URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Februarie 2012, 08:15

Copilărie fără cuvinte: Drama unei mame nevoită să îşi crească singură tripletele autiste

Copilărie fără cuvinte: Drama unei mame nevoită să îşi crească singură tripletele autiste VIAŢA LA CUB. Rupte de lumea pe care abia o percep, Laura, Cristina şi Cornelia au crescut până la 7 ani între pereţii unei camere de cămin în care abia mai încap, alături de ele, câteva piese de mobilier de pe vremuri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Laura bate din palme fără oprire, şi fără motiv. Cornelia stă într-un colţ nemişcată, ca şi cum nici n-o aude, nici pe soră-sa, şi nici alte zgomote. Alături, Cristina pare să urmărească videoclipul unei melodii la modă, care răzbate din televizorul cocoţat pe mobila învechită, dar nu-i sigur dacă micuţa priveşte ori ascultă...

Abia când în mica încăpere se face simţită aroma clementinelor pe care le desface mama, gemenele dau semne că sunt şi ele acolo. Nu zic nimic, doar zâmbesc nedefinit, nu se ştie pentru cine. Căci cele trei fetiţe nu sunt ca ceilalţi copii, ci condamnate la un soi de sălbăticiune. Din pruncie, medicii le-au diagnosticat cu retard mintal cu elemente de autism, aşa că, în ciuda eforturilor specialiştilor de tot felul, abia pot scoate o vorbă. De multe ori doar un sunet gol şi fără rost...

Tânără şi lovită

09 Zsuzsanna.jpgLa 28 de ani, Zsuzsanna Morna (foto) e încă tânără, dar numai în buletin: greutăţile vieţii i-au înăsprit demult trăsăturile. Născută într-o familie modestă, de muncitori, şi-a dat seama că poate răzbi în viaţă doar învăţând carte. S-a "lipit" de limba engleză, pe care a studiat-o la o clasă de profil a Colegiului Naţional Mihai Eminescu, dar mai departe n-a putut merge. "N-am avut posibilitatea să mă duc la facultate, aşa că m-am angajat la o fabrică de pantofi imediat după absolvire", povesteşte femeia a cărei istorisire, dacă n-ar purta o povară uriaşă zi de zi, ar putea semăna cu a multor altora...

Îndrăgostită şi crezând că asta e cheia fericirii cu care va deschide toate porţile, s-a mutat în chirie împreună cu Călin, iubitul ei, imediat ce a avut iluzia că salariul o făcea independentă. La 21 de ani, era deja însărcinată. "N-am plănuit nimic, dar ne-am bucurat că vom avea un copil. M-am speriat puţin când am aflat că vor fi trei, dar am zis că asta este", recunoaşte Zsuzsanna, căreia Dumnezeu avea să-i dea întreit ceea ce alţii aşteaptă cu anii.

Numai că înmiit i-a sortit şi durere. După ce medicii le-au dat vestea sarcinii, Călin i-a interzis să mai lucreze, ca s-o menajeze. Precauţia, totuşi, n-a fost de niciun folos. "Am născut prematur trei fetiţe, cu care am stat o lună în Maternitate. Apoi am venit direct aici", spune femeia pentru care "acasă" a devenit, de atunci, camera sărăcăcioasă în care locuieşte cu cele trei fetiţe, în fostul cămin de nefamilişti de lângă Depoul OTL.

Dintre toate cele trei gemene, una singură, Laura, părea sănătoasă. Cornelia suferise în timpul naşterii o luxaţie la şold, motiv pentru care a trebuit ca până la vârsta de 5 luni să stea imobilizată în ghips, iar Cristina a fost diagnosticată încă de atunci cu parapareză spastică, un fel de înţepenire care i-a imobilizat picioarele. Chiar şi acum, la 7 ani, după nenumărate şedinţe de kinetoterapie, mai mult se târăşte pe genunchi...

Condamnare fără scăpare

Vestea cu adevărat cutremurătoare Zsuzsanna avea s-o primească însă când fetele au împlinit 2 ani. Văzuse că se dezvoltă greu, că nu vorbesc şi nu reacţionează la ceea ce le spunea ea, dar s-a gândit că totul o fi din cauza naşterii dificile. "La un control neurologic, medicul mi-a spus că toate trei fetele au retard mintal grav, iar una, Laura, şi elemente de autism", spune femeia.

Cumplitul verdict avea să fie confirmat şi extins după o jumătate de an, când doctorii le-au diagnosticat pe toate trei cu autism, o afecţiune ale cărei cauze sunt complet necunoscute, ca şi tratamentul care s-o vindece. Asta însemna o condamnare pe viaţă şi fără scăpare, căci majoritatea autiştilor nu pot comunica defel cu cei din jur, nu le înţeleg sentimentele şi nu transmit nici măcar prin gesturi sau expresii ale feţei ceea ce se presupune că ar vrea să "spună". Doar familia şi specialiştii le pot "descifra" mesajele. Fiindcă, aproape fără excepţie, un copil cu autism nu poate înţelege nici măcar regulile unui joc simplu, şi repetă mereu şi mereu aceleaşi mişcări, de obicei învârtind obiectele care îi cad în mână.

"Laura nu vorbeşte deloc nici acum, la 7 ani, ci doar îi place să bată din palme, Cornelia repetă când şi când câteva cuvinte auzite la grădiniţă sau dintr-o melodie "prinsă" de la televizor, dar fără să le priceapă. Cristina nu vorbeşte nici ea, în schimb roade tot ce prinde", povesteşte Zsuzsanna.

În lumea fără durere

Cum gemenele trăiesc, fiecare, într-un soi de univers propriu, mamei i-a fost mereu greu să le liniştească atunci când aveau o supărare. Până în urmă cu un an, i se întâmpla să nu închidă un ochi toată noaptea, fiindcă fetele ţipau şi refuzau să doarmă, aparent fără vreun motiv. La fel ca alţi copii autişti, şi ele se muşcă sau se lovesc, de bucurie sau de supărare, fără să pară că simt chiar şi durerea. "Astă-vară, Laura obişnuia să se tot dea cu capul de podea, dar am reuşit s-o dezvăţ. Câteodată se mai împing, că sunt geloase una pe cealaltă...", povesteşte mama, "traducând" în felul ei comportamentul gemenelor.

Abia de puţină vreme crizele li s-au rărit, asta şi datorită faptului că fetele sunt îngrijite la o grădiniţă specială din Rogerius, unde învaţă într-o clasă la fel de specială, alături de alţi trei copii, dintre care încă doi cu autism. În fiecare dimineaţă ajung acolo, din celălalt capăt al oraşului, cu un microbuz anume alocat, şi stau la grădiniţă, unde au asigurate trei mese pe zi, până la ora 16, când drumul se repetă în sens invers.

Neînţeleşi

09 Angela Oros.jpgLa Grădiniţa nr. 20, micuţii sunt îngrijiţi de o educatoare, un psiho-pedagog şi un kinetoterapeut, care încearcă să-i "conecteze" cu mediul în care se află. Iar asta pentru că unii nu-şi recunosc nici măcar propriul chip în poze sau în oglindă, nu vorbesc şi nu cunosc culorile, darmite să înveţe cântece şi poezii, ca alţi copii. "Mintal, Cristina e la vârsta de 2 ani, iar Laura şi Cornelia la 3-4 ani. În cazul lor, când autismul e dublat şi de retard mintal, progresele sunt mult mai greu de realizat", explică Angela Oros (foto), phiho-pedagogul fetelor. Dar nu imposibile: la venirea în grădiniţă, în urmă cu 4 ani, fetele abia puteau să umble şi refuzau până şi să mănânce. "Nu fiindcă mama nu le-ar fi hrănit, ci pentru că unii copii autişti sunt sensibili la anumite mirosuri, mâncăruri sau chiar sunete. Dacă îi scoţi un pic din tipicul lor, sunt dezorientaţi", explică specialista.

În fiecare zi, psiho-pedagogul face ore individuale de comunicare cu copiii. "Dorim să le dezvoltăm interesul spre a vorbi, altfel nici măcar nu vor încerca să articuleze ceva. Îi punem în faţa oglinzii, ca să recunoască mişcarea gurii, sau le ducem mânuţa la gât, ca să simtă vibraţiile vocii", explică Angela, recunoscând că nu e deloc uşor: fetele abia imită cuvintele pe care ea le rosteşte. Înduioşător e, totuşi, că deşi adesea par complet "străine" de tot ce este în jur, micuţele îşi fac cunoscută nevoia de afecţiune. "Când intru în sală, vin la mine în braţe şi îmi arată că vor să ne jucăm".

Problema este că tripletele mai pot frecventa grădiniţa doar până la 9 ani, apoi mama trebuie să le găsească o şcoală specială. Căci acesta e crudul adevăr: având în vedere gravitatea diagnosticului lor, e aproape sigur ca ele să nu poată comunica normal niciodată şi, ca atare, să nu fie niciodată pe picioarele lor.

Patru singurătăţi

O asemenea povară poate dărâma şi cel mai puternic om, dar Zsuzsanna a învăţat demult că lacrimile n-o ajută. "Niciodată nu mi-a fost frică de viaţă. Fac tot posibilul să mă descurc. Dacă aş plânge toată ziua, nu ar ajuta la nimic", este filozofia ei de viaţă. Aşa că, de nevoie, a învăţat să se ţină tare, mai ales că, în urmă cu un an, Călin a părăsit-o, iar de atunci îşi creşte singură copilele.

"Nu ne mai înţelegeam şi nu mai avea rost să ne chinuim. Nici pentru fetiţe nu era bine să ne certăm tot timpul. El le iubeşte, uneori vine să le şi vadă", spune femeia, care nu vrea cu niciun chip să spună mai multe despre tatăl tripletelor. Nici părinţii şi fratele ei, care locuiesc în Oradea, nu pot s-o ajute, având grijă de fete sau oferindu-le o casă mai bună. "Mama a stat o perioadă cu ele, dar trebuia să meargă la muncă, nu putea să se lase aşa", povesteşte Zsuzsanna.  

Decât să se gândească la soarta crudă, preferă să se aline cu câte un progres pe care micuţele îl înregistrează o dată la cine ştie cât timp. "La grădiniţă au învăţat să mănânce singure, iar uneori cântă cu educatoarele. Şi pe mine mă ascultă din ce în ce mai des", spune ea zâmbind, parcă pentru a se îmbărbăta pe sine însăşi. Dar ştie că o aşteaptă un drum lung, căci la 7 ani fetele încă nu au învăţat nici să spună că vor la baie şi încă poartă scutece. "Nu ştiu cum să ne dezobişnuim de ele", spune mama simplu, ca şi cum ar vorbi de nişte bebeluşi cu nazuri, nu de o dramă care s-a abătut asupra ei şi care-i va marca toată viaţa.

Trai la limită

Licărul de speranţă care o luminează este că, în lumea pe care nici nu o percep, Laura, Cornelia şi Cristina şi-au găsit şi mici plăceri. "Vara le place mult la ştrand, dar şi să ne plimbăm. Pe drumul spre casă e un ABC, şi ele ştiu din reflex că trebuie să intrăm, ca să le cumpăr dulciuri. Câteodată îl mai ocolim, că nu-mi permit totdeauna", spune cu amărăciune femeia.

Şi asta pentru că trăieşte din indemnizaţiile de handicap ale fetelor şi din cea de asistent personal pe care o încasează, toate abia ajungând la 1.500 de lei pe lună. E drept, la asta se adaugă şi alocaţiile copilelor, duble din cauza handicapului, ceea ce suplimentează veniturile familiei cu alţi 240 de lei. Se descurcă, dar nu uşor, iar iarna facturile la întreţinere o pun la grea încercare, căci pentru ea 300 de lei e o sumă serioasă.

A încercat să-şi găsească un loc de muncă, legea permiţându-i să păstreze indemnizaţiile dacă lucrează cu normă de 4 ore pe zi, dar fără spor. "O vreme am spălat scări de bloc, dar mereu trebuia să plec de la muncă dacă fetele aveau câte o problemă. Se mai îmbolnăveau ori făceau o criză, şi normal că lăsam totul baltă ca să le îngrijesc. Unde mai pui că în vacanţe nu le pot lăsa singure, încuiate în casă".

Un cămin adevărat

De câteva săptămâni, Zsuzsanna s-a speriat auzind de la vecini că s-ar putea să rămână fără cameră, căci Administraţia Imobiliară va reabilita clădirea din Atelierelor, printr-un proiect cu fonduri europene. S-a liniştit însă aflând că va primi o altă cameră, chiar mai primitoare. "Doamna Morna va fi relocată în alt cămin, ceva mai mare şi cu condiţii mai bune", dă asigurări Cristian Beltechi, directorul AIO, promiţând că femeia şi cei trei copii nu vor fi lăsaţi pe drumuri.

Zsuzsanna nu se plânge nici acum, deşi împreună cu tripletele se înghesuie într-o cameră veche, şi aşa micşorată prin recompartimentare, pentru a se face loc unei mici bucătării. O apasă, însă, doar gândul că gemenele nu au un loc al lor. Cu ceva vreme în urmă, îşi pusese speranţele în Habitat pentru Umanitate, fundaţia care construieşte case pentru nevoiaşi, şi care într-o primă fază i-a şi acceptat dosarul, dar lista finală a beneficiarilor nu a fost încă stabilită. Femeia îşi face curaj, socotind că ar putea chiar să cumpere casa. "Ar trebui să plătesc 1.000 de euro avans, m-aş împrumuta de undeva, iar apoi aş plăti rate 15 ani", spune ea, visând că într-o bună zi va scăpa de viaţa de etern chiriaş.

"N-aş vrea să rămână fetele pe străzi dacă păţesc ceva", zice Zsuzsanna, alungând însă cu repeziciune gândurile negre. Căci ştie mai bine decât orice că fără ea, Laura, Cristina şi Cornelia ar rămâne cu totul singure într-o lume străină. Şi cine ar mai avea grijă de trei suflete prizoniere în ele însele?...


ACEEAŞI SOARTĂ
"Ciudaţii" din parc

Potrivit Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor, la sfârşitul anului trecut, în Bihor erau înregistraţi 116 copii cu tulburări din spectrul autismului, pentru care statul nu are niciun program de sănătate special gândit, aşa cum este, de pildă, pentru diabetici sau tuberculoşi. În 2007, un grup de orădeni care au copii autişti a înfiinţat asociaţia SOS Autism, în ale cărei evidenţe se află 54 de bolnavi cu vârste între 2 şi 34 de ani.

Preşedinta Bacsadi Gabriela spune că asociaţia oferă asistenţă şi sprijin familiilor, mai ales că mulţi orădeni nu sunt deloc toleranţi faţă de manifestările persoanelor afectate de această boală. "Dacă se întâmplă ca un copil cu autism să facă o criză pe stradă, sunt oameni care ne întreabă de ce l-am educat aşa. Alţii nu-şi lasă copiii să se amestece, în parc, cu ai noştri", spune femeia, care are şi ea o fată cu aceeaşi problemă.


SUB UN CLOPOT DE STICLĂ
Fără tratament

09 Kecskemeti Stefan.jpgDoctorul bihorean Kecskemeti Ştefan (foto), în vârstă de 77 de ani, cel care în anii '60 a diagnosticat primele cazuri de autism din ţară, într-un spital din Hunedoara, iar în anii '90 primele de autism infantil precoce, spune despre boală că este o catastrofă. "În 1934, psihiatrul american Leo Kanner descria autismul la copii ca o gravă tulburare de contact interuman, spunând că aceştia trăiesc ca sub un clopot sau o cochilie, fără să ia act de persoanele din jur", spune dr. Kecskemeti.

Medicul explică cum, în lipsa totală de contact cu lumea din jur, copiii îşi formează o relaţie cu obiectele: "Acestea le oferă un dram de certitudine. De aceea, orice schimbare de anturaj provoacă agitaţie şi ţipete". Cauza autismului nu s-a descoperit încă, dar specialistul spune că, la fel ca la orice boală mintală, nu poate exista una singură. "Unele studii arată că există componente genetice la originea autismului, dar natura lor nu a fost elucidată".

Ca atare, nu există nici vreun tratament medicamentos, ci doar terapie. "În ciuda tuturor încercărilor de influenţare terapeutică, destinul acestor copii depinde mai mult de factori pe care nu-i cunoaştem încă decât de intervenţia specialiştilor, dar cu certitudine, merită orice efort", spuen doctorul. Chiar dacă în unele situaţii mai fericite, persoanele acestea îşi pot găsi chiar un loc de muncă (în condiţii speciale), ei nu vor putea niciodată să ducă o viaţă independentă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
SFAT
draga Sussanne Am citit cu mare atentie scrisoarea ta.Vreau sa iti spun ca sint cu sufletul si inima alaturi de tine pentru ca stiu prin ce treci.te sfatuiess sa-ti faci un Blog special pe internet.Sint atitia oameni care care sint sigura ca ar face donatii venind in ajutorul fetitelor tale.Multi oameni citesc pe internet si sint convinsa ca te vor ajuta.Iti doresc mult succes.Mimi
Postat 05 Aprilie 2013, 19:23 de mimiger
O parere
Cel care a postat sub denumirea \\"oarecare\\" NU este rau intentionat, in cel mai rau caz poate fi gresit informat, dar este o chestiune de educatie, convingere interioara, tine de alegerea fiecaruia daca sa creada sau nu in asa ceva. Eu m-am indoit de multe ori precum Toma Necredinciosul, dar imi pun problema asa: daca eu cred sau nu cred in existenta lui DUMNEZEU, nu inseamna ca nu exista. Si in celelalte privinte mi se pare ca omul s-a informat. Vaccinurile pot cauza autismul mai ales la copii nascuti prematur si/sau cu greutate foarte mica!!!! Iar daca citeai bine a spus ca mersul la biserica POATE USURA POVARA. Nu a spus ca sigur se vor vindeca. Nimeni nu detine adevarul suprem, tocmai de aceea daca noi nu credem in ceva, nu inseamna ca lumea este asa cum ne-o imaginam noi. Si mie mi se pare aberanta faza cu DOAR ORTODOXIA este religia dreapta, precum si aceea cu conceptia la sarbatori mari. Dar daca o fi adevarata? Cea cu conceptia la betie s-a dovedit ca e adevarata. Pot rezulta copii cu probleme de sanatate. Nu cred ca are rost sa dam contre. Important este ca cei care sunt apropiati acestei femei si-i cunosc drama sa faca si ceva sa o ajute. Numai bine.
Postat 11 Decembrie 2012, 21:53 de Elena
Pentru "oarecare"
Stimata Doamna/Stimate Domn! Cazul acestei familii este unul extrem de dramatic!!!! Iar dumneata vii sa ne spui baliverne una dupa alta?????!!!!!! Da du-te mata la biserica si roaga-te pt bietele fetitelor. Insa sa nu mai dai sfaturi de 2 lei cu liturghii si maslu si ziua conceperii lor si ortodoxie etc etc...... Problemele de sanatate trebuiesc tratate medical si nu cu bazaconii. Iar in cazul de fata, fiind vorba despre 3 copilase lucrurile sunt si mai grave........ asa ca daca nu poti ajuta altfel aceste napastuite, du-te dumneatale la biserica si roaga-te, dar roaga-te neincetat atit pentru vindecarea copilaselor, cit si pt sfaturile ieftine pe care esti in stare sa le dai!
Postat 01 Martie 2012, 17:02 de Ivan
Pentru \
Stimata Doamna/Stimate Domn! Cazul acestei familii este unul extrem de dramatic!!!! Iar dumneata vii sa ne spui baliverne una dupa alta?????!!!!!! Da du-te mata la biserica si roaga-te pt bietele fetitelor. Insa sa nu mai dai sfaturi de 2 lei cu liturghii si maslu si ziua conceperii lor si ortodoxie etc etc...... Problemele de sanatate trebuiesc tratate medical si nu cu bazaconii. Iar in cazul de fata, fiind vorba despre 3 copilase lucrurile sunt si mai grave........ asa ca daca nu poti ajuta altfel aceste napastuite, du-te dumneatale la biserica si roaga-te, dar roaga-te neincetat atit pentru vindecarea copilaselor, cit si pt sfaturile ieftine pe care esti in stare sa le dai!
Postat 01 Martie 2012, 17:01 de Ivan
O posibila solutie testata
cineva foarte apropiat mie a avut o problema cu unul din copii si s-a tamaduit in scurta vreme prin deasa impartasanie a copilului, participarea cat mai deasa la Sfanta Liturghie si Sfantul Maslu si spovedania parintilor. De fiecare data la Sfanta Liturghie copilul adormea, il trezea pentru Sfanta Impartasanie si dupa numai 7 „sedinte” a devenit altul, copil normal. Cauza metehnelor copilului era aici de la pacatele parintilor legate de modul de concepere (la betie a barbatului), timpul de concepere (posibil duminica) si impreunare peste sarcina. De aici avea tot felul de manifestari: violenta si automutilare(la numai 2 ani!!!), neinteractiune cu ceilalti – tipic autismului . Am mai citit ca astfel de cazuri precum cele trei fetite apa la copii conceputi in zile de mare sarbatoare (Pasti Craciun, Rusalii etc). Relevant ar fi daca s-ar studia Marturii din Tara Fagarasului despre Parintele Arsenie Boca (4 volume) si Ridicarea Casatoriei la inaltimea de Taina, vazand din greselile altora, greselile noastre… Dumnezeu pedepseste pe om in urmasii lui pentru pacatele neispasite pana la al saptelea neam si asta spre binele nostru ca si suflete nepieritoare, asemenea Lui. Acum se impun niste intrebari: - parintii sunt ortodocsi? - parintii sunt cununati la preot/au fost cununati in momentul conceperii? - parintii (sau macar mama) s-au spovedit? - copii au fost conceputi in zi de sarbatoare mare? - copii au fost botezati? au mai fost dusi la impartasit/Safantul Maslu de la botez incoace? - le lasa mai mult de 15 min pe zi la televizor ? (televizorul e cauza de autism si retard mintal si la copii nascuti normali, mai ales la varste sub 2 ani) - au fost vaccinate? (vaccinurile sunt o cauza a autismului, acasta boata nefiind cunoscuta pana in urma cu ceva vreme, sunt suficiente articole pe net despre asta) - s-au rugat Sfintilor Tamaduitori (Nectarie, Pantelimon) Stelian (ocrotitorul copiilor)? Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu? Prin raspunsul la aceste intrebari s-ar putea sa se vadeasca cauzele dar si solutiile. Sa gaseasca un duhovnic, sa mearga la Sfantul Maslu si daca vor starui cred ca Dumnezeu le va usura povara. Am pus intrebarea daca sunt ortodocsi ca numai Ortodoxia e o credinta vie, lucratoare. Poate ar trebui sa gaseasca pe cineva care sa ii ajute cu transportul de unde locuiesc pana la Biserica si inapoi, cat mai des posibil. Asta ar fi un ajutor necesar. Pana nu demult credeam ca toate credintele sunt egale, dar necazurile vietii mi-au aratat ca nu este asa, spun asta pentru a nu ma cataloga „fanatic religios” sau alte asemenea.
Postat 21 Februarie 2012, 14:13 de oarecare
sunt impresionat
Uimitor... asta e cu adevarat o lectie de viata pentru noi toți... o femeie sa fie atât de curajoasa să infrunte viata, să își creasca fetele bolnave de una singura fara sa aiba macar siguranta unui acoperis deasupra capului... ar trebui sa punem mana de la mana sa o ajutam si noi, cu ce putem... doar sa se afiseze un numar de cont...
Postat 18 Februarie 2012, 19:51 de cineva
parere
As dori sa felicit personalul de la gradinita care se ocupa de fete. Asa cum reiese din articol, din pacate, fetele vor fi nevoite sa paraseasca gradinita si sa faca un nou pas in integrarea lor in lume si societate. Se pare ca la noi in judet nu sunt posibilitati pentru ele. N-am stat sa ma informez despre situatia din tara, daca exista sau nu centre unde cele trei fete ar beneficia de ingrijire de-a lungul vietii. Cred ati putea face o munca de cercetare, in calitate de jurnalisti si alstfel ati putea veni in ajutorul mamei. De asemenea, ati putea cerceta despre situatia peste hotare (poate chiar in Ungaria, unde e aproape) despre asemenea centre. Faceti publice rezultatele voastre. Realizati un articol informativ de exceptie! Si pe langa acestea, ati putea lansa o petitie prin care sa impuneti necesitatea infiintarii unui astfel de centru. Cat despre mama, ea are nevoie sa lucreze, sa socializeze, sa se dezvolte in continuare profesional si intelectual ca astfel sa aiba noi idei de stimulare a copiilor sai. Prin acest mesaj doresc sa atrag atentia tatalui, care, coplesit de situatie, a cedat in trecut. Cred ca simpla sa prezenta zilnica ar ajuta atat mama cat si fetele!
Postat 18 Februarie 2012, 14:30 de Andreea
Frumos
Doamna Mariana, depinde unde e casa, cat de departe de oras, caci fetitele au nevoie sa mearga la gradinita neaparat! Daca e in apropierea orasului si vreti sa o ajuta-ti asteptati ca cei de la Bihoreanul sa ne ofere datele de contact si sa o putem ajuta pe aceasta femeie, care este o luptatoare! Deci sa fim pe faza pe site in fiecare zi pana primim datele!
Postat 18 Februarie 2012, 10:47 de Mihai
Doamna are cont bancar?
Va rog a o intrebati pe doamna cu fetitele daca are un cont bancar...Multumesc.
Postat 18 Februarie 2012, 10:01 de Mihaela
cont
Mă bucură interesul dumneavoastră faţă de cazul doamnei Morna, iar cât de curând vom reveni cu informaţii pe site referitoare la contul bancar în care se pot face donaţii.
Postat 17 Februarie 2012, 17:21 de Smaranda Chişbora
Casa la tara
Daca s-ar oferi un loc la tara, ar dori doamna sa se mute cu fetitele?
Postat 17 Februarie 2012, 17:17 de Mariana
Casa la tara
Daca s-ar oferi un loc la tara, ar dori doamna sa se mute cu fetitele?
Postat 17 Februarie 2012, 17:17 de Mariana
Trebuie ajutata!
Pentru redactia Bihoreanul! Eu zic ca ar fi trebuit sa trece-ti si un cont prin care cei care doresc sa poata ajuta aceste fetite si pe mama lor! Deci daca se poate luati legatura din nou cu doamna si solicitatii sa isi deschida un cont! Multumiri!
Postat 17 Februarie 2012, 16:56 de Mihai
Merita incercat 2
Vad ca nu pot posta linkuri. Incercati o cautare pe google pentru cuvintele "acupuncture autism" Se pare ca sunt rezultate remarcabile in tretarea autismului cu electroacupunctura.
Postat 17 Februarie 2012, 10:39 de simpatizant
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON