URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Februarie 2012, 08:22

Boşii şi piloşii: Oamenii de bază ai lui Ţîrle şi Kiss fac bani din proiecte

Boşii şi piloşii: Oamenii de bază ai lui Ţîrle şi Kiss fac bani din proiecte PACTUL ŞEFILOR. Preşedintele Radu Ţîrle şi vicele Alexandru Kiss şi-au dat mâna să-şi adăpostească protejaţii de efectele reducerilor salariale aplicate bugetarilor. Cei doi şi-au împărţit frăţeşte posturile din echipele de implementare ale proiectelor europene, în care şi-au numit oamenii de încredere
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Consiliul Judeţean nu contează ce ştii, ci pe cine cunoşti. În vreme ce majoritatea angajaţilor câştigă sub 1.000 lei pe lună, oamenii de bază ai preşedintelui Radu Ţîrle şi ai vicepreşedintelui Alexandru Kiss încasează dublu numai din proiecte europene!

BIHOREANUL vă dezvăluie în exclusivitate lista scurtă a favoriţilor plasaţi de şefii instituţiei în poziţii din care să mai încaseze un ban în plus...

Belele în lanţ

Mandatul preşedintelui Radu Ţîrle a fost de-a dreptul nefericit pentru angajaţii instituţiei. În 2009 Curtea de Conturi a contestat acordarea de bonusuri, în 2010 salariile au fost tăiate cu 25%, iar în 2011 angajaţii au fost puşi să înapoieze sume între 20.000 şi 30.000 lei încasate anterior sub formă de sporuri.

Astăzi, din cei 149 de angajaţi, doar preşedintele Radu Ţîrle şi vicepreşedinţii Alexandru Kiss şi Dumitru Voloşeniuc mai câştigă peste 2.000 lei. Majoritatea slujbaşilor CJ duc acasă mai puţin de 1.000 lei pe lună, iar 46 dintre ei chiar mai puţin de 500 lei. "Dacă nu aş avea părinţii să mă ajute nu ştiu ce m-aş face. Efectiv, banii nu-mi ajung nici măcar pentru plata utilităţilor, dar să mai iau mâncare sau o haină!", povesteşte un angajat.

Împărţeala pe ciolan

Totuşi, există şi bugetari fericiţi! Sunt cei din echipele de implementare a proiectelor europene, în care Radu Ţîrle şi Alexandru Kiss şi-au înfipt pilele, ca să mai facă un ban. "Oamenii s-au stabilit pe bază de negociere. Fiecare om al lui Ţîrle a fost dublat de un om al lui Kiss şi invers", povesteşte un funcţionar. Cel mai bun exemplu e proiectul privind înfiinţarea unei agenţii de ştiri interregionale Hajdu Bihar-Bihor, unde şi-au vârât câte un om atât preşedintele, cât şi vicele udemerist. Funcţionari din CJ susţin că la numiri a avut un cuvânt de spus şi liderul PDL Bihor, deputatul Ştefan Seremi, fost preşedinte al CJ şi amic atât cu Kiss, cât şi cu Ţîrle. Iar rezultatele se văd...

În urma înţelegerii, Naomi Popa, consilier al preşedintelui Ţîrle, Benzi Boglarka Emese, omul lui Kiss, şi fosta jurnalistă Liana Bursaşiu, recrutată la recomandarea lui Seremi ca "expert intern", au încasat anul trecut, fiecare, câte 28.873 lei brut din proiectul unui site de ştiri care e şi acum în construcţie. Prin comparaţie, 2.400 lei brut încasaţi suplimentar pe lună înseamnă de vreo trei ori mai mult decât câştigă un funcţionar fără pile. Cu toate acestea, site-ul www.newsbihor.ro e încă neoperabil, deşi trebuia să fie funcţional din 2011, iar echipa să fi "urcat" pe el ştiri despre activitatea laborioasă a Consiliului Judeţean...

Oamenii şefilor...

Lista celor 38 de funcţionari plătiţi să implementeze cele 12 proiecte europene câştigate de CJ cuprinde nume sonore. Spre exemplu, locul fostei directoare economice Smaranda Scridon, ieşite la pensie, în proiectul privind modernizarea drumului de Padiş, a fost luat de noul director Dimitrie Muscă, omul lui Ţîrle, care pentru serviciile prestate a încasat anul trecut, pe lângă salariu, 7.718 lei brut. Pe lista "premianţilor" se mai numără şeful Direcţiei Tehnice, Filip Cheşeli, cu 20.493 lei brut, reprezentantul Serviciului Tehic Sorin Ilea (11.802 lei), dar şi simpli executanţi precum Nicolai Niosoi de la Investiţii (7.247 lei) şi mâna dreaptă a lui Ţîrle, Camelia Indrei (4.394 lei).

Mai scurtă, lista lui Kiss e deschisă de şeful Achiziţiilor, Nicolae Blaj (10.796 lei brut), şi cuprinde nume precum Kecsken Iren (2.779 lei), Derer Beatrice (1.099 lei) şi Liana Ardelean, care însă a muncit la trei proiecte în paralel pentru 3.112 lei brut pe an.

08 Dumitru Voloseniuc.jpgPiloşi, dar pe muncă...

Deşi recunoaşte că numirea în echipele de proiect se face pe criterii subiective, vicepreşedintele CJ Dumitru Voloşeniuc (foto) spune că oamenii de pe liste chiar trebuie să muncească, şi o şi fac. Cel puţin unii. "Dacă ai avea o echipă de proiect cu opt membri, poate ai putea băga unul sau doi care să aibă alte sarcini şi să fie acolo numai cu numele, dar aşa e foarte riscant. Dacă nu merge lucrul, rişti să pierzi proiectul şi să trebuiască să dai banii înapoi. Şi atunci să vezi scandal!...", spune Voloşeniuc.

El însuşi coordonator al unui proiect pe turism, vicele spune că şi-a ales oamenii pe criterii de competenţă tocmai pentru a se asigura că proiectul se află pe mâini bune. Şi implicit mai bine plătite decât celelalte din Consiliul Judeţean...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
25 Comentarii
Catre POPA CORNEL
Stimate Domn, N-am fost cu gastele la pascut impreuna,astfel nu vad de ce ne-am tutui.Curiozitatea Dvs. o rasplatesc cu vorbele unui hatru: "Nu-i treaba magarului de unde beau oile apa". Bine ziceti:"dl.Tirle lasa ceva in urma lui".Va sugerez sa culegeti Dvs.acel ceva. Mizeriile la care faceti referire sunt legate ,desigur,de sirul de ilegalitati pe care le poate constata si chiorul in CJ Bihor.A le observa nu-i nici pe departe vreo critica.A NU LE OBSERVA,in schimb,este criticabil.Chiar contraproductiv. Nu-i destul de explicit ce-ntelegeti prin "etc". Curiozitatea va poate fi satisfacuta usor in privinta a ceea ce lasa subsemnatul.N-aveti decat sa-mi cautati numele cu ajutorul unui motor de cautare.Succes!
Postat 08 Februarie 2012, 16:30 de gyorgy tozser
X
DA tu, gyorgy cu ce te ocupi? esti vreun cetatean onest pus in slujba PNL-ului plin de IQ-URI ridicate? Macar angajatul e angajat undeva. Dar tu, ce esti? Tirle a fost parlamentar, europarlamentar, presedinte de CJ. Lasa ceva in urma lui. Tu ce lasi inafara de mizeriii , critici, etc?
Postat 08 Februarie 2012, 16:12 de POPA CORNEL
Catre \
Pentru cultura mea generala e foarte important si linistitor ca d-na Daniela Tirle nu-i cooptata pentru astfel de proiecte.Dvs.folositi familiarul \"Dana\"in ce o priveste.Problema principala este cu totul alta: cum se face ca d-na Daniela Tirle va este colega,adica angajata C.J.Bihor?Sub nasul unui alai de licentiati in Drept? Faptul ca \"angajat\" ma tutuie,chiar sub \"curajul\"incognitoului,denota usoara obedienta fata de stapani.(Federatia Nationala de Curling face inscrieri!..).Toate acestea,alaturi de tonul imperativ,arata ca subiectul va deranjeaza.Mai pe sleau:sunteti in ofsaid.Si tipati ofuscat cand vi se indica ilegalitati clare,obladuite/tolerate,batjocorit-mintit-pacalit-furat fiind cetateanul onest al acestui judet. Si mai ridicol: in timpul serviciului va ocupati de postat comentarii on-line.In ce ma priveste sigur ca nu m-am gandit niciodata sa fac o marioneta din dl.Tarle.Se constata simplu ca ESTE MARIONETA.Si mai sigur e ca acest rol i s-a rezervat din partea unora cu IQ mai mare decat al dansului,plus tupeul aferent.
Postat 08 Februarie 2012, 15:37 de gyorgy tozser
LUI GYORGY TOZSER
Pentru cultura ta generala, Dana Tirle nu e in nici un proiect. Si nu am prea inteles, care sunt celelalte rude??? Si tot pentru cultura ta generala, pe Tirle oricum l-ai intoarce nu poti sa faci niciodata din el marioneta! Lasa aerele astea de geniu pustiu si studiaza lista cu membrii echipelor de proiecte, lista care e publica! Nu mai incerca sa dezinformezi!
Postat 08 Februarie 2012, 13:17 de angajat
Teatru de papusi
Ar fi interesant de stiut daca d-na Daniela Tirle este cooptata la astfel de proiecte,alaturi de celelalte rude -din CJ Bihor-ale d-lui Radu Tirle.Pentru unii CJ Bihor e afacere de familie,pentru altii:afacere de partid.Sub privirile ingaduitoare ale reprezentantilor altor institutii-care fac precum Stevie Wonder la concursul de orientare turistica.Sistemul acesta s-a dovedit perdant si-n cazul lui Napoleon-care a avut "grija" de o familie numeroasa.Valentele manageriale ale d-lui Tirle fiind nule-a cazut ca musca-n lapte intr-un post care nu i se potriveste defel-literatura de specialitate il identifica d.p.d.v. al psihologiei manageriale CONDUCATOR TIP LAISSEZ-FAIRE...Asta-i rolul marionetei.In umbra careia,desigur,altii isi fac jocurile.Si-si urmaresc interesele...Nu-i sigur ca bihorenii pentru asa ceva s-au deranjat sa voteze.
Postat 08 Februarie 2012, 11:33 de gyorgy tozser
"BRAVO" PORCILOR
SUNTETI O TURMA DE NESIMTITI SI NEHALITI. CIOLANUL ESTE SINGURUL VOSTRU GAND. PROIECTE..... FONDURI......PORCI UNUL SI UNUL.
Postat 08 Februarie 2012, 09:01 de Zena
Bravo lor
Vreti bani? Scrieti proiecte , Cine va opreste. Bravo lor.
Postat 08 Februarie 2012, 08:38 de Zena
BAI CHRILA
BAI Chirila,.... Cat iti da tie Bolojan pe luna???? 1000 de euro??? I-ai intrecut pe toti astia cu proiecte. Vezi poate o zboara pe nevasta-ta din primarie si sa te vad atunci!!
Postat 08 Februarie 2012, 08:37 de Chira
Similar
Ca sa vezi ce informati sunteti ! Nu numai la Consiliul Judetean se practica acest lucru , dar si la Primaria Oradea este in functiune acest sistem .Nu vad o problema sa dai bani unor oameni care muncesc pentru ei . Problema este daca intradevar toti cei remunerati merita acest lucru sau doar primesc acesti bani pentru ca sunt oamenii primarului , presedintelui etc. Iar un alt lucru ce iese in evidenta la deontologia profesionala a anumitor ziaristi : acestia nu scriu "impotriva" primariei si a lui Bolojan . De ce oare ? Jalnic!
Postat 08 Februarie 2012, 07:53 de marian
Rusine hotilor !
Sa va fie rusine, ordinarilor. Impartiti cascavalul intre voi, gunoaielor.
Postat 08 Februarie 2012, 07:32 de coruptia
HOTII !!!!!!!
PORCII !!!!!!!!!!
Postat 08 Februarie 2012, 07:20 de zoom
i-auzi, ia
Chirila, unde lucreaza ma nevasta-ta, ai ? te dai deontolog, baga-ti-as sarma :P
Postat 07 Februarie 2012, 22:12 de Filantropica
greatza
auzi, Shimai, vroiai tu si gasca ta de santajisti banii aia pt. newsbihor ? ai muscat-o, luati lula :))))))
Postat 07 Februarie 2012, 22:09 de Nashu'
Balacareala
Fondurile europene trebuie atrase si daca ar fi sa platim gunoierii sau boschetarii cu ei. Si stiti de ce? Pentru ca banii ar fi cheltuiti in Romania, de catre romani. Ce facem noi? Ne balacarim si tot facem evidente cu cine castiga mai mult si de ce nu dau si la altii! Cine ii opreste pe cei care vor sa castige si ei din fonduri europene sa scrie proiecte? Nu am auzit sef de la vreo institutie sa refuze sa isi dea acordul pe astfel de proiecte, chiar daca implica si o cofinantare de 2-20%, pe care o recupereaza din regie sau altele! Dar e mai comod sa ne lamentam si sa vedem cine castiga mult, sa ii atacam, eventual sa propunem oprirea tuturor fondurilor si impartirea lor la popor (din pacate nu la al nostru). Pe cine ati vrea sa plateasca oricare sef, daca nu pe cei din jurul lui, pe care ii stie cum lucreaza sau cel putin are interes sa ii plateasca? Cum ati face voi daca ati in locul lor? Ati plati pe cineva pe care poate nu il cunoasteti sau care nu a catadicsit sa scrie un proiect sau pe care pur si simplu nu aveti nici un interes sa il platiti? Nu fiti ipocriti! Am o propunere: sa se opreasca toate fondurile europene si sa le imparta ziaristii si carcotasii, dupa criterii de maxima onestitate care ii caracterizeaza...Spor la balacareala !
Postat 07 Februarie 2012, 19:40 de Un oradean
consiliul judetean
Am intrebat la biserica baptista despre fratele TIRLE, stiti ce mi s-a spus?Increzutul acela?Cine il mai baga in seama?Un pervers,mincinos,ne-a mintit.
Postat 07 Februarie 2012, 19:15 de unul
consiliul judetean
Daca ITM ul ar avea curajul necesar sa controleze fabrica de lapte a distinsului Kiss ar gasi cel putin 10 angajati fara contracte de munca platiti cu 400 lei/luna.Acest depanator TV a ajuns sa-si bata joc de un judet,ce mai si acest Tirle este un traseist ,mincinos,i-ar sta mai bine ca gigolo.Se plimba in America pe banii statului.asta a fost si scopul lui cind a candidat pentru functia pe care o detine.N-a facut absolut nimic pentru Bihor.A pasat scolile,spitalele,gradinitele,teatrul la Bolojan deoarece in afara de plimbarile lui cica pentru a aduce investitori,NU FACE NIMIC, JOS TIRLE,
Postat 07 Februarie 2012, 19:12 de unul
SIGUR?
@ZOOM Sigur? Zi sa zbori tu! Ai vorbit tu cu multi din cei ce lucreaza la proiectele cu finantare europeana si nu prea se pricep. Vai, totul se va duce de rapa! Probabil de aceea multe proiecte au fost finalizate cu bine (nimeni nu zice ca nu si fara greutati-deh, asa e la noi). Si, ai sa vezi, uite asa in ciuda ta, ca si cele in derulare se vor finaliza. Daca ce ai spus tu ar fi adevarat, ai sti, ciudatule, ca la aceste proiecte muncesc o manuta de oameni cu experienta de cativa ani buni. Te-as pupa pe frunte, da daca tu nu ai cap ...
Postat 07 Februarie 2012, 18:34 de SIGUR
Non-competenţa
Nici unul dintre cei aruncaţi pe listele echipelor de implementare nu are experienţă în domeniu. Am avut contacte cu mulţi dintre ei şi pun mâna în foc că în termen de cel mult 5 ani, se vor da bani înapoi comunităţii europene, după evaluările finale ale unor proiecte fără finalitate. Pe de altă parte, în general nu este vorba de consumul de bani europeni ci de indemnizaţii şi retribuţii efectuate din partea de cofinanţare proprie. Aşadar, piloşii în cauză primesc bani din bugetul public al consiliului judeţean şi nu din cel public european.
Postat 07 Februarie 2012, 13:42 de Zoom
BRAVO
ASC! esti gretos. Fara suparare dar de cand a angajat-o pe Naomi, cabinetul arata altfel. E o fata Harnica si profesionista. Nu vorbiti daca nu o cunosteti
Postat 07 Februarie 2012, 13:05 de Angajat CJB
Echipa proiecte
Sunt in echipa unui proiect, echipa care are peste 10 persoane. Dintre toti doar 3 muncim efectiv, restul au calitatea ca "sunt de la partid" si trebuie ajutati sa recuperaze niste venituri. Noi 3 suntem multumiti si ceilalti la fel. Care e problema ?
Postat 07 Februarie 2012, 12:58 de c.j.
@FUNCTIONAR
Nu o zboara ce o f.....e de nici nu mai stie de ea
Postat 07 Februarie 2012, 12:57 de asc
completare
asa...ca fapt divers si o completare: ultima persoana angajata la agentia de stiri a cj-ului este sotul consilierei Naomi Popa. sunt convins ca sunt in cj oameni care \"duc in spate\" proiectele astea si pilele conducerii, asa cum se intampla si la primarie. in caz ca nu va functiona ceva la raspundere vor fi trasi cei care muncesc nu \"umpluturile\". oare aia de ii duc in spate de ce nu zic nimic???? incerc un raspuns tot eu: poate ca de atata lucru nu au timp de reactii din astea, ca deh, treb sa lucreze si pt cei \"in plus\"
Postat 07 Februarie 2012, 11:17 de eu
ATENTIE
sunt 2 articole in Bihoreanul despre proiecte. Unul elogios referitor la Bolojan care face tot posibilul sa recompenseze competentii din subordine. iar celalalt despre cj, jale! la Consiliul Judetean doar pilosii iau bani din proiecte, nu sunt alesi pe criterii de competenta, etc, etc! se vede de la o posta subiectivismul cu care tratati acelasi subiect. Domnule Chirila, va recomand sa nu transformati ziarul intr-o fituica electorala pro Bolojan deoarece omul asta nu are nici mama nici tata. nu il intereseaza decat propria lui persoana. la prima abatere , in contextul potrivit, iti zboara sotia de nu te vezi!
Postat 07 Februarie 2012, 10:41 de FUNCTIONAR
si ea
mai trebuie spus cumva ca si naomi e pocaita? ceea ce desigur se traduce prin competenta!
Postat 07 Februarie 2012, 09:03 de dante
Boşii şi piloşii: Oamenii de bază ai primarului fac bani din proiecte
Bihoreii tatii, atunci cand ati primit ,,șpaltul'' pt. acest articol de la bolovanul vostru, trebuia sa-i spuneti sa citeasca aici : Bani de la Bolojan: Oamenii primarului, băgaţi în proiecte europene, pentru lefuri mai mari ! Despre selina-manivela si bolovan&co....duca-se pe postii !
Postat 07 Februarie 2012, 08:32 de .
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON