URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Februarie 2018, 10:58

CET-ul amendă: Termoficare Oradea a devenit magnet pentru amenzi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

CET-ul seamănă cu o gaură neagră. Paradoxal, cu cât investeşte oraşul mai mulţi bani pentru retehnologizare în vederea conformării la standardele de mediu, pentru înlocuirea reţelelor aşa încât să elimine pierderile şi pentru modernizarea punctelor termice în scopul creşterii eficienţei, cu atât se înmulţesc şi sancţiunile.

Cea mai recentă amendă, în valoare de 30.000 lei, a fost aplicată luna trecută societăţii Termoficare de către Garda de Mediu Bihor, pentru punerea ilegală în funcţiune a cazanului pe gaz provenit din vechiul CET, fără autorizaţie.

Începutul sfârşitului

Înfiinţat la mijlocul anilor ’60 pentru a alimenta cu abur tehnologic marile întreprinderi de pe platforma industrială a Oradiei şi cu energie electrică sistemul naţional, CET-ul pe cărbune din Şoseaua Borşului şi-a extins reţelele în tot oraşul. Dezvoltarea acestuia a făcut ca în 1987 să fie dată în funcţiune chiar şi o a doua termocentrală, în Nufărul. Deşi mai modernă, aceasta fost închisă în 2002, ca ineficientă, de către Ministerul Economiei.

Anii de aur au murit odată cu consumatorii energofagi. Mare, vechi, poluant şi cu reţelele făcute praf, CET I a trăit ani de zile din gigacaloria vândută tot mai scump orădenilor, până în 2012, când şi-a pierdut licenţa de operare pentru activitatea de transport şi de distribuţie din cauza unor nereguli în facturare.

Forţată de împrejurări, municipalitatea a înfiinţat societatea Termoficare, care a preluat administrarea conductelor. Măsura a fost urgentată de intrarea în insolvenţă a Electrocentrale în august 2013, pe fondul unor datorii de 320 milioane lei acumulate din cauza dispariţiei subvenţiilor de la stat, dar şi al managementului defectuos al fostului director Dragoş Gligor, care a cumpărat combustibil la suprapreţ şi a vândut ieftin certificatele cu efect de seră (GES), iar apoi, ca şi cum nu era destul, le-a răscumpărat scump.

Lovitura de graţie a constituit-o penalizarea societăţii cu 33,4 milioane euro în 2014 şi cu alte 78,7 milioane euro ulterior, pentru depunerea cu întârziere a certificatelor verzi, mecanism european de stimulare a poluatorilor în vederea retehnologizării sau de obligare a acestora în vederea opririi activităţii. Ca urmare, vechea centrală a rămas inactivă în iunie 2016, când singurul său cazan pe gaz a fost predat Termoficare ca parte componentă a noii centrale pe gaz.

Faliment cu ricoşeu

Lăsată de izbelişte, Electrocentrale a murit în tăcere. Anul acesta, pe 10 ianuarie, Tribunalul Bihor a hotărât "începerea procedurii falimentului debitoarei", dispunând dizolvarea firmei şi sigilarea bunurilor, şi desemnând Casa de Insolvenţă Transilvania să le vândă pentru despăgubirea creditorilor.

Asta nu înseamnă că povestea datoriilor s-a şters definitiv. Deşi firme diferite, Electrocentrale şi Termoficare sunt legate ombilical. Spre exemplu, în vara lui 2016 Termoficare şi-a asumat în faţa Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie plata sumei de 6,6 milioane euro reprezentând bonusul de cogenerare primit necuvenit de Electrocentrale în anii anteriori. Ce-i drept, măsura a fost luată sub presiune. Având acelaşi proprietar ca societatea în insolvenţă, Termoficare n-ar fi primit altfel licenţă de operare pentru noul CET pe gaz, rod al unei investiţii de 77,7 milioane euro cu fonduri UE.

În schimb, în decembrie 2017 Consiliul Local a virat de bună voie către Termoficare 3,2 milioane euro din banii orădenilor pentru a stinge o parte din datoriile vechiului CET, care în 2012 făcuse un credit bancar pentru achiziţia de cărbune, garantând cu sediul din Şoseaua Borşului şi cu terenuri din curtea centralei.

Răscumpărarea acestor bunuri poate fi văzută însă şi ca o plată făcută unui debitor preferat. "Mă tem că am creat un precedent. Dacă Termoficare plăteşte băncii o datorie în locul Electrocentrale, vor veni şi alte firme după bani, iar societatea va da faliment", crede unul din membrii Consiliului de Administraţie al Termoficare.

Funcţionează ilegal!

Riscul este amplificat, mai nou, şi de o sancţiune pe care Garda de Mediu Bihor a stabilit-o în sarcina Termoficare pe 23 ianuarie, când a amendat-o cu 30.000 lei, pentru că a pus în funcţiune cazanul pe gaz preluat de la Electrocentrale, fără autorizaţie de mediu. Vechiul cazan funcţiona în completarea noii turbine pe gaz, autorizată în primăvara anului trecut, pentru a asigura necesarul de energie termică al oraşului şi a descărca energie electrică în sistemul naţional.

Stănel Necula, șeful Termoficare OradeaInspectorii de Mediu au dispus oprirea de îndată a cazanului, revoltaţi că Termoficare nici măcar nu ceruse autorizarea. Societatea a plătit amenda pentru a beneficia de reducerea ei la jumătate, concomitent contestând-o în instanţă, dar a menţinut cazanul în funcţiune. "Inspectorii au venit în control după un articol din BIHOREANUL, care spunea că am pornit cazanul vechi şi că orădenii se tem că vor fi poluaţi. N-au vrut să asculte niciun argument", acuză directorul societăţii, Stănel Necula (foto).

Acesta susţine că vechiul cazan preluat de la Electrocentrale în 2016 funcţionează legal, fiind prins, alături de multe alte instalaţii poluante, în Planul Naţional de Tranziţie asumat de România în faţa Comisiei Europene, fapt comunicat atât Primăriei, cât şi Agenţiei pentru Protecţia Mediului. "Cazanul nu are autorizaţie de mediu, beneficiază până în 2020 de o derogare de la interdicţia de a funcţiona", zice Necula.

De altfel, Termoficare a cerut în 2016 aprobarea Consiliului Local pentru investiţii de 1,4 milioane euro pentru reabilitarea cazanului, în vederea reducerii cantităţii de oxizi de azot (NOx) emise sub 100 miligrame pe metrul cub, conform normelor, dar licitaţia a fost anulată. "Am hotărât că nu are sens să băgăm atâţia bani într-un cazan din 1969 care, chiar şi modernizat, va avea probleme de structură", spune Necula. Urmarea? Termoficare a comandat alt studiu, pentru a vedea ce pune în loc...

Investiţie în aer

Liviu Sabău Popa, consilier local PSDStudiul pune însă sub semnul întrebării seriozitatea cu care municipalitatea a tratat problema termoficării. "Primăria se joacă cu investiţii de zeci de milioane de euro. La început a propus achiziţionarea unei turbine cu o capacitate de 25MW, apoi a mărit capacitatea la 45 MW, iar acum aud că vrea să cumpere încă una de 25MW pentru că cea actuală nu face faţă", acuză consilierul PSD Liviu Sabău Popa (foto), convins că situaţia a scăpat de sub control.

"Deşi avem o instalaţie modernă, consumatori captivi şi un preţ al curentului tot mai mare, gigacaloria se tot scumpeşte. E clar că s-a greşit!", zice Sabău Popa, sugerând că din start municipalitatea trebuia să comande un CET nou pe gaz cu o capacitate peste cea actuală.

Viceprimarul Mircea Mălan, coordonatorul proiectului pentru reabilitarea sistemului de termoficare, îl contrazice. "E bine că turbina nu acoperă singură necesarul oraşului. Vara nu trebuie să punem în funcţiune, cu costuri mari, toată hardughia pentru un consum mic de apă caldă, iar iarna putem porni pe rând instalaţiile, în funcţie de necesităţi", argumentează edilul.

Mircea Mălan, viceprimar OradeaTotuşi, deocamdată Primăria nu are idee cu ce va înlocui cazanul vechi. Neavând garanţia că după 2023, la finalul actualei scheme de ajutor, la nivelul UE se va mai aplica bonusul de cogenerare pentru producerea simultană a energiei electrice şi termice, rentabilitatea investiţiei este sub semnul întrebării. Astăzi, Termoficare nu închide pe pierdere doar datorită "primei" de circa 40 milioane lei încasate în fiecare an. "Vom face o investiţie în etape. În primă fază probabil vom achiziţiona două cazane cu apă fierbinte, chiar dacă nu produc şi energie electrică, pentru a scoate din funcţiune cazanul vechi, iar când vom şti ce se întâmplă cu bonusul vom discuta şi despre achiziţia unei turbine", spune Mălan.

Convins că Termoficare a procedat corect, viceprimarul susţine că managerul societăţii nu are nicio vină pentru amenda primită. "E clar că a fost o decizie politică", argumentează Mălan. Numai că, la o adică, aceeaşi acuză poate fi formulată şi în legătură cu scumpirea gigacaloriei, recent decisă de Consiliul Local, pe care orădenii o vor plăti deşi n-au nicio vină...


ARŞI CU CĂLDURĂ
Tot mai scump!

În vreme ce Termoficare se confruntă cu probleme legate de funcţionarea în legalitate şi stabilirea strategiei pentru înlocuirea instalaţiilor poluante, la cererea societăţii, Consiliul Local a aprobat scumpirea gigacaloriei.

Începând din februarie, la doar trei luni de la ultima scumpire, preţul local al acesteia a fost crescut cu 8,63 lei, ajungând la 304,18 lei. Deocamdată, consumatorii deserviţi prin punctele termice ale societăţii Termoficare vor plăti gigacalorie tot cu 255 lei, pentru că diferenţa a fost preluată în subvenţia de 49,18 lei plătită de la bugetul local.

În ce priveşte agenţii economici, aceştia vor plăti 259,17 lei dacă au puncte termice proprii şi şi 390,96 lei dacă se află pe reţeaua secundară.

Preţul plătit de orădeni este unul dintre cele mai mari din ţară, deoarece subvenţia acordată de la bugetul local este printre cele mai mici.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
Curaj, baieti!
Sfios precum un ghiocel, a aparut la datorie si @_retardatul, @anticomunist si ceilalti pupincu**ti inca ezita. O posibila explicatie ar fi ca s au intoxicat de la cat kk* au mancat si acum li se fac spalaturi stomacale, fara a uita si de spalarea creierilor. Si pt ca articolul este centrat pe amenzi, ce se mai aude, d-lor de la ebihoreanul.ro de cele doua AMENZI, cu A, pe care le datoram veleitatilor de broker (citeste escr*c!) ale stim noi cui? Pt. detalii vezi articolul din ebihoreanul, ,,CET sufocat: Electrocentrale bate recordul la amenzi: vine una de 78,7 milioane euro!" din 3 mai 2016.
Postat 06 Februarie 2018, 10:00 de ili3
@haharetardatule
Haharetardatule tu ca beneficiar direct a miseliei PMO-termoficare poti sa ai bunul simt sa te abtii? Si eu am ceva epitete pentru tine dar ma abtin! tine si tu, nu scapa pe tine ca puti!
Postat 05 Februarie 2018, 22:13 de scortosul
Si totusi .... tot noi? Poate raspunde cineva?
Si totusi CINE va plati amenda? Termoficare? Adica tot noi? Noi taxatii orasului purtam vina impotentei conducatorilor PMO si Termoficare? Hei, Stanele falimentezi acum si orasu? Reusesti? Garda de mediu nu a stabilit un vinovat: nume prenume? Tot cetatenii captivi sistemului mafihot centralizat este vinovat?
Postat 05 Februarie 2018, 22:11 de scortosul
CORECȚIE CĂ NU VREAU " SĂ SĂ RÂDĂ DĂ MINE " VREUN ELEV/ELEVĂ/SOCIOLOG CROMATIC
...dă ce ni...
Postat 05 Februarie 2018, 20:41 de TDS
LIMBAJ A LA CTP
Nici o problemă ! " Coafura " #rezist a ! Pe spinarea oradenilor ! La Brăila există un excelent caricaturist, Costel Pătrăscan ! Numai PSD-ist nu e! I-am tot scris " pă " FB! Nea Costele, de ni l-ați pasat " pă " Stănel ? Da' " dă " ce nu-l luați îndărăt ?
Postat 05 Februarie 2018, 20:37 de TDS
Revenim, dar nu ne baga nimeni in seama!
Inconstientii ! Este bine ca s-a sesizat Garda de mediu, dar ar trebui sa faca la fel si alte autoritati ale statului, cum ar fi ISCIR-ul, de exemplu. Stie ISCIR-ul ca atat cazanul nr.1 vechi, cat si turbina 1 functioneaza fara autorizatie si ca au depasit cu mult durata lor de viata (orele de functionare) stabilita prin normative? Stie ISCIR-ul ca la cazanul 1 nu s-au mai facut reparatii la sistemul sub presiune al cazanului de ani si ani de zile? Stiti ce inseamna o explozie in timpul functionarii la un astfel de cazan? Stiti ce inseamna o supraturare la turbina 1 sau o avarie la carcasa de inalta presiune care functioneaza desi are fisuri in carcasa? Dar o avarie la generatorul turbinei, care nu a mai fost verificat conform normativelor? Cine a uitat, sau cine nu stie, sa-si aminteasca sau sa se documenteze ce s-a intamplat la CET 2 in urma cu mai multi ani. Din fericire si din mila Domnului, atunci nu au murit oameni. Asteptati sa se intample o tragedie si abia apoi sa luati masuri? Daca se intampla o avarie importanta, s-ar putea sa moara oameni! Iar orasul ar putea ramane fara termoficare (sau fara "termie", cum le place agramatilor sa spuna ca sa para mai "tehnici") pentru o perioada de timp nedefinita! Veti lua masuri dupa aceea?!
Postat 05 Februarie 2018, 20:29 de User anonimizat
:))
Ce mai elucubreaza postacii si retardatii pe aici :))) Bah, luati-va si voi o viata, penibililor!
Postat 05 Februarie 2018, 20:26 de hateretards
Marea miselie e...
Marea miselie e ca intre timp PMO(honor birtinezul) cuplat cu falimentatorul de servici(necula) au blocat intrarea retelelor de gaz in oras, la data de azi zone mari nefiind acoperite nici ce Termoficare nici de asta cu gazu! O adevarata mizerie!!! oradene dormi linistit birtinezul cosmareste pentru tine! Tu vei plati cosmarul lui!
Postat 05 Februarie 2018, 19:55 de scortosul
@WinDos
Cui tii tu lectii? La falimentatorii astia carora de 3 ani li se repeat ca duc orasul spre faliment financiar? Oradea oras touristic? Sa vada ce? Care e oferta turistica? Ciumperca? Au redus sectiunea magistralelor la jumatate. asta inseamna ca tinand cont de relatia/formula PVT= constant ei trebuie sa dubleze presiune. Nu se va lucre(la viitor) cu presiuni de 4-6 atm ci cu 10-12atm. Stii ce inseamna asta in caz de avarie? Moarte! Can se vor termina lucrarile si se va pune sub noa presiune instalatiile noi ele vor fi deja vechi si la calitatea materialului pus in opera si calitatea lucrarilor retelele vor ceda mai abitir ca astea vechi! Atunci sa vezi distractie pe banii cetatenilor nu pe fonduri EU!
Postat 05 Februarie 2018, 19:50 de scortosul
Ce nu inteleg Necula si Malan !?!
Necula nu stie nici macar faptul, elementar de altfel, ca derogarea pana in 2020 nu il absolva de a solicita autorizatie de mediu !?! La Malan e grav ca, fara a avea notiuni tehnice elementare, se pronunta intr-o problema de acest fel, in sensul in care nu stie ca atunci cand incalzesti un MP de incapere, nu ajunge sa calculezi cei minim 80W necesari climei temperate de la Oradea, mai trebuie sa pui in plus cel putin 50% la capacitate ... din moment ce "inaltimea" a crescut, in ultimul deceniu, cu vreo 30% la nivelul spatiului locativ al orasului, ca abia pe la 120W/MP poti spune ca esti corespunzator cererii !?!
Postat 05 Februarie 2018, 19:26 de WinDos
Sa plateasca haita liberala !?!
Amatorismul trebuie sa achite nota de plata, nicidecum tot contribuabilul oradean !?!
Postat 05 Februarie 2018, 19:06 de WinDos
Tech-no-logic
Subventia de 50 lei din 300 s-a incheiat in 2018.Speranta e la bukarest unde subventia e 50%, ma gindesc ca nu se inchide bucurestiul cind vrea bruxelles-ul.Vedem la toamna.Garda de Mediu Bihor ar putea face o excursie in germania unde se ard carbuni la greu, poate le trinteste si lor o amenda.Inclusiv lu' VW...E bine ca s-au "liberalizat" pietele de energie,gaze,carburanti...sa fim si noi fruntasi la ceva in mUE. God save the CET si cazanele lui.
Postat 05 Februarie 2018, 17:53 de excalibur
de studiat....
Vazand pe mainele cui incap banii oradenilor, adica si ai mei, ma tenteaza sa urmez exemplul primilor oameni din stat, condamnatul dragnea si cercetatul penal pt. marturie mincinoasa tariceanu. Ei au refuzat servicile spp-ului pt. ca nu aveau incredere in el, fara a avea vreo dovada in acest sens. Eu ma gandesc sa refuz a mai plati darile primariei, avand multe dovezi de cum isi bat joc de banii mei alesii, in frunte cu intaiul ales, birtinezul. As prefera ca banii sa se duca la curtea de conturi, la anaf sau si mai bine la banca nationala, de unde au venit!
Postat 05 Februarie 2018, 13:39 de pinonel
O mizerie manageriala!
Cu un manager general care a falimenta si in privat si in bugetar ce sa astepti de la aceasta firma capusa pe spatele oradenilor? Cat despre bolovanul birtinez care gestioneaza totul in oras ..... un dezastru toate marile realizari ale birtinezului poe spatele oradenilor! oradeni dormiti linistiti, birtinezul viseaza pentru tine!
Postat 05 Februarie 2018, 13:30 de scortosul
Tot inainte
1. Deci turbina nu face fata. 2. Gigacaloria e mai scumpa. 3. Subventia nu o baga Bolojan si nici Necula din buzunarele lor. 4. Curentul produs nu aduce plus valoare. 5. Suntem in top 3 productie gigacalorie pe tara. 6. Daca se scoate subventia, ce facem d-le Super Bolo cu salariile alea minim pe econimie primite de la Celestica? Tot inainte. Tot inainte ca doar oalele sparte le patim noi oradenii, nu veneticii.
Postat 05 Februarie 2018, 11:51 de OradeanADN
Italy ?
Din cate stiu eu,aceasta noua centrala pe gaz nu a fost special comandata/proiectata pentru Oradea, ci a fost "gasita" in Italia. Orasul (din Italia) pentru care a fost construit/proiectat centrala nu a reusit s-o plateasca.
Postat 05 Februarie 2018, 11:31 de Citizen
RE: Italy ?
Nu poţi să dai mai mule detalii, care e acel oraş italian? Chestiuni de genul ăsta nu au cum să nu lase urme.
Postat 05 Februarie 2018, 14:54 de Moderator
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON