URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 August 2016, 10:30

Ceauşeştii la Oradea: Ce au lăsat în urmă cele opt vizite ale lui Ceauşescu făcute la Oradea

Ceauşeştii la Oradea: Ce au lăsat în urmă cele opt vizite ale lui Ceauşescu făcute la Oradea CEAUŞESCU ÎN BIHOR, BUCURIA TUTUROR! Aceasta era lozinca nelipsită la toate "inspecţiile" cuplului Nicolae şi Elena Ceauşescu în Bihor. Deplasările se făceau pe trasee dinainte stabilite şi atent verificate, în anii ’80 fiind folosit faimosul autoturism de teren Aro 304 "de protocol", fabricat la comandă specială / FOTO: Nicolae Meseşan (fotomesalim.ro)
Ceauşeştii la Oradea: Ce au lăsat în urmă cele opt vizite ale lui Ceauşescu făcute la Oradea ÎN FABRICI ŞI UZINE. Scenariile vizitelor Tovarăşului în ţară includeau obligatoriu şi fabricile aflate în plină dezvoltare. În Oradea, uzina-fanion, vizitată ultima oară în 1987, a fost Înfrăţirea (stânga), cu aproape 6.000 de angajaţi şi a cărei producţie era destinată preponderent exportului, alături de Alumina (dreapta), punct fix în orice vizită prezidenţială / FOTO: Nicolae Meseşan (fotomesalim.ro)
Ceauşeştii la Oradea: Ce au lăsat în urmă cele opt vizite ale lui Ceauşescu făcute la Oradea OBLIGATORIU. Indiferent dacă voiau sau nu, bihorenii erau duşi "cu fabrica" sau "cu şcoala" pe traseul urmat de coloana oficială (stânga) şi în final la "marile adunări populare" ce aveau loc în actuala Piaţă a Unirii (dreapta), unde Nicolae Ceauşescu îşi rostea cuvântările dintr-o tribună în apropierea Palatului Vulturul Negru, neplăcut impresionat de prezenţa bisericilor în perimetrul pieţei / FOTO: Nicolae Meseşan (fotomesalim.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Secretar general al Partidului Comunist Român din 1965 şi preşedinte al Republicii Socialiste România din 1974, cel mai longeviv conducător al statului din epoca modernă, ba chiar furnizorul "Epocii de Aur" care i-a purtat numele, Nicolae Ceauşescu şi-a făcut regulă din vizitarea periodică a judeţelor şi municipiilor reşedinţă de judeţ.

"Patria - cabinetul de lucru al Preşedintelui", aşa scriau oficioasele vremii, care au reflectat toate cele opt vizite făcute în Bihor, în anii 1966, 1969, 1970, 1976, 1977, 1979, 1982 şi 1987. Citind relatările timpului, ar părea că evenimentele de atunci erau adevărate sărbători. În realitate, au fost o mascaradă: toate presupuneau pregătiri cu mai mult timp înainte, mobilizarea activului de Partid, a Miliţiei, Securităţii şi a tuturor instituţiilor locale, scoaterea la "mari adunări populare" a zeci de mii de oameni şi - neapărat - prezentarea celor mai noi realizări.

După ritual

Nicolae Meseşan, fotograful oficial al vizitelor presidentiale la Oradea"Toate vizitele de lucru se desfăşurau cu ocazii cum ar fi deschiderea unei întreprinderi sau constatarea unor rezultate economice foarte bune", îşi aminteşte fotograful oficial al vizitelor prezidenţiale la Oradea, Nicolae Meseşan (foto).

Prezenţa lui Ceauşescu în anii ’60 a fost prilejuită de inaugurarea unor întreprinderi din Zona de Vest, iar cea din 1970 cauzată de masivele inundaţii din Ardeal. În 1977 a avut loc întâlnirea cu preşedintele Republicii Populare Ungare, János Kádár, iar în 1982 vizita a fost ocazionată de dezvelirea Monumentului Independenţei din Centrul Civic, unde urmau să fie comasate majoritatea instituţiilor politico-administrative după sistematizarea zonei.

La început, Ceauşescu venea la Oradea cu trenul şi fără consoarta sa, Elena, dar în anii ´80 folosea doar avionul sau elicopterul şi era mereu însoţit de aceasta, care devenise prim-viceprim-ministru. Odată cu trecerea timpului, vizitele se extindeau, cuprinzând două zile de deplasare atât în municipiu, cât şi în alte localităţi ale judeţului. În general, vizitele de lucru începeau cu prezentarea evoluţiei economice a regiunii/judeţului, continuând la diferite unităţi economice reprezentative, cu o "baie de mulţime" prin oraş în ropotele de aplauze ale orădenilor postaţi pe traseu, şi se încheiau cu o adunare populară desfăşurată în centru, în Piaţa Victoriei (actuala Piaţa Unirii).

Ceauşescu şi Kádár

Întâlnire Ceauşescu - Kadar la OradeaUna dintre cele mai importante vizite pe care Ceauşescu le-a făcut la Oradea a fost cea din 16 iunie 1977, când a discutat aici cu Kadar, după o altă reuniune bilaterală, consumată cu o zi înainte la Debreţin. Întâlnirea avea loc pe fondul înrăutăţirii relaţiilor dintre cele două ţări "vecine şi prietene", dar Ceauşescu a fost primit cu mult fast la Oradea. Cotidianul Crişana, editat de Comitetul Judeţean al Partidului Comunist, relata că principalele artere ale oraşului au fost pavoazate cu drapelele naţionale ale României şi Ungariei, dar şi cu steagurile roşii ce simbolizau ideologia comună a celor doi lideri. Pancartele cu mesaje de bun venit erau aşezate la loc vizibil, în special la intrarea dinspre Borş.

Evenimentul nu a fost o vizită de lucru propriu-zisă. De fapt, Ceauşescu se deplasase la cele mai importante întreprinderi cu două zile înainte, premergător primei runde a întâlnirii bilaterale, de la Debreţin. În ciuda tensionării relaţiilor româno-ungare, pe de o parte din cauza intenţiilor lui Ceauşescu de a sistematiza satele, iar pe de alta a intensificării revizionismului maghiar, propaganda vremii a avut grijă ca totul să fie aşezat sub simbolistica cooperării socialiste, fără a face economie la omagiile destinate liderului de la Bucureşti. În această idee, Crişana publica lămuritoarele versuri: "Români, maghiari, ne facem datoria / Mai tari în braţe, mai frumoşi în gând / Partidul, Ceauşescu, România / E tot ce-avem mai scump pe-acest pământ".

Mutaţi biserica!

Partea cea mai atractivă a vizitelor a fost totdeauna cea finală, când aveau loc "adunările populare" din Piaţa Victoriei, dominată de un obelisc în memoria ostaşilor sovietici din cel de-al Doilea Război Mondial, care la rându-i era flancat de două tunuri.

Oradea a fost unul din puţinele oraşe în care Ceauşescu îşi ţinea cuvântările între clădiri istorice, în general preferând zone nou-construite şi centrele civice ctitorite de regimul comunist. La Oradea, centrul era delimitat de trei biserici: Biserica cu Lună, ortodoxă, Biserica Sf. Nicolae (fostă greco-catolică, dar dată ortodocşilor din anii ’50, când greco-catolicismul a fost interzis) şi Biserica Sf. Ladislau, romano-catolică. Din tribuna de unde şeful statului se adresa orădenilor, acestuia şi demnitarilor care îl însoţeau le săreau în ochi mai mult turlele decât faptul, oarecum hilar, că tunurile din Piaţă erau mereu orientate către ei.

Situaţia nu a fost tolerată multă vreme. Iniţial propusă prin anii ´50-´60, mutarea din Piaţă a Bisericii Sf. Ladislau a revenit în actualitate după vizita din 1982. În acel an, în prezenţa Ceauşeştilor a fost dezvelit Monumentul Independenţei, cunoscut în popor ca "Fraţii Petreuş", primul element al viitorului Centru Civic, unde urmau să se ţină adunările populare ulterioare.

fostul arhitect-şef al Oradiei din vremea comuniştilor, Viorica ZărnescuPerspectiva mutării a încins spiritele. "S-a vrut mutarea pe roţi a bisericii pe locul vechilor clădiri din strada Independenţei (n.r. - pe amplasamentul unde acum se construieşte parcarea subterană), s-a făcut şi un proiect, dar comunitatea maghiară s-a opus. Au fost proteste în biserică, s-a făcut şi un memoriu", îşi amineşte arhitectul-şef al Oradiei de atunci, Viorica Zărnescu (foto). În final, intenţia a fost abandonată, unii arhitecţi sugerând că ideea mutării fusese motivată nu etnic, ci ca Piaţa să devină mai aerisită, iar şeful statului să-şi poată rosti discursurile din balconul Primăriei fără vreun obstacol care să împiedice să fie văzut de mulţime.

1987. Ultima vizită

Pentru buna organizare a vizitelor se elaborau mai multe variante de traseu şi erau propuse mai multe obiective. Blocurile de pe traseu erau atent verificate în preajma şi în timpul deplasărilor, iar persoanele ce reprezentau potenţial pericol la adresa dictatorilor erau luaţi în observaţie de Securitate şi Miliţie.

Documentele păstrate la Serviciul Judeţean Bihor al Arhivelor Naţionale arată că pentru fiecare variantă se făceau estimări privind numărul persoanelor care să asiste pe marginea traseului şi a materialelor de propagandă ce trebuiau alocate. "Fabricile aveau depozite pentru steaguri, pancarte, portrete. La fiecare astfel de eveniment ni le împărţeau sau erau aduse cu camioane la locul de desfăşurare a mitingului", povesteşte unul din participanţii la adunările populare.

În 1987, coloana prezidenţială a intrat în oraş dinspre Sântandrei, unde Ceauşeştii vizitaseră Cooperativa Agricolă de Producţie, după care s-a deplasat pe actuala stradă a Primăriei (care atunci se numea Leontin Sălăjan, după numele unui general comunist ilegalist), iar de acolo pe Republicii, până la casa de oaspeţi din Parcul Muncitorilor (acum Brătianu). Alte rute "clasice" erau Calea 6 Martie (acum Bulevardul Dacia) spre Uzina de Alumină, pe Decebal spre Întreprinderea Înfrăţirea şi pe Armatei Roşii (azi Armatei Române), către Institutul de Subingineri. De altfel, aceste trei obiective au fost constante în programul tuturor vizitelor.

"Pe traseu se verifica totul, capacele de canal, locuinţele din proximitate... În faţa ARO-ului prezidenţial erau două maşini descoperite: în una eram eu şi fotografiam, iar în cealaltă era cameramanul, care filma tot", povesteşte Nicolae Meseşan.

Supărări dictatoriale

Potrivit unor documente, dar şi unor zvonuri din epocă, Ceauşescu ar fi cerut urgentarea sistematizării oraşului, mai ales după ultimul miting din Piaţa Unirii: "S-a supărat atât de tare că în spate erau unii care râdeau, jucau cărţi şi se zbenguiau, încât ar fi cerut demolarea zonei de case din spatele Bibliotecii Judeţene (n.r. - sediul Episcopiei Greco-Catolice)", povesteşte unul dintre participanţii la adunare.

În acea vreme, în casele din zona cuprinsă între Piaţa Unirii, strada Sucevei şi Decebal fuseseră repartizaţi, de altfel, preponderent "conlocuitori" ţigani, deşi - sau poate tocmai din acest motiv - se ştia  că aceştia distrug clădirile, astfel că puteau fi demolate.

Tot folclorul local a păstrat legenda că Tovarăşa ar fi obiectat că unul dintre blocurile din Calea Aradului, care avea inserţii cu cărămidă aparentă roşie şi sticlă verde la balustradele balcoanelor, semăna cu... steagul Ungariei!

Cu anasâna

Ca să-i arate "celui mai iubit fiu al poporului" ataşamentul faţă de acesta, autorităţile mobilizau mase mari de orădeni care să străjuiască arterele străbătute de coloana oficială şi să participe la mitinguri. În 1987, de pildă, au fost înşiraţi pe traseu circa 50.000 de oameni, de la elevi "duşi cu şcoala" până la muncitori din fabrici, pentru toţi prezenţa fiind obligatorie.

La fiecare obiectiv important, Ceauşeştii erau întâmpinaţi de pionieri, tineri în costume populare şi un detaşament de la Gărzile Patriotice. În diferite locuri erau "momente artistice" şi demonstraţii sportive, iar clădirile, mai ales sediile întreprinderilor şi instituţiilor, şcolile şi blocurile mari, erau pavoazate cu portretele celor doi, steaguri tricolore şi ale Partidului, covoare, eşarfe şi pancarte cu lozinci de genul "Stima noastră şi mândria / Ceauşescu România".

La aproape trei decenii de la executarea dictatorului şi a "sinistrei sale soţii", care au marcat începutul căderii regimului comunist, asemenea puneri în scenă, neverosimile şi cu costuri exorbitante, par ieşite din comun. Dar pentru mulţi, zile de acest fel, în care ieşeau de la serviciu pentru a-şi aplauda conducătorii, erau ca o evadare din rutină, un motiv de a mai socializa şi, de ce nu, de a-i mai muştrului - cu voce joasă, evident - pe cei pe care tot ei, mai de voie, mai de nevoie, îi ovaţionau...


BUN VENIT!
Vizite după tipic

Vizitele şefilor de stat comunişti, indiferent că a fost vorba de Gheorghe Gheorghiu-Dej sau de Nicolae Ceauşescu, erau momente festive în viaţa unei localităţi. Toate municipiile reşedinţă de judeţ erau locuri de popas pentru aceştia, unde reveneau cu regularitate. Pentru activiştii de partid locali erau ocazii numai bune pentru a prezenta realizările regiunii sau ale judeţului şi de a face solicitări punctuale, iar pentru cetăţeni ocazia de a se mai aproviziona cu alimente şi bunuri de larg consum care de obicei lipseau din magazine, dar şi de a mai întinde câte o petiţie spre cei aflaţi la bordul limuzinei. Invariabil, plicurile erau înhăţate de gărzile de corp de la Securitate înainte ca naivii autori să se apropie de Tovarăşii despre care credeau că "nu ştiu realitatea" din ţară, pentru că aceasta le era ascunsă de activiştii de partid.


UTILUL ŞI PLĂCUTUL
Relaxare la vânătoare

Ceauşescu la Vânătorea de la BalcVânător împătimit până la obsesie, Nicolae Ceauşescu nu venea în Bihor doar pentru vizite oficiale la marile întreprinderi, ci şi pentru a-şi satisface pasiunea cinegetică. Vasile Crişan, unul dintre cei care organizau partidele de vânătoare ale şefului statului în acea vreme, povesteşte în cartea "La vânătoare cu Ceauşescu" că în 1975, într-o asemenea sesiune de vânătoare de trei zile la Balc, Ceauşescu a împuşcat zeci de mistreţi.

Totuşi, apetitul sanguin nu îi era pe deplin satisfăcut. Pentru a-şi trece în cont mai multe trofee, "în fiecare goană erau construite pâlnii de dirijare a mistreţilor numai spre standul lui Ceauşescu", povesteşte Vasile Crişan. Chiar şi în aceste condiţii, Ceauşescu tot era nemulţumit, reproşându-i şefului Inspectoratului Silvic, Nicolae Noja, că nu ar fi organizat vânătoarea în mod corespunzător.

Pe domeniul respectiv de vânătoare, concesionat de magnatul Ion Ţiriac, se desfăşoară anual vânători în ţarc organizate în beneficiul unor VIP-uri invitate de fostul tenisman, provenite atât din zona politicii internaţionale, de business sau sportivă, cât şi din "nomenclatura" românească post-revoluţionară. Într-un weekend aceştia "recoltează" până la 200 de mistreţi. Ca fapt divers, la prima vânătoare organizată la Balc de Ţiriac, în 2005, fostul premier Adrian Năstase şi-a trecut în cont 23 de trofee. Spre deosebire de Ceauşescu, Năstase nu s-a declarat nemulţumit...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Mincinosule...!
@ggclaus..ori cum te chiama!!Minti ,specific comunistilor..Te inteleg,virsta ,roza si scleroza..Mai cauta,poate rectifici unde ti-ai pozat tovarasul drag!Sanatate ,hai noroc si stii ce zice Gheorghe...!
Postat 23 August 2016, 06:54 de grigore
Noi..
Care locuiam la oraş eram duşi ca elevi,studenţi sau soldaţi,ba chiar angajaţi din întreprinderi la cules de porumb.Ce-i drept erau destui pe la ţară,dar nu erau sculele astea ce le au agricultorii azi.Circula pe atunci,unii ziceau că e banc,alţii realitate:În timpul unei vizite,un tip începe să strige despre un tablou cu multiubitu conducător:Daţi-l jooooos!Daţi-l joooos!Securiştii se îndreaptă urgent spre infractor,se apropie...la care el :Daţi-l jos..să-l pup tot!!!!
Postat 22 August 2016, 23:18 de crisan
6 Martie
"Domnule" inainte de a face afirmatii ar fi bine sa verifici si eventual sa mai intrebi si pe altii... Fotografia este luata pe bdul Dacia care se numea 6 Martie, in apropiere de sensul giratoriu actual dintre Dacia si Carpati. Evident atunci nu exista acest sens giratoriu.
Postat 22 August 2016, 22:38 de ggclaus
Alooo?
Tov Mesesan...nu mai merge cu minciuna...Poza 1 nu e din Oradia,pe cine pacalesti tovarase????????????SPOR la pupincurism tatae...sa-ti stea-n git tovule!!!!!!!!!!!
Postat 22 August 2016, 18:57 de grigore
Vremuri
...La cea din 87 am participat si eu ca elev de liceu cu scoala de dimineata pana seara...in soare, pe canicula. Ne mutau din loc in loc in functie de traseul coloanei oficiale, ca sa fie aplaudaci peste tot. Peiodic cate un securist in civil patrula prin fata noastra (il recunosteai usor dupa mutra...)...iar proful de mate ne atragea atentia sa nu radem si mai ales sa avem grija ce vorbim....ca altfel....nu mai facem scoala. Ce vremuri :-)
Postat 21 August 2016, 11:55 de Cleopard
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON