URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Octombrie 2016, 11:04

Control... la vârf: O mulţime de nereguli, descoperite de Garda de Mediu la Administraţia Parcului Natural Apuseni

Control... la vârf: O mulţime de nereguli, descoperite de Garda de Mediu la Administraţia Parcului Natural Apuseni PARADISUL GUNOAIELOR. După ce au descoperit tone de gunoaie îngropate în Padiş chiar de primăriile care au terenuri în rezervaţie, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au demarat un control şi la Administraţia Parcului Natural Apuseni, pentru a vedea dacă rangerii au ştiut de catastrofa de sub nasul lor. "Desigur că vedeam, am şi făcut curăţenie de nenumărate ori. Dar cât timp nicio primărie nu-şi asumă introducerea unui sistem de colectare a deşeurilor în Padiş, gunoaiele vor continua să apară", se justifică directorul APNA, Alin Moş (foto)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trei comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu s-au mutat de mai bine de o lună în Munţii Apuseni. De atunci iau la pas una dintre cele mai importante arii protejate din Bihor, pentru a verifica modul cum e îngrijită de custode, Administraţia Parcului Natural Apuseni.

Deşi încă nu şi-au încheiat controalele, comisarii au tras deja câteva concluzii după ce au constatat mai multe anomalii. APNA, de pildă, nu are un plan de management, document obligatoriu pentru orice arie protejată, care fixează toate regulile acesteia, nu a convocat întâlniri cu primarii din zonă de 8 ani încoace şi, incredibil, nu are acces în două dintre peşterile cele mai importante. Pentru simplul motiv că au lacăte pe poartă, iar rangerii nu deţin nicio cheie...

Catastrofă în Padiş

Szep Robert, Garda Naţională de MediuControalele Gărzii Naţionale de Mediu în Apuseni au început la finalul lunii august, când trei comisari au descoperit în Padiş tone de gunoaie îngropate în pământ, chiar şi în zone de maximă protecţie, unde niciun fir de iarbă nu ar trebui mutat. "E o catastrofă ecologică", a descris situaţia comisarul general adjunct al GNM, Szep Robert (foto), care a condus controlul. Inspecţia s-a lăsat cu amenzi uriaşe pentru primăriile care au terenuri în zonă: Budureasa a fost "arsă" cu 100.000 lei, Bunteştiul cu 60.000 lei, iar Lunca cu 50.000 lei.

Misiunea comisarilor a continuat cu un control la Administraţia Parcului Natural Apuseni, structură în cadrul Romsilva. Custodele ariei protejate din 2004, APNA trebuie să avizeze orice activitate din parc şi răspunde pentru tot ce se întâmplă aici. Pe lângă dorinţa de a afla ce au făcut rangerii ca să prevină apariţia mormanelor de gunoaie, inspectorii au primit şi mai multe sesizări ale unor asociaţii de speologi privind felul în care APNA administrează peşterile. Iar cu această ocazie au decis să verifice atent întreaga activitate a custodelui...

Accesul interzis

Una dintre reclamaţii arăta că rangerii APNA nu pot intra în două din peşterile de referinţă din parc, Peştera lui Micula şi Piatra Altarului. Cea dintâi are intrarea ferecată cu o poartă montată cândva în anii ’80 şi la care rangerii pur şi simplu nu au cheie.

La Piatra Altarului, anomalia a fost dublă! Intrarea e blocată de două porţi: una închisă tot prin anii ’80 şi la care, de asemenea, rangerii nu au cheie, şi o alta închisă chiar de APNA. Explicaţia rangerilor a fost uluitoare: dat fiind faptul că ei nu au acces în peşteră, au decis să nu-i lase nici pe alţii să intre!

Deşi puteau chiar să demonteze porţile, oricum neautorizate, rangerii au preferat să nu facă nimic. "Ştim care sunt asociaţiile care au cheile, dar am încercat să rezolvăm problema pe cale amiabilă, nu să intrăm în conflict cu ele", a declarat BIHOREANULUI directorul APNA, Alin Moş.

Fără reguli

Comisarii de mediu au mai consemnat că APNA, deşi a încheiat în 2004 un contract de custodie pe 10 ani, iar în 2014 un altul, tot pe un deceniu, nu are nici acum vreun plan de management al zonei şi nici un regulament de funcţionare. Altfel spus, administrează rezervaţia fără studii care să arate ce anume trebuie protejat şi, mai ales, fără reguli clare de respectat. Explicaţia rangerilor? Au transmis Ministerului Mediului un plan de management acum câţiva ani, dar nu au primit răspuns. De ce n-au insistat, n-au mai explicat...

Pe lângă toate acestea, din 2008 directorul Alin Moş n-a convocat Consiliul Consultativ de Administrare, format din primarii care au terenuri în parc, din firmele care activează aici şi din instituţii publice. "La ultima întrunire, când era scandalul cu mega-staţiunea ce se dorea a fi construită în Padiş, a fost o ceartă continuă. De atunci n-am mai convocat consiliul, pentru că e doar prilej de dispută. Dar asta nu înseamnă că nu am avut dialog cu membrii lui", se apără Moş, insistând că ar fi păstrat legătura cu primarii, firmele şi instituţiile, chiar dacă nu în cadru organizat.

Comisarii de mediu mai au în atenţie şi alte nereguli din parc, pentru care însă investigaţiile sunt la început, aşa că nu vor să dea detalii. Confirmă, totuşi, că verificările sunt de mare anvergură. "E cel mai amplu control făcut într-o arie protejată din Bihor", spune Szep. Control care, sperăm, se va lăsa şi cu sancţiuni ample...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
ce face guvernu si ministeru pe banii nostri acolo la centru? nici nu isi citeste corespondenta primita macar?
E drept ca primarii acelor comune pe teritoriul carora se-ntinde Padisul nu au habar, capacitate, finante, cap si idei ca sa il administreze. Ar trebui o asociatie acolo, ADI, ceva, impreuna cu AMD Bihor si APTOR si CJBh care sa consilieze si sa faca niste reguli, dar si un plan de management. E insa si de subliniat acea nepasare la Min.Mediului, daca e adevarat ca APNA a trimis planul de management si n-au primit nici un raspuns de acolo.
Postat 10 Octombrie 2016, 17:32 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON