URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Septembrie 2010, 17:53

Cu boxa în peşteră

Cu boxa în peşteră NATURĂ VALOROASĂ. Peştera Unguru Mare este sit natural şi arheologic, aici descoperindu-se unul din cele mai mari depozite de bronz din ţară. Asta nu a oprit administraţia din Şuncuiuş să dea undă verde unui spectacol la intrare, chiar dacă nici nu are această competenţă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

N-o fi Bihorul judeţul cu cele mai multe atracţii turistice din ţară, însă tot are zone spectaculoase. Că nu le promovăm, e o problemă. Însă că nici nu le îngrijim e de-a dreptul ruşinos.

Un exemplu este acceptul pe care edilii din Şuncuiuş l-au dat unei asociaţii pentru a organiza un spectacol în gura peşterii Unguru Mare. Norocul naturii este că alte autorităţi au fost pe fază...

Peştera comorii

Legenda spune că dacii au îngropat o comoară într-o grotă din preajma Şuncuiuşului şi au ascuns intrarea, răsturnând peste ea un munte. Fapt e că, în 1870, doi biologi maghiari, Themak şi Gerevich, au descoperit actuala peşteră Unguru Mare şi, odată cu ea, depozite impresionante de ceramică, arme din fildeş, unelte din os de urs, monede din bronz şi argint, podoabe, dar şi rămăşiţe umane.

08 Viorel Lascu.jpg"E unul din cele mai importante depozite de bronz din ţară", precizează Viorel Lascu, preşedintele Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD). S-a demonstrat că peştera a fost locuită încă din epoca neolitică. În plus, este şi un sit natural protejat, întrucât adăposteşte colonii de lilieci, unii din specii rare.

Muzică pentru lilieci

Edilii din Şuncuiuş ar trebui să îngrijească cavitatea, însă n-o fac. Viceprimarul Viorel Brîndaş şi-a dat acordul, fără înştiinţarea nimănui, pentru organizarea, în weekend-ul trecut, chiar în gura de intrare a peşterii, a unui spectacol din cadrul festivalului naţional de muzică uşoară pentru copii "Suflet de stea".

Miercuri, 25 august, când muncitorii au început montarea scenei, Viorel Lascu a sesizat Garda de Mediu, întrucât Centrul nu are competenţa de a sista astfel de acţiuni. "La momentul controlului, o scenă de lemn amplasată în faţa peşterii era construită în proporţie de 50%", precizează Călin Mocan, şeful Gărzii. În plus, la câţiva metri în interior, muncitorii puseseră nişte boxe. Comisarii au dispus oprirea evenimentului în absenţa acordului custodelui, adică CAPDD.

Edili confuzi

08 Doru Gabor.jpgOrganizatoarea spectacolului, adică preşedinta Asociaţiei "Suflet de Stea" din Aleşd, Liana Păcuraru, nu ceruse acordul custodelui, ci doar pe cel al Primăriei. Nici primarul, nici viceprimarul nu i-au pretins mai mult. "Printr-un protocol din 2005, CAPDD ne-a predat peştera. Noi taxăm intrarea, noi o întreţinem, deci noi suntem custodele", spune primarul Doru Gabor (foto). Iar ca să demonstreze că înţelege importanţa peşterii, vicele Brîndaş completează că a permis ca pe scenă să se joace doar o piesă de teatru, iar muzică să se pună doar pe scena de pe platoul de vizavi.

Viorel Lascu îi contrazice, însă, pe edili: "Primăria este administrator şi răspunde de infrastructura turistică, având drepturi asupra amenajării traseului turistic. Decizii privind organizarea de evenimente în vecinătatea peşterii ia custodele". De altfel, Centrul permite de câţiva ani organizarea de petreceri de 1 Mai pe platoul de vizavi de peşteră, nu în vecinătatea imediată a grotei. Varianta lui Lascu e susţinută şi de Adela Tuduce, consilier în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului. "Peştera, chiar dacă se află pe teritoriul primăriei Şuncuiuş, este în custodia CAPDD", explică aceasta.

Uite scena, nu e scena

În ciuda declaraţiei viceprimarului şi a comisarilor de mediu, Liana Păcurar neagă chiar şi că ar fi avut vreo scenă în gura peşterii! "A fost un spectacol de folclor, însă pe platoul de vizavi", spune ea, pretinzând că nici n-a primit dispoziţie de demontare a vreunei scene. "Singura problemă a fost că nu am avut toate hârtiile. Dar le-am obţinut şi gata", a încheiat subiectul. Nu înainte de a preciza că presa n-ar trebui să fie interesată de problema scenelor, ci de faptul că ea a adus peste 250 de copii în această zonă turistică de care nimeni nu se îngrijeşte.

Pe undeva Păcurar are dreptate. Doar că şi ea, şi edilii din Şuncuiuş intră în această categorie, a celor care nu se îngrijesc de monumentele naturale...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
hotie
problema era ca nu au cotizat la lascu, the grandfather, care distruge speologia romaneasca. acest individ si-ar vinde si sufletul sa mai faca un ban. ca cluburile speo le-a vandut deja, acum el este custode peste pesterile explorate de alti. sa taca din gura pana nu face cineva o sesizare la dna, ca fura fara jena.
Postat 05 Iulie 2012, 17:31 de lascule
mda...
Lascu ar face mai bine sa taca din gura. De cel putin 5 ani de zile, nu a facut absolut nimic pentru pestera respectiva. Din cate stiu, singura actiune care se mai face in pestera aceasta, in afara de turism, este colectarea probelor biologice de catre institutul de speologie emil racovita. Cata vreme nimeni in afara primariei nu suporta cheltuielile de intretinere, mi se pare normal ca pestera sa intre in administrarea primariei. Nici macar amenajarea pesterii nu a fost facuta de domnul Lascu, ci a fost facuta printr-un proiect life. Nici o activitate la gura pesterii nu este daunatoare liliecilor, atata vreme cat nu se folosesc boxe. Concerte unpluged, piese de teatru etc sunt foarte ok. Cand intra sute de oameni pe zi in pestera, si toti vorbesc tare, atunci nu sunt in pericol liliecii, dar cand cativa copii vor sa joace o piesa de teatru acolo, e dezastru ecologic.
Postat 06 Septembrie 2010, 11:51 de adrian
vai de noi!
tipic romanesc! bravo edili de doi lei! tineti-o tot asa! sunteti cei mai grozavi!
Postat 05 Septembrie 2010, 01:18 de ardelean
da da da :))
dar, vulturi din cheile bicazului cum au disparut ? :))
Postat 04 Septembrie 2010, 08:49 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON