URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 August 2013, 16:29

Carusel cu ulei: DNA l-a trimis în judecată pe Viorel Ştiube pentru o evaziune fiscală de 3 milioane euro

Carusel cu ulei: DNA l-a trimis în judecată pe Viorel Ştiube pentru o evaziune fiscală de 3 milioane euro PETROL, ALCOOL, FOTBAL ŞI PRESĂ. Fost patron al FC Bihor între 1996-1997 şi proprietar al cotidianului Jurnal bihorean în 1998, Viorel Ştiube eluda Fiscul încă de la începutul anilor '90. În 2000, împreună cu fratele său, Ionel, avea deja 7 dosare pentru infracţiuni economice în urma unor afaceri cu alcool şi petrol ce cauzaseră prejudicii de 19,8 milioane lei, din care penalităţile reprezentau 11,8 milioane lei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Mult timp după ce am ieşit pe poarta penitenciarului am trăit cu sentimentul că lumea se uită la mine ca la un ciumat", declara BIHOREANULUI acum aproape un deceniu afaceristul Viorel Ştiube, în unicul interviu pe care l-a acordat vreodată. Se întâmpla la scurt timp după ce a fost eliberat din închisoare, unde stătuse 11 luni pentru evaziune fiscală în formă continuată prin comerţ ilicit cu alcool şi combustibili.

După anul petrecut în spatele gratiilor, Ştiube se jura că vrea doar linişte, să-şi pună ordine în viaţă, în afaceri şi în dosarele penale. Acum, e din nou în război cu organele statului şi, culmea, tot pentru un tun dat bugetului prin afaceri oneroase cu petrol. Boală incurabilă, cum s-ar zice...

Toţi pentru unul

Evaziune fiscală în formă continuată şi un prejudiciu de 14 milioane lei, este acuzaţia pentru care, săptămâna trecută, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea au anunţat trimiterea în judecată a lui Viorel Ştiube. Dosarul a fost deschis în 2009, după conexarea a 17 cauze declinate de la diverse parchete din Bihor, Cluj, Constanţa, Târgu Mureş şi Râmnicu Vâlcea, unele iniţiate pe numele lui Ştiube, altele pe numele administratorilor unor firme din ţară care au derulat afaceri cu orădeanul fără să achite dările către stat.

În păienjenişul de tranzacţii derulate de Ştiube cu partenerii săi, documentate în 27 de volume, procurorii au descoperit un adevărat carusel. Prin intermediul firmelor ABC Vest Trafic SRL şi Viman Agro Invest SRL, ambele din Oradea, respectiv Transport Euro Budeşti (Vâlcea), Ştiube a cumpărat din Ucraina şi din Slovacia 6.000 tone de uleiuri minerale grele, produs neaccizat, din care, prin procesare la rece, se obţine motorină.

După intrarea în ţară, uleiul era facturat în acte către parteneri străini, dar în realitate era vândut ca motorină către societăţi de desfacere cu amănuntul, prin intermediul firmelor Minerva Şimleu Silvaniei SA Oradea, reprezentată chiar de Viorel Ştiube, şi Damco Nafta SRL, administrată de româno-americanul Emil Cozmi, însă coordonată de fapt tot de Ştiube şi de familia sa, prin tatăl său, Teodor, şi fratele Ionel.

Şi unul pentru toţi

În timpul anchetei, întinse pe patru ani, procurorii au găsit indicii că Ştiube nu a lucrat singur. Printre cei bănuiţi de complicitate se află, pe lângă fratele lui Ştiube, şi celebrul mega-evazionist Atilla Racz, dar şi orădenii Petru Popa, Daniel Negruţ şi Aurelia şi Silviu Pop, acesta din urmă cunoscut sub porecla "Trompi", patron al unei benzinării din Băile Felix. De asemenea, în afaceri s-au mai implicat prahoveanul Ciprian Chivu, cetăţeanul maghiar Gyurin Jozsef, constănţeanul Gabriel Dumitrache, precum şi clujenii Alin Chetan, Bako Gergely şi Paul Hărănguş.

Din cauza lungii perioade trecute de la săvârşirea faptelor, procurorii nu au mai găsit dovezi suficiente pentru a demonstra că afacerile s-au derulat într-un cadru organizat, motiv pentru care în final au retras acuzaţiile de constituire de grup organizat, de complicitate la evaziune fiscală şi de spălare de bani. Pe de altă parte, pentru administratorii firmelor depistate că au emis ori au înregistrat facturi fictive cauza a fost disjunsă, respectivii urmând să fie anchetaţi în localităţile unde îşi au sediile.

Curat ca lacrima

Procurorii DNA l-au trimis în judecată, deocamdată, doar pe Viorel Ştiube, "principalul beneficiar al sumelor de bani reprezentând obligaţiile fiscale eludate de la plata către bugetul de stat", după cum se specifică în rechizitoriul înaintat Tribunalului Bihor împreună cu mega-dosarul. În total, paguba, constând în accize şi TVA neplătite, se ridică la 13,8 milioane lei, echivalentul a 3 milioane euro, pentru recuperarea ei procurorii instituind sechestru asupra bunurilor personale ale lui Ştiube şi ale firmelor sale.

În ciuda dovezilor strânse de oamenii legii, afaceristul susţine însă că nu are nicio legătură cu faptele care i se "pun în cârcă", astfel că, pentru "atitudine nesinceră", procurorii au şi cerut pedeapsa la închisoare cu executare în spatele gratiilor. Acolo unde, în urmă cu un deceniu, Ştiube se jura că nu se mai întoarce...


07 Lele.jpgDOSARE PE BANI
Denunţătorul de magistraţi

Viorel Ştiube a fost arestat pe 16 ianuarie 2002 pentru înşelăciune şi deţinere ilegală de muniţie, intrând în atenţia opiniei publice trei luni mai târziu când, încercând să-şi uşureze situaţia, a formulat mai multe autodenunţuri împotriva unor magistraţi. Ştiube susţinea că, la solicitarea fostului procuror Alexandru Lele (foto), acum avocat, i-a plătit 10.000 mărci germane pentru închiderea unui dosar al fratelui său, Ionel, acuzat de tâlhărie, plus 20.000 dolari pentru a-i oferi un dosar compromiţător la adresa soţiei procurorului Dan Chirculescu, care îl ancheta. Suspendat şi anchetat, Lele a fost exonerat însă de vină şi repus în funcţie.

Tot Ştiube susţinea că în 2001, le-a dat câte 20.000 dolari foştilor judecători Traian Munteanu şi Adrian Popa pentru a-l scăpa de răspundere pentru posesia dosarului de şantaj. După ce au primit banii, spunea Ştiube, cei doi judecători i-au dat o sentinţă favorabilă, schimbată ulterior de Curtea de Apel Oradea, unde a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu executare. Munteanu şi Popa au fost trimişi şi ei în judecată de DNA, dar au fost achitaţi. Munteanu a revenit în magistratură, în primăvara acestui an solicitând pensionarea de la Curtea de Apel, după ce numele său a apărut într-un nou dosar de corupţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON