URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Ianuarie 2017, 10:14

Bucuria penalilor: Ordonanţele graţierii şi amnistiei, propuse de Guvern, salvează inculpaţi celebri şi din Bihor!

Bucuria penalilor: Ordonanţele graţierii şi amnistiei, propuse de Guvern, salvează inculpaţi celebri şi din Bihor! SALVAREA VINE DE LA GUVERN! Între principalii beneficiari ai ordonanțelor grațierii și amnistiei din Bihor se numără fostul președinte al Consiliului Județean Bihor, Alexandru Kiss (foto stânga), fostul primar de Beiuș, Adrian Domocoș (foto mijloc), și ex șeful Parchetului Bihor, Vasile Popa (foto dreapta)
Bucuria penalilor: Ordonanţele graţierii şi amnistiei, propuse de Guvern, salvează inculpaţi celebri şi din Bihor! ÎN STRADĂ. Mii de oameni au ieşit în stradă în Bucureşti şi în marile oraşe din ţară, inclusiv duminică în Oradea (foto), în semn de protest faţă de proiectele anti-justiţie elaborate de "Guvernul Dragnea"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Țara arde de probleme serioase, dar Guvernul PSD-ALDE e disperat să-şi scape cât mai repede penalii! Miercurea trecută, Executivul se pregătea să treacă, pe ascuns, două ordonanţe controversate, astfel încât, de pildă, abuzul în serviciu să fie dezincriminat dacă prejudiciul este sub 200.000 lei, iar denunţurile penale să fie valabile doar până la 6 luni de la comiterea faptei!

Adoptarea OUG-urilor a fost oprită de preşedintele Klaus Iohannis, care a descins neanunţat la şedinţa de Guvern, asigurându-se că nu vor fi puse pe ordinea pe zi. Ordonanţele au fost publicate, de musai, pentru o "dezbatere" de câteva zile, suficientă totuşi ca prevederile lor să stârnească reacţii dure, confirmându-se bănuielile că sunt făcute pentru salvarea clientelei politice. Lucru valabil şi în Bihor...

Şi total, şi parţial

Proiectul OUG pentru graţierea unor pedepse prevede că se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv, precum şi pedepsele cu amendă. De asemenea, se graţiază cu jumătate pedepsele aplicate persoanelor care au împlinit 60 de ani, femeilor gravide şi celor care au în întreţinere minori până la 5 ani, indiferent de infracţiune. Ordonanţa prevede, totodată, graţierea cu jumătate a pedepselor aplicate sau, după caz, cu restul de pedeapsă neexecutat, pentru persoanele cu boli incurabile în faze terminale.

Prevederile ordonanţei, care ar scoate din puşcării circa 2.500 de deţinuţi, ar putea fi aplicabile indiferent de modalitatea de executare a pedepsei, dar nu recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data intrării în vigoare. De asemenea, sunt exceptaţi cei care au săvârşit o serie de infracţiuni cu violenţă (omor, tâlhărie, viol), fapte de corupţie (dare/luare de mită, trafic de influenţă) ori fapte ce vizează securitatea naţională sau unele infracţiuni economice.

Abuz şi nu prea

A doua propunere controversată este OUG pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, care prevede, printre altele, ca abuzul în serviciu să fie considerat faptă penală doar dacă paguba depăşeşte 200.000 lei, iar limitele de pedeapsă, acum între 2 şi 7 ani, să fie semnificativ micşorate, între 6 luni şi 3 ani. Totodată, acţiunea penală s-ar pune în mişcare doar la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Se propune şi ca denunţul să fie valabil doar dacă este făcut în termen de cel mult 6 luni de la săvârşirea faptei. Proiectul prevede abrogarea articolului care inculpă neglijenţa în serviciu, iar cel privind conflictul de interese devine mult mai ambiguu, deoarece permite sancţionarea doar pentru fapta care generează un "folos necuvenit".

Presa a semnalat imediat că printre beneficiarii proiectelor se numără şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cu două dosare penale pentru mărturie mincinoasă, liderul PSD Liviu Dragnea, condamnat la 2 ani cu suspendare în dosarul Referendumul şi judecat, încă, pentru abuz în serviciu, respectiv instigare la abuz în serviciu, dar şi magnatul Dan Voiculescu. Acesta din urmă are 71 de ani, deci automat pedeapsa i s-ar reduce de la 10 la 5 ani, din care a executat deja jumătate şi, în mod normal, ar putea fi eliberat condiţionat.

Oameni de ispravă

Situaţii similare se întâlnesc şi în Bihor. În condiţiile în care prin dispoziţiile noului Cod Penal limitele de pedeapsă au fost mult diminuate, de graţierea pedepselor de până la 5 ani ar putea să beneficieze inclusiv evazionişti cu prejudicii grave, cum ar fi, de pildă, Mihai Măgurean, condamnat la 5 ani de închisoare sau Viorel Claudius Ducică, condamnat la 4 ani şi 6 luni închisoare, complicii fondatorului Trei G, Ion Govoreanu, în mega-tunul de 22,5 milioane de euro dat Statului.

De asemenea, în celebrul dosar "Top Construct", în care fostul subprefect Nicu Silviu Odobasianu a fost condamnat la 4 ani de detenţie pentru înşelăciune şi uz de fals, şi Viorel Iuhas, fost viceprimar de Beiuş, la 3 ani şi 10 luni pentru complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, ar fi graţiate unele din pedepse.

"Nepoţi" şi... bunici

Schimbarea articolului privind conflictul de interese prin introducerea termenului de "necuvenit" echivalează cu dezincriminarea infracţiunii. Exemple elocvente sunt parlamentarii acuzaţi că şi-au angajat rudele la cabinetele lor, cum e şi ex-deputata UDMR Peto Csilla, care s-a ales cu 6 luni cu suspendare în 2015, pentru că şi-a angajat fiica. Acum, fapta ar deveni legală, fiindcă junioara a prestat efectiv activitatea pentru care a fost angajată şi, ca atare, era îndreptăţită - nu-i aşa? - să primească salariu.

În privinţa abuzului în serviciu, unde se introduce condiţia ca ancheta să înceapă doar la plângerea persoanei vătămate, e ignorat faptul că, în cele mai multe cazuri, suspecţii sunt chiar reprezentanţii instituţiilor pe care le păgubesc. Cum ar fi fost, de pildă, ca fostul preşedinte al CJ Bihor, baronul UDMR Alexandru Kiss, să se prezinte personal la DNA şi să reclame "gaura" de 6 milioane euro pe care a creat-o prin afacerile cu Selina?

De altfel, Kiss este unul dintre "câştigători". Fiind trecut de 60 ani, în cazul în care va fi condamnat definitiv, va putea cere graţierea parţială a pedepsei. În aceeaşi categorie, a "bunicilor", intră şi fostul director adjunct al Finanţelor Bihor, Dorel Pătcaş, judecat pentru că ar fi protejat contra cost două firme evazioniste, sau fostul şef al Gărzii de Mediu, Gheorghe Raţiu, încarcerat anul trecut pentru executarea unei pedepse de 4 ani şi 3 luni, încasate după ce a luat mită ca să nu sancţioneze firme găsite cu nereguli.

Listă lungă

Un alt "client" al ordonanţelor ar fi ex-primarul Beiuşului, Adrian Domocoş, căruia i s-ar şterge condamnarea definitivă de 2 ani şi 1 lună dispusă în dosarul "Top Construct" şi o parte a acuzaţiilor din celelalte două procese. Şi nu sunt puţine, căci doar în dosarul în care e acuzat că l-a favorizat pe patronul Unicarm, Vasile Lucuţ, procurorii DNA i-au reţinut 136 de fapte de conflict de interese şi de abuz în serviciu, în nici una paguba nedepăşind 200.000 lei.

Ordonanţele sunt aşteptate cu sufletul la gură şi de fostul director al CNADNR, orădeanul Dorin Debucean, încarcerat în 2015 după ce a fost condamnat definitiv la 3 ani şi 6 luni pentru abuz şi un prejudiciu de 1,2 milioane euro creat prin vânzarea sub preţul real a unor imobile ale companiei. Pe lista beneficiarilor se află şi fostul vicepreşedinte al PNL şi al CJ Bihor, Dumitru Voloşeniuc, condamnat la 1 an cu suspendare pentru conflict de interese, după ce a fost prins de DNA că îşi coordona din funcţia publică afacerile private, şi judecat într-un alt dosar pentru că, în perioada în care a condus ABA Crişuri, şi-a angajat fratele "la Stat".

Tot în aşteptare sunt şi fostul decan de la Mediu, Vasile Bara, administratorul de patrimoniu al facultăţii, Nicolae Pregon, secretara şefă Zoriţa Cap şi şeful de lucrări Ionel Oşvat, trimişi în judecată pentru că au "rezolvat" promovarea examenelor şi chiar lucrările de licenţă ale unor chiulangii, Vasile Popa, fostul prim-procuror al Parchetului Bihor, judecat pentru corupţie, dar şi abuz în serviciu, comisarul şef Gheorghe Sava, fostul şef al Serviciului Arme din Poliţia Bihor, trimis în judecată în 2014 pentru 4 infracţiuni de abuz şi fals intelectual, dar şi fostul primar UDMR din Paleu, condamnat la 1 an şi 2 luni cu suspendare pentru fals.

Şirul ar putea continua mult şi bine, cu o sumedenie de nume ale unor personaje de aceeaşi teapă. BIHOREANUL a constatat că nicio unitate de parchet locală nu a făcut un inventar exact al cauzelor aflate în anchetă ori pe rolul instanţelor, cu posibili beneficiari. Cum proiectele sunt în dezbatere, s-ar putea să mai sufere, cine ştie, modificări în bine. Dacă nu cumva, de ruşine, se vor răzgândi şi le vor arunca la coş...


SCANDAL NAŢIONAL
Neavenite, inacceptabile, cu dedicaţie...

Preocuparea Guvernului pentru modificarea celor mai importante legi penale, la un timp atât de scurt după învestire, a stârnit un scandal naţional. Mii de oameni au ieşit în stradă, cu mesaje precum "PSD, ciuma roşie", "DNA să vină să vă ia", "Fără amnistie, vă vrem la puşcărie", ori "Dragnea, nu uita, România nu-i a ta", iar specialiştii din Justiţie au denunţat propunerile de acte normative.

Vineri, preşedintele Klaus Iohannis a cerut retragerea ordonanţelor, motivând că "sunt neavenite, inacceptabile şi par a fi făcute cu dedicaţie". "Parchetul General, DNA, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DIICOT, asociaţiile magistraţilor şi organizaţii ale societăţii civile s-au pronunţat ferm împotriva modificării cadrului legislativ referitor la corupţie, abuz în serviciu şi integritate, în regim de urgenţă, fără analize obiective şi în condiţii de totală netransparenţă", a transmis Iohannis.

Legile au stârnit reacţia ambasadorului SUA în România, care a anunţat că nu consideră "oportună" nicio măsură care slăbeşte statul de drept, dar şi a opoziţiei: USR şi-a anunţat intenţia de a depune o moţiune simplă împotriva ministrului Justiţiei, Florin Iordache, iar PNL ia în calcul depunerea unei moţiuni de cenzură, considerând ordonanţele "un gest de tâlhărie la drumul mare" şi "atentate la proiectul european al României".

Citiți pe aceeași temă și articolul Protest în Piața Unirii împotriva ordonanțelor anti-justiție. Jandarmii i-au legitimat pe demonstranți (FOTO/VIDEO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
2 betivi si un gras
ciuma institutiilor bihorene va fi eliberata...doamne feri!...numai in Bihor avem parte de asemenea cazuri....
Postat 24 Ianuarie 2017, 10:56 de onuta
Neamu lu Dabija...
Poate cazi in cioc si se crapa ochelarii!Nu tu esti de vina,ma bucur ca nu uiti!Ai ghicit ...bravo...fuga in piata te asteata jandarii!!!! !Cum vine soarele cum prinzi glas...hai valea in piata sa-ti strigi ura si naduful...!Valea...!
Postat 23 Ianuarie 2017, 13:47 de grigore
@grigoras fc bihor
"complect"? sau pe de-a intregul? cati ti s-au plans ca mor de boli si de frig in puscarii? ai neamuri ce au supt din banul public si acum le duci sufertasul la mititica de stii atatea? esti vai de tine. au gresit? sa plateasca. inclusiv iubitul tau dragnea care urgenteaza treaba ca vine luna aprilie si mai adauga la aia 2 ani cu suspendare inca vreo 2-3. cu executare. asa ca las-o incet ca macane si vezi sa nu te ineci cu semintele alea. stiu ca urmeaza injuraturile de rigoare. deci rog moderatorii sa fie pe faza.
Postat 23 Ianuarie 2017, 12:55 de User anonimizat
Cifra exacta..
...este de 3800 de viitori gratiati!Se pare ca nu aveti rabdarea sa cititi proiectul complect..Stati linistita gratierea se legifereaza saptamina aceasta,iar KWJ va fi suspendat!Gratierea este binevenita,oamenii mor de boli ,frig si alte mizerii in puscaria romaneasca!
Postat 23 Ianuarie 2017, 12:48 de grigore
Ordonantele pe intelesul usl-amistilor (psd+pnl+alde)
Citez dintr-un excelent articol, ,,Banditism de stat reglementat prin ordonante de urgenta", autor Liviu Avram. Dacă eliminăm zgura emoţională a celor două ordonanţe de urgenţă, putem constata că miza majoră a autorilor lor pare să fi fost dezincriminarea aproape completă a unei anume infracţiuni: abuzul în serviciu, pedepsit acum cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Modificari propuse:** Limitele de pedeapsă pentru abuz în serviciu au fost scăzute de la 2-7 ani de închisoare la 6 luni - 3 ani sau amendă. ** S-a stabilit un prag de 200.000 de lei (cam 45.000 de euro) prejudiciu peste care abuzul în serviciu poate fi considerat infracţiune. Sub acest prag nu există infracţiune. ** S-a impus condiţia ca acţiunea penală pentru un abuz în serviciu să nu poată fi declanşată decât dacă persoana vătămată face plângere prealabilă. Potrivit procedurii penale, plângerea prealabilă nu poate fi depusă decât până în trei luni de la comiterea infracţiunii. Ce ar rezulta in urma acestor modificari, exemplu. Un primar decide să achiziţioneze un banal creion cu un milion de euro, din banii primăriei pe care o conduce. Este acesta un abuz? Orice om normal la cap ar zice că da. Dar în ipoteza ordonanţei de urgenţă, persoana vătămată, care trebuie să depună plângere prealabilă pentru abuz în serviciu, este chiar primăria care plăteşte. Iar reprezentantul acesteia, singurul în măsură să depună plângerea prealabilă, este exact primarul care şi-a dorit creionul. Dacă n-o face în termen de trei luni, primarul rămâne şi cu milionul de dolari, şi cu creionul. Dacă primarul este mai puţin hapsân, el poate decide să achiziţioneze acelaşi banal creion nu cu un milion, ci cu 25.000 de mii de euro – câtă vreme legea permite achiziţii publice directe de până la 30.000 de euro. În aceste condiţii, chiar şi dacă primarul, prin absurd, depune plângere prealabilă pentru abuz în serviciu împotriva propriei sale decizii, procurorii tot nu pot declanşa urmărirea penală, pentru că prejudiciul este sub pragul 45.000 de euro, impus de ordonanţa de urgenţă. V-ati lamurit, usl-amistilor?
Postat 23 Ianuarie 2017, 11:10 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON