URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Decembrie 2010, 09:53

Crăciunul ca pe vremuri

Crăciunul ca pe vremuri PRIMIŢI CU COLINDA? Demult, colindătorii umblau în cete şi spuneau cântece alese de gazde, iar la casele cu fete de măritat se auzea "Corinda fetii mari". Obiceiul acesta, dar şi cel al "alduitului colacului", unde se binecuvintează darurile primite, a fost prezentat joia trecută de un grup din satul Tilecuş, într-un spectacol găzduit de Biblioteca Judeţeană
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A mai rămas puţin timp până la Crăciun şi gospodinele asaltează mall-urile în căutarea alimentelor pentru masa festivă, iar copiii aşteaptă cu nerăbdare cadourile pe care Moşu' trebuie să le lase sub brad.

Ce nu ştiu ei este faptul că pe vremea bunicilor Crăciunul era sărbătorit în cu totul alt fel, după datini păstrate din strămoşi. Tradiţiile mai sunt vii doar în câteva sate din Bihor şi în amintirea bătrânilor...

"Slobozâ-ne gazdă-n casă..."

Bătrânii satelor îşi aduc aminte cu drag de vremurile în care erau feciori şi Crăciunul însemna sărbătoarea în care străbăteau tot satul colindând. După datină, în seara de Ajun, gazdele primeau în case trei cete de colindători, copiii cu "Steaua" şi cu "Viflaemul", iar feciorii cu "Colinda Mare". În sate, flăcăii începeau repetiţiile încă de la intrarea în Post, fiind conduşi de un "birău", cel cu vocea cea mai bună.

13 Craciun Parasca.jpg"Copiii cu Viflaemul mergeau primii şi  interpretau o scenetă legată de Naşterea Domnului, întruchipându-i pe cei trei magi, pe Irod şi doi ciobani. Purtau cu ei o bisericuţă făcută din lemn. Prin unele locuri se mergea şi cu Steaua", spune etnograful Crăciun Parasca (foto). După ce colindau, micuţii primeau nuci, mere, dulciuri şi, uneori, şi câte doi bănuţi.

Corindă pentru "fetele mari"

Cel mai aşteptat moment al serii era colinda feciorilor, care, îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, după ce colindau preotul satului, mergeau la fiecare casă. Unul purta o mască de animal, numită "turcă", despre care se spune că reprezintă întruchiparea Răului, dar care era îmblânzită prin colinde. "Birăul mergea înainte şi întreba gazda dacă primeşte colindătorii. După ce intram, întrebam ce colindă vor să audă, Corinda Vânătorului, Corinda Oii, Corinda Sfinţilor şi altele...", îşi aminteşte Ioan Biţiş, în vârstă de 86 de ani, fost birău în satul Burzuc, din comuna Sârbi.

La casele cu fete de măritat, feciorii cântau "Corinda fetei mari", ce aducea noroc la măritiş în noul an, iar apoi luau la jucat femeile, căpătând colaci copţi în cuptor, vin şi cârnaţi. La primirea acestora, se rostea "mulţămita colacului" sau "alduirea colacului", unde se amintea toată munca depusă la câmp peste an. La ieşirea din casă, colindătorii nu uitau să ureze: "Rămâi gazdă sănătoasă şi noi cu corinda noastră!".

Dar sărbătoarea era departe de a se termina. Cum la unele case urătorii primeau drept răsplată şi bani, aceştia erau folosiţi pentru organizarea unei petreceri în ziua de Crăciun. "Muzicanţii erau tocmiţi să cânte într-un fel de bal dat pentru toţi cei care i-au primit în casă. Hora se relua chiar şi a doua şi a treia zi", povesteşte Crăciun Parasca.

Crăciun cu superstiţii

Pe vremuri, ţăranii credeau că în perioada sărbătorilor de iarnă pot influenţa norocul în anul ce vine. De aceea, în seara de Ajun, prima persoană străină care intra în casă trebuia să fie un bărbat. "Nu era o ofensă la adresa femeilor, dar bărbatul era semnul virilităţii şi al puterii", spune etnograful. Mai mult, sătenii încercau să vadă care luni vor fi secetoase şi care ploioase, pentru a descoperi dacă anul va fi roditor, prin "calendarul de ceapă", în care foiţele cepei reprezentau lunile anului.

Astăzi obiceiurile se păstrează doar în câteva sate. "Tradiţiile acestea se mai respectă pe alocuri, de exemplu în Tilecuş şi Bratca, dar nu peste tot. Odată cu migraţia spre oraşe, satul tradiţional a început să se destrame", constată Parasca. Mai rămân - cât vor rămâne şi acestea - amintirile celor bătrâni, despre vremea în care nu era bucurie mai mare ca primirea colindătorilor...


COPIII PENTRU BUNICI
Datina străbună

Cei care vor să descopere sau să revadă o parte dintre tradiţiile sărbătorilor de iarnă din Bihor, dar şi din Maramureş, sunt invitaţi marţi, de la 17.30, la Casa de Cultură a Sindicatelor, unde va avea loc prima ediţie a Festivalului Regional de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou, organizat de Asociaţia Pro Bambini şi Consiliul Judeţean. Din Bihor, vor urca pe scenă elevii liceului din Bratca, cu colinzi tradiţionale şi cu ritualul Vergelul, prin care se afla ursita fetelor de măritat. Ansamblul Mlădiţe de tezaur din Beiuş va prezenta "alduitul colacului", iar ansamblul Florile Bihorului de la Palatul Copiilor va pune în scenă Jocul turcii. Intrarea la spectacol este liberă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Cultura
Specatcolele acestea sunt deosebite. Traditiile nu mor niciodata. Felicitari!
Postat 21 Decembrie 2010, 02:26 de Oradean
Sarbatori Fericite !
Felicitari organizatorilor !
Postat 20 Decembrie 2010, 20:03 de Datini si traditii
Felicitari !
Frumoase si nemuritoare traditii !
Postat 20 Decembrie 2010, 19:41 de forum
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON