URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Septembrie 2015, 07:33

Crimă nebună: Deşi îi ştiau problemele psihice, rudele bărbatului care şi-a măcelărit tatăl le-au tăinuit

Crimă nebună: Deşi îi ştiau problemele psihice, rudele bărbatului care şi-a măcelărit tatăl le-au tăinuit CASA GROAZEI. Cumplitul omor comis de Graţian Urs (medalion) a îmbibat de sânge pereţii, pardoseala şi mobilierul bătrânei case din marginea satului Hodoş. "În viaţa mea n-am mai văzut aşa ceva", a mărturisit unul dintre anchetatori
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Voia să mă omoare. Tata, vecinele şi mai mulţi sectanţi m-au curentat. Simţeam unde energetice, curent, am simţit că dacă nu-l omor, îmi voi pierde eu viaţa". Aşa a explicat procurorilor Graţian Urs, cel care în urmă cu două săptămâni şi-a ucis propriul tată în casa acestuia din satul Hodoş, comuna Sălard.

Dus la expertiză, psihiatrii au stabilit că în momentul crimei, pe care a comis-o cu o sălbăticie rară, orădeanul de 40 ani fusese total lipsit de discernământ. Tulburările de personalitate de care suferă sunt vechi şi cunoscute rudelor şi apropiaţilor, a aflat BIHOREANUL, astfel că tragedia putea fi evitată dacă bărbatul ar fi fost dus la timp la medic. Toţi cei din jur i-au ţinut însă ascunse accesele de nebunie, cu preţul unei vieţi curmate sălbatic.

Măcel în Hodoş

Săptămâna trecută BIHOREANUL relata despre înfiorătoarea crimă descoperită vineri, 21 august, într-o casă bătrânească din capătul satului Hodoş. Victima era un orădean de 72 ani, Iosif Urs (foto), străin localnicilor, care îl vedeau doar vara şi la câte un sfârşit de săptămână, când venea să îngrijească gospodăria pe care fiul său i-o cumpărase acum trei ani.

Trupul bătrânului a fost găsit de una dintre fiicele sale, care, speriată că nu-i mai răspundea la telefon, decisese să-l viziteze. Poarta casei era zăvorâtă, aşa că femeia a cerut ajutorul unei vecine, din grădina căreia a trecut apoi în cea a tatălui său. Ce i-a fost dat să vadă nu va uita niciodată: curtea, cerdacul şi întreaga casă erau înecate în sânge, iar bucăţi de mâini, picioare şi măruntaie umane erau împrăştiate peste tot.

Ancheta de groază

Sosită de la Oradea, o echipă de poliţiştii şi un procuror al Parchetului Bihor a început urgent ancheta. Nu le-a fost uşor, căci o crimă mai crudă nu le-a fost dat niciunuia să vadă până atunci. Victima fusese tăiată în bucăţi cu un topor tocit, sternul i-a fost vârât în lada unei canapele, iar restul corpului şi măruntaiele împrăştiate peste tot. "S-au găsit bucăţi de carne în casă, în cămări, anexe, în curte, în grădină, până şi la vecini. Au venit pompierii care au scos chiar şi apa din fântână, crezând că vor găsi şi acolo resturi de om", a explicat o vecină, care a urmărit ancheta.

Din start, principalul suspect a fost fiul victimei, Graţian Urs, un bărbat de 40 ani care îşi însoţise tatăl în sat cu trei zile înainte, iar imediat după comiterea crimei a plecat spre Austria. A părăsit ţara împreună cu una dintre surori şi fiica mai mare a acesteia, care locuiau acolo şi, după concediul petrecut la părinţi, voiau să se întoarcă acasă, fără să bănuiască faptul că sunt însoţite de un criminal.

Călătoria, a aflat BIHOREANUL, a fost plină de tensiune. Agitat, pe drum bărbatul le-a cerut celor două să-şi închidă telefoanele, iar când au ajuns la destinaţie, în localitatea austriacă Neudau, a dispărut pur şi simplu din casa surorii. S-a întors vineri dimineaţă, cerând să fie dus înapoi, la Oradea. Ca să-l calmeze, sora sa a acceptat.

Alertă pe autostradă

Femeia şi-a lăsat la Neudau fiica cea mare, Larisa, luând-o însă cu sine pe cea mică. La doar vreo 20 de minute după ce au pornit la drum, Larisa a primit un telefon de la Oradea: bunicul era mort, iar mama şi sora sa erau în maşină cu ucigaşul. Fără să mai stea pe gânduri, fata a fugit de îndată la Poliţie. "M-am speriat şi am sunat-o pe mami de mai multe ori, şi fiindcă n-a răspuns am mers imediat la Poliţie. Apoi sora mea mi-a trimis un SMS, că Graţian nu le lasă să vorbească până ajung la Oradea", a povestit tânăra de 19 ani.

Poliţiştii austrieci au alertat rapid autorităţile din Ungaria şi România, iar maşina a fost dată în consemn. Între timp, tot prin SMS, Larisa le transmitea mamei şi surorii indicaţiile poliţiştilor austrieci, care să le ajute să evite încă o dramă. Motivul? După cum le transmiteau femeile de pe drum, Graţian devenise violent, a încercat să-şi smulgă sora de la volan, iar la un moment dat i-a pus acoperit ochii cu mâinile, să nu vadă drumul. Calvarul s-a terminat abia la vreo 30 de kilometri de Oradea, la Beretyoujfalu, unde bărbatul a cerut să oprească în dreptul unei toalete. Imediat ce Graţian a coborât, femeia a pornit maşina, lăsându-şi în urmă fratele criminal. A oprit abia când a ajuns la Artand, în dreptul unui echipaj de poliţie ca să ceară ajutor şi să le spună unde a rămas Graţian.. "Dumnezeu le-a salvat viaţa, puteau fi ca bunicul acum", avea să povestească Larisa.

"Curentat" arestat

Reţinut în aceeaşi seară, bărbatul a fost audiat sâmbătă la Parchetului Bihor. "Era cursiv şi limpede în exprimare. Ştia cine este şi a povestit cu lux de amănunte crima, îşi amintea unde aruncase fiecare bucată din cadavrul tatălui", au explicat BIHOREANULUI surse din anchetă.

Singurele detalii ciudate priveau motivele care l-au împins la crimă. "A declarat că a fost în autoapărare, spunând că tatăl său voia să-l omoare, că l-a curentat împreună cu vecinele şi cu mai mulţi sectanţi, aşa că l-a ucis ca să scape de primejdie", a adăugat anchetatorul.

Cum însă bărbatul nu era luat în evidenţă cu vreo afecţiune psihică, ba chiar are un permis de conducere, deci trecuse cel puţin de un examen psihologic, procurorii au decis că fusese lucid când şi-a ucis tatăl şi au cerut arestarea sa, solicitare care a şi fost admisă în aceeaşi zi la Tribunalul Bihor, pentru o perioadă de 30 de zile.

Verdict: iresponsabil

Tot atunci, însă, a fost dispusă şi o expertiză psihiatrică, pentru a se lămuri dacă fapta a fost comisă cu bună ştiinţă ori din nebunie. Desfăşurată lunea trecută, aceasta a concluzionat că bărbatul suferă de grave afecţiuni psihice, iar în momentul crimei n-a avut discernământ, motiv pentru care miercuri, în aceeaşi zi în care bătrânul era înmormântat, fiul era scos din Arestul Poliţiei şi mutat la Spitalul de Psihiatrie din Ştei.

Ironia e că turlburările psihice ale bărbatului erau cunoscute de rude, ba chiar şi de enoriaşii bisericii penticostale pe care acestea o frecventează. Şi totuşi nimeni n-a încercat să-l ajute altfel decât ascunzându-le! Graţian avusese adesea ieşiri necontrolate, ignorate de părinţi şi tolerate, timp de 13 ani, şi de fosta sa soţie, cu care a deţinut o firmă de construcţii. Explicaţia? O dragoste părintească prost înţeleasă, ca şi cum boala lui ar fi fost o ruşine care, odată divulgată, le-ar fi atras anatema societăţii.

Unii apropiaţi cred, însă, că nebunia i-a fost provocată de şocul divorţului, povestind că în 2011 a fost părăsit de soţie, iar după numai câteva luni femeia a rămas însărcinată. "Cred că atunci s-a produs declicul. A devenit depresiv", zice un prieten de familie.

Dragostea care ucide

Cu timpul, Graţian şi-a pierdut tot mai mult din capacitatea de a discerne realul de imaginar, de a gândi clar şi de a se comporta normal, dar familia a continuat să-i tăinuiască problemele. Chiar şi atunci când a început să se poarte agresiv şi, sub motiv că era permanent urmărit, curentat ori bombardat cu energii negative, îi teroriza pe cei din jur cu ţipete şi ameninţări cu moartea.

Ultima criză ar fi suferit-o chiar în ziua în care a pornit cu tatăl său spre Hodoş. "I-a spus bătrânului că o să-l ucidă pentru că îl curentează, dar familia i-a lăsat totuşi să plece împreună", zic apropiaţii bătrânilor.

Ce a urmat se ştie. Din nefericire, Graţian a rămas din nou captiv într-o lume terifiantă, în care tatăl îi era duşman de moarte şi trebuia să-l ucidă ca să se salveze pe sine. Şi cum demonii au pus stăpânire pe el, a încercat să scape de ei, omorându-şi "duşmanul". Din păcate, însă, demonii au rămas....


ÎNCHISOARE LA OSPICIU
Obligat să se interneze

Faptele de omor prin cruzime sunt pedepsite de Codul Penal cu detenţie pe viaţă sau cu închisoare între 15 şi 25 ani. Graţian Urs nu va fi trimis în penitenciar deoarece, odată declarat lipsit de discernământ, a trecut din postura de ucigaş în cea de alienat mintal, căruia societatea îi este datoare să-i acorde ajutor medical.

Ca urmare, bărbatul va fi internat la Spitalul de Psihiatrie şi Măsuri de Siguranţă Ştei, de unde va putea fi eliberat doar dacă medicii vor stabili că s-a vindecat ori că starea i s-a ameliorat astfel încât nu mai reprezintă un pericol social. "Eliberarea se dispune printr-o sentinţă judecătorească, în baza unui raport întocmit de o comisie de specialitate şi cu condiţia ca pacientul să continue tratamentul la domiciliu şi să se prezinte periodic la evaluări", explică purtătorul de cuvânt al Parchetului Bihor, procurorul Maria Cotrău.


SCOTOCIRI
Unde e geanta?

În timp ce în Hodoş poliţiştii încercau să găsească toate bucăţile din cadavrul ciopârţit al lui Iosif Urs, presa austriacă titra informaţia potrivit căreia autorităţile judiciare din localitatea Neudau, acolo unde locuieşte sora criminalului şi unde a poposit pentru câteva ore şi criminalul, au pornit în căutarea unei sacoşe misterioase care i-ar fi aparţinut acestuia.

Este vorba despre o geantă galbenă de voiaj în care, iniţial, ziariştii austrieci au lansat informaţia că ar fi fost părţi din corpul tăiat al victimei,  informaţie alimentată şi de faptul că bărbatul a ţinut strâns geanta tot drumul de la Oradea şi până în Austria unde a dispărut câteva ore şi a revenit fără ea.

În final, cei care au elucidat misterul au fost anchetatorii din Oradea. "Este vorba despre o geantă în care inculpatul avea haine şi lucruri personale", a comunicat BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt al Parchetului Bihor, procurorul Maria Cotrău. De găsit, însă, nu a mai găsit-o nimeni…

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
selectie naturala - out!
ce mai stam sa-i acordam astuia ajutor? rational si uman acest individ trebuie eliminat. selectie naturala!
Postat 02 Septembrie 2015, 07:35 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON