URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Decembrie 2016, 12:14

Ca-ntre fraţi: Şeful Şcolii Doctorale refuză să-i ceară senatorului PSD Florian Bodog lucrarea suspectă de plagiat

Ca-ntre fraţi: Şeful Şcolii Doctorale refuză să-i ceară senatorului PSD Florian Bodog lucrarea suspectă de plagiat ADVERSARI. Deşi senatorul PSD Florian Bodog (medalion) îi este contracandidat la alegerile parlamentare, Tiberiu Vesselenyi (foto), candidat UDMR la Camera Deputaţilor, îşi protejează adversarul, dovedind că Sorbonica e o "stare de spirit" transpartinică
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Foarte des, şi pe bună dreptate, se spune despre Universitate că nu va căpăta o reputaţie bună până când nu se va curăţa de propriile uscături. În loc să-i preocupe primenirea, universitarii orădeni se opun cum pot.

Cel mai proaspăt exemplu îl dă Tiberiu Vesselenyi, directorul Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat, care, în faţa unei cereri explicite de a aduce în campusul orădean un exemplar din teza de doctorat a PSD-istului Florian Bodog, suspectată de plagiat, a ales să nu facă nimic. Adică, să sprijine impostura...

Carieră pe repede-înainte

Teza de doctorat a lui Bodog a ajuns în atenţia publică în vara acestui an, după ce BIHOREANUL a dezvăluit că este de negăsit. Ahtiat după funcţii, Bodog şi-a obţinut întâiul titlu de doctor la Oradea, în 2001, cu lucrarea "Implicaţii anatomo-clinice, paraclinice şi terapeutice în pancreatita acută", coordonat de profesorii Mircea Ifrim şi George Ionescu. În mod total neobişnuit, ca un adevărat geniu precoce, Bodog a ajuns doctor la doar 4 ani de la absolvire, ba chiar înainte să devină medic specialist. Ulterior, a mai bifat un doctorat, în Management, la Timişoara. PSD-istul n-a explicat niciodată cum a cercetat el pancreasul la Oradea în timp ce la Timişoara se pregătea să devină chirurg plastician, nici ce legătură există între cele două specializări ale sale.

Cert este că, în baza acestor reuşite, şi-a clădit cariera academică, ajungând inclusiv conducător de doctorate. Până de curând. Căci această din urmă calitate i-a fost, totuşi, retrasă de Ministerul Educaţiei în urma dezvăluirilor BIHOREANULUI, care arăta că Bodog nu îndeplinise condiţiile minime.

Comoară ascunsă

Lejeritatea şi viteza cu care Bodog a avansat în carieră a fost parţial explicată printr-o    sesizare transmisă BIHOREANULUI la începutul acestui an, care susţinea că Bodog şi-ar fi plagiat prima teză de doctorat, dar avertiza şi că acest lucru este imposibil de demonstrat. Motivul? Lucrarea de căpătâi a carierei sale este de negăsit!

Verificările au arătat că, cel puţin parţial, sesizarea se confirmă: teza lui Bodog nu se găseşte în Biblioteca Universităţii, acolo unde, conform legii, ar trebui să se afle toate doctoratele susţinute la Oradea. Un exemplar se află la Biblioteca Naţională, unde putea fi doar citit la sala de lectură. Din septembrie, însă, nici asta nu se mai poate, deoarece instituţia a interzis până şi consultarea doctoratelor, pe motiv că fac parte din fondul de carte intangibil.

După cum se ştie, BIHOREANUL i-a cerut lui Bodog să facă un exerciţiu de transparenţă şi să-şi supună teza de doctorat unui test public de autenticitate, mai ales că a garantat că n-a plagiat şi a admis că o are în format electronic. După luni de zile de promisiuni şi amânări, în final, PSD-istul a refuzat. De ce se teme, n-a lămurit...

Unde-i teza?

În acest context, la începutul lunii noiembrie, BIHOREANUL a transmis o solicitare Universităţii orădene, cerând fie o copie a lucrării care, conform legii, este un document public, fie permisiunea de a o consulta la Biblioteca din campus.

Tocmai pentru a preveni un răspuns care să arate doar că teza este de negăsit, BIHOREANUL a solicitat ca Universitatea să-i ceară lui Bodog un exemplar, ţinând cont că în 2001, când acesta şi-a dat doctoratul, Regulamentul prevedea că doctorul trebuia să predea 4 exemplare, din care unul să fie depus la Biblioteca Universităţii.

Răspunsul a venit sub semnătura UDMR-istului Tiberiu Vesselenyi, directorul Şcolii Doctorale. Acesta a confirmat că doctoratul lui Bodog nu se găseşte nici în Biblioteca din campus, nici în arhiva CSUD, înşirând apoi reglementările legale care arată, culmea, că Universitatea trebuia să aibă teza.

La inventar

Însă, în loc să rezolve problema şi să îi ceară lui Bodog să-şi prezinte lucrarea, Vesselenyi preferă să se spele pe mâini: pe motiv că Regulamentul din 2001 spunea doar că lucrarea trebuie depusă la bibliotecă, nu explicit că trebuie arhivată, nu face nimic! "Regulamentul nu specifică obligativitatea arhivării documentului la Biblioteca Universităţii şi nici numărul de ani pentru care teza trebuie arhivată", a transmis UDMR-istul.

Rectorul Constantin Bungău a refuzat să comenteze situaţia. BIHOREANUL a aflat, însă, că nu l-a mulţumit atitudinea, dovadă că a transmis o adresă către CSUD, cerându-i directorului să facă un inventar al tuturor tezelor de doctorat susţinute la Oradea, în care să precizeze şi care lucrări nu există fizic, iar apoi să propună o soluţie pentru recuperarea lor. Rămâne de văzut dacă Vesselenyi va răspunde la această cerere mai serios sau va căuta o nouă metodă de eschivare...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Tiberius
Da, eventual pita cu unsoare ...delicios.
Postat 10 Decembrie 2016, 14:40 de Iness
politica
vedeti voi oameni buni,omul asta,T Vesselenyi,e pita lui Dumnezeu! doar ca a facut o greseala,a intrat in politica,si acum se arunca asupra lui cu *! pacat,si de una si de alta!
Postat 10 Decembrie 2016, 13:58 de Fradi
Tibi- o mare dezamagire
Comportament "tipic romanesc", nu inteleg de ce candideaza pt UDMR!? In loc sa respecte ce scrie in lege el cauta sa explice ce nu scrie in lege. Totusi, eu am o mare nedumerire asupra careia vad ca nici Bihoreanul nu face lumina (pana la capat): daca acestui domn Bodog i s-a retras abilitarea, recunoscut fiind ca nu indeplinea conditiile de abilitare si implicit nici de profesor, de ce nu i se retrage titul de profesor? De ce preda in continuare la Universitatea din Oradea in baza unui concurs castigat prin fals in declaratii? DNA si alte institutii (Curtea de Conturi de exemplu) nu se sesizeaza in legatura cu infractiunile savarsite atat de acest domn cat si de cei care i-au permis si ii permit in continuare sa beneficieze de niste drepturi necuvenite?
Postat 09 Decembrie 2016, 15:32 de radu
RE: Tibi- o mare dezamagire
Despre calitatea de profesor a lui Bodog, am făcut o adresă către Universitate după retragerea tezei de abilitare. Încă aşteptăm un răspuns.
Postat 09 Decembrie 2016, 18:44 de Adriana Totorean
@ TDS
chiar nu inteleg din postarile dvs de mai jos ce are s...cu prefectura???? Sunteti nevorbit? Nu gasiti o alta platforma de comunicare? Daca, intelg ca sunteti profesor, doriti neaparat sa comunicati ceva faceti un efort minim si adaptati ceea ce doriti sa ne transmiteti la topicul articolului.
Postat 09 Decembrie 2016, 15:21 de radu
slab ...
Vessenely asta nu este cel care era in comisia care vroia sa o faca pe doamna Ionescu, ilustra cercetatoare de pe malul Petei ? Un om slab ... Asta probabil nu face nimic daca nu i se spune ce si chiar cand i se spune probabil nu face nimic, ca nu stie :)
Postat 09 Decembrie 2016, 14:03 de oradea_mea_si_a_ta
IOHANNIS DIXIT
“In calitatea mea de profesor cred ca este totusi o foarte mare problema daca un elev copiaza, daca cineva care isi scrie lucrarea de doctorat copiaza mi se pare o problema proportional mai mare si se numeste plagiat. Oriunde in lume, cineva care este prins, cineva dintre politicieni, care este prins ca a copiat si numai trei randuri si a plagiat este obligat, prin clasa politica, sa se retraga din politica”, a spus Iohannis în 2014. CNATDCU a precizat că Laura Codruța Kovesi a plagiat 20 de pagini, astfel, potrivit declarației făcută de Iohannis, acesta ar trebui să-i ceară demisia lui Kovesi.
Postat 09 Decembrie 2016, 13:20 de TDS
TOATEEEE
Tare as vrea sa fie verificata teza lui Julien !
Postat 09 Decembrie 2016, 13:20 de TDS
Un albastru infiniiiit..
Da' dvs. realizati ce spuneti ?! Adica ce sa intelegem, ca doo somitati medicale romanesti Ifrim & Ionescu , virfuri academimice , ar fi " acoperit " sau mna , eufemistic spus "coordonat " un plagiat ?! Impossible ...
Postat 09 Decembrie 2016, 13:18 de Iness
DESPRE GAVRILA GHILEA
"Prefectul de Bihor este fan Audi, iar printre maşinile pe care le conduce se numără un Audi A8, un A4, un A3 şi nu în ultimul rând un Q7. Ghilea susţine că timpul liber îl petrece cu familia, iar bucătăria tradiţională românească le bate pe toate celelalte din punctul său de vedere. Pune pe primul loc sărmăluţele şi mai apoi carnea de pui, urmată de păstrăv. În materie de telefonie mobilă, prefectul alege Nokia şi preferă Omega ca marcă de ceasuri. Ocupat să facă bani Ghilea a terminat Facultatea de Marketing, Management, Informatică, Specializarea Marketing din cadrul Universităţii Vasile Goldiş “Arad” în 2003, iar în 2004 a absolvit un master în Administraţie Publică." (presa centrala ) . Cam tarzior bre, cam tarzior. Si lucrarea de licenta o fi fost ORIGINALA? Hai, ma lasi ?!
Postat 09 Decembrie 2016, 13:15 de TDS
BOLOS A LUI CIOLOS
" Boloş al lui Cioloş. Problemele cu legea ale fostului PDL-ist Marcel Ioan Boloş, numit, miercuri seară, secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Istoria preşedintelui Klaus Iohannis pare să se repete: aşa cum, la preluarea primei funcţii în stat, ex-primarul de Sibiu avea deja o decizie în primă instanţă în procesul cu Agenţia Naţională de Integritate, la fel, în prezent, un om din eşalonul 2 al „Guvernului Meu” simte în ceafă răsuflarea ANI." PS: Bolos a lu' Ciolos precis a scris lucrari ORIGINALE ! Fostul gestionar din....fundul Mariselelui s-o fi nascut cu doctoratele in sange.....
Postat 09 Decembrie 2016, 13:12 de TDS
99% ESTE PLAGIAT IN ROMANIA ( DACA NU CUMVA PE PLANETA )
"De aceea eram sigur că verdictul de joi, 8 decembrie 2016, va fi cu orice preț de neplagiat. Chiar și cu prețul umplerii de * a CNATDCU, a distinșilor membri și a lui Dacian Cioloș, care s-a fudulit cu noul organism ca fiind întruchiparea cinstei și rigorii tipice Guvernului Meu. Pentru că un verdict de plagiat ar fi dus în chip automat nu numai la prăbușirea Codruței Kovesi, care risca să spună mai mult decît trebuie în disperarea de a se vedea la poarta penitenciarului, dar și pentru că în chip automat s-ar fi ajuns la aprofundarea momentului din 2012. Toată lumea a observat că impetuozitatea lui Sebastian Ghiță în numele eticii și echității revoluționare a sfîrșit printr-un fîsîit strălucitor. După ce ne-a adus în direct celebrele cucuvele, Sebastian Ghiță s-a oprit cu dezvăluirile. S-a oprit, pentru că, mergînd mai departe cu dezvăluirile ar fi aruncat în aer Sistemul." ( fragment din presa centrala - autor Ion Cristoiu )
Postat 09 Decembrie 2016, 13:08 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON