URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Noiembrie 2011, 08:39

Cine strigă "Hoţul"? Funcţionari ai Primăriei Beiuş, anchetaţi că l-au reclamat pe primar

Cine strigă 'Hoţul'? Funcţionari ai Primăriei Beiuş, anchetaţi că l-au reclamat pe primar FAŢĂ-N FAŢĂ. Primarul Beiuşului, Adrian Domocoş (foto), este considerat capul răutăţilor din oraş, pentru că nu ar exista în ultimii trei ani contracte publice pe care să nu le fi influenţat, dar şi fiindcă şi-a angajat în instituţie toate pilele, spun zecile de denunţuri trimise împotriva sa atât la parchetele din Bihor, cât şi la DNA, DGA, Curtea de Conturi ori Ministerul Administraţiei şi Internelor. Suspectaţi că se află în spatele reclamaţiilor, pe care le-ar fi iscălit cu numele altora, inspectorul Doru Clop, de la Biroul Impozite şi Taxe, şi Rita Burz, fostă şefă a Corpului de Control din Primărie, nu recunosc însă nimic
Cine strigă 'Hoţul'? Funcţionari ai Primăriei Beiuş, anchetaţi că l-au reclamat pe primar AVUŢIE DIN PRIMĂRIE. De când e primar, Adrian Domocoş (medalion) s-a descurcat de minune. În trei ani şi-a extins casa din Beiuş, şi-a luat maşină de teren şi autoturism pentru soţie, iar în Oradea şi-a ridicat o vilă, toate - chipurile - din salariul său şi al consoartei, profesoară. Contestatarii susţin însă că la lucrările din Beiuş, de pildă, au prestat şi muncitorii firmei plătite de Primărie să renoveze Liceul Pedagogic din oraş. Că fum fără foc nu iese o demonstrează faptul că, săptămâna trecută, reporterii BIHOREANULUI au surprins dubiţa firmei (detaliu) taman în faţa casei primarului, lângă maşina de serviciu de la Primărie. Coincidenţă?...
Cine strigă 'Hoţul'? Funcţionari ai Primăriei Beiuş, anchetaţi că l-au reclamat pe primar LA FINAL. Vila din Oradea a lui Adrian Domocoş se înalţă în zona rezidenţială din spatele Spitalului Judeţean, la câţiva paşi de cea a şefului Poliţiei Române, Liviu Popa
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Desfăşurare impresionantă de forţe zilele trecute la Beiuş, unde procurorii au descins în locuinţa fostei şefe a Corpului de Control Comercial din Primărie, Rita Burz, şi în casa unui inspector din cadrul Biroului impozite şi Taxe locale, Doru Clop.

Oamenii legii au ridicat acte şi chiar calculatoarele personale ale celor doi, dar nu pentru a proba vreo faptă de corupţie. Motivul era cu totul altul: Burz şi Clop s-au trezit cu dosare penale pentru că s-au folosit de identitatea unor colegi din Primărie, pentru a-l denunţa pe primarul Adrian Domocoş.

Către toţi

"Din partea unor salariaţi care nu vor să fie implicaţi în ilegalităţile pe care domnul primar Domocoş Adrian le comite cu gaşca lui, sfidând nu doar legea, ci şi comunitatea de care a fost ales, de parcă Primăria ar fi un SRL".

Astfel încep zeci de sesizări care, începând din primăvara anului trecut, au fost trimise Curţii de Conturi, Poliţiei Bihor, Direcţiei Generale Anticorupţie, Parchetului Bihor şi celui de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, DNA, Ministerului Administraţiei şi Internelor, dar şi ziarelor locale şi centrale.

Împărţite pe capitole, sesizările vorbesc de angajări şi concedieri abuzive, cheltuieli şi investiţii ilegale şi contracte dubioase încheiate de primarul Beiuşului în ultimii ani, fapte care,  "arată că în Primăria Beiuş au loc furturi de milioane de lei în fiecare an".

Mama, consilierele şi investiţiile

Reclamanţii susţin că edilul împarte posturi pe cu totul alte criterii decât cele de competenţă, fără respectarea procedurilor legale. Sesizările fac referire la modul în care fostele consiliere personale ale edilului, Simona Petruş şi Daniela Codrean, au fost puse la şefia Compartimentului de Investiţii şi Achiziţii Publice, fără concurs. Mama primarului, Raveica Domocoş, deşi la vârsta pensionării, a ajuns contabilă la Compania de apă, unde lucrează, ca director economic, şi fostul consilier economic al lui Domocoş, Adrian Şandor, care în 2009 a suferit o condamnare de doi ani de închisoare, pentru evaziune cu produse petroliere.

Primarului i se mai reproşează şi că ar fi avizat sume exorbitante pentru clubul de fotbal aflat în administrarea Consiliului Local (700.000 lei pe an), dar şi că a acceptat deconturi umflate depuse de firmele cu care Primăria avea contracte. Un exemplu ar fi la renovarea Liceului Pedagogic, unde "lucrările realizate de firma Krika au ajuns la o sumă destul de mare pentru că trebuia renovată casa primarului". Un alt exemplu vizează achiziţia camerelor video din Primărie, deşi "firma angajată nici nu avea autorizaţie pentru acest obiect de activitate".

Abonaţii

Altă reclamaţie vorbeşte despre modul în care o serie de contracte au ajuns la un cunoscut afacerist local, Ioan Dărăban, patronul firmei Evalstar Serv, pentru colectarea selectivă a deşeurilor, construirea a patru locuinţe duplex pentru romi, reabilitarea Parcului Central şi a grădiniţelor din oraş, extinderea spaţiilor verzi, refacerea faţadei Spitalului Municipal, a Liceului Samuil Vulcan Beiuş şi reamenajarea Parcului Mihai Eminescu, cel din urmă contract fiind atribuit pentru 500.000 de lei, dar plătit cu 900.000.

O altă acuzaţie vizează schimbarea sistemului de iluminat public din oraş, contract pentru care caietul de sarcini a fost întocmit de un funcţionar a cărui firmă a şi realizat ulterior lucrarea. "Lucrarea a fost câştigată de o firmă din Timişoara, dar a fost executată de un consilier din Primărie, Adrian Gal, finul viceprimarului Gheorghe Costin. În timp ce era pontat în instituţie, el stătea agăţat pe stâlpii de iluminat să lucreze. Deci, a luat bani din două locuri", se arată în sesizare.

Reclamanţi, anchetaţi

Acuzaţiile înşirate pe 10 pagini au stârnit interesul "organelor". "Unele informaţii nu s-au confirmat, motiv pentru care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, dar s-a disjuns cercetarea pentru altele. Sunt multe aspecte analizate, cum ar fi şi licitaţia pentru schimbarea iluminatului public", a declarat unul din ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor, aflaţi şi ei între destinatarii sesizărilor.

Poliţiştii au decis să le cheme la audieri pe cele două femei ale căror nume apăreau pe sesizări, Simona Petruş şi Beatrice Şerb, dar acestea au negat orice legătură cu reclamaţiile şi au depus o plângere la Parchet, cerând "identificarea autorului şi tragerea lui la răspundere pentru fals  privind identitatea".

O altă plângere a fost depusă de primar, pentru denunţ calomnios, la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism din Oradea. "Am cerut să se găsească autorii, deoarece din 2010 mă tot cercetează din cauza lor. În fiecare an au depus plângeri, tot adăugând acuzaţii. Ultima variantă avea 12 acuzaţii, dar toate au fost clarificate, am fost exonerat de orice vină", spune primarul.  

Domocoş susţine că, de când conduce Primăria, angajările şi concedierile s-au făcut strict pe lege, iar activitatea instituţiei e permanent monitorizată. "Sunt verificat de organisme abilitate să controleze achiziţiile publice, iar Curtea de Conturi vine anual", zice edilul. Cât despre averea acumulată, despre care reclamanţii susţin că e nejustificat de mare, spune că e doar pe muncă. "Am muncit şi pot dovedi fiecare leu. Dacă era ceva, găseau până acum", a declarat el BIHOREANULUI.

Percheziţii în birou

03 Rita.jpgCu atâtea "organe" angrenate în căutarea delatorilor, nu e de mirare că, în timp ce plângerile împotriva primarului nu au fost soluţionate, aceştia au fost identificaţi. Suspecţii sunt Rita Burz (foto), fosta şefă a Corpului de Control Comercial din Primărie, şi inspectorul Doru Clop, de la Biroul Impozite şi Taxe. Ambii aveau motive: Burz, care a fost şi liderul Sindicatului, era un ghimpe în coasta edilului, aşa că pentru a scăpa de ea Domocoş a desfiinţat compartimentul şi a "restructurat-o". Cât despre Clop, al cărui tată e în conducerea PDL Beiuş, şi acesta avea tot interesul să-l compromită pe primarul liberal.

Pentru a-i dovedi pe cei doi suspecţi, procurorii le-au percheziţionat locuinţele acum două săptămâni, luând dosare întregi cu acte şi calculatoarele personale, care urmează să fie supuse unui control informatic. "S-au purtat cu mine ca şi când aş fi un infractor periculos. Poate am contribuit şi eu cu unele informaţii la sesizări, vrând-nevrând. Doar se discută mult pe seama activităţii primarului... Însă nu le-am trimis eu!", se jură Burz. Chiar dacă la ea acasă s-a găsit un teanc de plicuri cu noi reclamaţii pregătite pentru expediere, femeia neagă vehement. "Nu e adevărat, s-au găsit doar acte de înfiinţare a unor firme, eu cu asta mă ocup acuma", zice ea.

Burz e revoltată pentru că, în loc să se ocupe de "lucruri serioase", procurorii anchetează "oameni nevinovaţi". "Dacă tot au citit reclamaţiile, de ce nu le verifică? Ce e mai important, ce se scrie acolo sau cine semnează?", se întreabă ea.

Pe două fronturi

Interpelat în chestiune, prim-procurorul Parchetului Beiuş, Gligor Sabău, a refuzat să facă orice comentariu, motivând că atât timp cât anchetele sunt în desfăşurare nu poate oferi nicio informaţie.

Primarul e pregătit, însă, şi el de război. "Sunt convins că până la urmă se va termina toată şarada. Sincer, eu nu i-am bănuit pe Burz şi pe Clop. Oricum, aştept ca procurorii să-şi termine treaba, după care voi face plângere pentru denunţ calomnios şi voi cere daune morale, pentru că mi-au prejudiciat imaginea", spune Domocoş, convins că denunţătorii au fost doar unelte folosite de adversarii politici care, în prag de alegeri, vor să-l compromită. "Numai că nu au cu ce", zice el ferm. Aşa să fie?...


ABUZ
Anchetat pentru Unicarm

Pe lângă declaraţiile pe care trebuie să le dea la Poliţie din pricina reclamaţiilor depuse de subalternii săi, primarul Adrian Domocoş e cercetat şi pentru că a permis ridicarea fără autorizaţie a unei unităţi Unicarm.

BIHOREANUL a relatat la începutul anului povestea magazinului ridicat fără acte şi lipsa de reacţie a Primăriei pentru remedierea situaţiei. În loc să dispună intrarea firmei în legalitate, funcţionarii i-au dat o amendă de 2.000 lei şi, deşi certificatul de urbanism prevedea necesitatea acordului de mediu pentru autorizarea construcţiei, au emis autorizaţia abuziv, ignorând lipsa actului. În acest caz, Adrian Domocoş este cercetat pentru abuz în serviciu.

Citiţi şi "Şpăgi în serie: Primarul Beiuşului, Adrian Domocoş, trimis în judecată şi în "dosarul Unicarm""

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
avere
Ai dreptate ,Domocos a avut grija sa-si faca lui ,nu comunitatii ! Ca vorba aia- \"CEI IN MANA NU-I MINCIUNA \" poate -i mai fraieresc odata,poate nu ! GANDESTE EL ! Ce avere si-a strans asta , nu au strans cei doi la un loc nici pe sfert ,(ma refer la Codreanu si Odobasianu). IN TOT CAZUL ,RUSINE CUM ARATA BEIUSUL ! COSTI si altii ......
Postat 09 Decembrie 2011, 20:36 de costi
de odobasian de ce nu vati luat
ce aveti cu el ca el tot a facut in 4 ani ceva dar odobasian si codreanu nu afacut nimic in afara de chefuri.mai ales odobasian la ghioana si ciurba Cabana la delani.cum nu a mai castigat odobasian inchisa si ciuboaica cabana .de odobasian nu zice nimeni nimic ca timp de 8 ani de zile nu facut nimic de ce ??????????????????????
Postat 08 Decembrie 2011, 21:33 de ionutbeiusanu
sunteti manipulati
incepe campania electorala ganditiva nu va* pieptanati* in cap inca 4 ani DE CINE VA ESTE FRICA spuneti adevarul
Postat 08 Decembrie 2011, 20:12 de rusine beiuseni adev
foc
STIE D-L DOMOCOS CA ARDE BEIUSUL S-AU NU IL INTERESEAZA NUMAI VOTURILE IN CAMPANIE ELECTORALA
Postat 08 Decembrie 2011, 19:20 de carcotas
frumoasa
CATRE D.P. SI JOLAN , vai de voi, oare cum aratati ? ACEASTA FEMEIE ESTE CHIAR FRUMOASA SI CEREBRALA -stie ce vrea !!!! ALEX
Postat 07 Decembrie 2011, 16:47 de alex
tânăr sportiv
dar banii pe care primăria îi dă pentru echipa de juniori, pitici a clubului de fotbal chiar ajunge la ei? sau este sponsorizată mascat echipa mare? primarul știe? sau "nu"?
Postat 06 Decembrie 2011, 01:26 de sportul cu b.anii
obsedatul sec.s.ua.l
Inainte de a deveni primar doza viermusi pentru pesti si cinstea fetitele din Salonta in timp ce Cati. era la Nimaiesti cu bebelusul de 3 ani.Apoi a luat bani cu imprumut sa ajunga la loto si si-a matrasit apropiatii din partid care-i stiau secretele .Apoi i-a alungat pe colegii care-i puteau lua functia.Apoi a ajuns primar prin minciuni si promisiuni mincinoase.Apoi si-a angajat cunostintele.Apoi si-a luat amante din tribunal...Apoi a facut afaceri pe bani publici.Apoi n-a mai ajuns primar...:)) :P
Postat 04 Decembrie 2011, 20:02 de Bure'pista
MISS BEIUS
RITA , PACAT CA A RAMAS IN BEIUS, ESTE PREA DEOSEBITA PENTRU BEIUS,O ADEVARATA DOAMNA, LA VALOAREA EI, LOCUL EI ESTE INTR-UN ORAS MARE ,ASTIA DE AICI DE INVIDIE AR MANCA-O , ACEASTA FEMEIE ORICAND AR PUTEA REPREZENTA O INSTITUTIE INTR-UN POST DE CONDUCERE ,ETC.SPERAM SA FIE REMARCATA DE PERSONALITATI CARE AR PUTEA SA -I PUNA IN VALOARE CALITATILE . ORICUM MAJORITATEA BEIUSENILOR-NUMAI DE BINE LA ADRESA EI . EDI
Postat 03 Decembrie 2011, 21:57 de EDI
cotcodaceli
este usor sa vorbim ca fura primarul .asta macar nu a furat tot a mai facut ceva si prin beius nu ca aaltii.problema e ca e barbat pe care nu il cumperii cu doi sani si 4 beri asadar problema adevarata nu e ca fura.ci faptul ca nu poate fi furat cum au fost ceilalti primari inaintea lui pe langa care au trait bine,bine multi din beius,aceia care striga acum si care vor striga si la alegeri.sa traiesti primare pt tot ce ai facut pt beius
Postat 02 Decembrie 2011, 23:29 de omu stramb cu vorba
cotcodaceli
este usor sa vorbim ca fura primarul .asta macar nu a furat tot a mai facut ceva si prin beius nu ca aaltii.problema e ca e barbat pe care nu il cumperii cu doi sani si 4 beri
Postat 02 Decembrie 2011, 23:21 de omu stramb cu vorba
primar de beius
-frumoasa femeie! puternica , desteapta ! totusi beiusenii spera ca odata se va termina cu acest parlit primar de Beius ,in care sau inselat amarnic. Speram sa nu apuce sa-si termine mandatul -este un fel de Apostu 2 !!!!! si mai rau , la ce avere si-a facut in trei ani ?!!!!!! sa fim seriosi , ce am fost si ce am ajuns ?! INSTITUTIILE SESIZATE,INTRADEVAR ESTE DUREROS , CAUTA RECLAMANTII SI NU FAPTELE ACESTUI VESTIT PRIMAR . FELIX
Postat 02 Decembrie 2011, 22:10 de felix
TRIST, DAR ADEVARAT
RITA BURZ AMANTA FOSTULUI PRIMAR DE BEIUS...CE FATA PARCAI SCOOBY DOO!?
Postat 30 Noiembrie 2011, 21:20 de D.P.
sapati
de ce nu vreti sa stiti adevarul ADEVARATI BEIUSENI va este FRICA POATE VINE ADEVARUL DE LA VARASENI
Postat 30 Noiembrie 2011, 18:54 de 12
facebook
Postat 30 Noiembrie 2011, 17:29 de Jolan
De ce puneti travestiti in poze??
Era sa fac infact ! La inceput am crezut ca e vorba despre o stire legata de transsexuali, amsterdam sau ceva de genu. La asemenea fotografii cred ca ar fi indicat sa puneti bulina cu minim 18 ani, nu de alta dar unii oameni, copii pot iesi serios traumatizati daca vad asa ceva. Persoana din poza e pe bune femeie sau e o pacaleala?? Ma repet, sunt copii, batrani, cardiaci care pot suferi la vederea unor asemenea imagini.
Postat 30 Noiembrie 2011, 15:31 de tedy
editie epuizata
La Beius editia Bihoreanului a fost epuizata din startOare HOTUL a cumparat.o?
Postat 30 Noiembrie 2011, 15:25 de gigi
DIAREE ce fatzau are aia
nu cred personal ca este un om mai uracios ca RITA BURZ IN BEISUSUL ALA!!!
Postat 30 Noiembrie 2011, 15:05 de D.P.
replica la articol
Asa este in ROMANIA te ridici impotriva nedreptatilor si reclami mita, coruptie,spaga,trafic de influenta si statu si organele statului in loc sa verifice veridicitatea faptelor,se leaga de tine si de existentat ta ca ai comis o ilegalitate si ai prezentat faptele penale ,,Dece ai fost curios cetatene roman(cetatena romanca) ,ca sa stii prin ce mijloacesi-a facut avere conducatorul primarieiprimarul penal ?Lasa ca-ti aratam noi tie DEMOCRATIE si PUTERE POLITICA si orice fapta buna nu ramine nepedpsita ca sa-i in ROMANIA:))=))Cazul consilierilor locali PSD exclusi de la Beius .Romanul Simplu nu apara ,dar nici nu o acuza pe Rita Burz ,nici macar nu o cunoscpe aceasta femeie ,dar a facut bine ca prezentat faptele penale ale primarului PeNaL Domocos Adrian.Daca cazul acesta va fi iertat va fi o exceptie de la regula ,si de la legi si faptele penale trecute,actuale, viitoare ale primarilor penalivor fi iertate ,iar functionarii primariilor vor muinci ca si la patron in primarii.RUSINE!RUSINE!RUSINE! Rita Burz continua sa lupti pentru ADEVAR si DREPTATE, lumeabihoreni si icei din Beius sa afle de faptele penale ale primarului PeNaL Domocos Adrian.Aceasta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 30 Noiembrie 2011, 14:26 de Romanul Simplu
made in romania.
mai e rost de comentat?articolul spune totul,interesul nu este cine ce a furat cine a reclamat,atat,traim in romania si asta ne ocupa tot timpul,nu avem mare lucru de comentat.
Postat 30 Noiembrie 2011, 12:24 de eucumine
dar la GHILEA in casa cine i presteaza si din banii CUI?
asa va legati de MARUNTISURI, extraordinar! ia intrebati l pe CUMATRUL GHILEA cum plateste ce care IN CASA? NICICUM :)))))))) E PREFECT si CERSITUL e la MODA!
Postat 30 Noiembrie 2011, 11:30 de hai sa fim seriosi
Oaiiii
Oaiii de pooola mea ce urata-i femeia (????) aia....Sigur e femeie ,sau ceva animal in curs de disparitie ....??
Postat 30 Noiembrie 2011, 10:02 de Jolan
vedem barna din ochii altora
ca Oradea e mai buna, halal primar! vai de noi si cei ce l au votat indem Basescu.
Postat 30 Noiembrie 2011, 09:30 de ei na!
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON