URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Aprilie 2016, 07:14

Căldură cu telecomandă: Termoficare Oradea vrea să transforme punctele termice în spaţii comerciale

Căldură cu telecomandă: Termoficare Oradea vrea să transforme punctele termice în spaţii comerciale PE CALCULATOR. Societatea de termoficare vrea să modernizeze pe bani de la bugetul central toate punctele termice, după modelul celui de sub Piaţa Rogerius. "Saltul tehnologic este de la nivelul de vană pe care mecanicul o închide manual la transmisia online a tuturor parametrilor şi posibilitatea de a controla sistemul de la distanţă", explică directorul Stănel Necula
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un sistem, o reţea, o comandă! Termoficare vrea să investească în următorii ani 32 milioane lei în modernizarea a 125 de puncte termice, pentru a le putea monitoriza şi comanda de la distanţă.

"Sistemul va asigura transmiterea către dispecerat a tuturor parametrilor, astfel încât la înregistrarea unor reclamaţii privind scăderea temperaturii din apartamente să putem interveni în timp real direct de la sediu", spune directorul societăţii, Stănel Necula.

"Căldură şi confort"...

Punctele termice şuierând ameninţător, cu vane cât roata de car strânse uneori cu ranga, de către mecanici dezbrăcaţi la maiou ca să reziste aburilor ce scapă pe la îmbinările conductelor, ar putea deveni amintire. Consiliul Local a aprobat în februarie cofinanţarea cu 30% a unui program ambiţios, al cărui scop este modernizarea tuturor punctelor termice din oraş pe bani de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin Programul "Căldură şi confort".

Stănel Necula, administrator special al CET OradeaDocumentaţia a fost deja depusă la finanţator, iar Termoficare Oradea, care administrează unul dintre cele mai mari sisteme de încălzire centralizată din ţară - cu 62.500 de apartamente, 3.619 case, 299 de instituţii publice şi 1.950 de firme - are toate şansele să obţină fondurile cerute. "Vrem să atragem finanţări de 32 milioane lei care să îmbunătăţească considerabil serviciile oferite orădenilor", spune directorul Stănel Necula (foto).

... de la distanţă

Conform proiectului propus de Necula, din cele 143 de puncte termice urmează să fie modernizate 125. Diferenţa o reprezintă cele deja reabilitate şi cele din zona Nufărul şi Calea Aradului, care urmează să fie înlocuite cu module termice la nivel de scară de bloc.

Investiţia în racordarea la dispecerat a celor 125 puncte termice printr-un sistem de monitorizare, control şi transmisie de date (SCADA) se ridică la 810.000 lei. În plus, 27 dintre acestea, care deservesc cele mai populate cvartale, vor fi modernizate din temelii printr-o investiţie de 18,9 milioane lei, iar alte 20 vor fi legate la sistemul de monitorizare, costurile fiind estimate la 1,1 miloane lei.

Investiţiile vor permite controlul instalaţiilor de la distanţă, ceea ce va face inutilă prezenţa mecanicului. "În prezent, un om are în grijă cam 17 puncte termice, motiv pentru care la apariţia unei avarii manevrele se fac tardiv", spune directorul. Într-un an sunt peste 400 de avarii în punctele termice, iar iarna se sună non-stop la dispeceratul societăţii. Orădenii se plâng că îngheaţă până ajunge mecanicul să crească temperatura agentului termic. "Facem şi noi ce putem. Dacă ai o zonă care se întinde de la UAMT până la Gară şi până în Bulevardul Dacia, nu poţi fi peste tot", spune un mecanic.

Dar ce nu pot oamenii, pot "maşinile". Modernizarea sistemului va permite transmiterea simultană a circa 8.000 de parametri de presiune, temperatură şi debit de la intrarea şi ieşirea din punctele termice. Dispecerul va afla în timp real starea sistemului, iar automatizarea acestuia va permite pornirea de la distanţă a pompelor. "Sistemul va fi deservit de o echipă de intervenţie care la ieşirea în teren va şti deja cu ce se confruntă şi ce are de făcut", spune Necula.

În timp real

Potrivit directorului, cei 80 de angajaţi care deservesc punctele termice se vor alătura colegilor specializaţi în contorizare, care rămân şi ei fără obiectul muncii. În baza unui credit furnizor, Elsaco Electronic înlocuieşte din august 2015 toate contoarele din oraş. Investiţia de 4 milioane euro, ce va fi plătită de Termoficare în tranşe până în 2021, trebuie finalizată anul viitor.

Ca urmare, din 2017, angajaţii societăţii nu doar că nu vor mai fi nevoiţi să bată la uşile orădenilor ca să le citească contoarele, ci vor înregistra consumurile doar trecând cu maşina pe stradă. "Dacă acum citirea contoarelor poate dura şi două săptămâni, de anul viitor ar putea dura doar două zile, iar asociaţiile de proprietari şi cei care locuiesc la casă vor şti în timp real cât au de plătit", spune Necula.

La bătaie cu "privaţii"

Cei circa 100 de angajaţi ai Termoficare rămaşi fără obiectul muncii vor fi relocaţi într-o secţie nouă. "Vrem să intrăm pe o piaţă a serviciilor încă neexploatată, rezervată deocamdată doar firmelor private", zice directorul. Concret, muncitorii ar urma să monteze contoare la nivel de scară de bloc, la cererea consumatorilor care doresc să ştie exact ce şi cât plătesc, să monteze module termice la nivel de condomeniu, să proiecteze şi să execute racorduri sau să înlocuiască reţelele de încălzire din apartamente.

"Avem discuţii cu câteva asociaţii de proprietari pentru înlocuirea reţelelor cu sisteme pe orizontală, cu contoare la nivel de scară şi de apartament. Astfel, fiecare proprietar plăteşte cât consumă, iar restanţierii pot fi sistaţi fără să afectezi vecinii", zice Necula. Contabilii Termoficare au făcut o simulare, iar investiţia pe apartament ar fi undeva la 4.000 lei. Mult, dar oricum sub preţul unei mini-centrale pe gaz...

Vine privatizarea!

Odată finalizat programul de modernizare, se vor reprofila nu doar angajaţii Termoficare, ci şi punctele termice. Cum instalaţiile moderne sunt mai mici, Necula ia în calcul izolarea acestora de restul imobilului şi reabilitarea clădirii pentru a fi închiriată sau vândută. "Punctele termice sunt situate în zone intens populate şi ar putea fi transformate destul de uşor în magazine de cartier, birouri sau altele", zice directorul.

De exemplu, în Brăila, de unde vine Necula, o parte din acestea au devenit spălătorii auto, magazine sau secţii de producţie de tâmplărie PVC. Desigur, decizia va aparţine proprietarului, adică municipalităţii. "O alternativă demnă de luat în seamă este ca municipalitatea să înfiinţeze o societate care să se ocupe de administrarea condomeniilor la fel ca asociaţiile de proprietari. Punctele termice ar putea fi transformate în puncte de lucru şi casierii", este de părere directorul.

Noua firmă, reunind un număr mai mare de clienţi decât o simplă asociaţie, ar putea asigura serviciile de administrare şi întreţinere la tarife mai mici, până la nivel de apartament. În plus, fiind vorba de o societate a municipalităţii, s-ar elimina riscul să fugă cu banii administratorii hoţi. Un "sport naţional", după cum se ştie...


SISTEM TELESCOPIC
Căldură şi la capăt de reţea

Conducerea Termoficare Oradea vrea să obţină fonduri din programul "Căldură şi confort" nu doar pentru modernizarea punctelor termice, ci şi a reţelelor. Proiectul depus la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prevede inclusiv realizarea unei bretele de legătură între magistralele 1 şi 5, de-a lungul străzilor Grădinarilor, Cardinal Iuliu Hossu, Seleuşului, Războieni şi Căprioarei.

Estimată la 9 milioane lei, investiţia ar permite alimentarea cu agent termic inclusiv a consumatorilor situaţi la capăt de reţea în Velenţa şi Nufărul. "Sistemul de termoficare a fost gândit să funcţioneze cu două CET-uri, unul în Rogerius şi altul în Nufărul. Reţelele au fost proiectate telescopic, astfel încât conductele se îngustează spre centrul oraşului, după care se lărgesc din nou spre Nufărul, ceea ce face ca apa să băltească pe reţea şi să se răcească", explică directorul Stănel Necula.

Noua bretea de circa 1,5 kilometri e gândită să asigure alimentarea cu agent termic a consumatorilor care sunt adesea afectaţi de acest inconvenient. De altfel, în sezonul de încălzire încheiat săptămâna trecută, orădenii din Nufărul au făcut de zece ori mai multe reclamaţii decât cei din Rogerius, unde conductele au fost deja înlocuite.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Așa da ... !!!
Se va putea închide robinetul de apă caldă direct din birou, printrun simplu apel de pe WhatsApp ... au găsit soluția, urmând a ne explica că avariile se programează pentru creșterea calității serviciilor !!! Iar punctele termice astfel disponibilizate, să se dea fără licitație (ca până acum) finului primarului, Grama-Sas pe numele lui, ca să-și extindă afacerile din Piața Unirii peste tot orașul, în mandatul lui Bolojan al III-lea !!!
Postat 20 Aprilie 2016, 13:41 de WinDos
idei bune, insa....
nu's de ce drak necula mi se pare bidonul de coleta a cuiva. si daca elsaco sau satelitii acestora vor lua si "saltul tehnologic"....
Postat 20 Aprilie 2016, 13:22 de ferfeleaga
idei de afaceri din Braila
Dragi oradeni, noroc cu Necula ca vine sa ne invete afaceri asa cum numai la el in Braila exista.
Postat 20 Aprilie 2016, 09:15 de unul
Bubulina...Oradea merita mai mult...
Asta e diferenta dintre palavrageala ieftina tip Xerox si realizarile lui Bolojan. Trecuta PDL-ista vrea mai mult... cine vrea - se poate oferi!!! Insa un lucru e clar - oradenii vor avea servicii la nivel european, multumita administratiei care se bate pt. oras. Asta inseama strategie pt. comunitate si nu "ragaieli mirositore psd-iste"
Postat 20 Aprilie 2016, 08:33 de TC
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON