URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Aprilie 2012, 14:15

Circotecă violetă: Lidera PPDD Bihor a fost înlocuită cu fostul director al Finanţelor Publice, judecat pentru corupţie

Circotecă violetă: Lidera PPDD Bihor a fost înlocuită cu fostul director al Finanţelor Publice, judecat pentru corupţie DE STÂNGA-DREAPTA. Într-o şedinţă de 5 ore, PPDD-iştii bihoreni au votat-o pe Irina Mărieş preşedintă şi s-au jurat să facă zid în jurul ei dacă "centrul" va încerca s-o schimbe. După încă 3 ore, cei mai mulţi s-au încolonat ca mieluşeii în spatele lui Ioan Lascău, cu care în final şi-au tras poză de grup. "Pupat Piaţa Independenţi", cum ar zice conu' Iancu...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu-i pentru cine se pregăteşte, ci pentru cine se nimereşte. Zicala se potriveşte şi în cazul PPDD Bihor, ai cărui activişti, majoritatea proveniţi din PNG-ul lui Gigi Becali, din PRM şi PDL, şi-au ales marţea trecută o conducere, pentru ca la finele zilei să se trezească cu o alta, impusă de Dan Diaconescu, patronul OTV şi al partidului.

BIHOREANUL vă prezintă filmul evenimentelor în care "popularii" au trecut de la jurăminte de credinţă făcute fondatoarei organizaţiei judeţene, Irina Mărieş, la acuzaţii contra "gurului" DDD şi a protejatului pe care l-a înscăunat preşedinte, "ciocoiul" Ioan Lascău, până la închinarea în faţa noului şef, fără să le mai pese deloc de problemele penale ale acestuia şi de felul în care a fost înscăunat...

Cei dintâi

04 Irina Maries.jpgDupă mai bine de un an de la înfiinţarea PPDD Bihor, preşedinta interimară Irina Mărieş (foto), o contabilă cu alură de mătuşă-bunică, a crezut că munca depusă în partid şi concretizată în strângerea a 6.100 de adeziuni o îndreptăţea să organizeze alegeri în filiala pe care o năşise. Zis şi făcut, doamna Irina, cum îi zic colegii, i-a convocat pe reprezentanţii celor 67 de organizaţii locale din judeţ să se prezinte marţi, 20 martie, la sediul din Centrul Civic, pentru ca Adunarea Generală să aleagă o conducere legitimă.

Puţini membri ştiau, însă, că graba doamnei Irina era motivată de zvonul că şefii de la Bucureşti îi pregătiseră înlocuirea cu fostul director al Finanţelor Publice, Ioan Lascău, şi că preşedinta din acte a partidului, Simona Man, şi secretarul general Liviu Neagu erau în drum spre Oradea, tocmai ca să anunţe noul lider. Cum făcuseră, de altfel, şi în alte 7 judeţe din Transilvania, unde partidul stă mai prost ca în sudul ţării.

"Murim, luptăm..."

04 Florian Budea.jpgAdunarea Generală a început la 10 dimineaţa, prezidată de fostul lider PRM Beiuş Florian Budea (foto), care după 5 ore anunţa rezultatele: Mărieş fusese aleasă preşedintă cu 27 de voturi, Dorin Curtean (un patron din Popeşti) adunând 7 voturi, în timp ce şi mai anonima Maria Dascălu n-a primit niciunul. Totul părea să se încheie liniştit când, dintr-o dată, Adunarea a început să vocifereze aspru şi zgomotos. Motivul? Doamna Irina era asaltată cu telefoane de preşedinta Simona Man, care ajunsese la Oradea şi îi cerea să evacueze sediul, pe temei că şedinţa nu fusese statutară.

Nesocotirea voinţei populare i-a revoltat pe oameni la culme, cel mai surescitat fiind Budea. În gura mare, acesta cerea "să vină Realitatea şi Antena, ca să intrăm în direct cu Dan Diaconescu!". Nu-i venea a crede că patronul OTV nu răspundea la telefoane. "Ăsta nu mai e partidul poporului, ci al mafioţilor şi bandiţilor! Pe vremea comuniştilor, dacă ai făcut puşcărie nu mai aveai ce căuta în partid!", comenta Budea, cu trimitere la procesele intentate de DNA fostului şef al Finanţelor. Mare greşeală: Budea uita că în 2010 însuşi "domnu' Dan" s-a lansat în politică direct din arest, unde ajunsese fiindcă ar fi cerut şpagă ca să nu dea pe post faptele unor primari de prin Banat.

Ca majoritatea tovarăşilor, bărbatul promitea că se va face scut în jurul doamnei Irina, şi zicea că "mai bine dau foc la adeziunile pe care le-am strâns" decât să le predea "ciocoiului" Lascău. Care, în plus, potrivit unui zvon, nu urma să vină singur la partid, ci cu un altul, şi anume Adrian Tărău, fiul fostului prefect Aurel Tărău, acuzat la începutul anilor 2000 de contrabandă cu petrol. "Adi Tărău a şi dat târcoale pe aici, la sediu", se jurau unii PPDD-işti, frustraţi că jurnaliştii nu l-au "prins în chip" pe Tărău jr.

Ordin "de la Bucale"

04 Simona Man.jpgPrinsă la mijloc între entuziasmul colegilor şi îngrijorarea că poate fi învinuită de încălcarea statutului, deoarece a declanşat alegeri în absenţa reprezentanţilor conducerii centrale, pe care o anunţase doar prin sms, Mărieş s-a arătat mai cumpătată decât Budea. În momentul când Lascău a apărut la faţa locului flancat de preşedinta Simona Man (foto), de secretarul general Liviu Neagu şi de un bodyguard, femeia a preferat să se aşeze cu ei la masa negocierilor.

După mai puţin de o oră, însă, verdictul era clar: Mărieş ieşea din sală, dezvăluind că Lascău fusese instalat preşedinte interimar în baza unei "note interne" din 16 martie pentru că "aşa a vrut Bucureştiul". "Mi s-a cerut să predau adeziunile celor 6.100 de membri şi mi s-a propus poziţia de prim-vicepreşedinte. Dar nu ştiu ce-o să fac, dacă o să accept sau nu", a mai spus ea, părăsind arena.

Un preşedinte "carismatic"

04 Ioan Lascau.jpgImediat după tranşarea şefiei, preşedinta şi secretarul general al PPDD au explicat jurnaliştilor preferinţa conducerii centrale pentru Ioan Lascău (foto). "Dânsul este o personalitate în plan local, are carismă, resurse logistice, a condus o instituţie şi are disponibilitatea de a face politică", a spus Liviu Neagu, după care a dezvăluit că noul şef al organizaţiei avea, de fapt, un alt atu, şi mai mare: prietenia personală cu Dan Diaconescu. "S-au cunoscut acum un an, şi de atunci încercăm să-l cooptăm. Domnul Lascău a avut unele probleme personale, a avut o reţinere, dar acum poate să-şi desfăşoare activitatea fără probleme", a conchis Neagu, referindu-se şi el, cu un ocol larg, la problemele penale încă nerezolvate ale finanţistului.

Cât despre organizaţie, secretarul general a dat semnalul stingerii conflictelor, de dragul viitoarelor victorii. "Nimeni dintre cei care au participat la vot sau care a fost votat nu va fi sancţionat", a garantat Neagu, scuzându-i pe rebeli că "au greşit la supărare".

"Avocatul poporului"

La două zile după ziua cea mai lungă din scurta istorie a PPDD Bihor, BIHOREANUL a luat din nou legătura cu ambele tabere, aflând că fondatoarea organizaţiei s-a lămurit definitiv: nu mai are ce căuta în partid. "Nu mai merg acolo, orice-ar fi. Şi-au bătut joc şi de munca mea, şi de mine!", a spus Mărieş, vizibil afectată, dar precizând, totuşi, ca o doamnă, că i-a predat succesorului listele cu membrii filialei.

De cealaltă parte, Lascău s-a arătat dispus la colaborare cu doamna Irina "dacă va dori să se întoarcă", adăugând că până şi lui Budea, care îl făcuse "mafiot" şi "ciocoi", i-a spus că "poarta partidului rămâne deschisă". "Eu n-am venit în PPDD pentru că îmi doresc funcţii, pentru că nu vreau să candidez nici la Primărie, nici la Consiliul Judeţean", a explicat fostul şef al Finanţelor. Mărturisind apoi, cu o sinceritate dezarmantă, că s-a "băgat" doar pentru că, în urmă cu un an, când avea procese la Bucureşti, l-a întâlnit pe Dan Diaconescu, iar acesta l-a rugat să-i facă cunoştinţă cu avocatul său, Gheorghiţă Mateuţ, celebru pentru iscusinţa cu care îşi apără clienţii inculpaţi de DNA şi de DIICOT. "Puteam jura că n-o să intru niciodată în politică, dar de un an îmi tot spune prietenul meu (n.r. - Diaconescu) să mă implic. Ne-am cunoscut din întâmplare, într-o dimineaţă pe la ora 5, când mi-a spus că-i trebuia acelaşi avocat", s-a confesat Lascău.

Tot înainte

Odată stinsă revolta, noul lider i-a strâns în jurul său pe aproape toţi cei care fuseseră atraşi în partid de Irina Mărieş. Sâmbăta trecută, la restaurantul Palazzo, la convocarea lui au răspuns aproape 80 de reprezentanţi ai organizaţiilor locale, inclusiv aprigul contestatar Florian Budea, care s-a justificat că rămâne în PPDD "pentru că ţin cu poporul". A fost, de altfel, o întâlnire la care Lascău şi-a numit şi locotenenţii, prim-vicepreşedinte fiind anunţat Dorin Curtean, secretar executiv Ioan Hulea, iar şef peste Oradea fiind menţinut junele Călin Miron, cel care în marţea neagră nu ştia cu cine să ţină, balansând între Mărieş şi Lascău până s-a prins care era tabăra câştigătoare.

Întâlnirea le-a produs însă PPDD-iştilor bihoreni şi o surpriză: dacă marţi fuseseră asiguraţi că Lascău e preşedinte interimar pe 30 de zile, răstimp în care trebuia să organizeze alegeri interne, sâmbătă li s-a citit, sec şi fără drept de apel, o hotărâre a Biroului Permanent Naţional conform căreia "se prelungeşte termenul limită pentru alegerea Biroului Judeţean până la noi dispoziţii". Dispoziţii care pot veni abia după alegerile locale sau chiar după cele parlamentare, semn că - aşa interimară cum este - tot conducerea provizorie va stabili şi candidaţii. Îi va stabili şi apoi îi va ţine sub propriul control, ca într-un lanţ al slăbiciunilor...


MODELUL DDD
Frăţia dosarelor

Fost director al Finanţelor Bihor, Ioan Lascău corespunde, fără voia sa, fireşte, unei reguli nescrise a PPDD, şi anume ca liderii formaţiunii să se "legitimeze" măcar cu un dosar penal. Unul i-a fost întocmit de DNA în 2005 pentru luare de mită, abuz în serviciu, fals, spălare de bani şi bancrută frauduloasă, fiindcă i-ar fi pretins administratorului unui hotel să-i achite bunuri de 400 milioane lei vechi pentru a-i aproba rambursarea de urgenţă a TVA, precum şi pentru că ar fi cumpărat un imobil aflat sub sechestrul Finanţelor şi l-a revândut unei bănci la un preţ de 4 ori mai mare.

Un al doilea dosar i-a fost făcut pentru trafic de influenţă, după ce ar fi pretins de la directorul unei firme 18,5 miliarde lei vechi pentru a-l ajuta la decontarea preferenţială a unor contracte publice. Condamnat iniţial, în al doilea dosar, la 7 ani de închisoare, Lascău a fost achitat de Curtea de Apel Bucureşti, dar recursul - ca în primul proces, unde încasase doar o amendă penală - încă se judecă la Înalta Curte.

De altfel, inclusiv la instalarea lui Lascău, la sediul PPDD a fost prezent şi Mircea Pocşe, unul din asociaţii lui Adrian Tărău, şi coleg de dosar penal cu acesta, care mai în glumă, mai în serios, le spunea simpatizanţilor Irinei Mărieş că nici nu au ce căuta în partid fără cazier. "Doamnă, aveţi dosar? Nu? Îmi pare rău, nu puteţi intra", le zeflemisea bărbatul pe credulele convinse că partidul e al "poporului", nu al "ciocoilor".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
artileria
LASCAU !!! nici armata nu te-o suportat !!! dapoi civilii !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 09 Aprilie 2012, 17:13 de stelu
sunt bolnav dar ma tratez
@Raducu: eu stiu ca omul e bolnav cu capul(dintii sunt in cap, nu-i asa?)dar de ce nu se trateaza? eu stiu sigur ca la 9 exista si cabinete stomatologice!
Postat 05 Aprilie 2012, 07:49 de dante
Unica Soluție!
De ce vă întrebați de unde și-a făcut Dan Diaconescu avere, n-a facut bani din contracte cu statul,a caștigat din televiziune și publicitate.Oricum ,emisiunile realizate de el n-au promovat pornografia și limbajul vulgar,a arătat oamenilor fărădelegile și hoțiile făcute de toate partidele care au fost fie la putere,fie în opoziție.Dacă n-avea dreptate cu ei,l-ar fi inchis demult,dar tac și nu vin să-l contrazică,deși el le dă dreptul la replică. PPDD este singura soluție pentru noi,dragi români,nu vă mai lăsați păcăliți de USL,PNL,PSD,PC,UDMR,PNG,TOȚI au prădat România străinilor ,umplându-și buzunarele .Votați PPDD și poate mai avem o șansă!Fiți deștepți și fără frică!
Postat 04 Aprilie 2012, 20:18 de LUCA NICOLETA
Dante despre dantura
Ce ai tu ma spurcatule cu dintii lui DD? Omul este bolnav si are probleme cu dantura dar tu sau altii care mergeti pe mana retardatului de Ponta sau a somnambulului mincinos de crin aveti probleme cu capul! Sau mai pisat cu nick de artist ce esti, ai cumva impresia ca DD se plimba cu Rolls dar n are bani sa-si repare dintii?
Postat 04 Aprilie 2012, 20:01 de Raducu
Omul potrivit la locul potrivit
Da ratatul ratatilor Hulea ce mama dracului cauta pe acolo ???
Postat 04 Aprilie 2012, 15:50 de Sandu
PPPPPDDDPP
Adriane , ma surprinzi cu umorul tau ! Sincer , incearca un scenariu , o piesa sau scrie o carte , musai ca o sa ai succes ! Despre ,,eveniment\\" ce Dumnezeu poti sa mai zici ?! Doar atat : cei care au furat si jefuit tara asta de 22 de ani n-au niciun Dumnezeu , n-au obraz , n-au rusine , n-au nimic .....Ba da , convingerea ca sunt mai destepti ca noi , cei multi si ca pot face in continuare ce vor ( apropos si de noile ,,regrupari\\" si ,,emigrari\\" intre formatiuni politice ) Daca meritam ce ni se intampla ? Nu stiu , probabil , alta explicatie nu am pentru toata nebunia din tara asta ........
Postat 03 Aprilie 2012, 23:39 de suparatu
LIDER DE SINDICAT
PE DL BUDEA IL CUNOSC TOTI BEIUSENII DACA VRETI SA VA FIE BINE VOTATI UN TRACTORIST POATE A MAI TERMINAT O SCOALA DE CAND S-A POCAIT SI POOATE ACUM SA FIE EC. PROF. DR ING .CA SE POARTA IN MUNICIPIUL BEIUS
Postat 03 Aprilie 2012, 21:39 de PUSNICU
DD
@Raducu: ba, te-ai gasit tu sa telegi de liderii USL, avortonule? Pai uita-te mai intai la DD, cu dintii aia nespalati de cand l-a f..tat ma-sa! Umbla cu Rolls-ul si dantura ii e plina de carii! Huo, javre mincinoase. Auzi: 20.000 E la fiecare, procese cu jurati si alte nazbatii!
Postat 03 Aprilie 2012, 20:24 de dante
Forza PPDD
Da cu cine vreti sa votati ma prostilor? Cu criminalul care arata ca un copil retardat (Ponta) sau cu somnambulul care arata ca o papusa gonflabila si care are nume de floare(Antonescu)? Hai sictir!
Postat 03 Aprilie 2012, 19:33 de Raducu
Romani, la vot!
Prost sa fii, dar sa-ti revii! Acesta este mesajul pe care romanii trebuie sa-l aiba in vedere la votul din iunie.
Postat 03 Aprilie 2012, 16:52 de SAFE
ce handicapati
niste idioti si astia cu partidul si dobitocii care cred in gunoiu de DD si in porcariile lor. Sa ne fereasca Dumnezeu sa iasa gunoaiele astea la alegeri si pocaitu ala imputit de DD
Postat 03 Aprilie 2012, 15:01 de Radu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON