URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iulie 2015, 14:29

Castelul cu bunătăţi: Un orădean face senzaţie cu o specialitate culinară nemţească veche de 1.000 de ani

Castelul cu bunătăţi: Un orădean face senzaţie cu o specialitate culinară nemţească veche de 1.000 de ani CASTEL LÂNGĂ CASTEL. "Castelul Brutarilor", cum îşi numesc Ioan şi asociaţii săi afacerea, a pornit la drum acum două săptămâni, când a ajuns la Castelul Bánffy din judeţul Cluj. Orădenii i-au îmbiat pe petrecăreţii prezenţi la cel mai mare eveniment din ţară, Electric Castle, cu patru feluri de dinnede care mai de care mai gustoase
Castelul cu bunătăţi: Un orădean face senzaţie cu o specialitate culinară nemţească veche de 1.000 de ani CASTEL LÂNGĂ CASTEL. "Castelul Brutarilor", cum îşi numesc Ioan şi asociaţii săi afacerea, a pornit la drum acum două săptămâni, când a ajuns la Castelul Bánffy din judeţul Cluj. Orădenii i-au îmbiat pe petrecăreţii prezenţi la cel mai mare eveniment din ţară, Electric Castle, cu patru feluri de dinnede care mai de care mai gustoase
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aţi auzit de dinnede? Cel mai probabil nu. Un orădean care a gustat "la mama lor" aceste preparate tradiţionale în sudul Germaniei a decis să parieze pe ele.

Impresionat de gustul bucatelor din care în Evul Mediu se înfruptau cavalerii şvabi, Ioan Vlad a pornit, alături de soţie şi de un prieten, o afacere inedită, pe care a numit-o "Castelul Brutarilor". Cu un stand mobil ce imită un castel medieval, cei trei vând dinnede proaspete, preparate pe loc, la evenimentele organizate în ţară. La finalul lunii iunie au debutat cu dreptul, la Electric Castle.

Kurtos la nemţi

Produse des întâlnite la târgurile din sudul Germaniei, dinnedele au o istorie de peste 1.000 de ani. Fiindcă se pregăteau rapid, erau savurate pe vremuri de cavalerii şvabi ai Imperiului Romano-German. "Dinnedele au fost preparate iniţial din surplusul de aluat pe care-l avea brutarul. Cu această lipie testa cuptorul, să vadă dacă este destul de încins", spune Ioan Vlad (foto) un orădean care a hotărât să "importe" dinnedele şi la noi.

După ce în urmă cu mai mulţi ani şi-a urmat tatăl în Austria, Ioan i-a preluat şi pasiunea, cea de tâmplar, lucrând la construirea de scene pentru teatru şi operă. Mai apoi, a pornit o afacere ducând cozonacul kurtos la festivaluri ce se ţineau în Austria şi Germania, poftindu-i pe participanţi să guste mai multe specialităţi din savurosul desert unguresc. "Cozonacul kurtos e chiar ceva deosebit, iar cel pe care-l vindeam noi era doar cu ingrediente naturale, fără conservanţi", explică Ioan.

Savoare naturală

În drumurile lui prin Germania, Ioan a descoperit şi dinnedele. "Le-am gustat prima dată când eram în vizită la un prieten, într-o comună din sudul Germaniei, pe urmă am cunoscut un vânzător care ne-a dat reţeta", povesteşte orădeanul, impresionat de gustul şi savoarea preparatului. "Sunt produse foarte îndrăgite de nemţi, mai ales în acea zonă", zice el.

Dinnedele se coc pe loc, în faţa clienţilor, dintr-un aluat frământat din făină integrală de grâu şi secară, proaspăt măcinată. "Peste aluat se pun ingrediente pline de savoare: brânză maturată de peste 6 luni, specialităţi de carne afumată cu lemn de stejar şi fag, maturată apoi şi aceasta, cartofi, ceapă şi chiar mere. Nu folosim premixuri, conservanţi, coloranţi sau amelioratori. Aluatul este făcut întotdeauna proaspăt", zice Ioan. Încrezător că a găsit un preparat care va mulţumi cât mai multe gusturi, s-a decis să-l aducă în România, pentru a-l vinde la târguri şi festivaluri. Primul a fost chiar cel mai mare festival din ţară, Electric Castle, eveniment desfăşurat în perioada 25-28 iunie lângă Castelul  Bánffy din judeţul Cluj.

Spre Oradea

Mizând pe accentele medievale ale produsului nemţesc, Ioan şi asociaţii lui şi-au numit afacerea "Castelul Brutarilor". În plus, cum pasiunea lui este tâmplăria, a şi realizat un stand mobil care imită un castel, în interiorul căruia, într-un cuptor cu lemne, sunt preparate apetisantele dinnede. Petrecăreţii de la festival au avut de ales între dinnede cu speck şi cartofi, speck şi ceapă, brânză şi ceapă, respectiv brânză şi cartofi. Preţul de vânzare pentru o porţie a fost de 15 lei, bani în schimbul cărora clientul primeşte o dinnedă de 300 de grame şi 27 centimetri lungime. "Preparatul e cu totul proaspăt şi se face pe loc, de la frământarea aluatului până la coacerea în cuptorul masiv, ca pe vremuri", spune orădeanul, care pare să fi pornit cu dreptul de vreme ce în următorul weekend a fost prezent la încă un eveniment, Jazz in the Park, desfăşurat în Cluj-Napoca.

Normal, Ioan se gândeşte acum să prepare dinnede şi pentru orădeni. "Avem în plan amplasarea unui castel mobil şi în Oradea, chiar dacă încă nu ştim cu ce prilej", spune el. Dacă ideea va avea succes, se gândeşte ca, în timp, să vândă dinnede chiar şi în propria patrie, în Germania. Ar fi culmea reuşitei, nu?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
!!!!!
@antonbara: N-am condus niciodată! Așa că nu am absolut nici o frustrare....Iar putoarea cred că vine de la alții!
Postat 13 Iulie 2015, 08:52 de TDS
@anticomunist
TDS nu mai poate conduce, de asta e atât de frustrat și are timp să dea cu papagalul sistematic fără să-i ceară nimeni părerea... În locul adminului, i-aș bana accesul ca să nu mai pută zonele de comentarii a dejecțiile pe care le debitează.
Postat 12 Iulie 2015, 23:18 de antonbara
@TDS
Si masina pe care o conduci este ... un Fiat, nu-i asa?
Postat 12 Iulie 2015, 19:19 de User anonimizat
NEIN
@parker: Imi cer scuze pentru preferintele mele culinare! Pe de alta parte / daca tot ai adus vorba / "motorul" e motor pentru ca a existat un Plan! Ca pentru ceea ce a facut natia respectiva ar fi trebuit sa plateasca cu varf si indesat inclusiv AZI! ( Natie care stia perfect ce face conducatorul ei!) . Si ca sa nu fii oripilat pana la capat mai adaug : un Quiche lorraine sau o portie buna de fish&chips! Weisswurst? NEIN ! NEIN !
Postat 12 Iulie 2015, 11:48 de TDS
TDS si propaganda
pe forumurile marilor jurnale sau reviste occidentale chiar se dezbate continutul editorial. uneori autorii semnaleaza faptul ca la interventia forumisitilor au aflat informatii noi si isi modifica articolele, ceea ce inseamna contributie. apoi p'aci...TDS vine si ne zice ca Germania, motorul economiei europene si garantul pacii pe vechiul continent - un adevarat model pentru orice tara din lume, de fapt - ar trebui inlocuita cu Italia sau Grecia. Ca nu poate spune direct Rusia, deoarece Dragnea le-a spus celor din armada celor 1000 de maimute postatoare ca trebuie sa dea dovada de subtilitate.
Postat 12 Iulie 2015, 10:21 de parker
STOP
Eu unul m-am cam saturat de Germania! Germania in sus, Germania in jos! Pietele oraselor din Romania trebuie musai sa arate ca cele nemtesti , mancarurile sa fie nemtesti, totul sa fie nemtesc! Mai buna o pizza italiana ( macar e LATINA ) sau o salata GREceasca!
Postat 12 Iulie 2015, 01:08 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON