URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 August 2015, 14:32

Coadă la gunoi! Depozitarea deşeurilor din Cluj formează cozi de camioane la intrarea în halda ecologică

Coadă la gunoi! Depozitarea deşeurilor din Cluj formează cozi de camioane la intrarea în halda ecologică LA RÂND! Autogunoierele din Cluj intră la descărcat câte două sau trei, după cum îşi golesc maşinile cei de la RER Ecologic. "Dacă eşti mai slab, pe căldura asta ţi se face rău când trebuie să stai la rând un ceas în miros de gunoi", zice un şofer. Joi dimineaţă, la poarta Eco Bihor aşteptau să fie golite 6 camioane de Cluj
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primele camioane cu gunoi se pun la coadă încă din zori. Unii şoferi au pornit din Cluj Napoca la ora 3 dimineaţa şi au venit întins, alţii au plecat seara şi au înnoptat pe drum. Nimeni nu vrea să-l prindă arşiţa în groapa de gunoi a Oradiei.

La deschiderea deponeului, de-a lungul şoselei erau deja aliniate trei camioane. Apoi, în loc să scadă, coada s-a lungit. "N-ar merge aşa greu, poate, dacă ne-ar lua în ordinea sosirii. Dar orădenii au întâietate", zice cu năduf un şofer clujean.

Între primari

Ajuns acum două luni în imposibilitatea de a mai depozita gunoaiele în groapa judeţului Cluj, închisă din cauza neconformării la standardele de mediu, primarul de Cluj Napoca, Emil Boc, a trimis câteva săptămâni deşeurile la Alba Iulia, iar când s-a închis şi groapa de acolo, a cerut ajutorul primarului Ilie Bolojan. Firmele care se ocupă de salubritatea clujeană negociau deja de doi ani cu Eco Bihor aducerea gunoiului la Oradea. Asta până în iulie când, cu acordul Consiliului Local, Bolojan a semnat cu Boc o înţelegere pe 3 luni privind preluarea a 9.000 tone de deşeuri, lunar.

Calculele lui Bolojan au fost clare. Pe de o parte, la împărţirea fondurilor UE din următorul ciclu bugetar, Oradea va avea nevoie de un contrafavor din partea Clujului. Pe de altă parte, pe lângă tariful de 14,95 euro plus TVA pe tona de deşeuri, cât plătesc bihorenii, clujenii s-au obligat la încă o taxă, de neutralizare, de 2,5 euro plus TVA pe tonă. Deşi detaliul nu a fost confirmat oficial, cei 67.500 euro astfel adunaţi vor fi investiţi în amenajarea unor zone verzi. "Dacă Eco Bihor vrea să demareze proiecte de responsabilitate socială, sunt încă destule zone care trebuie amenajate", a spus Bolojan, trasând implicit această sarcină.

28 de camioane pe zi

Începând din 15 iulie, firmele clujene Rosal, Brantner Servicii Ecologice şi Compania de Salubritate Brantner Veres trimit zilnic la Oradea 430 tone de gunoi, cu 28 de camioane. Maşinile ocolesc oraşul pe centură şi ajung la groapă dinspre Borş, pentru a reduce riscul de poluare cu gaze, praf, mizerii şi zgomot. În schimb, cozile se formează pe strada Matei Corvin. "Am stat la coadă şi 2 ore în miros de gunoi", zice clujeanul Petru Sabău (foto). Şoferii spun că şirul de maşini periclitează ceilalţi participanţi la trafic, pentru că staţionează într-un loc nepotrivit. "Camioanele acoperă semnele de trecere de nivel cu calea ferată. Dacă are loc un accident, suntem buni de plată", cobeşte alt şofer clujean.

De aglomeraţie sunt deranjaţi, deşi au întâietate la intrarea în haldă, inclusiv angajaţii RER. "Degeaba avem prioritate dacă înăuntru aştepţi după alţii să intri la rampa de descărcare ori să fii cântărit. Uneori pierd şi o oră", spune un şofer orădean. Şi are dreptate: în deponeu lucrează cam 100 de oameni, dar există un singur cântar şi un singur cilindru compactor pentru nivelarea deşeurilor.

Cu prelungire?

Cozile se formează dimineaţa, când se întâlnesc la poartă clujenii veniţi de pe drum cu orădenii. Peste zi, lucrurile se mai limpezesc. "Şoferii ştiu că după ora 18:30 nu se mai intră în deponeu, aşa că după-amiaza nu prea vin", explică directorul tehnic al Eco Bihor, Istvan Szentes.

Gunoaiele clujenilor sunt formate din deşeuri menajere şi stradale. "Conţin inclusiv materiale reciclabile, pe care le sortăm spre valorificare". Înţelegerea expiră pe 15 octombrie. Cum este greu de crezut că în trei luni Clujul va avea un deponeu ecologic, e de aşteptat ca Boc să ceară prelungirea contractului. "Dacă Primăria acceptă, noi ne conformăm", spune Szentes.

Conducerea Eco Bihor a început deja demersurile pentru deschiderea celei de-a treia celule a haldei. "Oricum trebuia să cerem aprobările pentru ca anul viitor să putem lucra. La o capacitate de 683.000 tone, cât are o celulă, cele 27.000 tone aduse din Cluj umplu depozitul mai repede cu doar două săptămâni. Nesemnificativ", spune directorul, care consideră că preluarea deşeurilor nu e neapărat o afacere pentru firmă, cât o mână de ajutor întinsă clujenilor. Pentru că, ironic sau nu, salubritatea este cam singurul domeniu în care Oradea a luat-o înaintea Clujului...


VOCEA STRĂZII

Credeţi că Primăria a luat o decizie bună acceptând ca timp de trei luni gunoaiele din Cluj Napoca să fie aduse în depozitul din Oradea?

Nu, Clujul nu merită ajutor de la Oradea, la câte obstacole au venit din partea lor în procesul de dezvoltare al oraşului nostru. Şi mai ales pe nişte bani de mizerie...

Gigi Frugina

Pentru Oradea nu e nimic deranjant, fiindcă avem spaţiu de depozitare pentru zeci de ani. În schimb, pentru un oraş cu pretenţiile Clujului situaţia e jenantă.

Roli Roxi

În tot judeţul Cluj nu există un loc viran unde să depoziteze gunoaiele? Bine că au bani de aeroport şi de festivaluri. Ce favoruri ne-a făcut Boc ca să-i acceptăm gunoaiele?

Georgeta Petca

Intrarea unor sume suplimentare în bugetul oraşului este binevenită. Poate că nu sună bine să fii gunoierul altora, dar şi asta este o afacere.

Kovacs Levente

În 90% din situaţii ne plângem că alte oraşe sunt mai tari decât noi, în special Clujul. Rampa de gunoi a Oradiei pentru asta este menită, să colecteze deşeuri.

Cristi Ursuţ

Timpul ne va spune dacă a fost o decizie bună sau nu. Când vom avea noi nevoie de Cluj Napoca, atunci vom şti dacă am făcut bine.

Cristian Radu Berende

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
astia au inceput campania anti-bolo pt primarie
anticomunist, vezi ca platona, lucian99, LauraD sunt din noua generatie de postaci, pardon politicieni de stanga.. pe ei sigur nu ii convingi. cei din opozitie vin sa urle ca clujenii ar trebui sa-si arunce gunoaiele pe un teren viran, o pajiste libera de prin judet..(citat din spatiul public al comentarului unui psdist). sa le explici astora care comenteaza fara sa fi citit macar articolul e asa un pic in zadar.
Postat 11 August 2015, 19:27 de unu
@platona
Cum va fi afectata sanatatea oradenilor? Nu e groapa de gunoi acolo unde duc clujenii gunoaiele? Nu tot gunoi se depoziteaza? Sau, gunoiul celor din Cluj e mai toxic!
Postat 11 August 2015, 09:19 de User anonimizat
Aha....
..Alta realizare a primarului Ilie birtinutz,alt * pedelist adus la Oradia Mare de la Boc de acest pulitician specialist in toate....!
Postat 11 August 2015, 06:51 de grigore
Sanatatea oradenilor nu va fi afectata ?
Garda de mediu si Directia de Sanatate Publica,aveti cate o sesizare.Sanatatea oradenilor nu va fi afectata ? Pe primarul Bolojan nu-l priveste acest aspect.Dvs ce parere aveti?
Postat 11 August 2015, 00:54 de platona
eeeeee
garda de mediu doarme ? cui sa ii multumin?
Postat 11 August 2015, 00:17 de pop2
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON