URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iulie 2015, 07:45

Condamnat la şefie: Deşi a încasat închisoare cu suspendare, fostul primar din Paleu conduce comuna ca angajat al... vicelui

Condamnat la şefie: Deşi a încasat închisoare cu suspendare, fostul primar din Paleu conduce comuna ca angajat al... vicelui MUNCĂ ÎN FOLOSUL COMUNITĂŢII. Condamnat penal şi cu interdicţia de a mai ocupa o funcţie publică până în august 2018, fostul primar Somogyi Ludovic (medalion) conduce mai departe şi maşina, şi treburile instituţiei. „Nu are cine încheia proiectele, iar maşina o folosesc numai în interes de serviciu”, se apără bărbatul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Două instanţe l-au găsit vinovat pe primarul din Paleu fiindcă, împreună cu patru funcţionari, a falsificat acte în baza cărora trei orădeni s-au împroprietărit pe imobile ale Universităţii. Somogyi Ludovic susţine, însă, că a semnat „ca primarul”, din greşeală, fără să fi intenţionat să comită nicio ilegalitate.

Pedepsit cu 1 an şi 2 luni de închisoare, cu suspendare, şi cu interdicţia de a mai ocupa o funcţie publică timp de 3 ani şi 2 luni, bărbatul continuă să conducă totuşi Primăria printr-un artificiu, din ipostaza de consilier personal al viceprimarului Szebeni Alexandru, care i-a preluat atribuţiile, dar numai pe hârtie.

Cum din scaunul de edil şef a deranjat şi el destulă lume, Somogyi a fost reclamat acum pentru nesocotirea sentinţei, riscând să se aleagă cu un nou dosar penal, chiar dacă, spune el, lucrează în Primărie, pe bani de nimic, doar pentru a finaliza proiectele pe care le-a iniţiat.

Lotul Bicăzan

Astă-primăvară, în luna mai, condamnarea primarului Somogyi Ludovic şi a patru funcţionari lăsa Primăria Paleu fără o treime din angajaţi. Întâi Judecătoria Oradea, apoi şi Tribunalul Bihor, au stabilit 1 an de închisoare cu suspendare pentru şefa Biroului de Finanţe şi câte 1 an şi 2 luni, tot cu suspendare, pentru edilul-şef, pentru responsabilul cu fondul funciar, pentru referenta de la Urbanism şi pentru secretarul comunei, Allaga Andrea.

Primar şi funcţionari deopotrivă, cu toţii erau cât pe ce să-şi piardă şi libertatea, nu doar slujbele, din cauza unei afaceri a preotului Nicolae Bicăzan, parohul Bisericii Sf. Duh din Ioşia Nord, şi a doi prieteni ai acestuia, Gheorghe Rugan, director adjunct la Colegiul Tehnic Constantin Brâncuşi, şi Petru Bulzan, condamnaţi şi ei la câte 2 luni de închisoare cu suspendare pentru că s-au împroprietărit fără drept pe mai multe hale, evaluate la 432.000 lei, construite în incinta Fermei 10 a Staţiunii de Cercetare Pomicolă din Paleu, deţinute de Universitatea din Oradea.

Pleaşcă cu clădiri

Tărăşenia a fost descoperită de juriştii Universităţii în 2013, aceştia sesizând Parchetul Bihor. În urma anchetei, procurorii au aflat că preotul Bicăzan şi cei doi prieteni ai săi au cumpărat 6 hectare de livadă în 2000, iar în 2009, când au iniţiat un proces pentru ieşirea din indiviziune, au constatat că „graniţele” suprafeţelor achiziţionate erau aşezate diferit faţă de ce le arătase vânzătorul cu 9 ani înainte, pe o parte din terenuri existând şi construcţii. Detaliul a fost sesizat de topograful pus să stabilească lotul fiecăruia, acesta arătând că lotizarea s-a făcut „fără a se ţine cont de construcţiile ridicate pe terenul în litigiu, care aparţin Universităţii”.

Instanţa care a judecat ieşirea din indiviziune a şi dispus, de altfel, intabularea celor trei bărbaţi doar pe terenuri. Dar, ademeniţi de valoarea construcţiilor, Bicăzan, Rugan şi Bulzan au cerut Primăriei Paleu să le elibereze adeverinţe de punere în posesie inclusiv pe acestea. Şi le-au obţinut.

„Ca primarul”

Falsurile au pornit de la responsabilul de fond funciar, Vinczeffy Alexandru, pe acte semnând, de asemenea, referentul de urbanism Balla Agneta, şi şefa Biroului Finanţe, Bernath Noemi. Ulterior, pe adeverinţe a iscălit şi secretarul Consiliului Local, Allaga Andrea, iar în final edilul-şef. „Am semnat toţi ca primarul. Greşeala a fost a responsabilului de fond funciar Vinczeffy, care nu a citit atent sentinţa, iar apoi, bazându-ne pe el, am semnat şi ceilalţi. Dacă el era atent, nu se ajungea aici”, explica BIHOREANULUI astă-primăvară Somogyi.

Bărbatul susţine că ulterior, când a observat eroarea, chiar el a anunţat Universitatea, dar asta nu l-a scutit nici pe el, nici pe funcţionari, de condamnările stabilite de Judecătoria Oradea în 2014 şi menţinute în primăvara aceasta de Tribunalul Bihor.

Tot ca primarul

În timp ce funcţionarilor le-au fost desfăcute contractele de muncă, Somogyi, vinovat cu ştiinţă sau doar din neglijenţă, şi-a pierdut poziţia de primar pe 11 iunie, în baza unui ordin prin care, conform legii administraţiei publice, prefectul Claudiu Pop a constatat „încetarea de drept a mandatului” acestuia. La fel ca hotărârea judecătorească, actul administrativ menţionează că fostului edil-şef i s-a interzis, de asemenea, „să ocupe o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, respectiv să ocupe o funcţie sau să exercite o profesie ori o activitate de natura celei de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, pe o perioadă de 3 ani şi 2 luni”.

Deşi interdicţia expiră în august 2018, chiar a doua zi după ordinul prefectului, pe 12 iunie, Consiliul Local Paleu - format din 8 reprezentanţi ai UDMR, 2 ai PPMT şi unul al PSD - s-a întrunit nu doar pentru a lua cunoştinţă de faptul că atribuţiile de primar erau preluate de viceprimarul Szebeni Alexandru, ci şi pentru a vota înfiinţarea unui post anume pentru Somogyi: cel de consilier personal al lui Szebeni.

Şeful şefului

„Practic, fostul primar nu mai putea îndeplini nicio funcţie în administraţia publică, dar a rămas în Primărie, formal ca simplu angajat, conducând instituţia printr-un interpus care semnează actele oficiale”, a declarat BIHOREANULUI avocatul Ştefan Herchi, care, în numele unui client din satul Uileacu de Munte, a formulat împotriva lui Somogyi două reclamaţii.

Una a fost depusă la Prefectură, iar cealaltă la Agenţia Naţională de Integritate, ambele sesizând nerespectarea hotărârilor judecătoreşti şi incompatibilitatea între calitatea de condamnat şi cea de consilier al viceprimarului cu atribuţii de primar deţinută de fostul edil-şef. Nu de alta, dar chiar dacă actele Primăriei sunt semnate de vice, deciziile le-ar lua tot Somogyi.

Pentru binele comunei

Joia trecută, reporterul l-a găsit pe fostul edil la sediul Primăriei, unde ajunsese cu maşina instituţiei. „O folosesc numai în interes de serviciu, am fost să cumpăr nişte materiale de construcţii pentru Primărie”, a explicat Somogyi.

În ce priveşte acuza că ar conduce Primăria însăşi, bărbatul susţine că doar îl ajută pe viceprimar, care „nu se descurcă singur”, devenind consilierul personal al acestuia „la iniţiativa Consiliului”, pentru a coordona proiectele iniţiate pe când era primar.

„Iau numai salariul minim pe economie, 975 lei pe lună. Dar trebuie să duc la capăt proiectele începute”, a spus fostul edil, referindu-se la construirea unei parcări şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare. „După ce au plecat din Primărie şi primarul, şi patru funcţionari din 13, domnul Szebeni nu avea cu cine lucra”...

Mai mult, Somogyi afirmă că, încă înainte ca membrii Consiliului Local să voteze înfiinţarea funcţiei de consilier personal anume pentru el, s-a consultat cu şefa Serviciului Juridic al Prefecturii, Alice Lupeş, care l-ar fi asigurat că nu încălca legea.

Nu e nelegal

La Prefectură, surpriză! În pofida afirmaţiei avocatului Ştefan Herchi, potrivit căruia plângerea împotriva lui Somogyi a fost trimisă atât la această instituţie, cât şi la ANI, funcţionarii Prefecturii susţin că deocamdată nu au primit nicio reclamaţie.

Pe de altă parte, prefectul Pop confirmă că fostul primar şi viceprimarul din Paleu au discutat cu jurista şefă legalitatea numirii lui Somogyi pe poziţia de consilier personal al celui din urmă, concluzia fiind că procedura nu ar fi nelegală. Motivul? Formal, un consilier personal nu e funcţionar public, ci „personal contractual”, care nici nu trebuie să susţină vreun concurs pentru ocuparea postului, ci este numit direct.

Cert e că, dacă nu cumva juriştii îşi vor schimba interpretarea, „rocada” între funcţia de primar şi cea de consilier al succesorului care îi exercită atribuţiile poate crea un precedent îngrijorător. Nu de alta, dar orice demnitar condamnat la închisoare, cu executare sau cu suspendare, vinovat de corupţie sau numai de neglijenţă, va putea pe viitor să conducă mai departe o instituţie prin „marionete”. Desigur, pentru binele public...


O RĂZBUNARE
S-a certat hoţul cu prostul

Dacă la Prefectură reclamaţia formulată împotriva sa nu e de găsit, fostul primar din Paleu a şi primit de la ANI o adresă prin care i se cere să răspundă acuzelor asumate de fostul preot reformat din Uileacu de Munte, Orban Zoltan.

Tocmai acest detaliu îl determină pe Somogyi să afirme că plângerea este o răzbunare, după ce în urmă cu câţiva ani, ca membru al Consiliului Parohial Reformat, îl reclamase pe Orban că a vândut averea bisericii, inclusiv obiectele de cult, pentru a cheltui banii la jocuri de noroc. „M-a reclamat la ANI inclusiv pentru că mi-aş fi angajat soţia la Primărie, deşi ea este doar plătită prin Primărie, încă din 2005, când nu eu eram primar, ca asistent personal al fratelui meu, care are handicap de gradul I”, spune Somogyi.

Concluzia sa? Dacă el o fi greşit ca edil-şef, fără voie, din neglijenţă şi neştiinţă, fostul preot reformat, de altfel recent condamnt la 4 ani de închisoare pentru păgubirea Parohiei, e de-a dreptul hoţ sadea. Şi-atunci tocmai el dă cu piatra?...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Oameni buni
Chiar credeti ca inscrisurile de fals si uzul de fals,care a iesit la iveala ,nu si celelalte,s-au facut gratuit,stati linistiti ca conturile lor sunt grase iar afacerile merg inainte.Fostul primar ,ac.puscarias,nu-si putea face pe domeniul lui din castigul de functionar!!!!!!Salariul lui nu putea sa-i ajunga nici macar sa plateasca COMBUSTIBILUL PT. MASINA PRIMARIEI folosita in interes personal,mai sunt si alte cazuri in primarie.Nu inteleg serviciul contabilitate cum poate plati si scadea atata consum de carburanti!!!!!
Postat 30 Iulie 2015, 15:01 de gheorghedanga
D-lui Puscarias sau .... d-lui Milog
Dupa ce impreuna cu ceilalti puscariasi sau inca nepuscariasi a distrus primaria, nu numai masina XLG , se intoarce ca un caine fugarit la cei care au obligatii fata de el!!!!! Viceprimarul Alexandru daca nu este in stare sa conduca , pana acum rezulta ca nu a facut nimic daca se plange, SA PLECE pana nu altii vor veni sa il puna pe liber .Adevarat este proverbul:GAIE LA GAIE NU-SI SCOATE OCHII!!!!!!E foarte rusinos sa vii sa te milogesti la fostii subordonati , inseamna ca ACEL OBIECT SFERIC CE SE POARTA PE UMERI ESTE GOOOOOOOL!!!!!!
Postat 30 Iulie 2015, 14:50 de gheorghedanga
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON