URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 August 2010, 17:27

Crivoi, arată-te!

Crivoi, arată-te! CASĂ SPARTĂ. Despre ce se întâmplă în apartamentul lui Dan Crivoi nimeni nu ştie mare lucru. Dar şi din afară se observă că lucrările au afectat structura de rezistenţă a blocului. În peretele lateral al clădirii e "săpată" o fereastră, iar zidul ce susţinea balconul nu mai există. "Nu vrem să devenim sinistraţi înainte să ne calce apele. N-avem nimic cu omul, dar să nu spargă pereţii şi să demoleze fără autorizaţie", spune Gabriel Vîrtop (foto)
Crivoi, arată-te! AFACERIST CU TUPEU. Personaj controversat, Dan Crivoi se ascunde atât de autorităţi, cât şi de presă. Era, însă, viteaz, anul trecut, când s-a luat la bătaie cu nişte chelneri, după ce a refuzat să plătească o pizza pentru care a considerat că a aşteptat prea mult. "Chelnerul s-a repezit la mine şi a început să-mi care pumni cu nemiluita în cap şi să mă lovească cu picioarele", se victimiza Crivoi, oferindu-şi poza de "şifonat" ziarelor locale
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Locatarii blocului de pe strada Enescu 19 stau ca pe ace. La ultimul etaj, un vecin sparge pereţi şi dă găuri în structura de rezistenţă a blocului. Renovează fără autorizaţie, iar un perete s-a şi prăbuşit zilele trecute, zguduind clădirea din temelii şi băgând spaima în oameni.

Vecinul buclucaş e nimeni altul decât Dan Crivoi, celebrul afacerist care, în calitate de administrator al firmei de emigrări Via Canada, avea talentul de a fraieri clienţii să plătească mii de euro pentru servicii de nimic.

Jaf la drumul mare

Dan Crivoi este un personaj controversat, devenit celebru în urmă cu câţiva ani, după ce oameni din toată ţara l-au reclamat că i-a ţepuit cu mii de euro. BIHOREANUL relata atunci cum orădeanul, care se recomanda ca reprezentant al firmei canadiene de avocatură Vandervennen Lehrer Barristers & Solicitors, specializată în emigrare, îşi amăgea victimele cu promisiuni deşarte şi... scumpe, pentru a obţine vize.

Naivi, oamenii semnau contracte dubioase, prin care erau obligaţi să achite sume mari de bani pentru nimicuri precum strângerea de informaţii sau plimbatul actelor la ambasada Canadei. Unii nici măcar nu semnau actele, dar se trezeau cu ele în faţă, ca şi cum ar fi făcut-o, fiind obligaţi să plătească taxe de mii de dolari despre care nu li s-a spus. Ba mai mult, după ce primiseră avizul ambasadei, unii s-au trezit şi fără hârtii, deoarece angajaţii firmei le furau actele din mână, ca să se asigure că vor plăti în continuare tarifele uriaşe. Cu asemenea procedee, în timp, Crivoi a ajuns la o avere considerabilă...

S-a cutremurat blocul

Pe vecinii din strada George Enescu 19, unde deţine trei apartamente, Crivoi şi i-a ridicat în cap de curând, după ce s-a apucat de renovări. Nimeni n-ar fi avut treabă cu el dacă, în urmă cu două săptămâni, o bubuitură nu i-ar fi băgat în sperieţi. "Ştiam că are muncitori în casă, că vrea să-şi unească apartamentele 11 şi 12. La un moment dat s-a auzit o bufnitură aşa puternică încât vecinei de la doi i-a căzut un tablou de pe perete. Speriată, soţia mea a crezut că a căzut tavanul şi a urcat în apartament, unde a văzut că s-au dărâmat pereţi de susţinere. Toţi pereţii din interior sunt demolaţi", povesteşte Gabriel Vîrtop.

14 calcan.jpgInginer constructor de meserie, omul e îngrijorat deoarece blocul este construit din cărămizi cu goluri, care sunt casante, deci se sfărâmă foarte uşor. Imobilul din 1985 nu este pregătit nici măcar pentru depozitarea de moloz, peste suportabilitatea planşeului de 500 kg pe metru pătrat, spune inginerul. Atât el, cât şi alţi vecini sunt speriaţi că oricând etajele superioare s-ar putea prăbuşi peste ale lor. "A spart complet faţada, a scos geamurile şi a creat un gol în calcanul dinspre numărul 17 (foto). Nimeni n-a mai făcut aşa ceva!", reclamă Vîrtop.

Fără autorizaţie

Crivoi e perceput de vecini ca un tip irascibil, care face totul cum vrea el, fără să ceară părerea celorlalţi. Ca şef de scară, profită de asta şi nu te poţi înţelege cu el, spun oamenii. De altfel, faptul că au mai avut nişte divergenţe pe tema acoperişului este motivul pentru care Vîrtop nici măcar n-a încercat să lămurească problema direct cu Crivoi, ci a mers direct la Primărie.

În urma plângerii sale, o echipă de la Urbanism a reuşit pe 4 august să intre în apartament şi a inspectat renovările făcute. "Nu există niciun fel de autorizaţie pentru lucrări şi într-adevăr, au fost afectaţi pereţi structurali, a mărit foarte mult spaţiul uşilor. Am sesizat Inspectoratul în Construcţii şi i-am dat amendă, dar cel mai important e că am dispus sistarea lucrărilor, pentru că trebuie făcută o expertiză tehnică", a declarat BIHOREANULUI Mircea Sabău, consilier la Compartimentul Disciplina în Construcţii din cadrul Instituţiei Arhitectului Şef.

Fugarul

14 Adriana Lipoveanu.jpgBIHOREANUL a încercat în repetate rânduri să ia legătura cu Crivoi. Interpelat de reporter chiar când ieşea din apartament, Crivoi a făcut pe prostul susţinând că... nu este el. "Nu ştiu cine este domnul... Eu am venit în vizită", a spus el, cu tupeu, după care a fugit. Nici la sediul firmei Via Canada, nici telefonic nu a mai fost de găsit, aparatele fiindu-i închise. Când totuşi se auzea o voce la capăt, spunea acelaşi lucru: că nu e Crivoi.

Dacă e pe undeva de înţeles că nu vrea să vorbească cu presa, revoltător e că omul se ascunde şi de autorităţi. Şefa Direcţiei Judeţene de Control din cadrul Inspectoratului Teritorial de Construcţii, Adriana Lipoveanu (foto), afirmă că inspectorii l-au somat pe afacerist de două ori să se prezinte la sediul instituţiei. Mai ales că, în ciuda dispoziţiei Primăriei, lucrările în apartament continuă. "Când a fost o colegă pe teren, se auzeau muncitorii lucrând, dar n-au deschis uşa. I-am lăsat iniţial o invitaţie să vină la sediu, nu a venit, şi i-am trimis oficial prin poştă să se prezinte luni", spune Lipoveanu.

Pericol de prăbuşire

Între timp, în lipsa probelor directe, directoarea a studiat fotografiile făcute în locuinţa lui Crivoi de cei de la Primărie. Cel puţin la prima vedere, spune ea, lucrările sunt periculoase şi ar putea provoca prăbuşiri în lanţ ale zidurilor. Acoperişul s-ar putea prăbuşi oricând peste apartamentul situat la etajul 3, iar de acolo să ajungă peste vecinii de la etajele inferioare.

"Din ce am văzut, e grav: a demolat ziduri, inclusiv ziduri portante. S-au mărit golurile de trecere între camere şi s-au desfiinţat ziduri de rezistenţă pe două direcţii perpendiculare. Structura fiind de zidărie portantă, de o parte şi de alta a acestor piloni de zidărie sunt goluri, iar pe cealaltă direcţie perpendiculară nu mai există nimic. Practic, a rămas un stâlp de zidărie. Dacă nu se iau măsuri urgente, există pericolul să se descarce şarpanta", a explicat inginera, adăugând că pentru aceste modificări trebuiau făcute calcule şi studii exacte.

Wanted

Lipoveanu susţine că dacă nici săptămâna aceasta Crivoi nu se va prezenta să-şi rezolve problema, va intra în locuinţă cu Poliţia, iar dacă va fi nevoie va cere şi o ordonanţă judecătorească pentru stoparea lucrărilor.

Dacă va binevoi afaceristul să dea cu subsemnatul, rămâne de văzut. Până una-alta, omul dă pe acasă numai seara şi nici nu are de gând să iasă la lumină, mai ales că e căutat şi de foşti parteneri de afaceri nemulţumiţi. "Credeţi-mă, problemele cu apartamentul sunt cele mai mici pe care le are", a declarat BIHOREANULUI un apropiat al său.

Cât priveşte lucrările de pe Enescu, până acum Crivoi s-a ales doar cu o amendă de câteva zeci de milioane de lei vechi. O nimica toată, la cât a agonisit de pe seama credulilor pe care i-a prostit. Dar oare dacă din inconştienţa lui se va produce o tragedie, cine plăteşte?


PLIN DE IDEI
SPA pe malul Crişului

Asociat în cinci societăţi (Vandervennen Lehrer, Via Migraţie, Vanderlehrer, Vanlehrer, Visa), toate cu specific de emigrare, şi proprietar a peste un hectar de teren în strada Făcliei, Dan Crivoi se lăuda anul trecut cu un proiect-mamut de amenajare a unui complex de agremente pe malul Crişului. Pe 11.500 metri pătraţi, Crivoi afirma că va construi terenuri de sport, vestiare, SPA (saună, masaj, aromo-terapie), coafor, cosmetică, restaurant, piscină acoperită şi descoperită, plus spaţii de cazare. Zona de agrement urma să mai includă locuri pentru grătar, umbrare şi plajă înierbată, locuri de parcare pentru maşini şi pentru biciclete. Inves

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
dl
Locuiesc si eu in acest bloc. Acum suntem la un an jumatate de cand ati publicat articolul asta si n-a cazut blocul peste noi. Eu cred ca voi vreti sa pacaliti oamenii.
Postat 03 Aprilie 2012, 20:44 de locatar
incompetenta
sunteti niste oameni cat de infecti posibil. dezgust.
Postat 27 Noiembrie 2010, 00:24 de Alexia
jalnic redactor de circ dar presa nu prea cred
Cât priveşte lucrările de pe Enescu, până acum Crivoi s-a ales doar cu o amendă de câteva zeci de milioane de lei vechi. O nimica toată, la cât a agonisit de pe seama credulilor pe care i-a prostit. Dar oare dacă din inconştienţa lui se va produce o tragedie, cine plăteşte?"wwwwwwoooooooooow cat tupeu in comentariu esti organ abilitata sa evaluezi paguba? nu cred ar trebui data afara acest redactor, e penibil parca vorbeste de MAICA sa, jalnic!!!!!
Postat 18 August 2010, 23:58 de woow
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON