URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Noiembrie 2011, 08:33

Cine-mparte, parte-şi face: Guvernul a alocat bani numai primăriilor cu edili de la putere

Cine-mparte, parte-şi face: Guvernul a alocat bani numai primăriilor cu edili de la putere TĂTIC VITREG. Considerat premierul României, Emil Boc se dovedeşte în realitate a fi doar preşedintele PDL şi aliatul UDMR, alocând grosul banilor din rezerva ţării pentru localităţile cu primari din cele două formaţiuni de la putere. Restul românilor, fiindcă n-au votat "cum trebuia", n-au decât să rabde şi, eventual, să se înveţe minte...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prin lege, Fondul de Rezervă al Guvernului e destinat, cum îi şi spune numele, pentru acoperirea unor cheltuieli în situaţii speciale, neprevăzute, ca de pildă catastrofele naturale. De doi ani, însă, Guvernul Boc scoate bani din rezerva de "Doamne fereşte" pentru a plăti devotamentul parlamentarilor care îi asigură supravieţuirea şi care dictează localităţile unde să ajungă fondurile.

Aşa s-a întâmplat şi luna trecută, când Guvernul a luat din rezervă 66,41 milioane lei pentru a-i da, în majoritatea cazurilor, localităţilor cu primari PDL şi UDMR. Nici în Bihor nu s-a făcut excepţie, după ce parlamentarii PDL s-au plâns că primarii lor au fost oropsiţi, astă-vară, de Consiliul Judeţean. Şi, chiar dacă sunt la fel de cinici, culmea e că au şi ei dreptate. Pentru că banii ţării au devenit portocalii, verzi, roşii sau galbeni, în funcţie de cine îi împarte...

Pentru săraci

Pe 12 octombrie, premierul Emil Boc, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, şi cel al Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, semnau HG 1001, "privind alocarea unor sume din Fondul de Rezervă al Guvernului pentru plata datoriilor şi finanţarea unor cheltuieli curente ale unor localităţi". În baza acesteia, 66,41 milioane lei erau alocaţi unor primării cu datorii la utilităţi şi la salariile angajaţilor.

"Suma va fi utilizată pentru plata unor arierate ale autorităţilor locale. Fondurile au fost alocate ca urmare a solicitărilor administraţiilor locale care se află în situaţii dificile ca urmare a faptului că au acumulat datorii faţă de furnizorii de utilităţi, iar unele din aceste localităţi se află în incapacitate de plată", explica purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Munteanu. "Sprijinul guvernamental nu s-a acordat pe criterii politice", insista PR-ista Guvernului.

Mai puţin abil în mânuirea cuvintelor, în schimb, pe ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, l-a luat gura pe dinainte, recunoscând că banii au fost dirijaţi politic. "E normal ca sumele cele mai importante să meargă spre localităţile cu primari PDL, pentru că anii trecuţi acestea au fost cele mai văduvite", spunea ministrul.

06 Lucia Varga_1.jpg4 din 46

Pentru Bihor, Guvernul a alocat 2,1 milioane lei, însă împărţeala a fost repede taxată de Opoziţie. "Fondul de Rezervă a fost transformat în instrument de fidelizare pentru parlamentarii PDL", a acuzat deputatul liberal Lucia Varga (foto), supărată că au primit fonduri numai patru localităţi cu edili din opoziţie: Vadu Crişului (PNL) - 60.000 lei, Spinuş (PSD) - 50.000, Cefa (tot PSD) - 10.000 şi Copăcel (PC) - tot 10.000 lei.

În schimb, 1,16 milioane lei au fost alocate pentru 22 de localităţi cu primari PDL (Balc, Batăr, Borod, Bunteşti, Cărpinet, Ceica, Ciumeghiu, Criştioru de Jos, Curăţele, Dobreşti, Drăgeşti, Gepiu, Holod, Husasău de Tinca, Lunca, Măgeşti, Nucet, Pietroasa, Rieni, Săcădat, Sântandrei, Spinuş, Uileacu de Beiuş şi Vaşcău), iar 790.000 lei au ajuns la 20 de localităţi cu primari UDMR (Abrămuţ, Buduslău, Cetariu, Cherechiu, Chişlaz, Curtuişeni, Lugaşu de Jos, Paleu, Roşiori, Salonta, Săcueni, Sălacea, Şimian, Tarcea, Tămăşeu, Tăuteu, Valea lui Mihai şi Viişoara).

Cea mai mare sumă a primit-o comuna Sălard (UDMR) - 200.000 lei, urmată de Tăuteu (UDMR), Bunteşti, Rieni, Sântandrei şi Vaşcău (toate PDL) - câte 100.000 lei, şi de Abrămuţ, Salonta, Săcueni, Valea lui Mihai (UDMR) şi Spinuş (PDL) - câte 50.000 lei.

06 Stefan Seremi.jpg"Recomandat" de Seremi

Oficial, banii din Fondul de Rezervă au fost alocaţi în baza cererilor făcute de primari către Prefectură, care le-a aprobat şi le-a transmis prin MAI la Guvern. Practic, însă, împărţeala a fost decisă de preşedintele PDL Bihor, deputatul Ştefan Seremi (foto), care a făcut "recomandări" celor din Guvern, cui şi cât să se dea, şi de omologul său de la UDMR, Alexandru Kiss.

De altfel, Seremi nici nu face un secret din asta: "Am stat de vorbă cu primarii noştri şi ştiam ce nevoi are fiecare. La Bucureşti, când s-a ajuns la stabilirea sumelor, am făcut recomandări privind sumele pentru fiecare localitate", recunoaşte şeful PDL. La UDMR, decizia s-a luat după acelaşi tipic: parlamentarii au preluat indicaţiile lui Kiss, iar banii s-au împărţit în consecinţă. În aceste condiţii, e evident că alocarea s-a făcut nu după necesităţile reale ale localităţilor, ci mai mult după simpatiile şefilor de partide, unii primari primind bani chiar dacă nu au datorii, altora abia ajungându-le firimiturile rămase.

De pildă, în ce priveşte UDMR, primarul Sorban Levente (Lugaşu de Jos) se plânge că cei 60.000 lei nu sunt destui nici pentru plata restanţelor către asistenţii persoanelor cu handicap, în timp ce Nyiri Alexandru (Cherechiu) afirmă că, din cei 35.000 lei primiţi, doar 27.000 îi va da pentru salariile restante, iar Torok Laszlo (Salonta) spune că, neavând datorii de niciun fel, va folosi cei 50.000 lei pe studii pentru proiecte transfrontaliere!

În cazul PDL, edilul din Bunteşti, Sorin Degău, ca şi cel din Criştioru de Jos, Nicolae Onica, afirmă că localităţile lor nu au datorii, aşa că vor utiliza cei 100.000, respectiv 55.000 lei, pentru investiţii. La polul opus, primarul Nucetului, Costel Sîrghie, spune că are datorii de peste 1,2 milioane lei, fiind cu patru luni în urmă la plata asistenţilor persoanelor cu handicap şi cu două la electricitate, astfel că cei 145.000 lei primiţi nu-i ajung nici pe o măsea.

PDL, doar pe hârtie

Modul în care s-au distribuit banii a ajuns subiect de discuţie şi în Consiliul Judeţean, unde vicepreşedintele liberal Dumitru Voloşeniuc a criticat Guvernul pentru discriminare, atrăgându-şi imediat replica liderului grupului PDL, Ionel Avrigeanu: "Şi voi aţi făcut la fel!". Şi avea dreptate. BIHOREANUL a analizat ultima împărţeală făcută de CJ, prin Hotărârea 69 din luna aprilie, "cu privire la repartizarea cotei de 20% din sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale şi a cotei de 20% corespunzătoare sumelor alocate din cotele defalcate din impozitul pe venit", constatând că distribuirea a fost la fel de inechitabilă.

În baza acelei hotărâri s-au împărţit 10,75 milioane lei, din care comunele PNL (cu 5,15 milioane) şi UDMR (4,42 milioane) au luat caimacul, în timp ce primarii PDL abia au primit 393.000 lei, iar edilii PSD doar 245.000 lei. Cele mai privilegiate comune "liberale" au fost Oşorhei (479.000 lei), Avram Iancu (420.000), Pomezeu (345.000), Bratca (320.000) şi Derna (305.000), iar dintre cele "udemeriste" Lugaşu de Jos (426.000), Paleu (250.000), plus Buduslău, Ciuhoi şi Curtuişeni (câte 200.000 lei).

Aleşii PDL au primit mărunţiş, dar şi acela în cele mai multe cazuri cu destinaţie clară, pentru comunităţile maghiare, adică tot pentru votanţii UDMR. Aşa s-a întâmplat la Finiş (90.000 lei, toţi pentru bisericile reformată şi romano-catolică), Gepiu (30.000 lei, toţi pentru biserica romano-catolică din Bicaciu), Ciumeghiu (25.000 lei pentru cea reformată), Măgeşti (28.000 lei pentru biserica reformată din Cacuciu Nou). La fel au păţit şi unele comune PSD: Căpâlna (10.000 lei, pentru biserica reformată), Cefa (10.000, pentru cea romano-catolică), Drăgăneşti (15.000 pentru biserica reformată), Ineu (15.000 tot pentru biserica reformată).

Regina UDMR

Analiza împărţirii CJ de la finele primăverii arată că singura formaţiune care se poate lăuda că toţi primarii săi au primit bani de la judeţ este UDMR. În schimb, cele mai vitregite localităţi au fost 20 de comune PDL, care nu au primit nici măcar un singur leu (Borod, Bunteşti, Căbeşti, Ceica, Cociuba Mare, Criştioru de Jos, Curăţele, Dobreşti, Drăgeşti, Holod, Lunca, Mădăras, Olcea, Pietroasa, Rieni), şapte cu primari PSD (Cărpinet, Lazuri de Beiuş, Pocola, Sâmbăta, Sânnicolau Român, Spinuş, Şoimi), dar şi cinci cu edili liberali (Roşia, Sârbi, Şuncuiuş, Toboliu şi Vîrciorog).

Şi aici, a explicat BIHOREANULUI, sub protecţia anonimatului, un consilier judeţean PNL, explicaţia e aceeaşi ca în cazul PDL şi UDMR: "Nu au primit nimic primarii care sunt socotiţi de conducerea partidului insuficient de disciplinaţi, cei fără şanse de a fi realeşi, cum e cazul Toboliului, şi cei cu şanse aşa de mari încât nici nu mai contează dacă i se dau sau nu bani, cum e Vîrciorogul".

Altfel spus, pupă fonduri doar primarii care merită, din punct de vedere politic, să se mai "investească" în ei. Care nu, nu! Chit că banii nu sunt nici ai primarilor, nici ai partidelor...


DISCRIMINARE
Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă

Prin HG 1001, Guvernul a alocat din Fondul de Rezervă 66,41 milioane lei pentru 1.000 de localităţi, însă - la fel ca în Bihor - pentru cele conduse de Opoziţie a dat sume nesemnificative, în timp ce comunele şi oraşele PDL au fost tratate cu generozitate. Cele mai mici sume, doar 5.000 lei, le-au primit comune precum Roseţi (judeţul Călăraşi, primar PSD) şi Săruleşti (tot din Călăraşi, primar PC). Cel mai substanţial sprijin, adică 1,15 milioane lei, l-a primit un municipiu, Piatra Neamţ, condus de PDL-istul Gheorghe Ştefan. În top urmează o altă reşedinţă de judeţ, Călăraşi (primar UNPR), cu 900.000 lei, şi oraşul clujean Huedin (PDL), cu 600.000 lei. În Dâmboviţa, Guvernul a alocat 1,65 milioane lei pentru 24 de localităţi, toate conduse de primari PDL, fără ca măcar o singură comună sau oraş condus de primar din Opoziţie să capete măcar un leu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Sa ne fie de bine!
O practica de 22 de ani dusa pe culmea absurdului. Uitandu-ne la cei care impart banul public realizam marele castig post revolutionar: din oameni de nimic, am ajuns de rasul lumii. Sa ne fie de bie!
Postat 12 Noiembrie 2011, 10:07 de safe
@anka si alti idioti cu mintea scurta
Cand tariceanu si cu armeanu' dadeau HG-uri prin care alocau sume-sume (economia duduia, acum nici macar nu fasaie!) pe la primariile conduse de PeNaLi, nu v-am auzit protestand ! Ce voiati sa faca guvernul ?! Peste jumatate din consiliile judetene (inclusiv Bihorul) sunt conduse de usl-asi ! Cand astia impart banii la primariile conduse de ai lor e ,,corect'', dar cand guvernul corecteaza alocand (si) celorlalte primarii ceva fonduri (si locuitorii de acolo platesc taxe si impozite !), va isterizati ! P.S. :,,Am cumparat un album Michael Jackson...Dupa cateva luni Michael Jackson a murit.Am cumparat un iPhone...Si Steve Jobs a murit.Stiu ce voi face maine.Voi cumpara un album Justin Bieber!'' Asa arata originalul dupa care te-ai ,,inspirat'' ! Idiotule !
Postat 12 Noiembrie 2011, 07:17 de .
eliminati sistemul si claditi o noua ROMANIE
Am cumparat un album Michael Jackson...Dupa cateva luni Michael Jackson a murit. Am cumparat un iPhone...Si Steve Jobs a murit. Stiu ce voi face maine.........Voi cumpara cartea lui Basescu!!
Postat 11 Noiembrie 2011, 10:16 de eliminati sistemul
nu se paote sa ne abuzam fratii romani
trebuie sa iesim in strazi sa sa cerem demisia, este inadmisibil sa ne bucuram de rau facut altora, ineamna ca nu suntem oamenii.PENIBIL acest GUVERN dar si PRESEDINTE ne OMOAR incet incet si cu grup organizat criminal.TORTONARI COMUNISTY:))) inca mai traiesc!
Postat 11 Noiembrie 2011, 09:16 de ANKA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON