URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Decembrie 2012, 07:39

Crimă în înalta societate: Avocatul Cosmin Moraru şi soţia sa urmează să fie extrădaţi

Crimă în înalta societate: Avocatul Cosmin Moraru şi soţia sa urmează să fie extrădaţi LA BINE ŞI LA RĂU. Căsătoriţi în urmă cu 4 ani, Cosmin Moraru şi Krisztina Pazuric păreau, până de curând, doar doi tineri ciudaţi din lumea bună, cu pasiuni mistice pentru Mişcarea Legionară - el, şi conspiraţioniste - ea. Decorul de lucru al avocatului a devenit, însă, o încăpere cu pereţi plini de icoane alternate cu postere cu femei goale şi un birou pe care stau, alături de acte şi calculator, o sticlă de alcool şi un topor...
Crimă în înalta societate: Avocatul Cosmin Moraru şi soţia sa urmează să fie extrădaţi CASA GROAZEI. Înainte să dispară, avocatul Cosmin Moraru şi soţia sa au încercat să şteargă urmele presupusei crime din locuinţa lor (foto). Deşi se declara român verde, Cosmin Moraru, 38 ani, a făcut o excepţie însurându-se cu o unguroaică mai tânără cu 10 ani decât el, Krisztina, căreia i-a făcut şi hatârul să-şi păstreze numele de fată, Pazuric. Recent, avocatul s-a pozat în veston de husar ungur, ţinându-şi nevasta în braţe (medalion), la grupul statuar al poeţilor orădeni maghiari
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Paraschiva Vilhan - Piri neni, cum o strigau copiii pe femeia de 53 de ani care lucra ca pedagog la internatul Colegiului Naţional Ady Endre - a ieşit lunea trecută pe poarta şcolii ca să meargă în vizită la fiica ei. De atunci, n-a mai văzut-o nimeni. Iar bănuiala e că a fost omorâtă chiar în casa fetei, Krisztina Pazuric, o tânără de 28 ani, profesoară de economie la Colegiul Mihai Viteazul, dispărută împreună cu soţul, avocatul Cosmin Moraru.

Unde sunt cu toţii? Întrebarea a frământat săptămâna trecută pe toată lumea căci povestea, prezentată în premieră de portalul BIHOREANULUI, a ţinut prima pagină a presei centrale, iar televiziunile au asemănat-o cu celebrul caz al dispariţiei Elodiei.

Vineri, o parte din mister a fost dezvăluit: Cosmin şi Krisztina au fost localizaţi în Elveţia şi sunt bănuiţi de crimă. O ipoteză nu tocmai surprinzătoare, după ce mai mulţi apropiaţi ai lor mărturisesc că, mai ales în ultima vreme, cei doi erau extrem de ciudaţi, având preocupări mistice şi pasiuni conspiraţioniste.

Dispariţii în serie

Paraschiva Vilhan a fost dată dispărută marţi, de către fratele ei. Îl sunase administratorul blocului în care locuia femeia, speriat că n-o văzuse şi că nu răspundea la telefon. "Am crezut că a căzut în casă. Am chemat pompierii, care au intrat pe geamul apartamentului, dar n-au găsit nimic. După ce l-am sunat, fratele ei a căutat-o la telefon şi pe ea, şi pe fata ei. Cum niciuna nu răspundea, a anunţat Poliţia", a povestit administratorul blocului din strada Traian Lalescu.

În aceeaşi zi, erau daţi dispăruţi şi Cosmin împreună cu Krisztina. Întâi de un vecin, căruia avocatul îi lăsase luni noaptea cheile apartamentului unde locuiau, din zona Palatului Vulturul Negru, cerându-i să schimbe gresia şi să-i zugrăvească pereţii. Apoi, tot marţi, a ajuns la Poliţie şi tatăl tânărului, medicul Gheorghe Moraru, speriat că băiatul îi făcuse cu o zi înainte o vizită ciudată, pentru a-i cere bani şi a-i spune că trebuie să fugă, deoarece atât pe el cât şi pe soţie i-ar aştepta 30 de ani de închisoare.

Încercând să înţeleagă ce s-a întâmplat, poliţiştii au verificat ambele locuinţe. În casa Paraschivei nu au găsit nimic suspect, dar apartamentul cochet al avocatului avea pe pereţi, pe uşi şi pe parchet urme de sânge. Unele clare, altele şterse, semn că cineva încercase să le îndepărteze. "Era prea curat pentru un apartament din care s-a plecat în grabă", povesteşte unul din poliţiştii care au asistat la verificarea locuinţei. În schimb, din casă lipseau covoarele, pe care, după cum avea să se afle ulterior, tânărul Moraru le dusese la spălat. Atunci au apărut primele suspiciuni de crimă...

Verdict: crimă

În următoarele zile, ancheta a continuat în forţă: au fost audiate zeci de persoane, rude, prieteni, colegi şi vecini ai celor trei, au fost verificate camerele video de supraveghere stradală, iar criminaliştii au periat, centimetru cu centimetru, locuinţa avocatului. Aşa s-a aflat că vecinii lui Cosmin Moraru au asistat în mai multe rânduri la certurile violente care aveau loc în apartamentul acestuia între avocat şi soţia sa. "Acum un an jumate, a mai venit Poliţia, că femeia striga "Ajutor, îmi ia gâtul!", noaptea la ora 2", a spus unul dintre locatari BIHOREANULUI.

Tot acesta sunase luni dimineaţă la 112 pentru a reclama că a auzit lovituri din apartamentul avocatului, motiv pentru care a crezut că bărbatul şi-a agresat din nou soţia. Sesizarea a făcut-o, însă, târziu, la două ore după altercaţia care ar fi avut loc în jurul orei 7.30. "Un echipaj a verificat la faţa locului, dar nu mai era nimeni acasă. Poliţiştii au vorbit cu un vecin, care a auzit şi el ţipete, dar a adăugat că ulterior a vorbit cu tânăra care pleca de acasă, iar aceasta i-a spus că nu se întâmplase nimic deosebit", spune unul dintre anchetatori.

Oamenii legii bănuiesc, însă, că ţipetele auzite de vecini nu erau ale Krisztinei, ci ale mamei sale, care ar fi fost ucisă. "Crima s-a comis, cel mai probabil, luni dimineaţă, atunci când vecinii au auzit strigăte şi lovituri", presupune poliţistul. Dar dacă autoarea e Krisztina sau Cosmin, ori dacă cei doi au acţionat împreună, nu e clar, la fel cum nu se ştie unde a fost dus apoi cadavrul.

Cert e, totuşi, că tinerii au fost complici. Luni după-amiază, au făcut împreună curăţenie pentru a şterge urmele, Krisztina fiind chiar văzută de vecini în timp ce spăla uşa pe care erau pete de sânge, iar în noaptea de luni spre marţi Cosmin a plecat pentru circa trei ore, probabil ca să se debaraseze de cadavru. "Pe la 1-2 noaptea, avocatul a tot cărat bagaje cu maşina, un Renault argintiu", a povestit BIHOREANULUI un locatar din imobil.

Probleme în familie

La fel ca poliţiştii, apropiaţii tânărului cuplu încearcă să înţeleagă care ar fi motivul ce i-ar fi determinat pe Krisztina şi Cosmin s-o omoare pe mama tinerei. Colegii Paraschivei Vilhan de la Colegiul Ady Endre, de pildă, spun că femeia era foarte apropiată de fiica sa, iar despre ginere avea doar cuvinte de laudă.

"Vorbea frumos despre Cosmin şi spunea că fata ei era foarte fericită. Nu pot pricepe cum s-a ajuns aici. Iar Krisztina era şi ea foarte apropiată de Piri neni. Când pedagoga era de serviciu noaptea, o suna imediat ce ieşea din tură. Când lucra pe zi, Krisztina venea cu câinele, să o aştepte, şi se plimbau împreună", povesteşte un profesor. În ultimele săptămâni femeia s-a plâns, totuşi, de o schimbare în atitudinea fiicei şi ginerelui. "Mi-a spus că au fost la Cluj în octombrie, şi acolo s-a întâmplat ceva, pentru că erau schimbaţi total. Piri neni bănuia că ori au intrat într-o sectă, ori într-un anturaj rău famat".

Că relaţiile dintre avocat şi soacră se răciseră o spun şi vecinii femeii, care au observat că tânăra a venit în mai multe rânduri să-şi viziteze mama însoţită de Cosmin, dar a urcat singură în apartamentul acesteia, avocatul preferând să plece ori s-o aştepte în maşină. "Săraca, a trecut peste multe greutăţi, A divorţat de soţul ei când Krisztina era mică, pentru că bărbatul a fost schizofrenic şi ar fi încercat s-o omoare. Din câte am înţeles, şi fata avea ceva probleme psihice, dar nu ştiu exact ce", susţine unul dintre locatarii blocului în care locuia Paraschiva Vilhan.

Îngeri şi demoni

Şi elevii Krisztinei de la Colegiul Mihai Viteazu spun că au remarcat la profesoara lor în ultima vreme o schimbare. De obicei veselă, tânăra devenise de două luni tăcută şi interesată, brusc, de religie, mai ales de calea de urmat pentru iertarea păcatelor de moarte. Elevii cărora le preda economie spun că orele ei nici nu mai aveau vreo legătură cu materia. La penultimul curs le-a dat extemporal, refuzând să scoată măcar o vorbă. Apoi, la ultima oră, pe 29 noiembrie, le-a vorbit despre îngeri, despre Dumnezeu şi demoni coborâţi pe pământ. "Ne-a spus că ne-am născut încătuşaţi şi că toţi o să murim, n-am înţeles nimic", spune o elevă.

Cât despre Cosmin, aflat la a doua căsătorie după ce prima soţie, de profesie judecătoare, a solicitat divorţul şi s-a mutat la Craiova împreună cu cei doi copii, colegii îl descriu ca fiind un "băiat liniştit, dar puţin ciudat". Asta poate şi pentru că, deşi după Drept a absolvit şi Teologia, devenise un rocker înrăit, adept al curentului death metal, ale cărui ingrediente sunt violenţa extremă, tortura, violul, necrofilia şi satanismul.

Şocat de suspiciunile care planează asupra fiului său, tatăl acestuia refuză să facă vreun comentariu. Apropiaţii familiei spun, însă, că tânărul a rămas cu sechele în urma unei traume suferite în studenţie, când a fost bătut şi a stat în comă o lună, ulterior fiind afectat şi de despărţirea de copiii săi, după ce fosta soţie i-a luat cu ea. "Cosmin a făcut eforturi să ducă o viaţă normală. L-am considerat un băiat la locul lui, nu m-am gândit că e în stare de vreo grozăvie", spune Aurel Ardelean, unchiul tânărului.

Fuga în staţiune

Singurii care ar putea desluşi misterul sunt cei doi soţi care, însă, au dispărut săptămâna trecută, marţi, cu maşina plină de bagaje. Cosmin Moraru şi Krisztina Pazuric au plecat în grabă, părăsind ţara prin Borş, unde au fost înregistraţi de camerele video ale Poliţiei de Frontieră. Miercuri au fost introduşi în bazele de date Europol ca persoane dispărute, joi au fost puşi sub învinuire pentru omor calificat, iar vineri dimineaţă au şi fost localizaţi şi reţinuţi de autorităţile elveţiene, în localitatea Samedan, la circa 8 kilometri de staţiunea de lux Sankt Moritz. De acolo urmează să fie extrădaţi.

Pentru a demara procedura, magistraţii Curţii de Apel Oradea au analizat, vineri, cererile de arestare preventivă în lipsă formulate de procurori pe numele avocatului şi profesoarei, pe care le-au admis, pentru o perioadă de 10 zile. Totodată, judecătorii au emis şi mandate europene de arestare, care permit extrădarea din ţările UE, respectiv mandate de urmărire internaţională, valabile pentru statele nemembre ale Uniunii.

Odată ajunşi acasă, cei doi vor putea lămuri enigma rămasă încă nedezlegată: care dintre ei a ucis-o pe Piri neni, de ce au făcut-o şi unde i-au ascuns cadavrul. Numai să vrea...


"Cosmin Moraru este membru al Baroului Bihor de 13 ani şi nu a avut probleme niciodată. Aşteptăm să vedem finalul anchetei penale, iar apoi vom discuta cazul în comisia de disciplină, pentru a decide păstrarea sau excluderea sa din Barou"

Cristian Domocoş, decanul Baroului de Avocaţi


PROFIL BIZAR
2 în 1: Credincios şi satanist

Extrem de activ pe reţelele de socializare online, Cosmin Moraru a lansat o pagină prin care oferea consiliere juridică în direct, cu ajutorul unei camere web. Pagina a fost activă până la începutul lunii noiembrie, când şi pe propria pagină de Facebook avocatul comenta probleme profesionale şi evenimente politice.

Situaţia s-a schimbat brusc luna trecută, când avocatul s-a apucat să posteze tot mai des documentare despre legionari, teorii conspiraţioniste, control mintal, dar şi imagini ce-l înfăţişau cântând la chitară, într-o încăpere ai cărei pereţi erau plini cu icoane, cu emblema Mişcării Legionare şi cu postere cu femei goale de-a valma, iar pe birou se aflau o sticlă de băutură şi un topor.

Culmea e că, deşi se ştia urmărit, avocatul a rămas activ pe net şi după 4 decembrie, ziua când i-a fost raportată dispariţia. BIHOREANUL a descoperit că pe 6 decembrie a încărcat mai multe videoclipuri pe blogul său, cosminmoraru.wordpress.com, cu un comentariu glumeţ: "Cât timp vodcile stau la frigider, ascultăm o piesă excepţională"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Breaking News
Breaking News!!! - fragment din interviul acordat in exclusivitate prin fax din Elvetia pentru "Bihoreanul" de catre avocatul fugar: ......................... "Esti acuzat ca ti-ai omorat soacra cu sange rece. De ce ai facut-o? - Nevasta-mea mi-a zis... - Cum poti sa spui asa ceva, sotia ta isi iubea foarte mult mama! - Asa e, dar inainte de a pleca, in ziua respectiva, mi-a zis: "Cosmine, daca in timp ce doarme o deranjeaza vreo musca, n-o trezi, omoar-o!" ...................
Postat 17 Decembrie 2012, 22:48 de reporter
@ ANRICRISTUL
Daca esti genul acela de tipicar este clar cat iti poate duce mintea! Baiatule, inainte sa comentezi ceva fara cap, documenteaza-te! Nu esti nici tu deasupra celor de la Bihoreanul... Asa cum exista DEATH METAL CRESTIN si chiar te rog sa tragi o privire si o ureche la trupa MORTIFICATION care activeaza inca din 1987, tot asa exista si UNBLACK METAL (sau Black Metal Crestin). "Nu poti asculta metal si in acelasi timp sa ai icoane crestine pe perete" - ai fi in stare sa bagi mana in foc pentru aceasta afirmatie? Provin dintr-o familie crestina, am fost la olimpiade de religie si totusi am o trupa de black metal. Asta inseamna ca sunt satanista? Imi pare rau sa iti zic, dar aici numai tu esti Fraierul, dar esti un "fraier tipicar" care nu vrea sa isi deschida ochii. Si ne mai miram inca ( , ) ca rockerii is bagati la inaintare pentru orice * ce se intampla. Oare de ce?... The End
Postat 14 Decembrie 2012, 10:48 de Unknown
Supozitii peste Supozitii
Rusine Bihoreanul! Nu ma asteptam la asa ceva din partea voastra! Mai intai documentati-va inainte sa afirmati ceva! Se vede de la o posta ca domnul Cosmin avea probleme psihice, ba chiar traume! Dar NU faceti si voi greseala pe care o face un jurnalist de doua parale sa asociati aceste dereglari comportamentale cu faptul ca asculta genul metal! Daca asculta manele? Atunci ati fi explicat intr-un mod uman ceea ce ar fi facut, nu? Incetati sa mai faceti supozitii luate din curul vacii! E josnic!
Postat 14 Decembrie 2012, 10:27 de Unknown
bai behehehoreanul
iar scrie BEHEHEHOREANUL dupa ureche, DEATH METAL nu e totuna cu BLACK METAL. BLACK METAL E 100% ROCK SATANIC, asta nu inseamna fraierilor ca te indeamna la crima, sau ca DEATH METAL e muzica crestina. ce i se intimpla lui Cosmin, are o explicatie extrem de simpla. NU POTI ASCULTA METAL, SI IN ACELASI TIMP SA AI icoane crestine pe perete., cu "virgina' in urechi maria si alte rahaturi cu cristosi si alti pacalici.. COSMINEEEEE, AI GRESIT UNDEVA, STII TU UNDE, SI DIAVOLUL NU IARTA.
Postat 12 Decembrie 2012, 14:20 de ANRICRISTUL
E avocat. Se va apara.
Sunt doi.... si mai e si avocat, parca vad ca totul a inceput de la un conflict, coflictul a degenerat... a savarsit fapta fiind sub imperiul unei mari tulburari sau emotii intrucat soacra vroia sa-l desparta de sotie :))
Postat 12 Decembrie 2012, 14:14 de B
Tentativa se pedepseste.
Art. 175 Omorul calificat Omorul savârsit în vreuna din urmatoarele împrejurari: a) cu premeditare; b) din interes material; c) asupra sotului sau unei rude apropiate; d) profitând de starea de neputinta a victimei de a se apara; e) prin mijloace ce pun în pericol viata mai multor persoane; f) în legatura cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau publice ale victimei; g) pentru a se sustrage ori pentru a sustrage pe altul de la urmarire sau arestare, ori de la executarea unei pedepse; h) pentru a înlesni sau a ascunde savârsirea altei infractiuni; i) în public, se pedepseste cu închisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi. Tentativa se pedepseste. Art. 176 Omorul deosebit de grav Omorul savârsit în vreuna din urmatoarele împrejurari: a) prin cruzimi; b) asupra a doua sau mai multor persoane; c) de catre o persoana care a mai savârsit un omor; d) pentru a savârsi sau a ascunde savârsirea unei tâlharii sau piraterii; e) asupra unei femei gravide; f) asupra unui magistrat, politist, jandarm ori asupra unui militar, în timpul sau în legatura cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau publice ale acestora, g) de catre un judecator sau procuror, politist, jandarm sau militar, în timpul sau în legatura cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau publice ale acestora, se pedepseste cu detentiune pe viata sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi. Tentativa se pedepseste.
Postat 12 Decembrie 2012, 13:55 de Tentativa se pedepse
concurs de infracţiuni
La stabilirea pedepsei definitive în cazul unui concurs de infracţiuni, pedeapsa cu închisoare nu poate fi mai mare de 30 de ani, iar în cazul unui cumul de sentinţe, ea nu poate depăşi termenul de 35 de ani.
Postat 12 Decembrie 2012, 13:46 de DNA
inseamna nu uita MOARTEA
RELIGIA inseamna SOCIETEATE, OMUL inseamna D-zeu :)))) acum fiecare cu grija lui cu privire la BIBLIE :))))
Postat 12 Decembrie 2012, 12:25 de CRUCEA
incompetenti, urme de sange de OM sau animal ?
SUPOZITILE nu au ce cuta in INSTANTA , au gasit urme de sange care preleva ca proba sau doar VORBE? ce ne tot ametiti cu supoziti, dati ceva concret sau si asta a patit ca ELODIA , ucisa de altii si natiunea se distreaza cu CIOACA? Oricum ei stiua ca vor plati 30 de ani nu pe VIATA nu este ciudat !! Cnd ucizi pe cineva cu sange rece faci inchisoare pe viata !
Postat 12 Decembrie 2012, 12:24 de mergeti incolo de
ye
Ce sa astepti de la un om care are icoane pe perete???? Nici pe hartia de cur nu pui asemenea porcarii cre(s)tine. Cat despre death metal, violenta, tortura, viol, vedeti versurile muzicii pocaite = death metal, in rest = tot la ce te invata basmologia Biblica.
Postat 12 Decembrie 2012, 12:23 de stv3
Ingrediente?
"Asta poate şi pentru că, deşi după Drept a absolvit şi Teologia, devenise un rocker înrăit, adept al curentului death metal, ale cărui ingrediente sunt violenţa extremă, tortura, violul, necrofilia şi satanismul." - sunt foarte curios ce inseamna partea cu ingredientele din fraza asta. Pui o lingurita de violenta, doua de tortura, trei de viol, una de necrofilie si un varf de cutit de satanism si iese un CD cu Cannibal Corpse? :)))
Postat 12 Decembrie 2012, 11:21 de Bogdan
Un looser
handicapatu asta umbla pe la intalniri cu studentii crestini pe la Universitate pe vremuri. Era interesat de invatatura crestina si pe jumatate fanatic. Iata care este adevarata fata a celor care fac religie cu fanatism, sunt niste psihopati in toata regula. Atentie celor care ii promoveaza.
Postat 12 Decembrie 2012, 09:37 de Rowald
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON