URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 August 2016, 07:31

Buda din beci: Sute de blocuri din Oradea au canalizarea menajeră înfundată, aşa încât mizeriile se scurg în beciuri

Buda din beci: Sute de blocuri din Oradea au canalizarea menajeră înfundată, aşa încât mizeriile se scurg în beciuri LA DUHOARE. Blocul din strada Posada nr. 9 are beciul inundat după ploile din iunie. În subsolul duhnind a urină şi fecale se coboară doar cu cizme de gumă şi batistă la nas. "Beciul a fost vidanjat acum câteva săptămâni, dar în câteva zile mizeria a reapărut. Apa murdară se infiltrează prin pereţi şi ne umple casele de duhoare", reclamă un locatar
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Femeia vorbeşte acoperindu-şi nasul şi gura. "Duhneşte de nu poţi sta în casă! Nici nu mai vin în bucătărie, pentru că-i chiar deasupra beciului. De la atâta mizerie ni s-a umplut blocul de ţânţari şi de şobolani. Poţi stropi cât vrei, că vin la loc", spune bătrâna.

Blocul din strada Posada are beciul inundat de câteva săptămâni de mizeria revărsată din canalizare după ploile din iunie, iar în aceeaşi situaţie sunt sute de imobile din tot oraşul.

Apă din canal

Cristian Ile, administratorul unei asociaţii de proprietari din strada Posada din OradeaCompania de Apă Oradea înregistrează zilnic cam 15 reclamaţii referitoare la canalizarea menajară care se revarsă în beciurile blocurilor. Locuitori din Rogerius şi Ioşia, dar şi din zona centrală, se plâng de mirosul şi mizeria care le umple casele. "Noi chiar am încercat să rezolvăm problema. Am cheltuit 8.000 lei cu refacerea conductelor din subsol şi a aerisirii, dar degeaba! Apa murdară vine din stradă, din reţeaua CAO!", protestează administratorul unei asociaţii de proprietari din strada Posada, Cristian Ile (foto).

La fel se întâmplă în toată zona: pe Aleea Rogerius, pe Italiană, pe Podului. Construite în anii ’70, majoritatea blocurilor au probleme cu infiltraţiile. "Până şi căminele de vizitare din stradă sunt inundate. Nici nu ştiu cum pot citi contoarele cei de la CAO", spune preşedintele altei asociaţii, Zoltan Torok.

La fel, orădenii se plâng de probleme cu canalizările în Rogerius şi pe străzile Aluminei, Dacia, Lacul Roşu şi Odobescu, în zona centrală pe Louis Pasteur, Gheorghe Doja, Horea, Kogălniceanu şi Independenţei, în Ioşia pe Splaiul Crişanei, iar în Nufărul pe Aleea Zidarilor şi Onisifor Ghibu.

Duhoare de canalizare

Culmea, odată cu venirea verii, damful de canalizare menajeră se manifestă nu doar în zona blocurilor cu beciuri inundate, ci în mai toate cartierele. "La noi în asociaţie toate subsolurile sunt curate şi, totuşi, în jurul Grupului Şcolar Transilvania gurile de canalizare pluvială miros urât. La refacerea reţelelor, s-a legat canalizarea menajeră de cea pluvială şi pute de-ţi mută nasul", zice Florian Vlad, preşedintele Asociaţiei de Proprietari 211 Meşteşugarilor.

În celălat capăt al oraşului, în zona de case din Oncea, Ioan Ţiburcă se confruntă cu aceeaşi problemă. "Pe strada Valea Drăganului şi toate cele învecinate, dimineaţa şi seara miroase a canal de nu poţi trage aer. Degeaba i-am chemat pe cei de la CAO. Au verificat, au spus că scurgerea nu este înfundată şi au plecat. Dar de mirosit, tot miroase", spune omul.

Canalizarea e în budă

Gheorghe Popa, director tehnic Compania de Apă OradeaPuşi în faţa evidenţei, reprezentanţii CAO admit că situaţia nu miroase a bine. "Adevărul e că tot Rogeriusul, din Bulevardul Dacia şi Ştefan cel Mare până în strada Podului, se confruntă cu probleme", recunoaşte directorul tehnic Gheorghe Popa (foto). Motivul e simplu: la construirea cartierului, comuniştii au legat canalizarea menajeră în cea pluvială, ca să nu cheltuie bani cu încă un rând de conducte.

Cum, în lipsa contoarelor, consumul de apă din perioada socialistă era de patru ori mai mare, azi conductele sunt vechi şi supradimensionate. Scăderea debitelor a făcut ca mizeria să nu se mai scurgă cu viteza de autocurăţare de 0,7 metri pe secundă, ci să se sedimenteaze pe conducte până face dop şi apoi, când ţevile se înfundă, să se reverse în beciuri. "În absenţa unor investiţii masive nu prea avem ce face. Putem doar evacua apa cu vidanjele şi decolmata conductele, dar asta nu rezolvă cauza", zice Popa.

Potrivit directorului, rezolvarea stă în înlocuirea conductelor neetanşe de către CAO şi hidroizolarea fundaţiilor blocurilor de către proprietari. "Eu înţeleg nemulţumirea oamenilor. Nimănui nu îi place să aibă beciul plin de mizerii. Noi încercăm să reparăm, fie şi punctual, reţelele fisurate, dar şi blocurile ar trebui să fie izolate, să nu poată pătrunde apa în subsoluri", spune directorul tehnic.

Cel mai bun exemplu sunt blocurile din strada Sovata, situate într-o zonă mai joasă şi care, deci, adună apă în beciuri la fiecare ploaie. "Aici ar trebui hidroizolate fundaţiile sau făcute centuri de drenaj la fiecare bloc. Sunt însă lucrări scumpe, pe care oamenii nu şi le permit", spune Popa. Cum, de altfel, nici CAO nu-şi permite să înlocuiască reţelele vechi de cinci decenii.

"Nu există finanţare"

Ovidiu Gavra, director general Compania de Apă OradeaDirectorul general al CAO, Ovidiu Gavra (foto), spune că, exceptând Nufărul şi o parte din  Ioşia Nouă, unde reţelele de canalizare şi apă pluvială sunt separate, în Oradea majoritatea reţelelor sunt mixte şi vechi de când blocurile. "Reţelele se înfundă periodic şi trebuie să sapi din loc în loc ca să găseşti unde s-au colmatat", spune Gavra.

Aşa s-a întâmplat săptămâna trecută în buricul târgului, unde muncitorii CAO au săpat pe strada Avram Iancu, de lângă Sucevei până la unitatea de Pompieri, ca să descopere dopul care inundase toate căminele până în Piaţa Cetăţii. În plus, Compania se mai confruntă cu degradarea avansată a reţelelor, fapt ce aduce mizerii pe la îmbinări, dar şi cu dislocarea conductelor de către rădăcinile unor copaci şi cu săpăturile neavizate ale unor firme care sparg ţevile, cu acelaşi rezultat: mizeria ajunge în căminele de vizitare.

Problema canalizării deversate în beciuri s-ar putea rezolva definitiv doar prin amenajarea unor conducte separate de apă, respectiv canalizare menajeră. "Problema e că ar trebui făcute investiţii de sute de milioane de euro, pentru care nu există finanţare în acest moment şi nici în viitorul apropiat", zice Ovidiu Gavra. Ca urmare, singurele soluţii rămân tot vidanjarea beciurilor inundate, înlocuirea punctuală a conductelor dislocate şi clasica spălare a străzilor. Aşa, apa scursă în canalizarea pluvială împinge mizeria la vale, iar odată cu ea şi duhoarea de canal...


SUB APE
3.500
de reclamaţii din cauza canalizării au depus anul acesta orădenii la CAO, cu un vârf de 971 sesizări în luna iunie, când ploile torenţiale au umplut beciurile a sute de imobile


ROBINETUL CU CAFEA
Au schimbat apa!

Consumul tot mai scăzut de apă la nivelul oraşului duce nu doar la colmatarea canalizărilor, ci şi a reţelelor de apă potabilă. Pentru a evita băltirea apei, fenomen ce provoacă alterarea calităţilor acesteia, CAO spală periodic reţelele prin creşterea presiunii în conducte, aşa încât să împingă depunerile la vale.

Ovidiu Mureşan, director comercial Compania de Apă OradeaCea mai mare parte a apei murdare este evacută prin hidranţi şi guri de golire, dar o parte din ea ajunge şi la robinetele orădenilor. Săptămâna trecută, după o astfel de operaţiune, CAO a schimbat alimentarea consumatorilor de pe Uzina de Apă 4 pe Uzina 5, măsura fiind luată pe fondul creşterii concentraţiei de fier în apă ca urmare a uzării drenurilor de captare.

"Uzina 5 este dotată cu fitre rapide, mult mai bune, fapt pentru care calitatea apei va creşte", spune directorul comercial Ovidiu Mureşan (foto). În paralel, CAO încearcă să identifice surse de finanţare europeană pentru reabilitarea drenurilor de la Uzina 4. Investiţia este estimată la câteva milioane de euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Tovarăşu` Manitu
Nu s-ar cuveni ca consilierele (una pă probleme financiar – contabile şi cealaltă pă probleme de mătănii – aşa-zis tehnice) pe care le-aţi numit şi le şi plătiţi preferenţial prin intermediul conducerii CAO, să întocmească un raport (drept la replică referitor la articol, că poate Simai a luat-o prin bălării şi nu face diferenţa între menajer/manager şi pluvial, eliminând astfel diversiunea) în care să explice care cu cine este „legat”, de la cine şi unde au loc „scurgerile” şi nu în ultimul rând modul de formare a tarifelor la serviciile „prestate” de CAO cu justificările aferente? Mai aveţi destul timp până trec concediile şi se întorc la „lucru” cei de la ANRSC. Dacă nu se dau bolnave (deşi după câte ştiu, chiar sunt) şi nu ar fi prea greu/obositor, ar putea să prezinte şi bilanţul Fondurilor de Coeziune (că tot au depus declaraţia de închidere la 30.06.2016 şi, în subsidiar (subsecvent – cum vă place la contractele cu Selina) situaţia cu sumele neeligibile, cu cuantumul sumelor cheltuite din bugetul propriu şi cel local. V-aţi întrece pe sine dacă ne-aţi mai pune la dispoziţie şi uluitorul proces verbal de control al Curţii de Conturi la CAO cu prejudiciile constatate. Puteţi comunica cifrele în euro ca să încapă pe un rând (e mai uşor de citit). Mulţumiri anticipate şi multă sănătate vă doresc.
Postat 11 August 2016, 16:15 de eutanasiu
Comentariile de aici ..
Iew bune!Păcat însă că multe nu se vor putea face,ceeeeel mult,dacă vine un Napoleon.După câte ştiu,el a făcut canalizărili Parisului măroacă...cât pentru de s-ar muta ..tătă arăbumea în Paris..
Postat 11 August 2016, 16:13 de crisan
Erată
spahiii
Postat 11 August 2016, 15:44 de eutanasiu
De ce?
Cum face Erdo..jan împreună cu ienicerii şi spahii din direcţia A-tehnică a primăriei o parcare de domiciliu (cu excepţia celor pe care doar le desenează/de_semnează), constatăm că instituie şi împuţitul ca parte a taxei de parcare. Analizând reclamaţiile (sesizările – ca să nu-i încurce la raportul de activitate, că numărul reclamaţiilor e indicator de performanţă) constatăm că locaţiile se suprapun perfect cu noile ctitorii! Pentru cei care nu vor să fie manipulaţi prin „diversiune”: canalizarea pluvială nu pute! Ce simţim toţi (mai puţin conducătorii, edilii, şefii, directorii, manageri şi, în general toţi cei care ar avea responsabilităţi) este mirosul canalizării menajere. Întrebări „CUVENITE”: 1) Serviciul public de alimentare cu apă şi canalizare ar trebui să aibă profit? 2) Dacă DA, atunci CÂT? 3) Dacă are profit, ce faceţi cu el? 4) Cu banii din redevenţă ce faceţi/aţi făcut? 5) Dacă pentru tranzitarea debitelor de apă uzată este folosită reţeaua de canalizare manajeră, DE CE PLĂTIM CANALIZAREA PLUVIALĂ? 6) De ce Primăria Municipiului Oradea nu plăteşte canalizare pluvială? 7) Cum se face (financiar şi contabil) diferenţa între volumul apelor pluviale intrate în staţia de epurare de pe domeniul public şi cel de pe domeniile private (plătit de noi)? 8) Care sunt costurile de operare la staţia de epurare Oradea raportate la analiza cost-beneficiu ISPA şi Coeziune? 9) Când, în baza Directivei Europene – poluatorul plăteşte (pe scurt) veţi solicita Spitalului Judeţean să aibă staţie de preepurare (adică să îndeplinească NTPA 002)? 10) Când veţi lua probe de la agenţii economici (cu care aveţi contract, că mai sunt destui fără – Bene Dana ştie de ce) fără să îi anunţaţi înainte?
Postat 11 August 2016, 15:30 de eutanasiu
Pocnind din bici pe lângă boi…
Toţi cei care migrează iau cu ei ceea ce au mai de preţ. Unii, au luat cu ei mirosul ca fiind ceea ce-i reprezintă. În contextul promovării a tot ceea ce este ECO, nimic nu rivalizează cu mirosul boului ţinut în staul, hrănit cu bine şi din când în când (când vin turiştii) pus de formă la muncă. Puţini sunt cei ce ştiu să răspundă la întrebarea: De ce nu ţineţi o vacă? Ar fi mai productivă! Invariabil, primează bunul simţ de la ţară şi răspunsul este: Că-i a` nost`! Dacă tăt i-am dat de măncare până amu`, ce să facem, să-l tăiem? Capitaliştii, privind cu dispreţ din dreapta, în numele progresului, fără să clipească ar spune: vindeţi-l! (dacă nu e la vârsta a treia, ar mai fi şi varianta privatizării). Ce nu ştiu ei, e că nu îl cumpără nimeni. Ştiind una şi bună (banii), perseverează: De ce? Răspunsul e la fel de vechi ca şi boul de vânzare: Păi, îs mulţi p-aicea! Nici gratis nu-l ia nime`, că am încercat şi-aşe. Da`îi cam scump să-l ţâi. Mai are şi obiceiu` şi îşi facă nevoile în fundu` curţii, ca chiaburu. Ne-o împuţit tăt ocolu`.
Postat 11 August 2016, 14:39 de eutanasiu
Di(h)or de Bihor-Eau de parfum
Mai miroase si a diversiune pe ici pe colo in partile esentiale.
Postat 11 August 2016, 14:12 de Iness
Rahat cu fainoşag. Acum şi pentru vânători (de funcţii şi venituri).
Acest Lucian Iţar al reţelelor de canalizare plasate la bursă, la fel ca Mugur Iţărescu (un fel de idol – în vorbire, afaceri, venituri şi apariţii) decretează de la înălţimea scaunului de pe care nu mai atinge de mult pământul, „laic”: „problema e că ar trebui făcute investiţii de sute de milioane de euro, pentru care nu există finanţare în acest moment şi nici în viitorul apropiat”. Cu alte cuvinte, în mandatele mele nu mă complic cu reţelele de canalizare pluvială! Ar mai fi şi reflexul invariabil de detaşare (chiar levitaţie) când vine vorba de răspundere. Aici face apel la forma impersonală: „ar trebui făcute investiţii”. De către cine??? Băi … . Apelul la originile materne ale fainoşagului este obligatoriu atât timp cât plătim regia şi filmările. Preşedintele Adunăturii Generale a Acţionarilor la CAO habar nu are să citească indicatorii de performanţă tocmai de el stabiliţi. (din raportul de activitate: Capacitate de identificare, absorbţie – atragere fonduri UE sau de stat = REALIZAT. Asta fără a-i fi impus cineva vreo valoare, termen, nici măcar domeniu!). Acest lucru ne arată fără echivoc că primarul ştie şi este părtaş la toate „realizările” Consiliul de Administraţie este şi el numit pe acelaşi principiu ca şi cel de la Distrigaz. De aceea, poate, titlul articolului ar trebui să fie DUBA DIN BECI – binemeritată de toţi cei implicaţi în mulgerea celei mai profitabile companii în care CLO este acţionar majoritar. Aşa cum în curând se va face denominarea lui Isărescu, care va deveni Isar, SE CUVINE (sintagmă dragă în campanie şi fluturaşi) tovarăşe prim să-l denominaţi şi pe acest dezgustător de vin şi miere. Ar fi cazul să devină ceea ce este cu adevărat, şi anume, doar GA. Încercaţi şi cu Popa. Un A în minus chiar ar reflecta corect rolul, poziţia şi valoarea de întrebuinţare.
Postat 11 August 2016, 13:05 de eutanasiu
Bani sunt, dar sunt pe mana unui nepriceput!
ebihoreanul 28iunie2016: Directorul tehnic al cao, Gheorghe Popa , spune că rezolvarea problemei canalizării la nivelul orasului ar necesita milioane de euro. Concentrat asupra proiectului Aparegio, pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare menajeră, cao nu are bani nici măcar să comande studiul de prefezabilitate! Peste nici o luna, in 22 iulie 2016, nea ilie declara ca ,, administraţia liberală este dispusă să acorde subvenţii de până la 500.000 euro anual în scopul susţinerii aeroportului Oradea" Eu zic sa lasi avioanele si sa pui banul unde e nevoie ca suntem in kkt! La propriu!
Postat 11 August 2016, 12:45 de pinonel
Recidivistul Popa
„Comuniştii (n.m. zice popa!) au legat canalizarea menajeră în cea pluvială, ca să nu mai cheltuie bani pentru ÎNCĂ UN RÂND de conducte”! Lucrarea de „licenţă” a acestui seralist nu merită nici măcar notă de trecere. Sub masca tehnocrată se ascunde de fapt un impostor care de 30 de ani fuge de răspundere. În 2004 semna cu un pix nou-nouţ studiul de fezabilitate pentru reabilitarea reţelelor de canalizare menajeră, proiect finanţat prin fonduri ISPA. În cunoştinţă de cauză fiind că, ulterior Tomulescu urma să-l vândă firmei din Bucureşti care şi-a trimis indicatorul de pe planşe sub formă de ştampilă (cu semnături cu tot, şi sub formă scanată) pentru a încasa banii de proiectare din care trebuia să returneze o mare parte. Prin acelaşi proiect, CAO s-a angajat să separe reţelele de canalizare pluvială de cele de canalizare menajeră, să amenajeze 148 de guri de descărcare în emisar (Crişul Repede) cu scopul de a îmbunătăţi funcţionarea staţiei de epurare. Realizări: 10 guri de descărcare realizate de Keviep – decontate 14. Dintre cele executate, 5 au fost realizate de ing. Zetocha cu utilajele CAO – trimis în extremis de Popa pentru a-i salva pe Keviep de penalităţi. Obiecţiuni: 0. Era examenul prin care i se recunoşteau şi „meritele anterioare” (la fel ca şi vânzările lui Băsescu) în afacerea condusă de Radu Ciursaş. Mă refer la reabilitarea metan-tancurilor din fonduri USAID, decontată şi neexecutată. Având situaţia sănătoasă (şi nu originile) datorită doamnei de la Curtea de Conturi, a devenit membru în conducerea Companiei. La fel cum comuniştii dădeau vina pe chiaburi, ni se explică acum că, de fapt, comuniştii sunt de vină! Ar părea că merită doctoratul pentru asta. Totuşi, adevărata lucrare ştiinţifică a ratatului este patentarea „gurii de scurgere cu sifonare (artiz-anală) legată în reţeaua de canalizare menajeră. (Dom`le, ce ghinion pe fiică-sa că nu a ales ingineria şi mai ales că englezii n-au avut comunişti. Altfel, ajungea membră a Academiei Regale cu aşa brevet). Această „soluţie” care i-a umplut de invidie pe cei mai titraţi ingineri din UE datorită simplităţii ei, a trezit interesul preşedintelui Adunăturii Generale a Acţionarilor care nu mai văzuse niciodată reţele (decât de interese) şi a finanţat implementarea invenţiei printr-un contract plătit din banii noştri în valoare de aproape 2,5 milioane de euro „producătorul” fiind o firmă bine-cunoscută drept sponsor PNL. (Malac - fost sportiv, posesor de ML bineînţeles. Negru. Vice – CSM-ul ar trebui să ştie mai multe.) Fără a revendica vreun drept de autor, Popa, nu a avut nimic împotrivă atunci când „cel mai performant fiu al oraşului” l-a plagiat şi a introdus patentul în proiectele de „amenajare” a locurilor de parcare de domiciliu. Iată că, curenţii reziduali l-au curentat abia acum! Popa, ca autor al unei mari părţi (a-tehnice) din raportul de activitate al Companiei, aprobat prin HCL, scria că are în concesiune de la CLO 339km de canalizare pluvială, 439km de canalizare menajeră şi că nu s-a extins (singură) reţeaua de canalizare pluvială. Cum să legi canalizarea menajeră (mai lungă cu 100 de km) în canalizarea pluvială, nesimţitule! Primarul, ca promotor al PUG-ului ne spune că Oradea s-a extins prea mult şi, ca urmare trebuie limitat intravilanul (pentru creşterea preţurilor terenurilor sponsorilor şi ulterior pentru valorificarea „eficientă” – probabil în ultimul an de mandat a parcurilor care până atunci, contabiliceşte, vor fi fost amortizate) pentru că extinderea reţelelor de utilităţi are costuri prea mari. În ultimii 10 ani creşterea suprafeţei intravilane cu 20%, extinderea ariei de operare a Companiei în toate localităţile limitrofe (prin anexare – ca în evul mediu) a dus la necesitatea preluării în special a apelor pluviale, dar şi menajere din respectivele arii. Nici pe malul stâng şi nici pe cel drept al Crişului nu a fost realizat vreun colector care să ocolească oraşul înspre staţia de epurare! Toate tranzitează reţelele „supradimensionate???” făcute de comunişti. Comunişti care, ciudat, aveau bani pentru conducte supradimensionate dar nu aveau bani pentru reţele pluviale. Probabil că, tocmai datorită acestor judecăţi de valoare, comuniştii l-au ţinut pe acest exemplar la staţia de epurare. Să-i intre bine în cap (atât mirosul cât şi fluxul tehno_logic). Demers ratat deoarece ca şi fitofagii, s-a obişnuit foarte repede. 99,9% dintre blocurile „comuniste” au acoperiş terasă cu reţea de scurgere a apelor pluviale. Că aşa este, ne-o demonstrează faptul că până în urmă cu 10 ani nu era împuţit tot oraşul „datorită legăturilor inverse” – tot formulare inventată la CAO. „Ar trebui hidroizolate fundaţiile blocurilor”?!! N-ai vrea tu, domnule Popa, cu familia ta cu tot, să ţii puţin blocul în aer până hidroizolăm noi fundaţia? Sau crezi că e suficient să spoim pereţii subsolurilor aşa cum faceţi voi cu căminele. Radierele căminelor, după teoria ta, chiar e bine să fie permeabile. Cifra 7 pare, pentru conducerea CAO, una mistică. Tovarăşe director, ar fi de dorit ca, pe viitor să nu intraţi „în meserie” abordând subiecte pe care nu le stăpâniţi (şi poate nici nu le cunoaşteţi) referitoare la pantă, viteză, debit, diametru, material (eventual coeficienţi). Unii, prin aplicarea unor formule logice şi nu foarte complicate, proiectează corect reţelele de apă şi canalizare. Din păcate, atât timp cât împreună cu gregarul Radu Ciursaş şi bibanul Mircea Bene, elaboraţi teme de proiectare (cei drept pentru alţii de teapa voastră ca şi Cioordaş şi Soos Balog) în care stabiliţi din start diametrul şi procentul (supraevaluării), noi vom plăti tot mai mult prostia voastră. La un moment dat, sperăm cât mai apropiat, invocarea nebuniei va fi probabil modalitatea de a scăpa de răspunderea prostiei.
Postat 11 August 2016, 11:44 de eutanasiu
Băltirea gândirii
Anul 2016 ni-l prezintă pe succesorul în funcţie a sine curistului prefect Pop – căzut în sus de pe trambulina hotelului de patru stele, câte două pe fiecare umăr, pe numele lui, Mureşan (chiar dacă nu are decizie şi nici loc în organigramă), trimis la înaintare de mai versaţii Gavra şi Popa. Ca o imagine în oglindă, acesta pare a fi căzut în cap din funcţia de vice-primar, cădere atenuată doar de densitatea mierii produsă de Compania de Apă pentru uzul primarului şi în acelaşi timp al partidului. Temperatura de afară modifică succesiv densitatea mierii şi, dat fiind anotimpul, constatăm că ma_mutul în miniatură are astfel un grad de libertate. Evident că nu ştie ce să facă cu el. Parcă era mai bine iarna când apărea ca o fosilă pe băţ, relativ recentă, trasă în ciocolata semitransparentă produsă şi vândută de CAO chiar sub denumirea mărcii „înregistrate” Ovidiu. I-aş reaminti destinsului purtător de cuvânt (deşi sunt convins că nu a ştiut niciodată) vremurile în care consumul nu „era tot mai scăzut”. NICIODATĂ consumul orădenilor nu a fost mai mare decât acum! Faptul că, un creţ (cu creierul îngrijorător de neted) împreună cu o săsoaică, cu de la sine putere, au instituit un consum pauşal de 14,26 mc/persoană/lună cu ajutorul căruia Ciursaş şi Tomulescu au devenit milionari în euro în 15 ani furându-ne pe toţi nu înseamnă că, în lipsa unor cunoştinţe elementare, puteţi da vina tot pe orădeni! De prin anul 2004 (parcă), în mărinimia lor ne-au taxat „doar” pentru un pauşal de 12,24 mc/persoană/lună. Eşti prea prost, prea gras şi prea bătrân ca să merite efortul cuiva de a te introduce într-o conductă cu misiunea de a studia „băltirea” apei în reţea. (prost - dex = nepriceput, nepregătit, neîndemânatic într-o meserie, într-o profesie; (om) lipsit de inteligenţă, fără judecată). Ştii tu că CAO împinge depunerile la vale? Unde anume? Pe care vale? În administrarea cui? Ai întrebat vreodată de ce spală mai întâi malul stâng (care este „mai jos” – scriu astfel ca să înţelegi) şi nu malul drept (evident „mai sus”). Este ca şi cum ţi-ai/ţi-ar spăla mai întâi roţile maşinii şi apoi, cu acelaşi burete, geamurile şi/sau interiorul (maşinii)! Ai citit vreodată rapoartele de activitate ale CAO cât timp ai ocupat funcţia de vice- nu_ştiu_ce? Dacă îţi îndeplineai atribuţiile, descopereai lucruri foarte interesante! De exemplu, faptul că 79,21 % din apa pompată este din sursă subterană şi 20,79 % este furnizată din sursă de suprafaţă. Pare nesemnificativ, nu? (faceţi economie de curent?) Mai apoi, că, în ultimii 10 ani volumul de apă pompat a avut a scădere de 8,5% şi că se foloseşte doar 35% din capacitatea uzinelor de apă! Consumul este stabil în ultimii 10 ani (de când furaţi mai puţin – nu cu 400%) în jurul valorii de 125-130 l/om/zi. Cu toate acestea, pierderile sunt la 45% !!! Citeşte strategia de reducere a pierderilor şi ori o să mori de râs, ori o să-ţi faci seppuku dacă va trebui să răspunzi pentru asta. Ştiai că uzina 3 pompează apa în rezervoarele de pe deal (şi) pentru asigurarea debitului pentru stingerea incendiilor (deşi gânditorii companiei au desfiinţat reţeaua fără să o reabiliteze) şi că în combinaţie cu oricare dintre celelalte uzine au capacitatea egală cu tot ce facturaţi voi? Restul (uzinelor şi angajaţii de acolo) cu ce se ocupă? Pare mai confortabil un chef la staţiune (aşa) cum sunt cunoscute uzinele unde se pescuieşte, se antrenează „marii campioni” - la poker, table, tenis, fotbal, sporturi târzii şi altele în timpul serviciului! Aveţi chiar sporuri de intervenţii, permanenţă, conducere… . Agricultura şi arendarea terenurilor l-au adus pe şeful uzinelor în situaţia de a fi „obligat” să-şi construiască casa pe care nu şi-o dorea cu personalul din subordine. În privinţa „milioanelor de euro” „estimate” a fi necesare pentru reabilitarea drenurilor uzinei 4, eu zic să mai gândeşti şi cu capul unuia nealterat. Dacă nu ştii, altădată, sună mai întâi să întrebi ce (ai voie) să spui. Nu fiţi atât de convinşi că şi la uzina 4 o să puteţi supraevalua lucrările cu 200% şi apoi, probabil, să executaţi lucrările cu angajaţii şi utilajele Companiei fără să vă deranjeze cineva! (Tot Rono, ciordaş, balogh &co. vor face S.F. – ul?). Acum, că apa e schimbată, mai e de schimbat aerul şi fraierul ca componente esenţiale ale mediului.
Postat 11 August 2016, 11:08 de eutanasiu
LEGE
REGULAMENTUL AL SERVICIULUI DE ALIMENTARE CU APA SI CANALIZARE DIN ORADEA HCL 562/2004 LA ART 158.OPERATORUL VA ASIGURA SUPRAVEGHEREA CU FRECVENTA STABILITA IN INSTRUCTIUNILE TEHNICE,A COLECTOARELOR CANALIZARII DE CATRE PERSONALUL CALIFICAT.,ART 159 O SUPRAVEGHERE ATENTASE FACE ASUPRA COLECTOARELOR PRIN:C)VERIFICAREA NIVELULUI DE APEI SI A STARII CAMINELOR PE COLECTOARELE UBDE VITEZA DE SCURGERE ESTEIN GENERAL MICA,SUB VITEZA DE AUTOCURATARE DE 0.7M/S. DOMNILOR DE LA CAO VREM FAPTE SI NU TEORIE.
Postat 11 August 2016, 08:39 de LEGE
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON