URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 August 2011, 09:58

Cartelul lui Racz: Cum a ajuns petrolistul să fie "priponit" de procurorii anticorupţie

Cartelul lui Racz: Cum a ajuns petrolistul să fie "priponit" de procurorii anticorupţie HANUL PETROLISTULUI. Exclusivistul "Han al pescarilor" din Săldăbagiu de Munte este una din investiţiile imobiliare prin care afaceristul Racz Attila a spălat milioanele câştigate din afacerile cu petrol. La fel ca şi celelalte proprietăţi pe care le deţine în Bihor, hanul este trecut pe o firmă în care Racz nu apare ca asociat, ci doar consultant senior
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O armată de procurori ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Capitală, mascaţi şi jandarmi au descins lunea trecută la Oradea. Acţiunea, derulată în paralel cu una similară în Constanţa, viza o grupare condusă de afaceristul Racz Attila, acuzată de o fraudă de 16 milioane de euro din tranzacţii ilicite cu combustibil făcute printr-un antrepozit fiscal din Slobozia.

Afacerea din judeţul Călăraşi este, însă, doar o mică parte din învârtelile orădeanului, anchetat, printre altele, şi pentru devalizarea rafinăriei RAFO ca şi complice al magnatului Marian Iancu. Considerat unul din capii mafiei petrolului din zona de vest a ţării, Racz a intrat pe "piaţă" în 2001, iar prima lui mega-ţeapă a fost printr-o pseudo-rafinărie din Ştei unde s-a folosit de un fals brevet de invenţie pentru a "spăla" în acte combustibilul furat şi cel de contrabandă.

Partener cu două clase

Racz Attila a fost arestat săptămâna trecută, marţi, de Tribunalul Bucureşti, la solicitarea procurorilor anticorupţie. Anchetatorii îl acuză că, împreună cu fraţii Ion şi Stelian Livadariu din Dorohoi, proprietarii unui complex turistic din Mamaia, respectiv Dumitru Costache, un afacerist din judeţul Argeş, au provocat o pagubă de 16 milioane de euro bugetului de stat prin tranzacţii ilicite de combustibil.

Din cercetările procurorilor reiese că, în perioada 2009-2010, cei patru s-au folosit de un antrepozit fiscal din Slobozia, SC Texas Group Oyl SRL, al cărui administrator, Florin Ciocoi, un tânăr cu doar două clase primare, a acceptat să le intre în joc şi să falsifice registrele contabile. Astfel, sub pretextul fabricării unui produs finit, petrotex, pentru care acciza este mult mai mică, firma a achiziţionat motorină tip Euro 5 în regim suspensiv de accize. Concomitent, Ciocoi a evidenţiat în contabilitate achiziţii fictive de păcură neconformă, chipurile ca materie primă necesară fabricării de petrotex. Produsul finit nu a fost, însă, realizat decât în acte. În realitate, motorina tip Euro 5 a fost vândută, tot prin firme fantomă, şi a ajuns la staţii de distribuţie din judeţele Sibiu, Botoşani şi Brăila.

Protectorul

Potrivit procurorilor, firmele de sacrificiu erau constituite pentru a crea aparenţa de legalitate a afacerilor derulate de Racz, iar reprezentanţii erau aleşi din rândul şomerilor sau al persoanelor fără adăpost, ori erau cetăţeni ungari sau bulgari, greu de identificat. Până şi banii obţinuţi din tranzacţii erau plimbaţi tot prin conturile unor alte firme fantomă, controlate de grupare, şi scoşi în final pe baza unor justificări fictive cum ar fi achiziţia de cereale sau fier vechi sau ca datorii către persoane fizice.

Plus de asta, din monitorizări, procurorii DNA au descoperit că Racz a perceput şi taxe de protecţie de la patronul unei societăţi din Slobozia: în prima fază, 15.000 de euro lunar, iar apoi 15% din beneficii săptămânal. În schimbul banilor, afaceristul a promis că va interveni pe lângă funcţionari din cadrul Gărzii Financiare şi din cadrul Vămii pentru a-i asigura protecţie cu ocazia controalelor.

Cu antecedente

Paguba de 16 milioane de euro provocată bugetului de stat prin escrocheria de la Slobozia este, însă, doar o parte din afacerile penale ale orădeanului. Numele lui Racz a apărut, până în prezent, în numeroase dosare legate de afaceri ilicite cu produse petroliere, printre care şi  cel legat de devalizarea RAFO Oneşti, ca partener al grupului de firme VGB, patronat de preşedintele clubului FC Timişoara, Marian Iancu, care căpuşa rafinăria.

Cazul priveşte afacerile derulate în perioada 2001-2002, când Racz a înfiinţat rafinăria Petrocris într-un depozit din incinta Hyperion Ştei. În realitate, era o hardughie cu 12 rezervoare de combustibil şi câteva conducte, unde se stocau zeci de mii de tone de produse petroliere. În acte, figurau ca "fracţie C5", "benzen brut" sau "M.T.B.E.", furnizate de firmele lui Iancu. În cisterne, însă, erau motorină şi benzină veritabile.

"Pretindea că sunt produse neaccizate, care urmau să fie prelucrate. Însă "materia primă" provenea din furturi sau din contrabandă şi se vindea aşa cum era, prin firme-fantomă din Bihor, Arad, Timiş şi Olt. Rafinarea se făcea doar în acte, iar pentru a li se pierde urma produsele erau plimbate prin mai multe firme fantomă", a declarat BIHOREANULUI unul din ofiţerii care au lucrat la dovedirea petrolistului.

Inventator rafinat

Deşi controlat în mai multe rânduri de autorităţile vamale şi cele fiscale, care bănuiau că afacerile nu sunt tocmai legale, Racz le-a fluturat sub nas un brevet de invenţie şi o licenţă pentru fabricarea combustibililor prin amestec la rece. "Când s-a verificat, brevetul s-a dovedit fals", spune sursa BIHOREANULUI.

De fapt, atât brevetul cât şi rafinăria erau doar o aparenţă care trebuia să justifice "dispariţia" din circuitul comercial a unor fracţii petroliere şi să "producă" documente justificative pentru motorina şi benzina provenite de la RAFO şi ajunse la firmele intermediare.

Vânătoarea de fantome

Deşi pus sub învinuire în dosar, Racz şi-a continuat afacerile, însă cu mai multă precauţie. A renunţat până şi la firmele de faţadă, pe care le-a trecut pe numele unor apropiaţi, cum ar fi şi Bogya Ferencz, patronul cunoscutului restaurant Cyrano din centrul Oradiei, arestat în prezent în Ungaria, sau cumnata sa, Merai Katalin, care îi reprezintă interesele în diverse firme.

Ţepele, pregătite cu minuţiozitate, le dădea doar pe societăţi fantomă, înfiinţate pe numele unor oameni de sacrificiu, şomeri, tineri, atât cetăţeni români cât şi ungari care acceptau să-şi pună libertatea în joc, de regulă pentru câteva sute sau mii de euro. În Bihor, cel puţin trei astfel de cazuri au fost descoperite. Unul, din 2008, priveşte firma Colours Internaţional, înfiinţată de cetăţeanul ungar Bereczki Iosif în depozitele fostului SMA din Săcuieni.

"Ştiind că pentru motorina cumpărată de la terminalul petrolier din Constanţa şi exportată nu trebuia să plătească nici accize şi nici TVA, a inventat o societate în Slovacia, căreia a început să-i livreze produse în acte. În realitate, combustibilul ajungea la unele benzinării din ţară. În total 180 de cisterne, pentru care doar accizele şi TVA datorate statului se ridică la peste 11 milioane de lei. După care a dispărut", povesteşte sursa BIHOREANULUI. Anchetatorii s-au convins din start că omul era doar un pion, afacerea fiind orchestrată din umbră de alte persoane: "Am mers pe urma firmei şi a banilor care i-au alimentat conturile şi aşa am ajuns la Racz".

Scăpat

Deşi prejudiciul pus pe seama lui Racz este mare, câtă vreme anchetele s-au derulat în plan local afaceristul nu a avut de pătimit. Dosarul penal deschis pentru căpuşarea Rafo, în care e acuzat de un prejudiciu de 6 milioane de lei, nu a fost finalizat din 2003! Predate în 2005 procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT), actele au fost plimbate de la Oradea la Bucureşti şi retur, iar anul trecut au fost parcate la DNA Bucureşti. "La fel s-a întâmplat şi cu celelalte dosare care au mai fost pe numele lui. Au fost luate, toate, la DNA Bucureşti şi conexate", spune poliţistul.

Acum, afaceristul a ajuns în spatele gratiilor, deocamdată arestat pentru 29 de zile, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti. Chemat la audieri, Racz a uzat de dreptul la tăcere, refuzând să facă vreo declaraţie. În spatele numeroşilor pioni pe care i-a sacrificat, se consideră, probabil, la adăpost...


FAMILIE CU PROBLEME
Arestat pentru droguri

Racz Gyula, fratele petrolistului Racz Attila (ambii deţin cetăţenie maghiară dar locuiesc în Oradea) este, la rândul său, client al procurorilor DIICOT.  A fost arestat în mai 2009 în urma unei ample acţiuni a procurorilor DIICOT care au reuşit să facă o captură de 210 kilograme de cocaină, în valoare de 20 milioane de euro, care a intrat în ţară prin Constanţa şi urma să ajungă în Ungaria prin Punctul de Trecere a Frontierei Petea.

Cocaina a intrat în ţară în luna noiembrie 2008 prin Portul Constanţa Sud Agigea, ambalată în pachete ascunse printre baxuri cu sucuri, într-un container expediat de o societate din Peru pentru Fundaţia Gold Dragon Style din Arad.

Transportul drogurilor a fost organizat în noaptea de 11/12 mai 2009 pe ruta Constanţa-Bucureşti-Deva-Arad, iar traficanţii, Pinter Jozsef, Racz Gyula, Takacs Gabriela şi Takacs Gladis Maria, au fost arestaţi şi trimişi în judecată. Procesul este în prezent în derulare, la Curtea de Apel Bucureşti.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
sesizare
De asocierea lui cu calin balaj nu se vorbeste.Verificati-l si pe Balaj,el era spatele lui Attila in Oradea ca doar e asociat cu sora acestuia la Suplac.Dreptate sa se faca.
Postat 09 August 2011, 21:50 de cunoscut
colours
Colours International si-a derulat afacerile prin Bihor, cu sprijinul actualului sef de vama din Oradea, Sotoc. Pe acesta nu-l intreaba nimeni de sanatate, sau are spatele asigurat, fiind un bun membru cotizant? Apropo', au fost in jur de 250 de cisterne si nu doar 180...
Postat 03 August 2011, 09:34 de curiosul
?!
Racz asta si tot clanul din jurul lui, sunt unguri sau tigani unguresti ?! Ca mie asa-mi par !
Postat 02 August 2011, 17:40 de anca
tzepari unguri
se intampla iar si iar.... sa le introducem vize
Postat 02 August 2011, 02:32 de anca
gresala
gresala mare sa bagi pe cineva la rece cine nu merita , o sa planga multa lume dupa el si dupa banii lui !!!!! gresala sa bagi un om bun in locul lui trebuia sa stea specialistul in Petrol dl.Vizer L Marius !!!!!!!!!!!!
Postat 01 August 2011, 22:31 de spoitorul oradean
x
mai conteaza care cate clase o avut? important e ca au fost baieti destepti si au facut bani si nu au murit de foame cu 100 de facultati facute.Astea sunt mici copii pe langa smecherii de la Cotroceni.
Postat 01 August 2011, 20:04 de sany
o parere
Ghinionul lor ca nu judeca gashca de judecatori de la Curtea de Apel Oradea, dupa modelul Govoreanu, la ora asta Racz era iar back in bussines! Propunere: Sa fie desfiintata Curtea de Apel Oradea, iar spagarii de acolo sa fie dati afara, sa lucreze la privat sa vada cum e sa muncesti cinstit!
Postat 01 August 2011, 19:57 de unalt justitiabil
Felicitari !
Felicitari, EBIHOREANUL !
Postat 01 August 2011, 19:34 de cititor
a sous unul
ei asa cred cei ce se roaga ca altii le pescuiesc banii:))) iaca ca din lac tot in put sar, nu platiti la STAT: spitale, inavtamant, curveiteeee ca nu pot politicieni sa eject singuri vor ejaculare mai bine intretineti clericii sai xxxx in cuuuur pe politicus:))) da nu asa e in razboi si voi credeti ca traiti pace, cat de fals traiti!
Postat 01 August 2011, 17:33 de "eject sau ejaculej"
buna asta
aia cu rugatu in biserica ii buna de tot :))
Postat 01 August 2011, 15:31 de glumetu
si in prezent exista acest sistem, nu e unul sunt mai multi
eu sincer va spun astept masacru cu arme, nu tunuri financiare astea sunt fleacuri dar de aici va porni totul spuneti le la astai sa muncesca sau sa traisca cu putin VA OMOARA! i ati hranit dati le hrana in continuare.De ce sunt o gramda de romani in legiunea franceza pentru banii ! :)) sunteti prosty atunci.
Postat 01 August 2011, 13:09 de extraordinarrr
si in prezent exista acest sistem, nu e unul sunt mai multi
da de paraca nu ati stiut pana acum, vai si amar de ce Politica face Romania, minciuni si minciuni dar lasa ca va ingrasati in campania electorala si pe urmna va rugati in biserici ca ati pacatuit.
Postat 01 August 2011, 13:06 de extraordinarrr
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON