URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Noiembrie 2013, 08:32

Comisarul cămătar: Detalii din dosarul arestării adjunctului şefului Poliţiei Bihor

Comisarul cămătar: Detalii din dosarul arestării adjunctului şefului Poliţiei Bihor SHOW. Deşi la ieşirea din sediul DNA adjunctul şefului Poliţiei Bihor, comisarul şef Ioan Brîndaş, a declarat că a fost reţinut doar "pentru spectacol", realitatea descrisă în dosar este cu totul alta. Procurorii au probe că ofiţerul a compromis ancheta colegilor săi pentru a proteja evazioniştii pe care îi finanţa cu împrumuturi date cu camătă
Comisarul cămătar: Detalii din dosarul arestării adjunctului şefului Poliţiei Bihor VILĂ CU GHINION. Cea mai mare investiţie făcută de comisarul şef Ioan Brîndaş este vila centrală a familiei (foto) pentru care, potrivit declaraţiei sale de avere, a plătit 150.000 euro foştilor deţinători, Alina Bigan şi Sebastian Secoşan, pe atunci în divorţ. Casa i-a adus ghinion şi lui, şi antecesorilor. Mama vitregă a Alinei, Cristiana Bigan, fosta şefă a OPC Bihor, este judecată pentru corupţie după ce a încercat să-i rezolve fiului ei un post călduţ, iar fostul ginere Secoşan e deja după gratii, condamnat la 3 ani pentru şpaga luată de la comercianţii de etnobotanice
Comisarul cămătar: Detalii din dosarul arestării adjunctului şefului Poliţiei Bihor OMUL CU UMERI. În discuţiile telefonice interceptate de procurori, numele comisarului şef Ioan Brîndaş nu era niciodată pronunţat de evazioniştii cu care era în legătură. I se spunea "omul cu umeri" sau "omul cu epoleţi"
Comisarul cămătar: Detalii din dosarul arestării adjunctului şefului Poliţiei Bihor RUINE DE MILIOANE. Toncz Zoltan şi fiica sa, Gyory Monika, au tras statului un tun de 12 milioane lei prin achiziţii intracomunitare de zahăr şi ulei, al căror preţ era diminuat prin circuite de tip "carusel", pentru ca marfa să aibă un preţ competitiv pe piaţa autohtonă. Sediul firmelor lor este, de fapt, un amărât ABC din Cauaceu (foto), închis de mai bine de patru luni
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ofiţer cu o vechime de 20 de ani, fost şef al Serviciului de Investigare a Fraudelor, iar din 2010 adjunct al şefului Poliţiei Bihor, comisarul şef Ioan Brîndaş părea să aibă imaginea unui poliţist integru. Realitatea era însă alta, iar detaliile ei s-au aflat miercuri, odată cu reţinerea lui de către procurorii DNA.

Acuzaţiile sunt şocante. Din anchetă reiese că poliţistul era, de fapt, un cămătar în uniformă, care finanţa o reţea evazionistă şi care, în schimbul banilor încasaţi, divulga informaţii menite să-i protejeze pe afacerişti de investigaţiile declanşate împotriva lor. Mai mult, ofiţerul a încasat bani cu nemiluita şi de la alţi afacerişti cu probleme penale din oraş, cu care era prieten la cataramă.

Ca la carte

"Prin incriminarea luării de mită se combate mentalitatea unor funcţionari care, folosindu-se de cele mai multe ori de mijloace oculte, fac din funcţia lor un mijloc de câştig fără muncă, concepţie străină principiilor moralei şi dreptului într-un stat democratic". Aşa scria, în 2008, comisarul şef Ioan Brîndaş în cartea sa, "Managementul investigării infracţiunilor de corupţie".

Culmea ironiei, săptămâna trecută procurorii anticorupţie au solicitat arestarea ofiţerului invocând tocmai susţinerile acestuia! Acuzaţiei de luare de mită s-au adăugat şi altele, la fel de grave: cămătărie, favorizarea infractorului, dar şi divulgarea unor informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, fapte pedepsite cu închisoare de până la 15 ani.

Anchetă din anchetă

Comisarul şef Ioan Brîndaş se afla în vizor încă din septembrie, când anchetatorii fuseseră sesizaţi că a divulgat informaţii confidenţiale dintr-o investigaţie a Parchetului Bihor ce viza un grup de afacerişti cercetaţi pentru evaziune fiscală, autori ai unui prejudiciu de aproape 12 milioane lei. Este vorba despre reţeaua destructurată la începutul lunii trecute de poliţiştii SIF, coordonată de orădeanca Gyorgy Monika şi tatăl ei Toncz Ştefan, din care mai făceau parte, între alţii, interlopul Carmen Mihai Pandel şi Bancsik Tibor.

Cel din urmă e nimeni altul decât denunţătorul subinspectorului Loredana Mirela Coste, ofiţer psiholog în cadrul Poliţiei Bihor, şi agentului şef George Alexandru Botto de la Serviciul Judeţean de Informaţii şi Protecţie Internă, care îl "tapaseră" pe afacerist de 11.000 euro sub pretextul că îl vor ajuta să scape de dosarul penal, şi care au fost prinşi în flagrant pe 1 noiembrie, când încasau o nouă tranşă de 7.000 euro din şpaga cerută în numele ofiţerilor SIF.

"Curăţenie mare"

Mihaela Bulzan de la Parchetul Bihor descoperise că are o "cârtiţă" care îi compromite ancheta în august, după ce percheziţiile programate în dosar au fost deconspirate. Membrii grupării fuseseră avertizaţi să facă "curăţenie mare", adică să distrugă şi să ascundă o parte din documentele contabile ale societăţilor implicate, înainte cu câteva zile de organizarea acţiunii. Cine i-a anunţat nu era clar. Cert e că operaţiunea nu a mai avut loc, iar poliţiştii SIF au continuat monitorizarea afaceriştilor.

De astă dată, pentru a nu mai avea probleme, procuroarea a cerut ca toate informările, procesele verbale de interceptare şi de filaj să-i fie comunicate direct. După două luni, avea numele unuia dintre cei care îi stricaseră acţiunea. Era Ştefan Toncz, unul din liderii grupării, care ţinea legătura cu un funcţionar cu atribuţii de control sau din Poliţie, acesta folosindu-se de un telefon cu cartelă prepayed. Imediat, pe 26 septembrie, procuroarea a cerut sprijinul colegilor de la DNA Oradea.

Iată "cârtiţa"!

Ancheta procurorilor anticorupţie avea să dezvăluie că funcţionarul în cauză era chiar unul din şefii Poliţiei, comisarul şef Ioan Brîndaş, care avea în subordine directă SIF şi care, astfel, avea acces la toate informaţiile legate de anchetele în derulare. Potrivit DNA, ofiţerul ţinea legătura cu Toncz, avertizându-l că e în vizor, iar când poliţiştii SIF au planificat percheziţiile l-a prevenit pentru a se putea feri.

Între timp, pe 6 octombrie, procuroarea Mihaela Bulzan a dispus noi percheziţii în dosarul de evaziune fiscală, iar Gyorgy Monika şi una dintre colaboratoarele sale, Liana Negrean, au ajuns în arestul Poliţiei. Atunci, tatăl femeii l-a sunat din nou pe Brîndaş, rugându-l să-i ajute. Fără să ştie, însă, că discuţiile le erau interceptate.

Finanţatorul din Poliţie

Chemat în faţa procurorilor DNA şi pus în faţa probelor, Toncz a recunoscut că avea o legătură mai veche cu ofiţerul, dar şi că acesta nu l-a ajutat dezinteresat. De la el, procurorii aveau să afle că Brîndaş ştia de peste trei ani despre fraudele comise de el dar, în loc să ia măsuri, a finanţat direct activitatea firmelor pe care acesta le controla împreună cu fiica sa, prin intermediul unui împrumut cu camătă de 45.000 euro. Până în toamna acestui an, cei doi i-au returnat lui Brîndaş 75.000 euro. Sumele reprezentau doar dobânzi şi fuseseră achitate în numerar de către Toncz, de regulă acasă la ofiţer, mai rămânându-i de plătit încă 128.000 euro!

Declaraţiile bărbatului au fost confirmate şi de cele două femei arestate. Ele au recunoscut că şeful Poliţiei le-a ajutat cu bani şi că, în vara acestui an, le-a avertizat de ancheta pornită împotriva lor şi inclusiv de percheziţiile ce urmau, ceea ce le-a permis să ardă o mare parte din acte, iar altele să le ascundă. Între acestea din urmă se află şi caietul pe care Gyorgy Monika ţinea evidenţa împrumuturilor pe care le avea de returnat, găsit cu ocazia percheziţiei din 6 octombrie. În el, pe primul loc figura numele lui Brîndaş, cu 128.000 euro.

Ancheta DNA n-a fost lipsită de greutăţi. Bun cunoscător al procedeelor şi tacticilor de urmărire penală, interceptări şi supraveghere operativă, Brîndaş era un trofeu greu. În plus, avea oameni care l-au avertizat că a fost luat în cătare. De altfel, pe 24 octombrie, la o zi după ce a fost pus sub urmărire penală, ofiţerul a aflat şi l-a contactat, prin sms, pe Toncz, cel cu care ţinea legătura, cerându-i să se întâlnească. Bărbatul l-a refuzat, reproşându-i că i-a întors spatele cu toate că îi plătise, zicea el, "foarte mulţi bani". Câteva minute mai târziu, Brîndaş i-a trimis un nou sms în care îi cerea o întrevedere "neapărat" fiindcă acum "eu am probleme".

De unde s-au scurs informaţiile despre dosarul întocmit pe numele poliţistului? Încă nu se ştie, fiindcă procurorii DNA au lucrat în cel mai mare secret şi i-au impus discreţie şi procuroarei Bulzan, care denunţase faptele. Pentru a nu compromite cazul, ea a fost obligată să comunice informaţiile care apăreau împotriva ofiţerului fără ştirea şefului său, prim-procurorul Vasile Popa, a cărei prietenie cu Brîndaş e de notorietate.

Percheziţii cu surprize

Miercurea trecută, echipaje formate din ofiţeri ai DGA şi coordonate de procurori DNA au efectuat percheziţii simultane la domiciliul şi la biroul adjunctului şefului IPJ Bihor, găsind mai multe contracte de împrumut. Unul avea ca obiect un credit de 60.000 euro luat de ofiţer în aprilie 2007 de la Kopanyi Ştefan, fondatorul cartierului Prima, cercetat şi el pentru evaziune fiscală, credit nemenţionat în declaraţiile de avere ale poliţistului din perioada 2007-2009. Anchetatorii au găsit, de asemenea, mai multe telefoane mobile cu cartele prepay folosite de Brîndaş pentru a evita interceptarea şi identificarea sa.

Condus la sediul DNA pentru audieri, Brîndaş s-a apărat susţinând că acuzaţiile procurorilor nu sunt întemeiate. Ofiţerul a declarat că n-a avut cunoştinţă despre percheziţiile la evazionişti, întrucât n-a fost informat despre ele şi, ca atare, contrar declaraţiilor făcute de Toncz şi de fiica sa, nu i-a avertizat. Cât despre cei 45.000 euro, el i-a dat, nu i-a luat, deci nu i s-ar fi putut imputa fapte de corupţie, iar banii nici măcar n-au fost ai lui, ci fuseseră luaţi de la un prieten, Marius Fildan, patronul grupului de firme Nova Euro, cercetat şi el în nu mai puţin de 7 dosare!

Brîndaş spunea că i-a predat lui Fildan şi cea mai mare parte din dobânzile încasate până atunci, adică 65.000 euro. Chemat la declaraţii, Fildan l-a contrazis, susţinând că l-a împrumutat pe poliţist, nu pe Toncz, cu 75.000 euro, nu cu 45.000, iar până în prezent a primit înapoi doar 10.000 euro, nicidecum 65.000.

În arest

Imediat după audieri, Brîndaş a fost reţinut şi dus la Arestul Poliţiei pe care, până în acea zi, o condusese. Întrebat de jurnaliştii adunaţi în faţa sediului DNA pentru ce a fost încătuşat, ofiţerul a comentat scurt: "Pentru spectacol". Ruşinea a fost dublată o zi mai târziu, când ofiţerul a fost prezentat Curţii de Apel, unde a fost arestat, fără prea multe  discuţii, pentru 29 de zile.

"Pericolul concret pentru ordinea publică rezultă şi din împrejurarea că inculpatul şi-a făcut din faptele de corupţie o sursă de venituri ilicite, aducând atingere inclusiv prestigiului instituţiei în care îşi desfăşoară activitatea, în condiţiile în care acesta trebuia să reprezinte, prin natura funcţiei de conducere îndeplinite, o garanţie pentru respectarea şi aplicarea legii", şi-a motivat decizia judecătoarea Adela Condrovici.

Recursul se va judeca în această săptămână la Înalta Curte. Oricare ar fi rezultatul cu privire la arestarea şi, mai târziu, inculparea sa, un lucru pare deja cert: cariera lui Ioan Brîndaş în Poliţie s-a terminat. Fără demisie de onoare...


ROCADA
Şeful vechi, din nou

06 Bucur.jpgImediat după reţinerea comisarului şef Ioan Brîndaş, chestorul şef Petre Tobă, şeful Poliţiei Române, a anunţat că ofiţerul a fost pus la dispoziţie, iar funcţia rămasă vacantă a fost preluată de comisarul-şef Adrian Bucur (foto), deocamdată cu împuternicire.

Bucur a fost şef al Poliţiei Bihor în perioada decembrie 2010 - mai 2012, timp în care fostul deţinător al funcţiei, chestorul Liviu Popa, a fost numit la conducerea Direcţiei Generale Anticorupţie, iar apoi la cea a Poliţiei Române.

În mai 2012, Bucur a renunţat la şefie din proprie iniţiativă, făcându-i loc lui Popa să revină la cârma instituţiei, el preluând conducerea Serviciului Financiar din Inspectorat, ca şi contabil şef.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
HOTUL DE LA ARR
dar pe camatarul si spagarul PETI de la ARR,cand il aresteaza ,urmeaza curand ,la puscarie cu gunoaiele USL ,,O ZDREANTA ORDINARA ACEST PETI ,nu-l mai satura D-ZEU ,a marit spaga la ARR ,cum d-le POPA CORNEL se poate ,asta spune ca este presat sa cotizeze din ce in ce mai mult la d-voastra,eu stiu ca este o minciuna ,asta este un excroc de prima mana ,un mincinos ordinar ,il stiu de pe vremea anilor 2000 cand se ocupa cu contrabanda cu alcool impreuna cu familia facea contrabanda ,un tepar si un mincinos fara pereche ,unde la-ti gasit d-l POPA ? asta il depaseste si pe fostul sef ARR ,CURPAS ,se pare ca acesta institutie este condamnata s-a fie condusa de excroci si spagari de prima mana!
Postat 21 Noiembrie 2013, 17:32 de RAR
Bucur????
Credeti ca este diferenta intre Bucur si Brandas?Nici una!!!!
Postat 15 Noiembrie 2013, 13:35 de sanda
LOVE
Ar trebui sa puneti o poza cu d.na Bulzan :) S-o vada lumea :)
Postat 14 Noiembrie 2013, 15:08 de LOVE
poftim????
Gulescu? E cumva bastanul din zona Dobresti, care impreuna cu altii ca el au taiant razant padurea din zona?
Postat 14 Noiembrie 2013, 03:09 de militia
@Tanar
Iti doresc sa fii nevinovat si sa fii judecat de Condrovici Adela! Amen!!! Da doamne!!!
Postat 13 Noiembrie 2013, 23:57 de Unul care stie
Sau poate ca
Sau poate ca asistam la un scenariu de prost gust. Cineva vana functia? Adrian Bucur? Poate ca toti fura ...dar blondika si asta nu au cotizat si la sefi ?
Postat 13 Noiembrie 2013, 21:43 de Batran
Ai auzit de google?
Ai auzit de google? Ia da un search dupa Adela Condrovici ... si vorbim dupa :)
Postat 13 Noiembrie 2013, 21:42 de @Tanar
Avem dreptul la o sansa
Procurori ca d.na Mihaela Bulzan si judecatori ca d.na Adela Condrovici ne dau sperante ca poate lucrurile se vor indrepta in sfarsit si in tara noastra, infractorii inbuibati vor fi pedepsiti si tinerii nu vor mai pleca peste hotare. Multumim.
Postat 13 Noiembrie 2013, 18:31 de Tanar
ipa
cautati pe axa ipa popa liviu si vasile, mirel gulescu brindas si o sa va minunati
Postat 13 Noiembrie 2013, 18:00 de money
Re: omul de rand
Pe tine te conduce Militia cumva, ca asa rezulta cand afirmi ca pana si cei care ne conduc fura! Sau te-ai referit in general la faptul ca militienii astia corupti ce au fost sustinuti de PDL sunt acum adoptati de USL? Nu-mi raspunde, ca sa nu te incurci in explicatii si mai ilogice decat cele initiale!
Postat 13 Noiembrie 2013, 15:06 de Moon
Doamne da
abia astept sa urmeze si Kopany si Fildan marii afaceristi ai Oradiei care au fraierit oamenii. Ar trebui retinuti si cei doi si sa vedem atunci cite vom mai afla
Postat 13 Noiembrie 2013, 14:36 de unu
finalizare
Se pare ca ancheta se va opri aici si se va finaliza cu un singur retinut din randul celor care reprexinta legea, asta deorece ancheta este condusa de un procuror care a fost adus tocmai de cei csre astazi ar trebui sa cada, iar omul de afacere controversat care are 7 dosate de evaziune are si ce povesti daca nu este lasat in pace, de ex. cum a platit concedii in strainatate la mai mari din politie si parchet, cum a facut cadou, masini, si cum a construit case., reteaua ar ajunge panala Bucuresti
Postat 13 Noiembrie 2013, 12:37 de surse
in cine sa mai avem incredere?
In cine sa mai avem incredere? daca cei care ne conduc fura cu nerusinare!!! vechiul provereb are mare dreptate "pestele de cap se impute" mai bine ne-am vinde tara la straini (macar am lua ceva bani) decat sa o fure nesimtiti astea si nu ne alegem cu nimik.... RUSINE!
Postat 13 Noiembrie 2013, 12:06 de omul de rand
ha ha ha
Ciudat... zicea cineva aici pe site ca urmeaza a fi arestata si uratania de Bulzy. Cumva s-a spalat cu ei pe maini? :)
Postat 13 Noiembrie 2013, 10:54 de Misha
Fac vrajitorii?
folosindu-se de cele mai multe ori de mijloace oculte, fac din funcţia lor un mijloc de câştig fără muncă, <----- Fac vrajitorii? Tin blesteme?
Postat 13 Noiembrie 2013, 10:51 de B
justitia
Reteaua nu este destructurata inca, domn procuror, este bine mersi, si chiar si nenea militisnul de la biroul economic acolo unde stau dosare grele ingropate. A fost eliminata o veriga din lant dar lanul inca este mare: afacerist#procuror#politie srviciul economic#judecator.
Postat 13 Noiembrie 2013, 09:33 de omul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON