URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Decembrie 2016, 07:30

Crimă şi pedeapsă: Ies la iveală informaţii şocante din dosarul uciderii interlopului Mihai Dumbrovan de către Raul Zetocha

Crimă şi pedeapsă: Ies la iveală informaţii şocante din dosarul uciderii interlopului Mihai Dumbrovan de către Raul Zetocha CREDINCIOS. Lăsat doi ani în libertate, Raul Zetocha a fost arestat pe 19 noiembrie 2015 de Tribunalul Bihor, măsura fiind revocată câteva zile mai târziu de Curtea de Apel Oradea pe motiv că solicitarea procurorilor era tardivă şi neînsoţită de dovada că tânărul putea influenţa ancheta. Zetocha s-a străduit să-i convingă pe judecători că nu e periculos, prezentându-se în instanţă cu o carte de rugăciuni ţinută în mâinile încătuşate...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luna aceasta s-au împlinit 3 ani de la crima căreia i-a căzut victimă un cunoscut interlop orădean, Mihai Dumbrovan. Mişi, cum îi ziceau prietenii, a murit la 36 de ani, la scurt timp după ieşirea dintr-o detenţie de 11 ani pentru atac armat, fiind  înjunghiat de un şmecheraş, Raul Zetocha, căruia îi spărsese geamul maşinii cu o piatră.

Trimis în judecată astă-vară, dosarul a fost soluţionat definitiv săptămâna trecută de Curtea de Apel Oradea, după dezbateri aprinse, motiv pentru care pedeapsa fixată lui Zetocha, de 10 ani de închisoare, a fost pronunţată cu o opinie separată: unul din cei trei judecători consideră că tânărul trebuia achitat deoarece ar fi comis fapta în legitimă apărare. Argumentele vor fi cunoscute după ce magistraţii îşi vor motiva hotărârea. BIHOREANUL a consultat, însă, sentinţa iniţială, dată de Tribunalul Bihor, care aduce informaţii inedite despre crimă, dar şi despre anchetă, explicând parţial controversele cazului.

Răfuială între blocuri

Controversatul caz al uciderii interlopului Mihai Dumbrovan pe 2 decembrie 2013 a fost prezentat pe larg de BIHOREANUL. Incidentul s-a petrecut pe strada Transilvaniei din Oradea, unde interlopul, văzând Mercedesul lui Raul Zetocha oprit pe marginea carosabilului, a luat o piatră, i-a spart geamul lateral şi apoi a luat-o la goană printre blocuri. Zetocha l-a urmărit, ajungându-l din urmă, iar din îmbrânceala care a urmat cei doi au ajuns la spital. Zetocha cu o plagă uşoară, iar Dumbrovan în comă, înţepat cu mai multe lovituri de cuţit, care i-au şi provocat după câteva ore moartea pe masa de operaţie.

În aceeaşi seară, ucigaşul îşi recunoştea fapta pe Facebook, susţinând însă că a comis-o numai pentru a se apăra. "Ca oricare altul, mi-am apărat viaţa, rănile suferite sunt nimic faţă de ceea ce simt în suflet... REGRET nespus cele întâmplate, nu pot să realizez cum mi s-a putut întampla aşa o tragedie", scria tânărul. O zi mai târziu, şi-a şters nu doar postarea, ci şi, pentru o perioadă, contul de pe pagina de socializare.

Apărare în atac

Ancheta a fost pornită de procurorul Alin Leucea, de la Parchetul Bihor. În lipsa unor informaţii şi martori care să lămurească circumstanţele incidentului, acesta s-a ferit să ia vreo măsură împotriva lui Zetocha, apreciind că exista posibilitatea ca tânărul să fi ucis ca să se apere.

Raţionamentul a fost contestat atât de rudele victimei, cât şi de unii magistraţi şi poliţişti, ba chiar şi de unul dintre legiştii care l-au autopsiat pe Mihai Dumbrovan. Medicul a identificat pe corpul acestuia 30 de urme de violenţă, din care 12 prin lovituri de cuţit: opt în spate, două în abdomen, două în zona inimii şi altele în spate, ceea ce - prin număr şi zona de aplicare - contraziceau ipoteza "legitimei apărări".

Procurorul şi-a menţinut punctul de vedere, dar fără să dispună o soluţie care să îl exonereze pe Zetocha. La sfârşitul anului 2014, când mama victimei, Irina Dumbrovan, a solicitat urgentarea anchetei, Leucea a cerut de mai multe ori să-i fie luat dosarul. Dorinţa i-a fost îndeplinită în toamna anului trecut, când cazul a fost transferat colegului său, Gheorghe Berce. Urmarea? Zetocha a fost inculpat pentru omor calificat prin cruzimi, chiar arestat pentru câteva zile, iar anul acesta pe 15 iunie a fost trimis în judecată.

Crimă şi pedeapsă

Procesul a început la Tribunalul Bihor, unde Zetocha a fost condamnat la 6 ani şi 2 luni de închisoare cu executare. Hotărârea, care a fost atacată şi de Parchet, şi de Zetocha, scoate la lumină informaţii neştiute despre controversatul caz, atât despre circumstanţele în care s-a produs crima, cât şi despre ancheta procurorilor.

Întinsă pe 60 de pagini, sentinţa arată că Zetocha, în timp ce îşi cerea iertare pe Facebook pentru crima comisă, descria la telefon cu mândrie cum şi-a urmărit, pulverizat cu spray lacrimogen şi bătut adversarul. "Atuncea o sărit pe mine să-mi ia cuţitul şi no’! L-am tăiat de zece ori... I-am dat la pumni de nu s-a mai văzut capul... I-am dat-o şi o picat jos. O mers la bordură şi o picat jos, l-am rupt din serie. Deci i-am dat bine, bine i-am dat", se lăuda Zetoca unui cunoscut.

Voiau să-l jefuiască?

Mihai Dumbrovan, interlopul ucis de Raul ZetochaPe de altă parte, însă, aceeaşi sentinţă a Tribunalului dezvăluie că atacul lui Mihai Dumbrovan (foto) asupra maşinii lui Zetocha putea fi premeditat, cu intenţia de a-l jefui pe tânărul cunoscut dealer de telefoane mobile. Maşina acestuia fusese urmărită în seara crimei de o alta, iar cu doar 30 de minute înainte de incident unul dintre amicii lui Dumbrovan l-a sunat pe Zetocha să-l întrebe unde se afla, aceeaşi persoană fiind şi cel care l-a găsit pe interlop plin de sânge pe Aleea Posada, în faţa blocului mamei sale.

Avocaţii lui Zetocha au afirmat că Dumbrovan urma să-l tâlhărească pe clientul lor, despre care se ştia că purta asupra sa sume mari de bani, motiv pentru care interlopul se şi echipase adecvat, purtând mănuşi, o geacă cu o glugă trasă pe cap şi un fular legat peste gură, şi având un briceag şi un rucsac în spate. Atât doar că, în momentul în care a spart geamul din dreapta faţă al maşinii lui Zetocha, a dat de o pasageră, detaliu la care nu s-a aşteptat, astfel că a luat-o la fugă.

Instanţa a decis că această scenă trebuie lămurită separat de dosarul de omor, motiv pentru care judecătorul a dispus sesizarea Parchetului pentru suspiciuni de tâlhărie, trimiţând procurorilor şi copii după declaraţii, listinguri de convorbiri telefonice, precum şi înregistrările camerelor de supraveghere din intersecţia Transilvaniei cu Aleea Posada.

BIHOREANUL e de vină

Judecătorii au consemnat că primul anchetator, procurorul Alin Leucea, a formulat mai multe declaraţii de abţinere, solicitând să i se ia dosarul. "Subsemnatul sunt supus unei campanii mediatice care a culminat cu apariţia unui articol în data de 5 ianuarie 2015 într-un ziar local, în cuprinsul căreia se fac afirmaţii complet nejustificate", argumenta procurorul într-una din declaraţiile de abţinere.

Irina Dumbrovan, mama interlopului Mihai DumbrovanArticolul incriminat apăruse în BIHOREANUL şi privea nemulţumirile Irinei Dumbrovan (foto), mama interlopului ucis, care se plângea de încetineala anchetei. Ce n-a spus Leucea e că ziarul a prezentat nemulţumirile femeii însoţindu-le cu explicaţii date de şefii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel. Nu şi ale sale, căci deşi a fost căutat pentru a-şi preciza poziţia, acesta a preferat să transmită un comunicat în care susţinea că "prin informarea publicului asupra activităţii judiciare desfăşurate până în acest moment se poate afecta mersul anchetei".

Nu apărare, ci atac

Cert e că judecătorul de la Tribunalul Bihor a respins teza legitimei apărări avansate de Leucea, arătând că acesta ajunsese la ea doar în urma "unor consultări" cu alţi doi colegi de-ai săi. Instanţa a stabilit că discuţiile dintre trei procurori "nu constituie elemente asupra cărora instanţa ar trebui să statueze", deoarece ea "îşi fundamentează soluţia în baza probelor". Iar probele,  în opinia judecătorului, arătau că Zetocha nu avea cum să ucidă în legitimă apărare.

"Dezarmarea victimei a avut loc foarte rapid, după care pretinsa apărare a inculpatului se transformă într-un atac mortal de nestăvilit. Inculpatul putea să arunce în tufişuri cuţitul şi să continue să-i aplice lovituri victimei, însă acest lucru nu s-a întâmplat", a explicat judecătorul în hotărârea de condamnare prin care l-a obligat pe Zetocha şi la despăgubiri de 25.000 euro către mama victimei.

Verdict final

Soluţia i-a nemulţumit atât pe Zetocha, ai cărui avocaţi voiau achitarea, cât şi pe reprezentanţii Parchetului, care cereau o pedeapsă mai mare, motiv pentru care dezbaterile au continuat la Curtea de Apel Oradea. Aici, cazul a născut discuţii aprinse nu doar între avocaţi şi procurori, ci şi între cei doi judecători puşi să pronunţe sentinţa finală. Pe 14 decembrie, ei au anunţat că aveau păreri diferite, motiv pentru care în final verdictul a fost pronunţat de un complet de divergenţă, format prin alăturarea unui al treilea judecător.

Verdictul de 10 ani de detenţie a fost dat cu votul a doi judecători, în contradicţie totală cu opinia separată a celui de-al treilea, Mihail Udroiu, care era de părere că Zetocha trebuie achitat întrucât ar fi comis fapta în condiţiile unui "exces neimputabil de apărare", adică tot un soi de legitimă apărare, chiar dacă exagerată. Majoritatea l-a trimis, însă, pe Zetocha după gratii...


ÎN ANCHETĂ
"Uşurat" de 500.000 lei

Deja încarcerat, Raul Zetocha e anchetat şi pentru evaziune fiscală, alături de alţi doi orădeni, sub suspiciunea de complicitate la evaziune fiscală. În noul dosar, tânărul e acuzat că în perioada 2013-2016  ar fi vândut online telefoane mobile fără să-şi înregistreze şi să-şi declare veniturile realizate. Ancheta l-a lăsat pe Zetocha cu o "gaură" serioasă întrucât în urmă cu două săptămâni ofiţerii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor i-au percheziţionat locuinţa, confiscând  200 de telefoane şi 3 tablete, în valoare totală de peste 500.000 lei. Tânărul şi-a cerut din nou scuze pe Facebook... clienţilor. "Datorită unor probleme, momentan nu sunt disponibil.  Vă mulţumesc pentru înţelegere!", a transmis Zetocha. Momentan, adică 10 ani...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Mergem la CEDO ?
Totuşi, dacă se spune că "Bihoreanul" ar fi de vină, ceea ce nu se confirmă prin simplul motiv că nu s-au dat detalii la multe informaţii care cu siguranţă puteau fi opţinute. Dacă se caută în trecutul acestui "copilaş" prin facebook, prin dosare în diferite săli de sport, prin diferite magazine GSM(va apărea şocul şi groaza). Raportul de muşchi Zetocha vs Dumbrovan !!! plus că "copilaşul" frecventa magazinele de specialitate în materie GSM: Rogerius Piaţă, la mododoveni, la Bobby, la la la "firme sărace...patroni bogaţi", DE CE OARE ??? Iar telefonanele confiscate vor fi restituite, nu văd paguba şi nu vom vedea vreodată telefoanele vândute la vreo licitaţie. De Zetocha se ştia de mult, cam tot ce face, doar că ... ieşea basma curată, DE CE OARE ??? Telefoanele mobile au îmbogăţit şi îmbogătesc pe mulţi încă. Priviţi în jurul vostru ce telefoane ţin unii la ureche(la ce salarii au), unde le repară, ce costuri, cu ce componente şi de unde ? Rogeriusul e "stup" în materie, DE CE OARE ??? Probabil că "copilaşul" va deschide Cutia Pandorei în materie de Gsm, "patroni bugaţi, firme sărace". Aşa că cei ce condamnă ziarul o fac pentru simplul motiv că odată apărut în presă nu mai sunt sorţi de izbândă pentru acoperire şi poate fi preluat şi de alte surse media: TV, radio, etc., depinde de amploare. P.S. ARE MOTIVE RAUL Z. SĂ SE TEAMĂ DE PENITENCIAR, ESTE CAM ALUNECOS LA MÂNUŢĂ Ş-I FUGE SĂPUNUL DIN MÂNĂ (prietenii ştiu de ce). Nu că aş fi părtaş cu Dumbrovan, ştiindu-i trecutul, dar ceea ce nu pot să înţeleg este că omul era precum o sită: şi din faţă, şi din spate, şi vrea să se numească "legitimă apărare"!
Postat 29 Decembrie 2016, 13:08 de Omul
procuror vinovat
Va rog sa cercetati cazurile Pele Madalin-16 ani/ decedat in 2013, Bucovala Cristian-20 ani/ decedat in 2012 si Tanka Ervin 18 ani/ decedat in 2012. Copii decedati, gasiti inecati in apele Crisului Repede, primul si ultimul dupa ce au fost jefuiti. Toate cele trei cazuri au fost cercetate de acelasi procuror, care a tergiversat cercetarile pe timpul a 2-3 ani, fara a trimite in judecata pe cineva, fara a lua probele relevante in rezolvarea cazurilor. In cazul lui Madalin, numeni nu a fost condamnat nici macar pentru furt cu toate ca telefonul mobil a fost furat si vandut prin Zeus Amanet-Velenta. De ce acest procuror nu trimite in judecata vinovatii si se abtine in favoarea infractorilor. Cum ramane cu moarte celor trei copiii? Sunt convinsa ca asa precum in cazul de mai sus, daca cercetarile erau facute de un alt procuror vinovatii erau acum la puscarie.
Postat 28 Decembrie 2016, 09:41 de pelemeda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON