URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Februarie 2017, 07:59

Condamnare la răcoare: Pentru ce a încasat 7 ani de închisoare fostul primar de Beiuş, Adrian Domocoş

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sentinţă dură pentru fostul primar liberal al Beiuşului. Adrian Domocoş a fost condamnat, joi, la 7 ani de închisoare cu executare în dosarul privind afaceri imobiliare cu Episcopia Greco-Catolică, în vreme ce mai mulţi funcţionari au primit pedepse cu suspendare, iar episcopul Virgil Bercea a fost achitat.

Verdictul ar fi fost de două ori mai greu pentru fostul edil, dacă acesta nu ar fi denunţat procurorilor informaţii care au inculpat VIP-uri din sistemul judiciar.

Ochiul dracului

Hotărârea a fost dată în dosarul în care fostul primar a fost acuzat că s-a folosit de funcţie ca să obţină pentru firma Alge Dom Com, pe care o conduce prin intermediul mamei sale, Raveica Pop, un spaţiu de la Episcopia Greco-Catolică, pe o chirie simbolică, în schimbul favorizării bisericii. Potrivit DNA, în 2011, Domocoş a cerut şi primit în concesiune pentru 29 de ani o clădire de la protopopul greco-catolic din Beiuş, Ioan Mada. În vreme ce firma achita Episcopiei o chirie de doar 3.000 de lei pe an, urma să câştige de zeci de ori mai mult subînchiriind spaţiul unei sucursale bancare pentru 2.000 euro lunar. Atât doar că afacerea cu banca nu s-a mai concretizat, căci au intrat pe fir procurorii...

Până ca povestea să fie descoperită, însă, Domocoş ar fi favorizat Episcopia şi prin alte manevre. De pildă prin faptul că a "iertat-o" de plata taxelor şi impozitelor pe cele 51 de spaţii comerciale pentru care lua chirie, însă nu le declarase ca atare Primăriei, dar şi pentru că nu a sancţionat biserica pentru neîngrijirea faţadelor. În prima fază, cercetările l-au vizat pe administratorul Episcopiei, Ovidiu Constantin, dar apoi s-au extins şi la contabila şefă Stela Iambor şi chiar la episcopul Virgil Bercea, anchetatorii considerând că primii doi au acţionat cu acceptul celui din urmă.

Bercea, achitat

Cei trei au fost achitaţi, însă, de toate acuzaţiile, care mergeau de la dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu, până la fals în declaraţii şi obţinerea unui folos necuvenit pentru altul. Tot achitare a primit şi Daniela Petruţ, fostul auditor al Primăriei, pentru mărturie mincinoasă.

Instanţa a mai dispus şi pedepse cu suspendarea sub supraveghere a executării pentru arhitectul George Bunea (5 luni de închisoare pentru fals în declaraţii), Florin Morgovan şi Doina Blaga, foşti inspectori ai Biroului Impozite şi Taxe (2 ani şi 8 luni pentru abuz în serviciu şi obţinerea unui folos necuvenit pentru altul), Viorel Mateaş, secretarul Consiliului Local (1 an şi 8 luni pentru fals intelectual şi instigare la fals intelectual) şi Ioan Uşvat, referent de la Biroul Arhitectului Şef (1 an pentru fals intelectual).

În plus, judecătorii au respins ca nefondată acţiunea civilă a Consiliului Local Beiuş, constatând că Episcopia "a achitat în întregime prejudiciul în cuantum de 260.290 lei".

Turnătorii cu efect

Pe Domocoş, Curtea l-a achitat pentru o faptă de luare de mită şi două de abuz în serviciu şi obţinerea unui folos necuvenit pentru altul. L-a condamnat, în schimb, pentru o altă luare de mită, două fapte de abuz în serviciu şi obţinerea unui folos necuvenit pentru altul, fals intelectual, efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia de primar, deţinerea fără drept a unei arme neletale şi deţinerea fără drept a muniţiilor.

Deşi pedeapsa de 7 ani de închisoare poate părea mare, Domocoş a avut parte şi de contopirea pedepsei de 2 ani şi 1 lună, dată cu suspendare în dosarul Top Construct, şi ar fi putut încasa dublu dacă judecătorii n-ar fi aplicat articolul 19 din Legea 682/2002, cel ce favorizează martorul care "denunţă sau facilitează identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor persoane". Altfel spus, pedeapsa i-a fost înjumătăţită pentru că a dat DNA informaţii care au dus la inculparea unor VIP-uri ca fostul şef al Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa, sau prim-procurorul Parchetului Beiuş, Gligor Sabău.

Pro şi contra

În vreme ce apărătorul Episcopiei, Bogdan Bodea, susţine că soluţia este "legală şi temeinică", confirmând că "din toate probele existente, nu rezultă vreo vinovăţie a episcopului Bercea şi nici a vreunui alt membru al Episcopiei", avocatul edilului, Răzvan Doseanu, o contestă.

"Practic, Domocoş a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru că a deţinut acasă o armă ruginită cu aer comprimat, a avut câteva cartuşe în plus peste limita legală, şi-ar fi ajutat mama să cumpere anumite produse pentru magazinul de vânătoare şi pescuit, ar fi reparat un acoperiş la un imobil fără a avea toată documentaţia legală", a spus avocatul, sperând ca Înalta Curte să "reanalizeze toate probele din dosar şi să reformeze prezenta hotărâre".

Care va fi verdictul rămâne de văzut. Cert este, însă, că perspectivele nu sunt tocmai roz pentru fostul primar, care mai este judecat, pentru alte infracţiuni de luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi conflict de interese, la Tribunalul Bihor, şi în dosarul Unicarm...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Meştere Doseanu, nici chiar asa!
,,...Domocoş a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru că a deţinut acasă o armă ruginită cu aer comprimat, a avut câteva cartuşe în plus peste limita legală, şi-ar fi ajutat mama să cumpere anumite produse pentru magazinul de vânătoare şi pescuit, ar fi reparat un acoperiş la un imobil fără a avea toată documentaţia legală". Inteleg ca un avocat sa se bata pt. clientul lui, dar nici chiar asa! Recititi art. 342 al.(1) si (2) ncp. Iar diferenta dintre cuantumul pedepsei pt. detinerea ilegala a unei arme ,,ruginite" si a uneia ,,ştoc" ramane sa o stabileasca instanta. Altceva mi-a trezit mie interesul: vigilenta magistratilor care au incadrat la ,,penal" fapta de a repara un acoperis fara a avea TOATA documentatia!!!! Brava procurorului, brava judecatorului! Fiat iustitia, pereat mundus! Pe acest procuror l-as pune sa-i recicleze pe colegii lui de la multele parchete din Oradea! Un exemplu, sunt mai multe. Niciun procuror (sa traiti, domnule MAN!) nu s-a (auto)sesizat ca primaria Oradea nu a avut TOATE aprobarile/autorizarile/etc in cazul drumului expres. Ca de le avea pe TOATE nu se oprea birtinezul la gardul cfr-ului ca vita la....
Postat 14 Februarie 2017, 08:51 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON