URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 August 2013, 08:08

CET-ul riscă falimentul! Electrocentrale pregăteşte scumpiri şi disponibilizări

CET-ul riscă falimentul! Electrocentrale pregăteşte scumpiri şi disponibilizări PUNEM CRUCE! Electrocentrale şi-a cerut insolvenţa după 4 luni în care a avut conturile blocate de firma Unicom. "Dacă rămâneam la mâna executorilor judecătoreşti riscam să nu mai putem livra orădenilor nici măcar apă caldă", spune primarul Ilie Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O regulă pe care o ştiu până şi recuperatorii cu bota interzice presarea unui datornic până moare, din simplul motiv că morţii lasă în urmă datorii neplătite. Unicom Tranzit pare să nu fi ştiut asta!

Hotărâtă să îşi recupereze cât mai rapid cele 45 milioane lei neîncasate, firma care aducea cărbuni din Valea Jiului a stors CET-ul de ultimul leu. Rămasă fără alternativă, Electrocentrale a intrat săptămâna trecută în insolvenţă...

Electrocentrale fără parale!

Boală lungă, moarte sigură. La fix 4 luni după ce Unicom Tranzit, firma de transport feroviar a fostului general KGB Constantin Iavorski, a pus poprire pe conturi şi sechestru pe bunuri, CET-ul a capitulat. Electrocentrale a cerut săptămâna trecută declanşarea procedurii de insolvenţă pentru că, încolţită de creditori, a ajuns să livreze energie termică fără să încaseze niciun ban.

03 Ilie Bolojan_9.jpg"Unicom a pus asociaţiile de proprietari să plătească direct în contul executorului judecătoresc, CET-ul n-a mai văzut niciun leu, iar la lichidarea pe iulie am ajuns să plătim angajaţilor doar 40% din salarii", povesteşte primarul Ilie Bolojan (foto).

Situaţia s-a agravat în urmă cu două săptămâni când, încântat de eficienţa executorului judecătoresc Eugen Puşcaş, reprezentul Unicom, furnizorul de cărbune din Voivozi, Maestro, i-a pus în braţe şi dosarele sale. Cu alte sume de recuperat...

Datori vânduţi

Dacă ar fi fost privat, CET-ul ar fi deja falit. Electrocentrale avea la 30 iulie datorii de 302 milioane lei, din care 265 milioane lei deja scadente. Topul debitorilor e deschis, cu 97,8 milioane lei, de Ministerul Finanţelor, pentru că în anii 2000 CET-ul a luat credite cu garanţii guvernamentale pentru cumpărarea de cărbune, fără însă a le mai achita niciodată.

Următorul în top este Ministerul Economiei, deţinătorul Centralei Naţionale a Huilei, care are de recuperat 46,4 milioane lei pentru cărbunele livrat din Valea Jiului, urmat de Unicom Tranzit, transportatorul de cărbune pe linia ferată, cu o restanţă de 42 milioane lei, şi de Maestro Trading, furnizorul de cărbune de la Voivozi, care are de luat 33,3 milioane lei. Datoriile CET-ului, de 302 milioane lei, sunt de o mie de ori mai mari decât lichităţile sale, care la 8 august abia dacă ajungeau la 300.000 lei. Aşa că nici vorbă să poată plăti!

03 Vasile Godinca.jpgCu toată forţa înainte!

Deşi insolvent, CET nu trage obloanele. Dimpotrivă! "Insolvenţa unei societăţi poate avea ca efect declararea falimentului şi închiderea firmei sau reorganizarea societăţii cu continuarea activităţii în vederea achitării datoriilor. Electrocentrale a ales varianta reorganizării", spune Vasile Godîncă (foto), asociat coordonator în cadrul Casei de Insolvenţă Transilvania, desemnate de instanţă să gestioneze insolvenţa companiei.

Printre primele măsuri, deja luate, se numără deblocarea conturilor, ridicarea sechestrelor şi anularea executărilor silite, astfel încât Electrocentrale să îşi poată continua activitatea. În perioada următoare firma de insolvenţă se va îngriji de creionarea tabloului creditorilor şi va face formalităţile necesare pentru desemnarea unui administrator special care să preia conducerea CET. "Administratorul va trebui să fie un om cu mână de fier, capabil să ia măsuri nepopulare", spun surse din Primărie.

Noul administrator ar putea fi Nadia Haş, director adjunct al Direcţiei Economice, deja implicată în problemele societăţii, sau un specialist în termoficare adus din afară pentru a nu avea prietenii în firmă. Oricum ar fi, centrala va funcţiona în continuare...

Cărbune din Ungaria

Declararea insolvenţei nu va afecta orădenii. "Nu se va opri apa caldă şi nu se pune problema să nu se asigure alimentarea cu agent termic a apartamentelor. Reorganizarea Electrocentrale nu va influenţa cu nimic nici proiectele europene derulate de municipalitate", spune primarul Bolojan.

Potrivit edilului, în perioada următoare Primăria se va concentra pe implementarea proiectelor europene, cel privind achiziţia noii centrale pe gaz care să corespundă standardelor de mediu, precum şi cel vizând înlocuirea magistralelor I şi III pentru reducerea pierderilor de pe reţele. În paralel, edilul a chemat la discuţii toţi funizorii. "Vom renegocia absolut toate contractele. La cei care nu reduc preţul vom renunţa", spune primarul.

Se negociază, de pildă, achiziţionarea de cărbune mai ieftin din Ungaria. "Avantajul e că, spre deosebire de 12,5 euro pe gigacalorie, cât ne costă cărbunele de Voivozi, am plăti doar 9,5 euro", spune Bolojan. Potrivit acestuia, schimbarea furnizorilor va aduce CET-ului o economie de circa 4 milioane euro pe an. Deşi enormă, suma e insuficientă, căci pierderile Electrocentrale au depăşit 7 milioane euro pe an!

03 Mihai Cabai.jpgCET pe bucăţele

Pentru a diminua pierderile, Primăria va rupe luna aceasta CET în două societăţi: Electrocentrale Oradea, specializată în producţia de agent termic, şi Termoficare Oradea, axată pe transportul şi distribuţia agentului termic. Termoficare a primit săptămâna trecută licenţa de operare şi va cere autorităţilor de reglementare aprobarea unor tarife mai mari, pentru a evita funcţionarea în pierdere cronică. "Majorarea tarifelor nu înseamnă neapărat că orădenii vor plăti mai mult. Acestea ar putea fi subvenţionate de la bugetul local", explică Mihai Cabai (foto), directorul societăţii Termoficare.

Cu cât vor creşte tarifele rămâne de văzut. Până la aprobarea lor, Termoficare va încheia contracte cu cei circa 5.000 de abonaţi din Oradea şi Sânmartin. Pentru a evita scandalul din 2011, când asociaţii de proprietari din Ioşia, deservite până atunci de Transgex, au refuzat să semneze contracte cu Electrocentale, modificarea furnizorului de servicii se va face prin anexă la contract. "Nu vrem ca oamenii să înţeleagă că, trecând pe noua firmă, nu vor mai trebui să-şi plătească restanţele faţă de Electrocentrale", spune Cabai.

În fond, pentru CET, ruperea în două şi declararea insolvenţei Electrocentrale pot avea efecte extreme, conform folcorului local: ori la bal, ori la spital...


SALARII CU MINUS

660.000 de lei au de recuperat angajaţii de la Electrocentrale Oradea


"Insolvenţa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor"

Legea 85/2006


CONCEDIERI, FOC CONTINUU!
"Ne vor rade pe toţi!"

Primele victime ale insolvenţei Electrocentrale sunt angajaţii societăţii. Oamenii şi-au primit la "lichidarea" pe iulie doar 40% din salarii. Diferenţa ar putea s-o recupereze la stabilirea tabloului creditorilor, deci peste un an sau chiar mai mult.

Cei 560 de angajaţi ai Electrocentrale şi cei 250 trecuţi la Termoficare se tem că reorganizarea presupune noi reduceri de personal. "Ne vor rade pe toţi fără drept de apel! Ne-au tăiat 60% din salarii fără să ne anunţe. Cui îi convine rămâne, cui nu, să plece!", povesteşte un muncitor.

Salariaţii sunt cu atât mai îngrijoraţi cu cât administratorul special nu mai e obligat să respecte contractul colectiv de muncă. Acesta poate tăia, de exemplu, bonurile de masă sau poate reduce personalul fără să fie obligat la plata celor patru salarii compensatorii.

"Nici măcar cei disponibilizaţi în vară nu şi-au primit salariile compensatorii. Lunea trecută, când au mers după bani, li s-a spus că primarul a dat ordin să nu se plătească şi că, dacă sunt nemulţumiţi, n-au decât să îl dea în judecată", spune salariatul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
si cu curentul ce fac?
CET-ul 1 initial a fost gandit pentru producerea energiei electrice, producerea apei calde este ceva secundar care la vremea respectiva au si folosit pentru incalzirea locuintelor din oras si asa au obtinut un ban in plus. Oare cum nimeni nu vorbeste despre producerea energiei electrice ca si cum nici nu ar exista? La care partid ajung banii?
Postat 26 August 2013, 09:40 de exim
majorare tarife
pentru toti romanii cretini: - aceasta este realitatea din firmele de stat, cu manageri competenti. dupa ani si ani de zile in care nu s-au achitat banii nici macar la stat (ia sa vezi vreun privat care isi permite sa aibe datorii la stat din 2000 !!!), ne trezim ca cet-ul, cu salariile femeii de servici de 5 x cit un doctor, cu bani de miel si purcel e scufundat ! cine plateste acum? pai imbecilii de oradeni, ca se majoreaza gigacaloria, ca asa nu mai merge! - si mai ziceti ca ne fura ue... cine a furat aici? credeti ca la carbunele scump, nimeni de la cet nu avea comision??? ue ne-a bagt in rahatul asta? - brusc am gasit si mai ieftin, prin ungaria si aiurea! de ce nu s-au gasit acu' 5, 6, carbune ieftin??? ok, oricum de deconectat nu este voie sa te deconectezi de la cet si va trebui sa inghitim TOATE datoriile si comisioanele minunatilor nostri conducatori. se estimeaza ca pretul agazului va creste in curind numai cu 160%, deci trecere la gaz a cet-ului este benefica oradenilor ! - vedeti asa se fac bani, proletarilor ! hai pa, ne vedem si auzim la iarna!
Postat 21 August 2013, 13:38 de xlv
Piaruiala peste tot
INCOMPETENTA si IMPOTENTA INTELECTUALA e la mare cinste in alegerile primariei oradene!!! Da Doamne sa nu iasa prostia cu trecerea pe gaz a CET-ului! Nu-i mai vine comisionul lui bolo-jan sau Bolomarcel. pacat de oamenii ceia care muncesc acolo in conditii rele si grele.
Postat 21 August 2013, 09:48 de Energia verde
ahaaaam....
"O regulă pe care o ştiu până şi recuperatorii cu bota interzice presarea unui datornic până moare, din simplul motiv că morţii lasă în urmă datorii neplătite. Unicom Tranzit pare să nu fi ştiut asta!" .... ahaaaaa... deci Unicom e de vina ca CET-ul a fost prost administrat. Ei mama lui de Unicom!
Postat 20 August 2013, 17:01 de flr
Unde sunt cei care comentau că Bolovjan e deştept şi nu-i nici o problemă cu insolvenţa CET !?!
Reorganizarea Electrocentrale nu va influenţa cu nimic nici proiectele europene derulate de municipalitate", spune primarul Bolojan. NUMAI CĂ EUROPA ŞI-AU RECONSIDERAT EVALUAREA INIŢIALĂ ŞI NU VA DA NICI UN EURO PENTRU BĂŞINA CU GAZE DIN FUNDUL IDIOTULUI MINCINOS CARE STĂ AGĂŢAT CA PIATRA DE GÂTUL ORĂDENILOR.
Postat 20 August 2013, 14:25 de Carp III
Mişule, esti doar un fost fobalist !
"Majorarea tarifelor nu înseamnă neapărat că orădenii vor plăti mai mult. Acestea ar putea fi subvenţionate de la bugetul local", explică Mihai Caba. Mişu, te stiam stangaci la fotbal, da’ vad ca esti stangaci si la minte ! Cum adica se plateste de la buget si oradenii nu sunt afectati ?! Pai cine ,,cotizeaza” la bugetul local ? Nu oradenii, prostimea, platesc sa aiba alesii, in frunte cu cel mai ales, de unde sa-si umple buzunarele ?! Aaa, ca normal si logic ar fi ca cei care au adus cet-ul in faliment sa puna banu’, asta da ! Numai ca doua lucruri nu se pot in lumea asta : sa intre pruncul de unde a iesit si sa dea inapoi hotii ce au furat !
Postat 20 August 2013, 12:43 de DlGoe
salarii
si directorii si personalul tesa a primit numai 40% din salarii ?
Postat 20 August 2013, 12:31 de snow
mafie mare la cet
eu nu inteleg unde se duc banii grei platiti de noi la incalzire si la apa calda, care sunt oricum mult mai scumpe decat ar trebui sa fie. E o mafie toata, si merge totul pe interese... nici vorba de lipsa banilor !
Postat 20 August 2013, 11:37 de david
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON