URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Septembrie 2013, 08:21

Cipat cu repetiţie: Veterinar angajat de Primărie, acuzat că a cipat un câine a doua oară

Cipat cu repetiţie: Veterinar angajat de Primărie, acuzat că a cipat un câine a doua oară CÂINELE ZEU. Octavian Bondar îl consideră pe Ares, un specimen de Cane Corso Italiano masiv şi musculos, în vârstă de 2 ani şi 8 luni, copilul lui, căruia i-a dat mereu ce era mai bun. Tocmai de aceea s-a şi revoltat când a văzut că, în lipsa lui, medicul veterinar i-a mai făcut un cip de identificare, deşi patrupedul avea deja unul...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De câteva luni, echipe mixte formate din medici veterinari şi autorităţi locale microcipează patrupedele din oraş, pentru a obţine o evidenţă clară a acestora. Era doar o chestiune de timp să apară şi un scandal, şi iată că s-a întâmplat: un doctor a "scăpat" un al doilea cip într-un câine cu pedigree!

Acum, stăpânul patrupedului se teme că toţi ceilalţi crescători vor râde de el când îl va duce la expoziţii. Asta, deşi Asociaţia Chinologică l-a asigurat să nu-şi facă griji..

Dublă identitate

Ciparea obligatorie a câinilor din Oradea a început la jumătatea lunii iulie, când echipe formate dintr-un medic veterinar, un reprezentant al Poliţiei Locale şi unul al Primăriei au început să bată din poartă-n poartă prin cartiere. Până acum, au fost recenzaţi 2.400 de câini, din care 2.200 au fost şi microcipaţi gratuit, restul având deja un cip.

13 Octavian Bondar.jpgNiciun stăpân n-a avut, însă, o păţanie ca cea a lui Octavian Bondar, de profesie cântăreţ la nunţi şi chermeze. Omul se declară pasionat de câini încă de mic, iar de 2 ani şi 8 luni îl are pe Ares, un mascul Cane Corso Italiano, rasă musculoasă şi agresivă. Animalul este înregistrat la Cartea de Origine Română, a fost microcipat şi are carnet de sănătate cu vaccinurile la zi. "Cum n-am copii deocamdată, el e copilul meu", zice stăpânul.

Tavi susţine că n-a primit înştiinţare în poştă şi, ca atare, n-a fost acasă în ziua când echipa municipalităţii a ajuns şi pe strada lui, Gheorghe Ţiţeica, pentru a cipa câinii cu stăpân. "Eu i-am spus mamei să nu lase pe nimeni în casă, dar ea e învăţată să poftească pe toată lumea". Femeia i-a povestit că, fără să-l scaneze în prealabil pentru a verifica dacă animalul are sau nu un microcip, medicul veterinar Dorel Petrehele i-a introdus lui Ares un al doilea cip.

Urmarea? Patrupedul are acum două identităţi! "În acte eu sunt stăpânul câinelui, deci nu avea de ce să intre nimeni în cuşca lui fără permisiunea mea!", zice bărbatul, din cale afară de revoltat.

Valoarea mea...

Deşi alţi medici veterinari l-au încredinţat că sănătatea câinelui nu a fost pusă în pericol, cipul fiind un obiect de doar câţiva milimetri, omul s-a enervat când a aflat că ar putea avea altfel de probleme, şi anume la expoziţiile de frumuseţe canină.

"Am vorbit la Asociaţia Chinologică Oradea şi mi-au zis că nu-l pot înscrie la expoziţia care a avut loc la sfârşitul lunii trecute în Parcul Bălcescu. Eu vreau să-l duc la mai multe concursuri în ţară, doar e câine din tată multiplu campion naţional!", zice proprietarul, stresat că valoarea lui Ares va scădea. "Acum îl dau la montă cu 300 de euro. Cine îmi garantează că viitorii clienţi nu vor face figuri când află că are două cipuri în el?", se întreabă Tavi.

L-a căutat şi pe veterinarul Petrehele, să-i ceară socoteală pentru "nenorocire", pentru că, în baza contractului încheiat cu Primăria, acestuia îi revine întreaga responsabilitate. "I-am spus că e iresponsabil. Cum îşi permite să se atingă de câinele meu cât nu eram de faţă?". În schimb, specialistul i-a sugerat că-i poate extrage al doilea cip printr-o operaţie banală. "Dar cum să-mi mai las câinele pe mâna lui? Şi aşa Ares a avut trei operaţii până acum".

Ares x 2

Ca să-i treacă supărarea, bărbatul i-a cerut veterinarului o despăgubire în bani. Şi nu puţini: 3.000 de euro!

13 Dorel Petrehele.jpg"Am primit o somaţie din partea avocatei domnului Bondar să ne înţelegem la bani, dar eu nu am ce să plătesc. Am intrat în curte cu permisiunea mamei sale, care n-a găsit actele câinelui şi ne-a dus la cuşcă, ba chiar a şi ţinut câinele să-l cipez", povesteşte Dorel Petrehele (foto). Medicul susţine că nu este obligat să scaneze câinii înainte de inserarea microcipului, ci doar după, pentru a le demonstra proprietarilor că operaţiunea a reuşit şi că animalul are o identitate. "N-am mai păţit niciodată aşa ceva. De obicei îmi spun proprietarii dacă au câini cipaţi".

În cele din urmă, stăpânul lui Ares a fost chemat la Asociaţia Chinologică să completeze un formular tipizat prin care declară ca Ares are acum două numere de identificare. "Vom trimite actele la Cartea de Origine Română, în registrele căreia se va consemna că patrupedul are două cipuri şi va fi recunoscut după amândouă. Aşa nu va avea probleme nici la competiţiile naţionale, nici la cele internaţionale", explică preşedintele Asociaţiei, Călin Mitra, admiţând că nu a mai întâlnit o astfel de situaţie.

În plus, şi Dorin Petrehele i-a eliberat lui Bondar o adeverinţă prin care arată că patrupedul are două numere de identificare. Cu atâtea asigurări, Tavi s-a mai liniştit şi spune că, în final, nu mai are de gând să-l dea în judecată pe veterinar. Dar tot vrea să-i atenţioneze pe ceilalţi stăpâni de câini din oraş, să nu păţească la fel...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
TAVI, TAVI, TAVI, TAVI, ai doua cipuri, unde ? NU te cred , sigur nu ai TREI ?!!!
TAVI, TAVI, TAVI, TAVI, ai doua cipuri, unde ? NU te cred , sigur nu ai TREI ?!!!
Postat 01 Octombrie 2013, 18:53 de NUTECRED
bazzzzz
cat va da bondaru sa-i faceti reclama ?
Postat 01 Octombrie 2013, 13:39 de doi
bonaru
trebuia sa puna cip si bondarului
Postat 01 Octombrie 2013, 13:37 de unu
inca o un continut tragic subiect de manele
:))))))))))))))) Vai de capul tau Bondar....si de cei pe care i-ai momit la o cafea ca ii rost de bani.... Cum spuneam, inca un subiect tragic perfect pentru o noua manea.... Saracutul de tine, nu se mai ridica tricepsu sub tricoul VERSACE la nunti, fiindca catelushul tau are doua identitati, extraordinar......chiar am sa reflectez la aceasta problema dura a orasului..... Bondare ca toti manelistii esti un penibil al societatii, si cred cu sinceriatate ca tu ar trebui cipat.....si pus in cusca.....
Postat 01 Octombrie 2013, 13:36 de raul
asta da stire...
ma trezesc de dimineata si imi savurez cafeaua, langa un portal de stiri......si intradevar mi se facu ziua mai buna cand am vazut avest articol............ASTA DA STIRE DE SEZATIE....sa mai spus de nenumarate ori legat de incompetenta unor ziaristi locali...dar sa cu litere de-o schioapa ce sa intamplat unui "caine", nu de alta dar tara geme de probleme cu adevarat mari, este penibil. Dar ce mai....de cand sunteti domnilor ziaristi, ati trait pe spatele subiectelor "calde", numai ca in lipsa lor.....gasiti orice doar sa nu se usuce pixul :)..... vai de voi.
Postat 01 Octombrie 2013, 07:56 de calin
partz
Ca ala e un incompetent Nu incape idoiala dar nu a remarcat nimeni ceafa groasa a individului si croiaa capilara in forma de creasta?incearca si el sa scoata un ban nemuncit...dar bineinteles ca bolojan,udmf psd pdl sunt de vina
Postat 30 Septembrie 2013, 11:30 de claudiu
deconturi de partid
este dureros cand vezi ca pentru a plati niste polite de alegeri sau de partid se scoat bani si prin sacrificarea animalelor.Sunt medici care fac sterilizare si microcipare la un pret mai mic si de o calitate net. superioara.De ce nu s-a facut licitatie la aceste servicii si i-ati lasat pe acesti "kilari" sa ia banii comunitatii? Inca un aranjament facut pe banii nostrii!!!
Postat 30 Septembrie 2013, 10:39 de oradean
Aloooooo...
Acest dotore trebuie castrat,precis animalele tratate de el vor turba...!Ciinii,politia comunitara,zisa locala,bolovanul,sensul giratoriu si garajele demolate pt locuri de parcare cu-fara plata..!Asta da primar fara mustata!Acu se insoara iar bolovanul?????
Postat 30 Septembrie 2013, 09:21 de ion maciuca
vampirii politruci
"doctore politruce" astia sunt un fel de macelari alesi pe criterii strici politice ! Ei sunt reprezentantii PNL-ului si ai UDMR-ului !!! Niste gunoaie care nu au clientela si acu facura contracte banoase cu PMO !!! De cand PMO s-a bagat in aceasta afacere preturile pentru sterilizare au crescut in functie de sexul cainelui cu 50-100% !!! Bolovanul suge si din sangele cainilor numai sa iasa parandalatul mana in mana cu UDMR-ul !!!!
Postat 30 Septembrie 2013, 09:11 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON