URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Decembrie 2016, 07:53

Cel mai tare din parcare: Din lipsă de locuri, orădenii se războiesc pe parcările neamenajate din jurul blocurilor

Cel mai tare din parcare: Din lipsă de locuri, orădenii se războiesc pe parcările neamenajate din jurul blocurilor ÎN ANCHETĂ. Zetényi Béla va trebui să-şi revopsească maşina după ce tăblăria i-a fost distrusă cu acid. "Am economisit ani de zile ca să ne luăm maşina asta", zice orădeanul, care a reclamat distrugerea la Poliţie şi aşteaptă ca oamenii legii să-l prindă pe făptaş
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aţi rămas fără loc de parcare în faţa blocului şi vreţi să lăsaţi maşina la scara vecină? Nu-i o idee prea bună. Pentru că în Oradea sunt de patru ori mai multe maşini decât locurile de parcare, scandalurile pe acestea sunt la ordinea zilei, mai ales în cartierele aglomerate.

Războiul se poartă cu toate armele, "victime" fiind de cele mai multe ori maşinile pe care proprietarii le găsesc vandalizate, stropite, zgâriate, cu anvelopele tăiate...

"Cadouri" între vecini

Zetényi Béla locuieşte într-un bloc din Rogerius, de pe strada Costache Negruzzi, unul dintre cele la care Primăria n-a amenajat încă parcări de domiciliu, pentru a le da în folosinţă, contra unor taxe, prin asociaţiile de proprietari. Ca atare, oamenii îşi lasă maşinile pe unde apucă.

De obicei, Zetényi parca lângă blocul său, dar pe 26 noiembrie n-a mai găsit nici un loc liber, aşa că a lăsat maşina în faţa scării vecine. În dimineaţa următoare a avut un şoc: îi fusese stropită cu o substanţă care i-a distrus nu doar vopseaua, ci i-a "ros" până şi unul dintre faruri. "A avut treabă doar cu maşina mea. Cea parcată alături nu a fost stropită", a povestit BIHOREANULUI bărbatul, convins că autorul s-a răzbunat pentru că i-a ocupat locul de parcare.

Substanţa, probabil un acid, fusese aruncată de la etajul blocului, căci gardul viu din faţa maşinii era de asemenea distrus. Încă un motiv pentru care orădeanul e convins că făptaşul este un vecin. "Nu avem duşmani, suntem o familie liniştită. A mai existat un incident similar, în urmă cu câţiva ani, dar atunci proprietara maşinii nu a depus plângere", zice Zetényi. Spre deosebire de vecină, el a reclamat vandalismul la Poliţie.

Pe aceeaşi stradă Negruzzi, însă la o altă scară, în urmă cu trei săptămâni un alt orădean şi-a găsit ştergătoarele de parbriz ridicate şi un tort de îngheţată pe parbriz (foto), iar săptămâna trecută a rămas fără plăcuţa de înmatriculare. Şi exemplele ar putea continua...

E criză!

Criza locurilor de parcare din oraş, care a declanşat adevărate războaie în cartiere, este cauzată de numărul mare al autoturismelor, peste 79.000, pentru care există în prezent doar 22.000 locuri de parcare. Haosul e perpetuat, însă, şi de uşurinţa cu care municipalitatea licitează parcările de domiciliu, şi acestea insuficiente. De altfel, pentru a evita scandalurile, asociaţiile de proprietari au ajuns să refuze să mai atribuie locurile, pentru că inevitabil unii membri rămân fără, astfel că oamenii parchează cum pot, iar municipalitatea nu beneficiază de niciun leu.

În plus, aşa cum a mai arătat BIHOREANUL, în ciuda legii care obligă dezvoltatorii imobiliari să construiască blocuri numai dacă asigură locatarilor şi parcări, aceştia fac tot posibilul să-şi ignore obligaţiile, profitând că municipalitatea nu le verifică şantierele sau chiar le tolerează ilegalităţile.

Multe reclamaţii, puţini autori

Urmarea? Doar în acest an, Poliţia Municipiului a înregistrat 250 de reclamaţii vizând distrugeri de autoturisme în parcări. "Dintre reclamaţiile făcute, 14 fapte au fost comise prin stropire, în 7 cazuri cu vopsea, iar în alte 7 cu substanţe corozive. La alte 20 autoturisme au fost tăiate anvelopele, în 62 situaţii s-a reclamat ruperea unor elemente de caroserie, 78 dosare sunt pentru spargeri de lunetă sau geam, 68 pentru zgârierea unor elemente de caroserie", relatează purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul Alina Dinu.

Cercetările au arătat că majoritatea vandalizărilor au la bază neînţelegeri legate de locurile de parcare, dar poliţiştii au reuşit să găsească autorii doar în 52 de cazuri. Pentru ceilalţi, singura alinare e că, pe baza reclamaţiilor făcute, asiguratorii îi pot despăgubi, dar numai dacă au poliţe de tip CASCO. Cei cu asigurări obligatorii RCA sunt nevoiţi să plătească din propriile buzunare reparaţiile maşinii. Cum ar veni, şi bătuţi, şi cu banii luaţi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Privatizarea locurilor de parcare de domiciliu
Regulamentul hâd şi „redevenţa” filodormă prezintă toate caracteristicile fiduciei. Ce nu cuprinde el, sunt sancţiunile. Şi nu întâmplător. Dacă ele ar exista şi ar fi aplicate, instanţele nu numai că i-ar exonera pe cei sancţionaţi dar ar constata şi că Regulamentul nu respectă legea. Despre HCL prin care a fost adoptat, nu cred că mai are sens să scriu (sper să o facă la un moment dat, cu semnătură şi dată, in-estimabilul pop al guvernului în teritoriu). Prea multe concesii au făcut orădenii acestor fanarioţi! Ca să poată încasa nejustificat taxa pentru parcarea de domiciliu au mozolit (acesta e cuvântul!) regulamentul şi ulterior HCL-urile. Cum au împuţit tot oraşul legând toate canalizările parcărilor în canalizarea menajeră, funcţionând astfel pe post de aerisitor, nici nu are rost să mai scriu. Cei care au trăit atribuirea locurilor de parcare ar trebui să ştie, cei care încă nu au trecut prin asta, ar trebui să afle că, art. 4 alin 3 prevede că se va stabili în baza criteriilor din Regulament numărul de locuri care urmează a fi atribuite/licitate pentru fiecare Asociaţiei de Proprietari, respectiv pentru fiecare imobil din cadrul Asociaţiei de Proprietari. I-a întrebat cineva vreodată pe reprezentanţii PMO şi în special pe primarul Bolojan câte locuri de parcare (dintre cele noi sau reabilitate) revin unei Asociaţii? Când le ceri asta (ca să poţi atribui corect locurile), îl sună pe preşedintele Asociaţiei ca să „trateze” (nu-i aşa Mălane?! – ţi-aş spune şi altfel dar nu e cazul, că mai nou te-ai dat la fund, în avans). Dacă vrei să rezolvi legal problema cu cel ce decide şi te duci în audienţă, vine oricine altcineva în afara celor care sunt responsabili. N-au mandat (cică)! Ei pre-iau! Atunci când le asfaltează, parcările, ele sunt pe domeniul public. Cel puţin în acte aşa ar trebui să fie. Parcările de domiciliu sunt situate pe domeniul public al Municipiului Oradea care, în acest caz, sunt în administrarea Administraţiei Imobiliare Oradea prin Serviciul Parcări conform organo-gramei domnului Bolojan. Ca să fugă de răspundere în timp ce ne spoliază, printr-o HCL, a pasat ambiguu responsabilitatea personajului colectiv. Asociaţiei de Proprietari (de pe domeniul public – e o glumă, desigur). Aşa ajungem ca, după dictatura luminată (de chelie), să urmeze dictatura celor cu bani. A liberalilor (cum se identifică ei). Asta ca să ne obişnuim cu parteneriatul public privat în viziunea unor hoţi. Pe restul îi privesc la fel ca pe hotentoţi. Foarte repede, se trezeşte în ei simţul proprietăţii în acord cu suma plătită, aferentă multitudinii de caleşti deţinute cu mândrie „pe firmă” cum deţinea şi Vanghelie sectorul 5 „pe persoană fizică”. În numele civilizaţiei care vine mai nou pe card, cei care nu ţin pasul cu rata şi cu reţetele pre(a)scrise de felcerul Ilie, vor trebui să facă dovada absolvirii unui curs de reeducare. De „relaţionare” cu autorităţile, în care să învăţe „aplecarea” spre comunicare descifrând limbajul nonverbal al interlocutorului. Dacă cei care s-au săturat de diletantismul, nesimţirea (că tot aţi descoperit cuvântul de currând), infatuarea, primitivismul dumneavoastră domnule Bolojan, ar ridica şi ei degetul aflat între inelar şi arătător, oare v-aţi prinde ce vor să vă transmită? Eu cred că isteţ sunteţi fiindcă intuiţia conferă avantajul flexibilităţii. Aşa că, încă puţin (sper eu) şi o să rămâneţi flexat! Vom ajunge să licităm pentru ca bursa (în niciun caz de studii) municipală să facă pariuri pe numărul maşinilor de firmă ce vor deveni personale din interes, în timp ce vor folosite în interes personal.
Postat 16 Decembrie 2016, 21:48 de eutanasiu
@mitru
"Dacă parcarea este pentru locatar", apartamentul este pentru maşină? Şi eu sunt de părere că, astfel privită speţa, e simplă şi clară. An Nou Fericit!
Postat 16 Decembrie 2016, 18:07 de eutanasiu
@eutanasiu
Nu, pentru ca nu am ce diferenta sa fac. Parcarea e pentru locatar, nu pentru masina. Daca n-as putea beneficia de locul de parcare de domiciliu, la domiciliul meu, indiferent despre ce masina e vorba, da m-as simti discriminat. Culmea face, ca firma (proprietara a masinii, si a inca 3 buc pe langa asta) sa aiba sediul intr-un bloc, si cu toate astea, firma nu are dreptul la parcare de domiciliu... pentru ca nu "domiciliaza" in acel bloc! Iar dupa ora 16:00, facem ture prin zona, ca sa gasim locuri de parcare non-domiciliare. Problema cea mai mare in Oradea, e ca sunt multe familii cu mai mult de o masina. Eu v-am taxat virulenta cu care v-ati exprimat impotriva masinilor de firma, si chiar daca sunt locatari care au masina de firma, dar si masina personala, crede-ma ca eu stiu f putini de-astia. Nu vad niciun sens sa ai masina personala, cand ai una pusa la dispozitie de firma la care lucrezi (iar eu stiu f multe astfel de cazuri). Speta e foarte simpla si clara, dar daca voi vreti sa continuati cu dezbateri a la A3/RTV, spor maxim! Eu ma duc acasa, sa-mi parchez masina pe locul meu de parcare de domiciliu, si sa-mi vad de ale mele. Sarbatori fericite!
Postat 16 Decembrie 2016, 17:52 de mitru
@mitru
Cu aceleaşi scuze, observ că nu faci diferenţa (în privinţa aşa-zisei discriminări) între tine ca persoană NEDISCRIMINATĂ şi maşină discriminată (pe bună dreptate dacă ea aparţine firmei şi firma nu are sediul în cadrul Asociaţiei de Proprietari). În privinţa regulamentului instituit prin HCL, el este unul ilegal şi abuziv, motiv pentru care ar trebui supus controlului instanţei.
Postat 16 Decembrie 2016, 17:34 de eutanasiu
@bihoreanoradean
Atunci, hai sa ne lamurim: 1. Documenteaza-te! Iti ia 1 min in plus sa dai un google, sa cauti regulamentul de atribuire a locurilor de parcare in Oradea, si sa gasesti la art. 5.13, al 4-lea document solicitat pt. cerere: "Adeverinţă că persoana juridică, care are în proprietate autoturismul, este de acord ca angajatul său, care are domiciliu sau reşedinţa într-un imobil arondat parcării de domiciliu, să parcheze la domiciliu". 2. Daca acest lucru nu ar fi fost posibil, as fi dat in judecata primaria si asociatia de proprietari, pentru ca pe mine ca si locatar ma discrimineaza. Pe acelasi rationament putem merge si daca masina este proprietatea altei persoane fizice (ceea ce e perfect legal - parinti, frati, etc, cu domiciuliu altundeva). Mai mult, tu realizezi ca rationamentul tau duce cumva la concluzia ca ar trebui sa-mi cumpar masina ca sa am dreptul la un loc de parcare de domiciliu? Sau promovezi urmatoarea situatie: masina de servici, masina personala, masina de concediu (mai mare, cu 7 locuri), masina de mers la pescuit, masina de... ? Ceea ce e absurd prietene!
Postat 16 Decembrie 2016, 17:01 de mitru
@ mitru
Hai sa ne lamurim: daca nu ai masina personala inmatriculata la adresa de domiciliu si pe numele proprietarului de la aceea adresa, e putin probabil sa beneficiezi de parcare de domiciliu si implicit sa platesti pentru ea. Criteriul de acordare a locurilor de parcare e foarte strict si ma indoiesc ca ai primit parcare pentru masina de firma. Daca reprezentantii asociatiei care s-au ocupat de distribuirea locurilor de parcare nu au respectat legea (regulamentul impus de primarie) e foarte grav. Inainte sa ma injuri pe mine sau pe altii, ia vezi cati vecini de ai tai te injura pentru ca tu ai loc de parcare pe domeniul public la masina de firma iar ei nu (poate se mai si trezesc cu vopsele, torturi, oua pe parbriz daca parcheaza pe locurile nedistribuite dar "revendicate" de oradeni ca tine).
Postat 16 Decembrie 2016, 16:33 de User anonimizat
imi cer scuze...
... ca am masina de firma, ca NU am masina personala, ca platesc abonament de parcare de domiciliu, ca sunt oradean, si ca ma abtin sa nu transmit cateva cuvinte unora: pinonel, bihoreanoradean, eutanasiu.
Postat 16 Decembrie 2016, 16:21 de mitru
@unul
Poate nu înţelegi exact ce înseamnă PARCARE DE DOMICILIU. Pe de altă parte, Mălan, Borbei & co. (jurişti) au reuşit să fakă un regulament după modelul şi asemănarea lor. Citind regulamentul, responsabilitatea este pasată cetăţenilor sub atenta "îndrumare" a reprezentanţilor PMO.
Postat 16 Decembrie 2016, 14:17 de eutanasiu
@ unu
Daca e asa, iti propun sa-ti lasi masina personala la firma si sa vii acasa cu cealalata. Ce te faci daca locuiesti intr-o zona cu un numar limitat de parcari? cel mai corect fata de oradeni (cei cu buletin de Oradea) ar fi ca o singura masina sa aiba drept de parcare pe apartament acolo unde locurile sunt limitate. Ai masina de firma cu numere de Bucuresti? Parchezi la firma. Esti din Beius si stai in chirie dar nu ai parcare? Parcheaza in parcarile special amenajate cu taxa sau lasa-o la intrare in oras. Esti samsar si ai 3 - 4 masini o data dar stai la bloc? Du-le in ocska! O vigneta de oradean ar fi bine venita: platesti o taxa lunara/anuala si ai acces sau parchezi oriunde in oras. Nu esti din Oradea dar esti in trecere? ocolesti pe centura sau parchezi doar in parcari publice cu plata. Simplu.
Postat 16 Decembrie 2016, 13:19 de User anonimizat
@pionel
Si pe masinile de firma se plateste impozit, prin urmare nu vad de ce n-ar putea parca acolo unde parchezi si tu.
Postat 16 Decembrie 2016, 11:49 de unul
Numar mare, dar...
Vad cum pe langa blocuri, odata cu lasarea serii, rasar masinile de firma. Toti puţoii care lucreaza pe salariul minim (aici, in Oradea, nici nu prea au de ales!), parcheaza acasa, mai castiga o jumatate de ora. Totusi, masinile de firma ar trebui parcate la sediul unitatii. Apoi a mai aparut o categorie, sunt jmekerii care ,,fac" Germania, Belgia, etc si-si parcheaza bijuteriile, daca se poate in fata scarii, ca deh, au investit! Nu in ultimul rand sunt foarte multe familii unde fiecare membru major are ,,jucaria" lui. Astea si multe alte cauze, sa nu uit spatiul insuficient din start, duc la probleme cu parcarea autoturismelor.
Postat 16 Decembrie 2016, 08:55 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON