URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 17 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Aprilie 2017, 08:22

Cezarului, ce-i al Cezarului! Ce impozite plătesc bisericile orădene pentru proprietăţile deţinute?

Cezarului, ce-i al Cezarului! Ce impozite plătesc bisericile orădene pentru proprietăţile deţinute? BANII VORBESC! Cel mai bogat cult local, Episcopia Romano-Catolică plăteşte anual impozite pe clădiri de aproape 24.000 euro, cea mai mare parte pentru spaţiile comerciale din buricul târgului, cum ar fi cele din complexul Ursulinelor (foto), în care funcţionează şi liceul Ady Endre
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De impozite nu scapă nimeni. De moarte, poate doar Biserica. Episcopiile din Oradea plătesc bugetului local impozite de 185.000 lei pe an. Suma ar fi mai mare, dar pe lege cultele datorează impozite numai pe spaţii comerciale, locuinţe şi maşini.

"Din 2009, când am făcut o acţiune cu rol de informare cu privire la ce şi cum se impozitează, bisericile se numără printre cei mai buni contribuabili", spune directorul economic al Primăriei, Eduard Florea. În fond, au şi de unde...

"Curăţenie" de Paşti

Virgil Bercea, episcopul greco catolic de OradeaCine se arde cu ciorbă suflă şi în iaurt! După scandalul din Beiuş, care s-a lăsat acum doi ani cu punerea sub acuzare a episcopului Virgil Bercea (foto), pentru dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu, Eparhia Greco-Catolică de Oradea şi-a făcut rânduială în acte.

Conducerea acesteia a fost învinuită că i-ar fi închiriat primarului Adrian Domocoş, pentru o sumă simbolică, un imobil pe care edilul l-a subînchiriat, pe bani grei, unei bănci. Potrivit procurorilor, în schimbul înţelegerii dezavantajoase, Episcopia ar fi beneficiat în mod nelegal de scutirea la plata impozitelor pentru clădirile închiriate unor firme sau persoane fizice.

În februarie, Curtea de Apel Oradea l-a achitat pe Preasfinţitul Virgil Bercea şi pe oamenii săi de toate acuzaţiile, dar procesul merge mai departe, iar şocul a rămas. Ca urmare, contabilii Episcopiei au inventariat toate clădirile deţinute şi au somat preoţii de pe cuprinsul Eparhiei să îşi pună actele în regulă.

"Nu vor!”

vicarul general al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, Olimpiu TodoreanConform Codului Fiscal, cultele sunt scutite de impozitul pe lăcaşurile de cult şi pe construcţiile aferente, dar trebuie să-l plătească pentru imobilele date în chirie ori care aduc venituri din activităţi comerciale, pentru autovehicule şi, de anul trecut, pentru casele parohiale.

"Unii primari refuză să impoziteze imobilele bisericii. Le-am cerut preoţilor să le evalueze, să le declare şi să ceară răspuns în scris. Nu vrem ca peste ani, când Curtea de Conturi va face controale la primării, să fim puşi să plătim aceleaşi impozite cu dobândă", povesteşte vicarul general al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, Olimpiu Todorean (foto).

Preotul a refuzat să facă nominalizări, ca să nu expună edilii, dar spune că Eparhia îşi va lua toate măsurile de precauţie. Măcar ca să îşi dovedească bunele intenţii...

Secularizarea Bolojan

 directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard FloreaSpre deosebire de colegii din judeţ, primarul Oradiei, Ilie Bolojan, nu ţine neapărat să se pună bine cu bisericile pentru voturi sau pentru iertarea păcatelor. "În Oradea bisericile datorează impozit atât pentru spaţiile comerciale, cât şi pentru vehicule şi case parohiale", explică directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto).

După ce în 2008 edilul a tăiat finanţările cultelor pentru a se încadra în buget, în 2009 inspectorii municipalităţii au ţinut instructaje cu contabilii cultelor privind obligaţiile fiscale ale acestora, iar din 2011 Primăria dă bani bisericilor doar pentru reabilitarea faţadelor clădirilor degradate.

Treptat, din beneficiari ai banului public pentru achiziţia de clopote, picturi interioare sau  vitralii, bisericile au devenit contribuabili. Şi încă buni-platnici. "Nicio episcopie din Oradea nu înregistrează restanţe faţă de bugetul local", zice Florea.

Bogăţia bisericii

Conform unui top neoficial, care nu ia în calcul şi averea fiecărei confesiuni în parte, în Oradea Episcopia Romano-Catolică este cea mai bogată, plătind impozite de 108.000 lei pe an, echivalentul a 24.000 de euro. Mai mult decât dublu faţă de toate celelalte episcopii la un loc!

Lista celor 52 de proprietăţi ale romano-catolicilor este deschisă de complexul baroc format din Palatul Episcopal, Şirul Canonicilor şi Bazilica Sfânta Maria. Dieceza mai deţine imobilele ce adăpostesc grădiniţa şi liceul Ady Endre, spaţii comerciale pe străzile Republicii, Moscovei şi Roman Ciorogariu, sediul postului Radio Maria din strada Bârsei şi altele.

Cum spaţiile comerciale se impozitează mult mai consistent decât locuinţele, numai pentru imobilul din strada Republicii 33, care adăposteşte restaurantul Allegria, Episcopia plăteşte anual un impozit de 5.000 lei.

Banul e ban...

Judecând după numărul de proprietăţi, locul secund revine greco-catolicilor. "Pe anul 2017 am rezervat în buget suma de 20.570 lei pentru plata impozitelor pe imobilele din Oradea", spune vicarul Todoran.

Episcopia deţine 76 de imobile, începând de la Palatul Episcopal din Piaţa Unirii şi Seminarul Teologic din Parcul Traian până la locuinţe pe străzile Iuliu Maniu, Samuil Micu Klein, Episcop Mihai Pavel şi Corneliu Coposu. Majoritatea spaţiilor au destinaţie locativă, pentru care se datorează un impozit de 0,3% din valoare în cazul clădirilor reevaluate în ultimii cinci ani, respectiv de 7,5% în cazul celor nereevaluate, în timp ce spaţiile comerciale reevaluate sunt impozitate cu 0,95% şi cele nereevaluate cu 7,5%.

Prin comparaţie, Episcopia Ortodoxă plăteşte anual impozite de 30.000 lei pentru doar 19 imobile, multe închiriate unor firme. Spre exemplu, clădirile din strada Republicii 11 şi 13, închiriate Librăriei Humanitas şi restaurantului Lactobar, transformă Eparhia ortodoxă în una dintre cele mai bogate din vestul ţării. Imobilele au fost donate ortodocşilor în anii ’30 de către municipalitate pentru a le demola şi construi pe amplasamentul lor Biserica cu Soare, "soră" a Bisericii cu Lună din Piaţa Unirii. Episcopia mai deţine, printre altele, clădirea Muzeului Ady Endre din Parcul Traian, imobilul Liceului Roman Ciorogariu din strada Republicii şi Palatul Rimanoczy jr., care îi serveşte şi de sediu.

Câte puţin de la mai mulţi...

Topul contribuabililor bisericeşti este închis de Episcopia Reformată de pe lângă Piatra Craiului, proprietara a 38 de imobile pentru care datorează anual impozite de circa 19.000 lei. Reformaţii deţin clădirea Universităţii Partium, un sediu în strada Sulyok Istvan, un spaţiu comercial în Piaţa Independenţei 3, un atelier tipografic în strada Moscovei 14, un centru pentru romi în strada Clujului şi mai multe locuinţe împrăştiate prin oraş.

Extrem de dinamice, mai ales după căderea comunismului, cultele neoprotestante sunt mult mai mici şi deţin mai puţine imobile pentru a putea accede în top. Spre exemplu, în cazul comunităţii baptiste, Biserica Creştină Baptistă Emanuel, scutită de impozit pe clădirea de cult, datorează 6.000 lei pe an pentru maşini, iar Comunitatea Penticostală Regională Oradea, cu un sediu şi două locuinţe în strada Răspântiilor, plăteşte mai puţin de 100 lei pe an. Dar plăteşte. Precum în ceruri aşa şi pe pământ...


BANI PENTRU BISERICI
Întâi faţadele!

Conform tradiţiei post-decembriste, municipalitatea alocă bisericilor circa 2% din bugetul local, adică aproximativ 500.000 lei pe an. Suma este împărţită proporţional cu numărul de credincioşi între ortodocşii majoritari (354.000 lei), reformaţi (99.000 lei) şi romano-catolici (62.000 lei), diferenţa rămânând penticostalilor, baptiştilor şi greco-catolicilor.

La iniţiativa primarului Ilie Bolojan, din 2011 municipalitatea a înlocuit alocările financiare directe către episcopii cu plata lucrărilor de reabilitare a clădirilor din proprietatea acestora. Aşa şi-au reabilitat romano-catolicii fostul spital al Mizericordienilor din strada Republicii 33, greco-catolicii acoperişul Bisericii Sfântul Nicolae, iar ortodocşii imobilul din strada Republicii 11, unde funcţionează Librăria Humanitas. Romano-catolicii şi-au consumat fondurile pe 6 ani de-acum înainte, iar greco-catolicii pe 10 ani. Lucrările vor continua anul acesta cu reabilitarea Liceului Teologic Roman Ciorogariu din strada Republicii, urmând ca de anul viitor să fie scoasă de la alocări bugetare şi Episcopia Ortodoxă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
foarte buna abordarea primariei: banii pentru reabilitarea monumentelor, cota fixa de 2%, educatie financiara pt obligatiile cultelor. Dar nu i-as zice "secularizarea" lui Bolojan, ci doar normalitate.
Pe de-o parte, legea e in regula: impozitezi case si vile ale preotimii, impozitezi sedii centrale/administrative si spatii comerciale or care produc venit din chirii (deci inclusiv chiar si Cladirea Radio Maria si Atelier Tipografic al Reformatilor), dar Nu si lacasele de cult (de ex Bazilica Sfânta Maria). E discutabil poate cu spatiile educationale (grădiniţa şi liceul Ady Endre, Seminarul Teologic, Universitatea Partium, Liceul Roman Ciorogariu, chiar si Muzeul Ady Endre) or cele sociale (centru pentru romi) – daca sunt impozitate si cand sunt in proprietatea statului or a municipalitatii, e ok. Daca “statul” nu isi impoziteaza o scoala cand e a lui, dar o impoziteaza cand e a bisericii e tratament discriminatoriu pe piata de educatie. Pana si un privat care ar vrea sa faca bani si afacere dintr-o scoala din asta ar trebui sa fie tratat la fel. “Imobilele au fost donate ortodocşilor în anii ’30 de către municipalitate pentru a le demola şi construi pe amplasamentul lor Biserica cu Soare, "soră" a Bisericii cu Lună din Piaţa Unirii.” – asta suna interesant, mai multe informatii despre Biserica cu Soare, ar fi frumos sa puneti intr-un articol istoric cum puneti duminica (“Oradea ieri, Oradea azi”), ce prevedea proiectul, alt mecanism astronomic exceptional, de ce nu s-a mai facut, de ce s-a vrut/putut atunci si nu se poate astazi?, etc. Conf. calculelor, din APROXIMATIV (ca asa e in articol) 500k ron daca merg 354+99+62 la 3 culte mai extinse, si restul la alte 3 culte, inseamna ca ultimele 3 primesc -15k ron.
Postat 20 Aprilie 2017, 10:05 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6818 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON