale Regionale se derulează proiecte pentru promovarea turismului (2 milioane lei), dotarea ISU (8 milioane), managementul integrat al deşeurilor (240 milioane lei), producţia de energie electrică din biomasă (23,6 milioane), modernizarea DJ 763 Sudrigiu-Padiş (80 milioane) şi DJ 191 Marghita-Tăşnad (84 milioane). "În anii care urmează vom încerca să acordăm prioritate proiectelor pentru îmbunătăţirea infrastructurii rutiere, pentru că acestea au nevoie de cei mai mulţi bani", spune preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa.

Sărăcia Consiliului Judeţean Bihor l-a inspirat pe Bihorel să descopere ce are în comun instituţia şi Cristian Mungiu. Vezi despre ce e vorba, pe www.bihorel.ro!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
regrete tardive
ASTIA au reusit in mai putin de un an sa plaseze BIHORUL pe ultimul loc nu pe primul loc cum era promisiunile d-lui POPA CORNEL,IN CAMPANIE,nu reusesc sa stabileasca dupa un an o strategie de dezvoltare a judetului,cel mai probabil nici urmatorii trei ani nu le ajung sa termine cu planurile si strategiile,personal am ajuns sa-l regret pe d-l RADU TARLE,care este cu zece clase peste POPA CORNEL ,dar noi bihorenii am votat in 10 iunie 2012 impotriva unui sistem ,impotriva unuui partid si am votat U.S.L.indiferent de om si capacitatea acestuia,daca era un catel candidat U.S.L.la presedentia C.J.,in urma votului acela era presedinte,acum regretam si o sa tragem 4 ani asa cum am votat.Nu o sa mai votez cu P.N.L. niciodata in viata mea ,astia sunt mai incompetenti ca si oamenii P.D.L-ului ,a-ti vazut ce *profesionisti * au numit pe la deconcentrate,o adunatura de Pe.Na.Li si infractori ,o sa am multa vreme pe constiinta votul pe care l-am dat U.S.L.-ului in 10IUNIE ,respectiv in 9 DECEMBRIE.
Postat 22 Mai 2013, 18:45 de dezamagit de U.S.L.
STRATEGIE
astia vorbesc de strategie ,inclusiv cuvantul *strategie *,nu le spune nimic ,au nevoie de D.E.X.,in special POPA cornel ,daca ar fi chefuri si petreceri la astia ,acolo sa vedeti strategie!
Postat 22 Mai 2013, 14:46 de DEX
HOTII U.S.L.-ului
PUNEM BIHORUL PE PRIMUL LOC*, la hotii si furtisaguri poate a-ti pus BIHORUL pe primul loc,cu hoti pusi sefi la GARDA DE MEDIU,la ARR ,la ITRSV ,cu penali de genul celor amintiti mai sus ,sigur BIHORUL este pe primul loc.ADIO VOTURI D-LE POPA CORNEL !
Postat 19 Mai 2013, 22:55 de BIHOREAN
POPA CORNEL
POPA CORNEL =CEL MAI VESTIT MINCINOS DIN BIHOR!
Postat 19 Mai 2013, 00:15 de PETI
de la cap se-npute
Dar de secretarul judetului, Soltanel Carmen de ce nu spune nimeni nimic....? Ca doar ea conduce CJ cu NEpricepere. Sunt angajati in CJ care o freaca toata ziua. Altii sunt la sala de sport din Lotus in timpul programului, altii sunt spagari acoperiti si iertati la nesfarsit. Cei care sunt capabili si integri sunt hartuiti daca au curajul sa se puna contra Sistemului stricat. Ca e USL ca e PDL nu conteaza. Unde sunt DNA, ANI, SRI, etc ....????? Pana cand !?
Postat 17 Mai 2013, 07:59 de contribuabil
blasfemie
blasfemie s-ai voteze dracu de usl.isti cu promisiunile lor cu tot ,sunt niste hoti si traficanti de alcool in frunte cu zdreanta de peti care a ingropat-o pe maica-sa cu dosare penale in urma traficului de alcool facut de el si pe toma vasile l-a bagat la puscarie in locul lui ,astai om s=a conduca comuna noastra , care il bate si pe taica-sau pentru ca sa-i ia banii de pensie asta si cu parintii lui s-a comportat urat tot timpul ,am asistat odata la o faza cand in prezenta a mai multor oameni si a mea personal si-a jignit si injurat ambii parinti ,nu pot s-a reproduc frazele respective ,d-zeu s-a o ierte pe maica-sa mult indurat de la nenorocitul asta!
Postat 17 Mai 2013, 01:47 de vecin cu PETI ALIN
De ce nu are surse CJ .
SMECHERUL PETI ALIN LE SUGE ! Directorul ARR PETI (cand are timp )se tot plange la POPA c nu are suficiente lucrari la primariile PNL-iste si are de unde-i da DREPTUL,dar realitate este alta,are lucrari mari la PRIMARIILE: ROSIA,HIDIȘEL,LĂZĂRENI,BEIUȘ,BUDUREASA,LAZURI,BUNTESTI,STEI,CÎMPANI si nu este multumit si vrea la PIETROASA.vrea totul. el vrea totul pentru el si POPA CORNEL.MAFIOTI BIHORULUI...vrea si partide de lemne.se pare ca a si obtinut totul........
Postat 17 Mai 2013, 00:05 de OBSERVATOR
Saracie ...lucie
Buget de 250 de mil la o suprafata de 7500 dekm/p, iar Oradea are unul de 900mil - 1 miliard, spune multe despre cat de subnustrit este judetul nostru, si de ce este praf la capitolul infrastrustura cu 100% drumuri expirate, dezindustrializat, au fost doar mafioti la conducerea judetului care au lasat consiuliu judetean Bh fara nici o resursa(Bar-Kiss) de notorietate, un exemplu simplu e la Cj unde toate parcurile industriale Tetarom 1,2,3,4 sunt in administrare judeteana deci se incaseaza bani frumosi(au fost Nokia, acum Bosh, de Longhi etc adica firme desi clujul e departe de granita, dar au o strategie pe cand la noi lipseste cu desavarsire, Sansa aeroportului oradean este transferarea la primaria Oradea, altfel vorbim in vant cum o facem de 23 de ani, si uite asa neau luat toti nu mai vb de Cj sau Tim, dar si Aradul sau Tg. Muresul neau lasat la ani lumina ... pacat ca a decazut atat judetul si ca Oradea nu poate sal traga prea departe oricat ar vrea ...
Postat 16 Mai 2013, 13:16 de john
POPA CORNEL=PROMISIUNI
BRAVO D-LE POPA CORNEL SUNTETI TARE ,DOAR IN POVESTI ,PRIMUL POVESTITOR AL BIHORULUI !
Postat 16 Mai 2013, 10:14 de un fost sustinator
bihorean
POPA ,unde sunt promisiunile din campanie ,realitatea este alta ,in numai un an a-ti pus BIHORUL pe ultimul loc ,nu pe primul loc cum promiteati in campanie ,bani de chefuri s-a fie!
Postat 16 Mai 2013, 08:40 de BIHORUL
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON