URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Aprilie 2014, 07:31

Chimia succesului: Pe ruinele fostei întreprinderi comuniste, Sinteza Oradea dezvoltă primul parc industrial privat din Ardeal

Chimia succesului: Pe ruinele fostei întreprinderi comuniste, Sinteza Oradea dezvoltă primul parc industrial privat din Ardeal LA CHEIE! Privatizată în 2006, fosta întreprindere Sinteza se va transforma într-un parc industrial modern. "Vom lucra pe sistem plug&play. Asta înseamnă că locatarul nu trebuie să îşi bată capul cu nimic: vine, îşi descarcă utilajele, se leagă la utilităţi şi poate produce", spune managerul de proiect, Sorin Păsulă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

17 hectare de teren brăzdate de canale tehnice cu toate utilităţile, investiţii de 24 milioane euro şi circa 300 de noi locuri de muncă. Fosta ruină de la capătul oraşului se transformă într-un parc industrial privat apt să devină unul dintre pilonii reindustrializării Oradiei.

"Fără industrie chimică nu există nimic: nici medicamente, nici haine, nici mâncare. De aceea a şi fost prima care a ieşit din criză. De fapt, 24% din industria europeană este chimie", spune Cătălin Mariaş, directorul întreprinderii Sinteza.

Parc chimic!

Ruinată după 1989, fosta întreprindere comunistă îşi ia un nou avânt. Sinteza vrea să înfiinţeze pe cele 17 hectare de teren pe care le deţine în Şoseaua Borşului primul parc industrial privat cu acte în regulă din Ardeal. Profilat pe produse chimice, Chem Park Oradea va atrage pe vechea platformă industrială nu mai puţin de şapte întreprinderi din domeniu, fiecare cu investiţii de 3-4 milioane euro.

06_Sorin_Pasula_bihoreanul.jpg"Modelul de business folosit acum în industria chimică este de concentrare a facilităţilor de producţie pe o platformă comună. În Europa sunt 86 de parcuri industriale de profil", spune Sorin Păsulă (foto), business developerul viitorului parc industrial. Practic, firmele se aşază pe aceeaşi platformă furnizându-şi produsele fără sincope, fără stocuri şi costuri de transport.

Înfiinţarea Chem Park Oradea este următorul pas în dezvoltarea firmei. Sinteza s-a reorientat de pe piaţa internă, unde livra 50 de produse în cantităţi mici, spre piaţa europeană, unde vinde acum un singur produs în cantităţi industriale. "Producem anual 450 de tone de acid benzoic pe o linie cu o capacitate de 10.000 tone şi vom înfiinţa încă o linie de producţie", zice Păsulă. Reorientarea pe piaţă a triplat cifra de afaceri a societăţii, de la 9,3 milioane lei în 2010 la 33 milioane lei anul trecut. Iar întreg profitul a fost reinvestit în noi facilităţi de producţie a acidului benzoic.

Pariul pe acid benzoic

06_Catalin_Marias_bihoreanul.jpgDacă v-aţi spălat pe dinţi sau pe cap de dimineaţă şi aţi plecat la muncă cu maşina aţi folosit, fără să ştiţi, acid benzoic. Precursor folosit la obţinerea de produse în domeniul alimentar, farmaceutic şi industrial, acidul benzoic este următorul val în chimie. "Producţia lui e considerată nepoluantă comparativ cu cea a altor articole, iar gradul de prelucrare este de 99%, deci nu rămâi cu deşeuri", spune Cătălin Mariaş (foto), directorul Sinteza.

Fabrica orădeană produce pentru clienţi din toată lumea. "Vindem inclusiv în America de Nord şi Australia. Sunt situaţii în care ducem produsul în Spania, clientul îl prelucrează şi îl dă mai departe în Turcia", povesteşte directorul. Mai mult, acidul benzoic, al cărui punct de topire este la 122 grade Celsius, este răcit, solidificat şi transportat beneficiarului, care îl retopeşte pentru a-l prelucra. Dar pe viitor nu va mai fi nevoie...

Afacere la scară

Platforma industrială a întreprinderii Sinteza va fi demolată, parcelată, dotată cu utilităţi şi pusă la dispoziţia clienţilor. Decât să rişte milioane de euro în retehnologizare pentru a fabrica produse finite, conducerea firmei a ales să crească producţia de acid benzoic şi să îşi invite clienţii să producă chiar în Şoseaua Borşului. Astfel, în loc să ducă marfa la capătul lumii sub formă de granule sau ţinută caldă în cisterne speciale, fabrica o va vinde "la poartă", în stare lichidă.

Afacerea este reciproc avantajoasă: Sinteza va avea desfacerea asigurată, iar clienţii atraşi aici îşi vor înjumătăţi costurile. "În schimbul unei chirii lunare, noi punem la dispoziţie toate utilităţile, servicii de laborator, cercetare, pază, PSI, logistică, protecţia mediului, organizarea de evenimente şi altele. Ne vom ocupa inclusiv de formarea profesională a personalului", spune Sorin Păsulă, managerul de proiect.

Sinteza a cerut deja Şcolii Profesionale Eurobusiness să înfiinţeze măcar o clasă de operatori chimişti. "Trei zile pe săptămână, elevii vor face practică în fabrică, o zi vor învăţa specialitate, iar o zi vor avea materii de cultură generală", zice chimistul. Practicanţii vor fi recompensaţi cu o bursă de stat şi una plătită de fabrică.

Pentru cei circa 100 de angajaţi cu studii superioare de care are nevoie, Chem Park va colabora şi cu Universitatea. "Vrem ca o grupă sau două de inginerie chimică să facă practică la fabrică, pentru că parcul va avea o componentă de cercetare-dezvoltare în parteneriat cu o firmă din Germania", spune managerul. Nivelul de specializare al angajaţilor se va reflecta inclusiv în retribuţie. Salariul mediu în Sinteza este astăzi de circa 500 euro pe lună, cu perspective de majorare odată cu dezvoltarea afacerii.

Cerere pentru CET

Angajaţii sunt însă numai o categorie din beneficiarii parcului chimic. Estimările arată că, pe lângă sumele introduse de investitori în industria locală, parcul industrial va aduce bugetului local un plus de 150.000 euro pe an din impozitele pe salarii. În plus, există avantajul relansării producţiei de abur industrial a societăţii Electrocentrale.

Sinteza este principalul client industrial al CET-ului, cu 900 gigacalorii consumate lunar, echivalentul a circa 400 de apartamente pe timp de iarnă. "Când pornim a doua linie de producţie a acidului benzoic, consumul de abur se va dubla şi, pe măsură ce se vor muta aici noi firme, consumul va creşte treptat", spune Păsulă. Creşterea consumului de abur industrial ar diminua presiunea pe preţul gigacaloriei plătit de orădeni astfel încât, chiar dacă încălzirea nu se va ieftini, măcar nu va creşte exploziv după trecerea CET pe gaz.

Reprezentanţii viitorului parc industrial poartă deja discuţii cu viitorii chiriaşi, o parte dintre ei declarând-şi intenţia de a produce la Oradea în următorii doi ani, ceea ce este un semn bun. Pentru că una din principalele reacţii dezvoltate de industria chimică în econonomie este să facă criza să dispară...


 "Ca să lucrezi la Sinteza trebuie să ai cunoştinţe solide de chimie, de fizica materialelor, de electricitate, precum şi un psihic puternic, pentru a lua decizii. Dacă lucrezi la un strung, de exemplu, vezi tot timpul ce faci. Aici nu vezi cum reacţionează două molecule. Te bazezi pe cunoştinţele acumulate şi pe parametrii afişaţi de aparatele de control"

Catălin Mariaş, manager Sinteza


TRADIŢIA CHIMIEI
Din ruină, parc industrial

06_Tibor_Tincau_bihoreanul.jpgFostă perlă a industriei orădene, întreprinderea Sinteza s-a înfiinţat în 1954 prin înglobarea Fabricii de produse chimice organice Aurora, care funcţiona din 1905, a Întreprinderii Chimico-Farmaceutice Vestra (1922) şi a Fabricii Fiii lui Zankl (1923). Una din primele întreprinderi chimice din ţară, Sinteza a fabricat pigmenţi anorganici, lacuri şi vopsele, substanţe active pentru industria farmaceutică, insecticide, auxiliari pentru industria maselor plastice, gaze lichefiate şi produse chimice pentru industria auto.

Perioada de apogeu a societăţii a fost în anii '80, iar după 1989 a intrat într-un proces de restructurare finalizat odată cu privatizarea din 2006. Din 2007 fabrica şi-a concentrat producţia pe platforma din Şoseaua Borşului, închizându-şi facilităţile de producţie din restul oraşului. După un minim al cifrei de afaceri în 2010, societatea a revenit pe creştere în urma reorientării pe piaţă. Sinteza este cel de-al treilea producător de acid benzoic din Europa, după cele două fabrici cu capital american din Estonia şi Olanda.

Sinteza şi-a finalizat programul de privatizare în 2006, iar din 2012 pachetul majoritar de acţiuni (52%) este al societăţii Chemark Invest, controlată de orădeanul Tibor Tincău (foto). Deţinătorul unei averi estimate la 50 milioane euro, Tincău derulează afaceri în transport, comerţul cu carburanţi şi imobiliare, cea mai cunoscută companie a sa fiind TWT (Trans World Trading).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
pt.cei 300
am fost si eu pe acolo ,imi pare bine ca am scapat.pt cei 300 de spartani sau kamikaze sa se astepte la salariul minim pe economie fara tichete de masa,si un bonus de tot rahatul.cu alte cuvinte mergeti sa lucrati o luna pt a avea bani pt 3-4 zile.inarmati-va cu multe calmante fiindca de multe ori tot ce faci nu e bine sau e insuficient.mai puneti si dopuri in urechi.ben laden stie de ce.
Postat 21 Aprilie 2014, 14:07 de stan patitu
pff!!
500 euro mediu.da.cu specificatia ca muncitorii iau in mina maxim 1200 de lei.tichete de masa nu se dau.salarii taiate si de3 ani nu s-au mai marit deloc.de pasti s-au dat 13 tichete de masa(9.35).bataie de joc!
Postat 19 Aprilie 2014, 10:02 de eu
500 euro in medie pe brut
Nu va faceti iluzii omul ala cu avere de 50 milioane de euro nu da salarii nete nici de 200 euro si in fiecare zi poti sa ajungi in aer. E un miracol daca ajungi intreg acasa dupa o zi de lucru la Sinteza! Felicitari tuturor supravetuitorilor din Sinteza Oradea. Sarbatori fericite!
Postat 18 Aprilie 2014, 17:50 de Oradea pe nicaieri
noa'
Bravo@autorului! asa mai invata si jurnalistii oradeni oleaca geografie si istorie!
Postat 18 Aprilie 2014, 10:41 de Ghita
Felicitari!
De astfel de initiative are nevoie orasul nostru, felicitari!
Postat 18 Aprilie 2014, 10:04 de Alex
@autorului
Oradea, Bihorul si Aradul sunt in Crisana, nu in Ardeal!
Postat 18 Aprilie 2014, 08:48 de @autorului
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON