URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Noiembrie 2013, 08:45

Chemarea pământului: Două gemene studente au devenit femei de afaceri prospere, îngrijind... oi!

Chemarea pământului: Două gemene studente au devenit femei de afaceri prospere, îngrijind... oi! CIOBĂNIŢELE. Studente la Facultatea de Mediu, Daniela şi Denisa Buzle sunt hotărâte ca după absolvire să se întoarcă în Bălaia. Gemenele au preluat de la părinţi turmele de oi, cirezile de vite şi stupii de albine, şi vor ca în trei ani să crească valoarea fermei cu minim 30%. "Dacă după facultate prindem un post în Oradea o să facem naveta. Dacă nu, nicio problemă, avem ce face aici", spune Denisa (foto dreapta)
Chemarea pământului: Două gemene studente au devenit femei de afaceri prospere, îngrijind... oi! GUSTAŢI! Ziua de muncă a surorilor Buzle începe în zori. "Vindem în piaţă de ani de zile. Avem clienţi care la 6,30 ne aşteaptă să ajungem cu laptele şi brânza, ştiind că avem întotdeauna marfă proaspătă. Gustaţi!", zice Daniela (foto)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Puteau merge oriunde în lume. Au preferat, însă, cu bune şi rele, lumea de acasă. Mai mult, au dat confortul oraşului pe viaţa la ţară. "Noi aici am copilărit, la Bălaia, era normal să vrem să facem ceva aici", spun Daniela şi Denisa Buzle.

La fel gândesc alţi peste 800 de bihoreni care s-au stabilit la ţară în ultimii doi ani, profitând de ajutoarele acordate din fonduri europene pentru instalarea tinerilor fermieri. Ceea ce înseamnă 12,4 milioane euro investiţi în fermele din Bihor!

Gemenele de la stână

Gemenele Buzle vorbesc despre oi cu firescul cu care alte fete de vârsta lor povestesc despre parfumuri sau "ţoale". Au crescut lângă stâna pe care părinţii lor o au în Bălaia, comuna Tileagd, şi îi ştiu toate secretele.

"Acum e cel mai puţin de lucru. Din septembrie, când se bagă berbecii, până în ianuarie, când încep să fete oile, e mai linişte", explică Daniela. Munca vine odată cu mieii. "Iarna trecută au fost zile în care am avut şi 50 de miei. Dacă nu eşti acolo, oaia aflată la prima fătare poate lăsa mielul sau, între sute de alte oi, acesta se poate pierde şi, fraged fiind, moare de frig", completează Denisa.

Studente în anul III la Facultatea de Protecţia Mediului din Oradea, gemenele se specializează în controlul şi expertiza produselor alimentare. "Învăţăm despre lapte, brânzeturi şi alte produse, iar asta ne foloseşte", spune Daniela.

La finalizarea studiilor, tinerele vor aplica pentru posturi la Sanepid sau la Protecţia Mediului. Dacă nu reuşesc, nicio problemă. Şi-au împărţit ferma familiei şi, după ce au semnat în urmă cu o lună contractul pentru ajutorul acordat la instalarea tinerilor fermieri, fiecare are la dispoziţie 12.000 euro pentru a-şi dezvolta exploataţia. "Tata nu a vrut la început, dar până la urmă s-a lăsat convins", povesteşte Daniela. Banii i-au investit în terenuri pe care vor semăna plante furajere. "Aşa vom avea cu ce ţine oile peste iarnă", explică Denisa.

Numai la export!

Pe cât sunt de fragile fetele, pe atât sunt exploataţiile de mari. Denisa are 168 de oi, 40 de familii de albine, 3 vaci şi 2,5 hectare de teren, iar Daniela "păstoreşte" 841 de oi, 5 vaci şi 8 hectare de pământ. Muncesc mult, dar cu folos. Dacă lactatele le vând în piaţă, mieii îi dau la export. "Vindem la arabi de ani de zile. În primăvară am dat 500 de miei la un singur transport", spune Daniela. Mielul vândut la stână costă cam 200 lei, aşa că nu merită dus la piaţă. "La noi, în Bihor, nu se prea caută carnea de oaie", explică Denisa.

Câştigul de peste an se stabileşte la căderea zăpezii. Iarna, când turmele se retrag la saivan, rămân doar doi ciobani de ţinut cu salariu, mâncare şi ţigări, dar în schimb cresc cheltuielile cu furajele. "Pe iarnă grea, când nu le poţi scoate la câmp, 1.000 de oi mănâncă şi 50 de baloţi de fân pe zi. Pe iarnă uşoară, nici nu ştii că le ai. E mai greu să ţii 5 vaci decât o turmă de oi", spune Daniela. Iar fermierii experimentaţi îi dau dreptate...

Întoarcerea acasă

12 Florin Panc.jpgFlorin şi Elena Panc din Tilecuş, aceeaşi comună Tileagd, ţin o fermă cu 82 de vaci, 440 de oi, 30 de capre şi 50 hectare de teren. S-au întors în ţară în 2008, după 8 ani de muncă în Italia. Florin a lucrat noaptea paznic, iar ziua a fost om bun la toate. Lenuţa a făcut curăţenie. Cu banii strânşi au vrut să deschidă o afacere. Ea şi-a dorit o fabrică de paste făinoase, el o fermă. "Eu tăieţei nu ştiu face, dar la animale mă pricep. Am zis să începem cu ceva sigur şi treptat să ne extindem", povesteşte Florin (foto).

De cei 40.000 euro primiţi ca ajutor de instalare, soţii Panc vor cumpăra teren. "Vrem să luăm pământurile de lângă fermă, ca să nu mai avem discuţii cu vecinii că le-au călcat vitele noastre", spune tânărul. Deşi are credite de 80.000 euro, ipoteci pe toate proprietăţile, plus două familii de angajaţi care trebuie plătiţi lună de lună, ferma e o afacere pe plus. Pământurile dau hrana pentru animale, iar animalele dau laptele şi brânza ce iau calea magazinelor din Oradea. "Nu putem produce cât am putea vinde. Suntem foarte mulţumiţi. Plătim rata de 6.000 lei pe lună la bănci, acoperim toate celelalte cheltuieli şi ne rămân şi bani să trăim", spune Lenuţa.

Câştigul adunat vor să-l reinvestească. "La primăvară o să cumpăr măcar 100 de oi. Mănâncă mai puţin şi sunt mai cu folos decât vitele", socoteşte Florin. Mândru de ceea ce a realizat, tânărul fermier recunoaşte că n-ar fi reuşit fără experienţa străinătăţii. "Patronul meu din Italia era un fost ţăran venit la Roma în palton şi cizme. Avea o vorbă: «Dacă vrei să reuşeşti, fă din pasiune!». Avea dreptate", zice bărbatul.

"Tată" de albine...

12 Sebastian Tirla.jpgDin pasiune s-a întors la ţară şi Sebastian Tirla (foto). Şi nu pentru că n-ar fi avut de ales! Medic rezident la Spitalul Judeţean, Sebi a primit 12.000 euro din fonduri europene pentru a-şi dezvolta stupina din Bălaia. "Mi-am luat centrifugă, lăzi şi o remorcă pentru transportul stupilor".

Afacerea a pornit dintr-o joacă. "Pe la 14 ani am găsit un roi de albine. Le-am ţinut o vreme într-o cutie, dar au murit. Apoi mi-am cumpărat prima familie de albine, mi-am luat primii stupi şi tot aşa. Acum am 100 de stupi, dar vreau să ajung la 150", îşi expune tânărul planul.

Sebastian îşi împarte ziua între gărzi, operaţii şi albine. "Pentru mine e o relaxare. Mi-am făcut un stil de lucru cu intervenţii minimale. Deschid fiecare stup doar o dată pe săptămână", explică doctorul apicultor.

Vara lui 2013 nu a fost deloc bună pentru apicultură. "Când a dat floarea de salcâm a fost frig, când a apărut floarea de tei a plouat. Singura miere pe care am scos-o a fost de la cele 50 de familii pe care le-am dus în culturi de floarea soarelui", povesteşte tânărul. Cu toate acestea, nu e deloc supărat. În fond, are la dispoziţie încă doi ani în care să demonstreze că îşi poate creşte afacerea. Încet, dar sigur. Ca albinele...


"Mâncarea este o afacere sigură, care va avea căutare tot timpul. Un pantof îl mai pingeleşti, un pantalon îl mai peticeşti, dar stomacului trebuie să-i dai ce îi cere..."

Florin Panc, agricultor


INVESTIŢII DE MILIOANE
"Viitoarea clasă de mijloc"

Potrivit evidenţelor Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP), în Bihor au fost instalaţi, din 2011 şi până în prezent, 538 de fermieri sub 40 de ani. La aceştia se adaugă încă 290 care şi-au semnat contractele de finanţare în ultimele două luni.

12 Cristian Buzlea.jpgSprijinul financiar se acordă tinerilor cu vârsta de maxim 40 de ani, care se instalează pentru prima dată în exploataţii agricole ca şi conducători ai acestora. Prima de instalare începe de la 12.000 euro şi poate urca până la 40.000, în funcţie de mărimea exploataţiei. Până acum, în Bihor au fost atrase 12,4 milioane euro.

"Scopul programului este de a ajuta tinerii conducători de exploataţii. Aceşti fermieri care nu se pot compara nici cu marii agricultori care deţin mii de hectare, dar nici cu fermele de subzistenţă, vor fi viitoarea clasă de mijloc a satelor bihorene. Acum sunt obligaţi prin contracte să îşi crească exploataţia agricolă cu 30% în următorii trei ani. După ce au prins gustul, mai târziu o vor face fără să-i oblige nimeni", spune Cristian Buzlea (foto), directorul OJPDRP Bihor.

O veste bună pentru tinerii fermieri este aceea că începând din 2014 pragul maxim al ajutoarelor va fi majorat la 70.000 euro. Numai să fie muşterii interesaţi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
JJJJ...vai de capu tau
bai JJJJ, ai vrea sa ai tu atatia bani cat valoreaza oile alea. da tu nici nu stii numara atata macar. taran ce esti....1000 de oi valoreaza aproximativ 250.000- 300.000 lei. avand in vedere ca esti cam incult, aia reprezinta 2.5- 3 miliarde de lei vechi. eu zic ca e o avere destul de mare. dar nah...prostul nu e prost destul daca nu e si fudul. tot respectul fetelor
Postat 19 Noiembrie 2013, 09:17 de eu
ceau
ptr JJJJ...mare taran de la oras esti..:)))))))))...tu ce avere ai???ai tai au ciupercarie9ciuperci din strand)?:)))))
Postat 18 Noiembrie 2013, 20:43 de gogu
JJJJ
Mda, mare avere =)) Sa nu va zic eu la toti cati bani faceti cu animalele voastre :)))
Postat 18 Noiembrie 2013, 17:00 de JJJJ
Sunteti un exemplu de urmat !
Va doresc sanatate deplina si succes!
Postat 18 Noiembrie 2013, 15:36 de Oradean
Felicitari fetelor !
Succes !
Postat 18 Noiembrie 2013, 15:31 de Mediu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON