URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 August 2012, 15:15

Casă în clasă: Primăriţa din Drăgeşti a ocupat ani de zile etajul unei şcoli din comună cu o chirie de... 10 lei

Casă în clasă: Primăriţa din Drăgeşti a ocupat ani de zile etajul unei şcoli din comună cu o chirie de... 10 lei ŞCOALA-CASĂ. Deşi primăriţa din Drăgeşti, Sabina Fărcuţa (medalion) spune că a folosit etajul şcolii drept locuinţă (foto), sătenii afirmă că de mulţi ani n-a mai dormit acolo. De curând, femeia a eliberat spaţiul, căci altfel, odată cu înfiinţarea clasei zero, şcolarii urmau să meargă la şcoală în schimbul doi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Situaţie inedită în comuna Drăgeşti. Primăriţa Sabina Fărcuţa, aflată la al treilea mandat, are domiciliul încă din anii '80 pe o parte din şcoala din satul Dicăneşti.

Moştenit după moartea soţului, fost învăţător care pe vremea comuniştilor primise aici locuinţă de serviciu, actul de închiriere a fost ca uitat pentru autorităţile comunei, iar chiria n-a mai fost actualizată de ani de zile, primăriţa plătind lunar pentru trei camere doar 10 lei.

19 Sandra.JPGClasa cu probleme

La sfârşitul lunii iunie, în Consiliul de Administraţie al Şcolii Generale din comuna Drăgeşti s-a ridicat problema clădirii care găzduieşte şcoala cu clasele I-IV din satul Dicăneşti. Imobilul, cu parter şi un etaj, are doar două clase la parter - una pentru grădiniţă şi una pentru elevii care învaţă simultan într-o clasă comasată, fiind prea puţini pentru a forma clase distincte. În schimb, încă din 1985, de când imobilul a fost construit, etajul, format din trei camere, fără baie, este închiriat.

Din toamnă, însă, în şcoli se va introduce clasa pregătitoare (aşa numita clasă zero), iar legea nu permite comasarea a mai mult de patru clase, astfel că în şcoală nu mai exista spaţiul necesar pentru toţi copiii. Prima soluţie a fost ca una din clase să urmeze cursuri după-amiaza, lucru care n-a fost pe placul Inspectoratului Şcolar Judeţean, şi nici pe cel al părinţilor.

Reprezentanta părinţilor în Consiliul de Administraţie al şcolii, o învăţătoare din altă localitate a comunei, Florica Şandra, a cerut primăriţei Sabina Fărcuţa explicaţii în privinţa spaţiului de la etaj. Nu de alta, dar pe lângă faptul că de opt ani se află la cârma comunei şi, deci, răspunde de toate imobilele aflate în administrarea Primăriei, chiar primăriţa e chiriaşa întregului etaj al unităţii de învăţământ. "Doamna primar nu mai locuieşte acolo de mult timp, căci s-a mutat în Oradea. Dânsa susţine că are spaţiul închiriat pe o perioadă nelimitată, dar eu nu ştiu dacă acest lucru este posibil. Şi nici n-a vrut să-mi arate contractul, ci mi-a spus să fac o cerere scrisă", povesteşte femeia.

La naftalină

Primăria i-a răspuns învăţătoarei după fix 30 de zile, adică pe 2 august. Răspunsul a fost, însă, unul sec, şi negativ: "Vă comunicăm că nu vă putem pune la dispoziţie o copie a contractului de închiriere solicitat, deoarece în urma verificărilor efectuate am constatat că documentul nu se găseşte în posesia noastră". Răspunsul a intrigat-o şi mai mult pe învăţătoare, care a reclamat BIHOREANULUI întreaga poveste, având suspiciuni că actul ar fi expirat şi primăriţa a ţinut etajul doar pentru a-şi putea păstra domiciliul stabil în comună, ca să poată candida pentru încă un mandat.

Interpelată de reporter, Fărcuţa susţine că actul există... pe undeva. Primăriţa pretinde că documentul a fost încheiat în 1974, când soţului ei, pe atunci învăţător în sat, i s-a atribuit o locuinţă de serviciu în şcoala veche, contractul fiind trecut în 1985 pe şcoala nou construită. Din amintiri, edilul povesteşte că actul a fost încheiat pe o perioadă nelimitată. Şi asta pentru că la Primărie hârtia nu este de găsit. "Eu aşa ţin minte, că este pe o perioadă nelimitată. Nu a fost găsit în arhiva Primăriei. A fost o greşeală că a fost arhivat, căci este încă în derulare. Dar asta este vina mea?", se apără primăriţa.

Chiar şi aşa, femeia nu s-a sinchisit, pentru a-şi susţine spusele, să caute un exemplar al actului nici acasă. "Posibil să-l am undeva pe acasă, trebuie să existe", s-a rezumat ea să spună.

Chirie preferenţială

Sabina Fărcuţa susţine că, fiind şi ea trecută în contract, după moartea soţului, în 1993, chiria a rămas pe numele ei. Mai mult, pretinde că nu ştie de câte ori a fost acesta actualizat prin acte adiţionale - aşa cum prevede legea - pentru ca, anual, tarifele să fie indexate în funcţie de rata inflaţiei. "În ultima perioadă nu s-a actualizat. Nu cred că primarul se ocupă de indexări", a expediat ea orice explicaţie, ca şi cum în ultimii opt ani i-ar fi fost indiferent tocmai amănuntul că spaţiul unde îşi are domiciliul nu apare pe lista celor date în chirie de Primărie.

"A fost o neglijenţă. Nu m-am gândit că o să ajung după atâţi ani la aceste probleme", zice Sabina Fărcuţa. Şi, dacă ar fi să fie crezută pe cuvânt, nicio clipă nu s-a gândit că ar fi ceva în neregulă cu faptul că locuieşte într-o clădire pentru care nu poate prezenta niciun act doveditor şi pentru care plăteşte o sumă de nimic: doar 10 lei, pe lună. Întrebată dacă nu i se pare cam puţin, femeia a evitat din nou să dea un răspuns clar: "Ce să zic, a fost o clădire în care n-a existat nimic în afară de iluminat!".

Pe de altă parte, sătenii spun că în ultimii 4-5 ani primăriţa nici măcar n-a locuit acolo, ci în Oradea. "Eu dorm unde doresc eu, nu unde doreşte doamna învăţătoare Şandra", a răbufnit "prima gospodină" a comunei Drăgeşti, susţinând că aceasta se răzbună, de fapt, că soţul n-a mai ieşit viceprimar la recentele alegeri locale.

Din casă, clasă

Pe de altă parte, însă, primăriţa a găsit o cale de a ieşi din ilegalitate. Asta fiindcă, sub cuvânt că pune "binele locuitorilor înaintea problemelor mele personale", în această lună a eliberat totuşi etajul şcolii. De ce n-a făcut-o până atunci, având în vedere că nu avea nevoie de el, nu mai spune, ceea ce alimentează supoziţia că a avut nevoie de o dovadă că locuieşte în comună, pentru a putea candida.

"Nu s-a pus niciodată problema ca elevii şcolii să facă ore după-amiaza", susţine ea. Cert e că, din 1 august şi-a mutat toate lucrurile din imobil, şi spune că va face o notificare către... Primărie, adică spre ştiinţa instituţiei pe care tot ea o conduce, pentru a o informa că renunţă la chirie. "Eu am unde să locuiesc şi să îmi schimb domiciliul, tot în comună", a încheiat ea discuţia.

Abia aşa vor putea fi făcute lucrări de amenjare a unei clase la etajul şcolii, pentru ca spaţiul să fie folosit de elevi. Dar cine ştie dacă asta s-ar fi întâmplat fără ca cineva să o reclame, că doar la ţară primarul se confundă cu stăpânul peste ceea ce e pus să gospodărească până îl "toarnă" careva...


ÎN VERIFICARE
Parţial rezolvată

Revoltată de posibilitatea ca şcolarii să meargă după-amiaza la ore din cauză că primăriţa ocupa o parte din imobil, învăţătoarea Florica Şandra a depus sesizări în acest sens atât la Inspectoratul Şcolar Judeţean cât şi la Prefectură. Chiar dacă a cerut o copie a contractului, din punctul de vedere al IŞJ Bihor, problema a fost rezolvată. "Contractul nu mai este valid din moment ce doamna primar a renunţat la spaţiu, iar procesul instructiv-educativ nu va fi perturbat", afirmă purtătorul de cuvânt al instituţiei, Claudiu Damian. În schimb, Prefectura urmează să analizeze în detaliu situaţia de la Drăgeşti. "Având în vedere că sunt mai multe aspecte care trebuie verificate, urmează să fie făcut un referat pentru a trimite la faţa locului Corpul de Control", a precizat Claudia Timofte, şefa Cancelariei Prefectului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
ue iti dau raspuns
macar nu a furat bani comunei ca * sabina are bun simt directoarea dar sabina sfideaza o comuna intreaga incepind de la consilieri
Postat 10 Aprilie 2013, 11:42 de cove
doua smechere
sotul doamnei sandra florica nu mai lucreaza la primarie si trebuia sa faca ceva ca sa iasa si ia in evidenta . nici doamna sabina nu a facut lucruri bune dar doamna asa ajunsa peste noapte directoare sandra florica nu este mai buna asa ca sa isi vada de treaba ei
Postat 26 Martie 2013, 20:46 de ue
baba de sabina
o femeie de nimic e primarita o hoata si o nemernica si acum nu e legal cu domiciliul dar in tara asta tot e posibil e un cancer in comuna asta plece naibi in pensie hirca de baba
Postat 28 Februarie 2013, 10:52 de titi
baba de sabina
o femeie de nimic e primarita o hoata si o nemernica si acum nu e legal cu domiciliul dar in tara asta tot e posibil e un cancer in comuna asta plece naibi in pensie hirca de baba
Postat 28 Februarie 2013, 10:52 de titi
javra
nu a putut sa fure mai mult din salariile angajatilor ca sa plateasca mai mult
Postat 21 August 2012, 21:18 de dicu
La dispensarul din comuna nu a uitat sa mareasca chiria in perioada de criza si de 10 ori
Felicitari
Postat 20 August 2012, 11:41 de cetatean dragesti
chirie prea mare
eu zuc sa dea statul in judecata sa isi recupereze chiria care mi se pare exagerat de mare.............. traim in romania care nu inceteaza sa ne uimeasca.
Postat 19 August 2012, 22:02 de chris
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON