URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Septembrie 2011, 08:36

CFR-işti şi câştigi! Abonată la lucrările Primăriei, Abed Nego e firma-căpuşă a unui şef de la CFR

CFR-işti şi câştigi! Abonată la lucrările Primăriei, Abed Nego e firma-căpuşă a unui şef de la CFR DEDUBLAT. Deşi astă-primăvară, la inaugurarea pasajului subteran dintre Piaţa Bucureşti şi strada Ecaterina Teodoroiu participa din partea constructorului Abed Nego, Marius Ionaşcu neagă acum că ar avea vreo legătură cu firma socrului, singura agreată de Autoritatea Feroviară Română să execute lucrări sub şi peste calea ferată. Ţinând cont cum şi-a împletit calitatea de ceferist cu interesele firmei propriei familii, nici nu-i de mirare...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vechea zicală potrivit căreia "cine slujeşte pe altar, de pe altar trăieşte" îşi dovedeşte din plin valabilitatea şi în privinţa şefilor din Căile Ferate Române, mai mici sau mai mari.

Este şi cazul inginerului Marius Ionaşcu, şeful Districtului 5 Linii, care răspunde de căile ferate din aproape tot întregul judeţ. Întrucât firma Abed Nego - administrată în acte de socrul său septuagenar, dar pe care în realitate o conduce el - este singura agreată de Autoritatea Feroviară Română să execute construcţii în legătură cu calea ferată, aceasta a câştigat ambele licitaţii organizate de Primăria Oradea pentru prelungirea pasajului de sub Gară şi pentru reabilitarea podului rutier peste liniile ferate din strada Teodor Neş.

Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, dirigenţia de şantier, adică verificarea lucrărilor, a fost încredinţată apoi firmei Arhitectural Construct, deţinute de nimeni alta decât soţia sa, Daniela Ionaşcu, în pofida argumentului de bun-simţ că aceasta nu putea fi imparţială între constructor şi beneficiar de vreme ce avea acelaşi interes ca al soţului: cel de-a face profit în familie.

Monopol privat pe lângă liniile de stat

03 Ioan Marfici.jpg"Inginerul Marius Ionaşcu nici nu mai ştie care este firma Abed Nego şi care este Calea Ferată!", acuză Ioan Marfici (foto), angajat al CFR şi fost lider sindical al ceferiştilor din Bihor. Bărbatul spune că inginerul, şef al Districtului 5 Linii Ferate, responsabil cu infrastructura feroviară între Ciumeghiu, Carei şi Vadu Crişului, a monopolizat toate lucrările care se fac sub şi peste liniile de cale ferată, prin firma care formal este înregistrată pe numele propriului socru, Ioan Andrean.

"În acte, firma Abed Nego este administrată de socrul inginerului, un bătrân de 78 de ani, dar în realitate o conduce Ionaşcu. Profitând de relaţiile din CFR, Ionaşcu a obţinut pentru firma familiei un aviz special de la Autoritatea Feroviară Română, astfel că Abed Nego este singura care are voie să facă lucrări de construcţii în legătură cu calea ferată", spune fostul lider sindical.

Potrivit lui Marfici, Abed Nego s-a lansat în afacerile cu CFR în urmă cu câţiva ani, odată cu modernizarea Gării, pe baza unui contract încheiat cu Compania, iar acum le continuă şi cu Primăria Oradea, tocmai fiindcă are "exclusivitate" de la Căile Ferate.

Economie cu "negrişori"

Marfici zice că s-a decis să-l dea "în vileag" pe Ionaşcu deoarece acesta nu s-a mulţumit să monopolizeze lucrările tangente cu calea ferată, ci pentru realizarea lor foloseşte "la negru" şi angajaţi ai CFR. "Abed Nego a câştigat de la Primărie două lucrări, pentru prelungirea pasajului subteran din Piaţa Bucureşti până în strada Ecaterina Teodoroiu şi pentru reabilitarea podului rutier de lângă blocul ANL din Bulevardul Ştefan cel Mare. La amândouă, Ionaşcu a folosit mână de lucru de la CFR", susţine fostul sindicalist.

Potrivit spuselor sale, inclusiv el a lucrat pentru Abed Nego, fără însă să fi fost plătit, la fel ca alţi colegi: Nicolae Paşcalău, picher la Districtul 3 Linii, Sorin Manea, şef de echipă, Szoverfi Alexandru, şef District Căi de Artă, Sorin Mile, lăcătuş, Nicodim Topai, şef District Utilaje.

"Ionaşcu foloseşte CFR-ul în scop personal. Şi pe nevastă-sa a băgat-o în combinaţie, ca nu cumva să-i sufle cineva în ciorbă. După ce Abed Nego a câştigat licitaţiile pentru construcţii, dirigenţia ambelor şantiere o face firma soţiei lui Ionaşcu, Arhitectural Construct, care are sediul în aceeaşi casă cu Abed Nego. E normal ca el să facă lucrarea, iar apoi să fie verificat, chipurile, de nevastă? Doar n-o să-i spună femeia dacă greşeşte când amândoi au acelaşi interes!", spune Marfici.

"Garantat" de CFR

Verificând acuzele, BIHOREANUL a descoperit că Abed Nego a devenit o adevărată favorită a CFR-ului şi, automat, şi a Primăriei, în ce priveşte lucrările care au o legătură cât de mică cu calea ferată. Motivul? Potrivit reglementărilor CFR, restrictive dar obligatorii şi pentru autorităţile "civile", municipalitatea a trebuit să accepte la licitaţii doar firme care au aşa-numita atestare AFER (Autoritatea Feroviară Română). Or, singura societate din judeţ atestată de AFER e Abed Nego.

La licitaţia pentru prelungirea pasajului de sub Gară, organizată de Primărie, s-au prezentat două firme: Abed Nego şi Construcţii Bihor. Întrucât îi lipsea avizul AFER, aceasta din urmă a fost scoasă însă din joc şi, ca atare, contractul a fost încheiat în octombrie 2009 cu Abed Nego, pentru 4,17 milioane lei. Ulterior, în afacere a intrat şi firma de consultanţă a soţiei lui Ionaşcu, Arhitectural Construct, cu care Primăria a încheiat în mai 2010, în baza unei cereri de oferte, contractul de dirigenţie de şantier, contra a 11.900 lei plus TVA. Asta deşi dirigintele de şantier are rolul de a verifica dacă firma de construcţii respectă toate cerinţele tehnologice şi legale, inclusiv folosirea doar a unor muncitori calificaţi.

Povestea s-a repetat şi la licitarea lucrărilor de reabilitare a podului rutier din strada Teodor Neş, de care s-au arătat interesate Abed Nego şi Drumuri Bihor. Din nou, fiindcă aceasta din urmă nu are atestat AFER, a pierdut, iar în ianuarie 2011 Primăria a semnat cu Abed Nego un contract de 2,69 milioane de lei. Şi aici, dirigenţia de şantier a revenit ulterior, în mai 2011, tot firmei de consultanţă a Danielei Ionaşcu, pe 3.900 lei plus TVA.

Lege cu găuri

Reprezentanţii Primăriei susţin că prin încredinţarea unor lucrări de construcţii către firma administrată de socrul inginerului de la CFR şi prin atribuirea dirigenţiei de şantier către firma soţiei acestuia n-au încălcat nicio prevedere a legislaţiei cu privire la incompatibilităţi şi conflicte de interese.

"Ordonanţa 34 privind achiziţiile publice şi Legea 161 privind asigurarea transparenţei în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice şi în mediul de afaceri se referă numai la funcţionarii din comisiile de licitaţii, nu şi la relaţiile dintre societăţile private sau dintre persoanele care lucrează atât la companii de stat, cât şi la societăţi private. Ca atare, nu puteam impune în caietele de sarcini condiţia ca firma de construcţii să nu aibă nicio legătură cu CFR, şi nici ca dirigintele de şantier să nu aibă vreo legătură cu constructorul", spune Adina Marge, şeful Biroului Achiziţii Publice din Primărie.

Încurcată

BIHOREANUL a descins şi pe strada Berthelot, acolo unde îşi au sediile atât Abed Nego, cât şi Arhitectural Construct. Luată pe nepregătite, Daniela Ionaşcu a negat că de firma de construcţii s-ar ocupa soţul său, arătând că, în realitate, o conduce chiar ea, în baza unei împuterniciri date de tatăl său. Faptul pune şi mai mult în evidenţă incompatibilitatea în care se află femeia, în dubla ipostază de administratoare a firmei de construcţii, dar şi a celei de dirigenţie de şantier.

Sesizată asupra problemei, Daniela Ionaşcu a mai "scăpat" un detaliu, spunând că, de fapt, în numele Arhitectural Construct, dirigenţia de şantier la lucrările realizate de Abed Nego o face nu ea personal, ci un anume Szoverfi Alexandru. Adică, culmea, un alt angajat al CFR, şef District Căi de Artă, subordonat al soţului său. "L-am angajat cu normă parţială, de 2 ore pe zi", a explicat femeia, confirmând astfel încă o legătură între subalternii soţului şi afacerile familiei.

Versat

Mai puţin emotiv decât soţia sa, inginerul Marius Ionaşcu a încercat să dreagă busuiocul afirmând că între calitatea sa de ceferist şi afacerile familiei nu există niciun conflict de interese. Argumentul? Beneficiarul lucrărilor nu e CFR, unde el este angajat, ci Primăria. "Câtă vreme firma nu are contracte cu Compania, nu pot fi acuzat că aş profita de funcţie. Sunt şef la CFR de 17 ani şi nimeni nu m-a acuzat de vreo neregulă, din simplul motiv că nu încalc nicio lege. Sunt prea bătrân ca să fac prostii!", a închis Ionaşcu discuţia.

În opinia sa, faptul că s-a folosit de poziţia din Companie ca să poată câştiga licitaţii organizate de Primărie e chiar lăudabil. "Dacă nu eram eu şi firma nu avea avizul AFER, nici acum nu s-ar fi făcut nimic, nici la pasajul subteran, nici la podul rutier şi nici la modernizarea Pieţei Bucureşti", s-a lăudat inginerul, adăugând: "Eu chiar sunt mândru de lucrările pe care le-am făcut. Sunt de calitate şi arată şi frumos!".

Or fi, numai că poate şi alţii le-ar fi făcut cel puţin la fel, dacă ar fi avut ceea ce nimeni, în afară de el, nu are: măruntul, dar indispensabilul aviz al Autorităţii Feroviare. Şi, cum să-l aibă, dacă nu toţi sunt şi şefi la CFR?...


"Nu am obligat niciun ceferist să lucreze pentru Abed Nego. Firma are aproape 200 de angajaţi, mai mulţi decât am eu în subordine la CFR. Marfici minte ca să se răzbune că i-am întocmit actele de pensionare. Trebuia să iasă la pensie de 7 ani, dar ca să scape se tot ascunde în concedii medicale, deşi este sănătos tun"

Marius Ionaşcu


03 piramida.jpgÎN ASCENSIUNE
Firmă de succes

În ultimii 5 ani, Abed Nego a avut între 91 şi 193 angajaţi, cifre de afaceri între 3,1-7,1 milioane de lei pe an şi profituri nete între 93.000 şi 529.000 lei anual. Firma controlată de inginerul Marius Ionaşcu a renovat clădirea Gării Oradea, dar şi sediul sucursalei Băncii Naţionale, pentru care anul trecut a şi primit, de altfel, un trofeu din partea Ordinului Arhitecţilor. În ultimii doi ani, Abed Nego a încheiat cu Primăria Oradea mai multe contracte, între care cele pentru reabilitarea Liceului Lorrantffy Zsuzsanna, Grupului Şcolar Andrei Şaguna şi a Grădiniţei nr. 60 din strada Liszt Ferenc, pentru extinderea pasajului de sub Gară, pentru reabilitarea podului din strada Teodor Neş, pentru modernizarea Pieţei Bucureşti şi, nu în ultimul rând, pentru construirea "piramidei" (foto) din curtea interioară a Primăriei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Germeni de Alesd
Abonata la lucrari ale primariei ? Si cine conduce primaria ?
Postat 10 Septembrie 2011, 15:37 de LAMP
chiar
Chiar a fost condusa la inceput de batranel. Facea diferite amenajari si reconditionari mici. CU timpul probabil ca si-a facut relatii, si a mai crescut firma. Ce e rau in asta?
Postat 09 Septembrie 2011, 20:34 de jokeman
AEROPORT
La fel este si la aeroport, daca n-ai aviz de la autoritatea aeronautica n-ai voie sa sa desfasori lucrari de constructie pe aeroport. Astea sunt reglementarile peste tot in EU nu inteleg ce e neclar cu calea ferata. Cat priveste lucrarile acestea sunt foarte necesare iar preturile sunt corecte. Articolul e scris cu pizma!
Postat 09 Septembrie 2011, 20:16 de Ioenl
HOTII !!!
Minciuna. Cine obliga Primaria sa solicita atestara AFER.... acesta este un artificiu pt. a elimina pe firme concurente
Postat 09 Septembrie 2011, 18:32 de Arhitectul
tot cu spaga
Asa e! Cara materialele cu masinile CFR-ului. Soferii, ca sa mai fure si eu motorina din masini, taceau si plimbau toata firma pe unde trebuia. Angajatilor de la cfr (cit fura romanii?) le convenea. se dadeau bine cu sefii, luau zile libere cind doreau si bani din 2 locuri fara sa faca nimic. stau angajati in cfr si nu fac nimic. ma refer la cei din subordinea celui de mai sus! soferii si muncitorii semnau dimineata condica la cfr si dimineata si ziua o continuau la ionascu. nu cred ca as merge prea departe spunand ca bazele, materialele, uneltele, oamenii si celelalte dotari ale cfr-ului erau folosite la capacitate de catre aceasta firma si de ionascu in folosul lor personal. pacat ca doar un om are curajul sa iasa si sa spuna. si zovferfi ar putea spune multe dar, tace ca-i e bine si postul cald. mai sapati ca mai dati si de altele. bafta!
Postat 09 Septembrie 2011, 14:37 de spaga lor la toti
@LXVII
MAI TU ESTI BEAT !!! DAR "CUNOSCATOR" ARE PERFECTA DREPTAE !!! CARP E PE O MANA CU SELINA DE CAND ERA DIRECTOR LA SPITAL , "CONSTRUCTORUL SALARD" E FIRMA LUI BACIU KISS CU PUPILA LUI ROZI, IAR ABET-NEGO A VENIT PUTERNIC CU UNGURUL-BOLOJAN CA SUNT DIN ACEEASI REGIUNE FOLCLORICA !!!! UNGURUL-BOLOJAN DIJMUIESTE FIRMELE PRIN SUBANTREPRENORI BAGATI PE GAT LA CEI DE MAI SUS , SUBANTREPRENORI VENTI PESTE NOAPTE CU TRENU DE ALEJD !! ADIAC CUM SA-TI SPUN FIRMELE DIN ORADEA NU CORESPUND ASA CA DAM TOT LA SELINA SI EA IMPARTE CUM "VREA" MUSCHIUL EI CA E PRIVATA MUSAI NUMAI LA FIRMELE DIN ALESD !!!!! DA TU EI FI UNUL DIN CEI CE PUPA UNGURESTE LA USA DIN DOSUL PRIMARULUI UNGUR !!
Postat 09 Septembrie 2011, 14:34 de SCORTOSUL
EU diferit de "eu"
EU NU SUNT "eu" DAR NU AM FO ATENT ! SCUZE !
Postat 09 Septembrie 2011, 14:25 de EU
MUSAI AFER
MA ASTA E DESTEPT, NOI SUNTEM PROSTI, PROSTII LUI !!! SE STIE F.F.F. BINE CA DACA NU AI RELATII DIRECTE CU SEFII SNCFR DEGEABA AI SI ATESTAT AFER CA ATUNCI CAND TRE SA-TI INCASEZI BANII PE FACTURI ESTI AMANAT PANA LA ANI MULTI SA AI !! CA SA MATURI BUDA LA CFR TRE SA FII ATESTA AFER ADICA SA TRECI PRIN O GRAMADA DE COMISII SI ..... COMISIOANE CARE SA DECIDA DACA STII SPALA BUDA SI TOTULK E DEGEABA DACA NU AI CINE-TI SEMNA FACTURILE , ADICA DACA NU UNUL DIN ASOCIATI NU ESTE CAPO-DI-TUTI-CAPI IN SNCFR !!! SI ASTA NU DE IERI SAU DE ALALTAIERI! ASTA E DE 20 DE ANI DE CAND LIDERII SINDICACALI SI ALTI SEFUTI DE PRIN CFR AU PUS-O PE SEAMA BUGETULUI DE STAT !!!! ADICA NICI O FIRMA NUMAI MUSAI ABET-NEGO MUSAI NUMAI EA CA NUMAI EA ARE IN BIHOR ACREDITARE AFER , DECI O FO MUSAI NUMAI EA SA PUNA PARDOSELILA DIN GARA IN CARE DE NU ESTI ATENT ITI RUPI GATU IN PLINA ZI SI CATE SI MAI CATE DESPRE sncfr , VACA DE MULS ..
Postat 09 Septembrie 2011, 14:22 de EU
unde e problema
si totusi nu inteleg unde e problema. " poate" ca si altii ar fi facut lucrari de calitate. "poate" dar cum suntem noi obisnuiti lucrarile executate din ban public sunt departe de a fi lucrari de calitate. deci vine o firma si face lucrari bune (gara, banca, liceu etc) si pt ca nu putem baga de vina la calitatea lucrarilor sau la devizele umflate ne legam de "incompatibilitati". atata timp cat face lucrari bune si respecta bugetul alocat, ar trebui lasat sa lucreze. stiu ca pt "unii" ar fi trebuit sa ia lucrarea Constructii Bihor, ca acolo incompatibilitatile sunt invizibile.
Postat 09 Septembrie 2011, 12:49 de SOSO
o intrebare.
La ce pret sa contractat si la ce pret a ajuns piramida?? stie cineva sa spuna??
Postat 09 Septembrie 2011, 12:40 de eu
"cunoscator", esti praf!
buey varza, bine ca semnezi "cunoscator" si scrii "m-ai e"! vai de curu' tau!
Postat 09 Septembrie 2011, 12:30 de LXVII
Cu cat te-a platit ,,concurenta'', Adriane !?
Cat ti-a dat circul lunapark, cunoscut si ca selina, sa scrii acest articol ?! Nu schelalaiai de grija banului public cand si-l indesa in buzunare mascariciul de beni !
Postat 09 Septembrie 2011, 11:55 de .
in sfirsit scrieti si voi.
Aceasta firma ABED NEGO e firma de casa a primariei Oradea cu sprijinul lui CARP si BOLO. Da m-ai e si CONSTRUCTORUL SALARD si SELINA.
Postat 09 Septembrie 2011, 11:39 de cunoscator
sunt n cazuri
dar adelina coste mariana cu cine are firma si face clientela? hai lasati ne cu toate capusele considerate valori sociale dar defapt au ajuns unde au ajuns prin banii la ilegali manevrati, nu ar exista droguri, etnobotanice daca nu ar exista circuitul baniilor la negru dar ne place sa traim cu sobolanii ii si inmultim asta e dramatic, deloc incurajator.Ghilea cati banii publicii incaseaza ca actionar si in calitate de sot si PREFECTA al Bihorului este legal, NUUU dar inca incaseaza si nu derajjeaza JUSTITIA ce face SEFUL :))) idem Traian Basescu, trebuie demisi si trasi la raspundere conform legii.
Postat 09 Septembrie 2011, 09:53 de da
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON