URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2015, 07:55

Chestorul Liviu Popa, şeful Poliţiei Bihor: "E important să nu faci compromisuri care te compromit"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu un deceniu în urmă, Liviu Popa devenea cel mai tânăr şef din istoria Poliţiei bihorene. Până atunci fusese, o perioadă, ofiţer delegat la DNA Oradea. Din 2009 a condus Direcţia Generală Anticorupţie, într-o perioadă când instituţia dădea iama printre şpăgarii din vămi, iar între 2010-2012 a fost chiar la cârma Poliţiei Române.

Acum, în perioada bilanţurilor, încă tânărul ofiţer admite că s-ar întoarce la Bucureşti, dar "cu condiţii", şi recunoaşte că, în ciuda scandalurilor de corupţie care au clătinat Poliţia Bihor, până şi adjunctul său ajungând în arest, încă mai are subalterni cu serioase probleme de integritate.

- Dacă includem şi cei doi ani în care aţi fost şeful Poliţiei Române, conduceţi Inspectoratul Bihor de un deceniu. Cum priviţi în urmă, "cu mânie" sau cu satisfacţie?

- Peste o lună se împlinesc într-adevăr 10 ani de când am fost numit în funcţia de inspector şef al Poliţiei bihorene. Nu mă pot limita la niciunul din cele două sentimente. Am trăit satisfacţii deosebite: am lucrat cu oameni deosebiţi, am reuşit să dau aripi profesionale unor colegi tineri, am reuşit să creez condiţii de muncă bune, am reuşit să îmbunătăţim atitudinea, comportamentul şi chiar relaţia poliţistului cu cetăţeanul. Nu pot să nu-mi amintesc şi foarte multe insatisfacţii, legate în primul rând de anumiţi colegi care s-au dovedit incompatibili cu calitatea de poliţist, dar şi de foarte mulţi care, pe fondul unui caracter slab, au atitudini contradictorii, în funcţie de imprejurări, condiţii sau perioade. Una peste alta, îi mulţumesc bunului Dumnezeu că mi-a hărăzit o carieră frumoasă.

- Săptămâna trecută aţi prezentat rezultatele Poliţiei Bihor pe anul 2014. Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice s-a situat pe locul întâi la nivel naţional, iar Bihorul este printre cele mai sigure judeţe din ţară. Ce altceva mai spun cifrele? 

- Îmi place să cred că acest volum redus al criminalităţii este dat în primul rând de faptul că bihorenii sunt oameni aşezaţi, cu frica lui Dumnezeu şi cu respect pentru valorile societăţii. Dar şi noi suntem permanent preocupaţi să identificăm din timp fenomenele antisociale şi să găsim soluţii de diminuare sau înlăturare a acestora. Rezultatele noastre se datorează şi colaborării cu parchetele şi instanţele din Bihor, cu structurile MAI, SRI, STS, cu Penitenciarul Oradea şi multe alte structuri deconcentrate ori ale administraţiei publice locale. Sunt foarte multe lucruri bune care se întâmplă în Poliţia bihoreană, însă sunt foarte atent şi la ce ar trebui îmbunătăţit. De pildă concentrarea resurselor umane în structuri mai mari, unde poate fi ridicat standardul de intervenţie şi profesionalismul poliţiştilor, iar resursele ar putea fi folosite pe priorităţi şi cu mai multă eficienţă.

Pericol dublu

- A crescut numărul fraudelor în dauna bugetului asigurărilor sociale de către personalul medical în complicitate cu farmaciile. Puteţi da exemple?

- Este adevărat. Sunt cazuri grave întrucât pericolul e dublu: vine atât din evaziunea fiscală în rândul comercianţilor de medicamente, cât şi din înşelăciunile cu privire la decontarea fictivă a unor sume de bani pe baza unor reţete de tratament false. Adică pe de o parte nu se alimentează bugetul de stat pentru a asigura finanţarea sistemului sanitar, iar pe de altă parte sume destinate finanţării sistemului sunt decontate pe operaţiuni fictive. Cazuri concrete putem face publice doar după finalizarea cercetărilor.

- S-a constatat, de asemenea, o creştere a corupţiei politico-administrative. Cât e de grav?

- Cazurile evidenţiate în bilanţul nostru sunt extrem de grave, întrucât privesc funcţionari publici aflaţi în poziţii înalte suspectaţi de conflict de interese ori implicaţi în fraudarea banului public. Resurse importante destinate modernizării ţării sunt folosite fără respectarea normelor tehnice sau condiţiilor de calitate pentru bunurile sau serviciile achiziţionate. Toate acestea generează un ritm lent de dezvoltare a ţării şi un ritm rapid, chiar galopant, de îmbogăţire a unora.

Hoţii coboară din maşini luxoase

- Care sunt tendinţele în domeniul evaziunii?

- Specificul evaziunii fiscale e dat de poziţia geografică a judeţului şi de domeniile de dezvoltare regională, care permit adoptarea de către evazionişti a unor metode prin care aduc prejudicii majore bugetului de stat sau chiar bugetului european. În cursul anului 2014 am întâlnit foarte multe situaţii de diminuare a obligaţiilor fiscale prin înregistrarea unor achiziţii fictive de bunuri sau servicii. Unul din domeniile prioritare pe care le urmărim este cel al contrabandei cu ţigări nemarcate sau marcate ilegal, care ajung atât de des în pieţele din Bihor. Pe cât de sensibil e acest domeniu, pe atât de greu este de administrat probatoriul în astfel de cauze, deoarece fenomenul la vedere îl putem încadra doar în activitatea contravenţională.

- Deşi numărul patrulelor şi acţiunilor stradale ale acestora a crescut, datele arată şi creşterea furturilor din locuinţe, din maşini şi de maşini. S-a constatat vreun tipar după care acţionează hoţii? Sunt din judeţ, vin din ţară?

- Este adevărat că statistic aceste infracţiuni au crescut, dar este îmbucurător că reacţia poliţiştilor a fost promptă şi foarte fermă. Unii autori sunt originari din Bihor, însă în multe situaţii avem suspecţi şi din alte judeţe, iar modurile de operare sunt tot mai diversificate. Aş vrea să atenţionez că în multe situaţii nu mai avem de-a face cu profilul hoţului mic, grăsuţ, negricios şi cu un rucsac în spate. De cele mai multe ori hoţii coboară din autoturisme luxoase, sunt îmbrăcaţi elegant, iar comportamentul lor, când întâlnesc persoane în preajma imobilelor-ţintă, este extrem de agreabil, lăsând impresia unor distinşi funcţionari.

- Mai sunt clanuri interlope în Bihor?

- În Bihor nu sunt clanuri, dar urmărim orice manifestări ale grupurilor sau ale altor moduri de asociere a persoanelor certate cu legea. Am avut în ultimii zece ani şi situaţii de folosire a forţei, în care au fost implicaţi interlopi din alte judeţe, ceea ce a dus la diminuarea vizitelor acestora. Avantajul poziţiei geografice a judeţului este dublat şi de marele dezavantaj al traversării de către interlopi în drumul spre vestul Europei. În această privinţă avem o foarte bună colaborare interinstituţională şi încercăm să monitorizăm traseele şi legăturile acestor interlopi. În ultimii ani preocuparea acestora pentru infracţiuni cu violenţă a scăzut, pe mulţi îi regăsim în domeniul infracţiunilor economice sau la înşelăciuni, unde sumele de bani rezultate din prejudiciu sunt mai mari şi administrarea probatoriului este mai greoie.

Corupţii vor răspunde

- Aţi declarat că în instituţie există încă probleme de integritate. La ce v-aţi referit? Şi de ce nu le eliminaţi?

- Din întâlnirile cu colegii ori cu cetăţenii, dar şi din informări pe care le primesc de la diferite structuri, reiese că încă avem colegi cu probleme serioase de integritate. În ce priveşte partea disciplinară ne aflăm într-un impas, deoarece ordinul ministrului de Interne privind cercetarea disciplinară a fost declarat neconstituţional şi nu a fost înlocuit. Cu privire la faptele de corupţie sau în legătură cu serviciul nu suntem competenţi să facem cercetări împotriva colegilor noştri. Dar îi asigur pe colegii mei că voi acorda tot sprijinul instituţiilor abilitate în a identifica, cerceta şi dispune măsuri împotriva celor care sunt incompatibili cu calitatea de poliţist.

- Montarea de camere video pe maşinile Poliţiei nu ar rezolva asemenea probleme?

- Cred în acest proiect şi cred că ar diminua problemele de integritate, dar nu e soluţia magică pentru eliminarea lor.

- Aţi avut unele declaraţii publice care au condus la ideea că aveţi divergenţe de opinie cu reprezentanţii instituţiilor anticorupţie, după inculparea unor ofiţeri...

- Regret că unele aprecieri pe care le-am făcut în anumite medii au fost interpretate eronat. Vă amintesc că am făcut parte din primul colectiv care a înfiinţat şi iniţiat activitatea în DNA Oradea. Pe de altă parte, am condus DGA într-o perioadă în care am obţinut rezultate excelente în prevenirea şi combaterea corupţiei, de rezonanţă fiind "dosarul vămilor". Toate astea nu mă opresc să nu fiu de acord cu unele aprecieri mincinoase pe care le-au lansat unii ofiţeri DGA.

"Big Brother", sperietoare de infractori

- E adevărat că fostul dvs. adjunct, comisarul şef Ioan Brîndaş, ar fi primit salariu şi după ce a fost arestat pentru corupţie? Şi că a fost ţinut cât mai mult în condiţii "privilegiate" în Arestul Poliţiei?

- Fals! Chiar dacă unii s-au grăbit să lanseze afirmaţii gratuite cu privire la acest aspect, Brîndaş a stat în arest strict atât timp cât a permis legea. Dacă vorbim de condiţii privilegiate, vă asigur că sunt la fel pentru toate persoanele reţinute sau arestate şi sunt privilegiate raportat la tot ceea ce înseamnă centrele din ţară. Am modernizat Arestul IPJ Bihor pentru că, dincolo de pedeapsa îngrădirii libertăţii, cred că avem şi datoria reintegrării sociale a multora din cei care trec prin acest centru.

- Ce opinie aveţi despre "legile Big Brother"? Până unde poate merge ingerinţa serviciilor speciale în monitorizarea comunicaţiilor? Avem zone cu risc terorist la nivel local?

- Trebuie găsit un echilibru între asigurarea intimităţii personale şi pentru siguranţa cetăţeanului. Cred că ingerinţa oricăror servicii în monitorizarea comunicaţiilor nu trebuie limitată decât de judecători. Nu trebuie să fie speriat de aceste măsuri decât cetăţeanul certat cu legea şi faţă de care există probe în acest sens. Nu sunt cel mai în măsură să apreciez asta, însă din ce cunosc în prezent nu există zone cu risc terorist la nivel local.

- Din datele de bilanţ rezultă că Poliţia are probleme financiare şi de logistică. Există poliţişti care circulă cu o Dacie 1300 de 18 ani?

- Resursele financiare şi logistice sunt insuficiente. Deşi avem doar 48% din necesarul de autoturisme, 81% din acestea au peste 100.000 km rulaţi, iar 93% au o vechime de peste 5 ani până la 18 ani. Pentru anul 2015 avem totuşi promisiunea unor autoturisme, care să completeze minusurile. În ultimii 10 ani la IPJ Bihor s-au făcut investiţii de peste 8,5 milioane euro şi din acest punct de vedere suntem un judeţ fruntaş. Avem însă neajunsuri la sediile din Aleşd, Salonta şi multe din mediul rural.

Şef mare pe umerii unor oameni mari

- Se spune că PSD ar dori să vă vadă plecat din funcţie, mai ales că relaţia apropiată cu fostul ministru Vasile Blaga este de notorietate. S-au făcut presiuni să vă daţi demisia?

- Schimbarea mea din funcţie cred că e discutată cel mai mult în rândul oamenilor care, nemuncind, au tot timpul să bârfească. Nu sunt de neînlocuit, dar atât timp cât voi fi în această funcţie, voi face tot ce depinde de mine ca legea să troneze în Bihor. Recunosc că, aşa cum îi apreciez pe mulţi oameni de stat, îl apreciez şi pe dl Blaga, cu care, recunosc, am o relaţie foarte bună. E o relaţie principială, venită în primul rând din ceea ce apreciam odată, că este foarte uşor să fii inspector şef atunci când Blaga Vasile este ministru de Interne. Nimeni, niciodată, nu a făcut presiuni asupra mea pentru a-mi da demisia din funcţie. Cred că este cunoscut faptul că nu pot să răspund la presiuni sau la alte cerinţe. Din punctul meu de vedere e important să nu faci compromisuri care te compromit.

- Dacă vi s-ar propune încă o dată şefia Poliţiei Române aţi accepta?

- Chiar vreţi să scăpaţi şi voi de mine?! Aş accepta, dar consider că ar trebui îndeplinite câteva condiţii ce ţin în primul rând de aprobarea şi implementarea unei strategii pe termen scurt şi mediu pentru dezvoltarea funcţională şi structurală a Poliţiei. Şi, totodată, cred că e extrem de important să se reglementeze o carieră predictibilă a poliţistului, care să aibă la bază o evaluare a trei domenii importante: pregătirea profesională, activitatea desfăşurată şi caracterul.

- Proiecte pentru acest an?

- Îmi doresc foarte mult şlefuirea caracterului unor poliţişti, dezvoltarea comunicării pe orizontală şi verticală în inspectorat, o comunicare permanentă şi intensă pe toate problemele operative, pentru consolidarea reacţiei Poliţiei, soluţii la problemele logistice şi financiare, extinderea relaţiilor internaţionale, dar şi îmbunătăţirea condiţiilor de la Baza Dinamo. Cel mai important lucru pentru anul în curs ţine de consolidarea echipei, pentru că din punctul meu de vedere, un şef este mare şi poate vedea departe doar dacă stă pe umerii unor oameni mari.


CINE ŞI CUM
Caracterizări în trei cuvinte

Petre Tobă, şeful Poliţiei Române - profesionist, echilibrat, precaut

Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne - puternic, sever, patriot

Ciprian Man, procuror şef DNA Oradea - inteligent, perseverent, curajos

Romi Neguş, interlop - laş, fricos, trădător

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
A inebunit Bihoreanul !!!
A inversat caraterizarea lui Romi Negus cu cea a lui Oprea !!!
Postat 30 Ianuarie 2015, 12:22 de WinDos
portret robot
limbaj de lemn indelung exersat, ipocrizie si abilitatea de a ocoli problemele cu adevarat spinoase ale institutiei, astea sunt ingredientele care asigura longevitatea unor astfel de parveniti in functii de conducere
Postat 30 Ianuarie 2015, 09:18 de u2brutus
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON