URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Octombrie 2013, 07:37

Borbei, pe tuşă! Directoarea Juridică a Primăriei Oradea, suspendată din funcţie din cauza unui dosar penal

Borbei, pe tuşă! Directoarea Juridică a Primăriei Oradea, suspendată din funcţie din cauza unui dosar penal COINCIDENŢE PENALE. Eugenia Borbei (medalion) a catalogat ca simplă întâmplare faptul că maşina tatălui ei a fost surprinsă în faţa casei familiei Micloş (fundal), cea pentru care a refuzat să pună în aplicare o sentinţă. O întâmplare care a trimis-o în faţa judecătorilor şi pentru care riscă o pedeapsă cu închisoare între 3 şi 15 ani
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a rămas fără juristul şef. Săptămâna trecută, directoarea Eugenia Borbei a fost suspendată din funcţie după ce, câteva zile mai devreme, procurorii Parchetului Oradea au trimis-o în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă continuată.

Motivul? Funcţionara a împiedicat Comisia Locală de aplicare a Legii fondului funciar să pună în aplicare o sentinţă definitivă şi irevocabilă...

Procesul de un deceniu

Acuzaţia adusă directoarei juridice a Primăriei porneşte de la o poveste prezentată pe larg de BIHOREANUL, despre o moştenire revendicată de un actor timişorean originar din Oradea, Schwarz Dukasz Peter. Proprietatea, constând într-o suprafaţă de 5.882 metri pătraţi de teren din strada Gheorghe Doja, a fost recâştigată de acesta în 2010 printr-o sentinţă irevocabilă, în detrimentul unui orădean, Ioan Micloş, care îl ocupase fără drept, construindu-şi două case. Magistraţii au dispus anularea titlului de proprietate ce fusese emis în 1993 pe numele lui Micloş, precum şi eliberarea unui alt titlu, de astă dată pe numele lui Schwarz.

Împuternicit de actor să facă demersurile pentru punerea în executare a sentinţei, Gyorgy Csaki Janos s-a lovit, însă, de refuzul categoric al directoarei juridice din Primărie, Eugenia Borbei. Pentru a împiedica punerea în aplicare a sentinţei de către Comisia locală de aplicare a Legii fondului funciar, aceasta a inventat o serie de impedimente: ba că pe teren există construcţii, ba că mai sunt litigii nesoluţionate pentru acelaşi teren, ba că există probleme cu cartea funciară. N-a contat nici măcar faptul că, între timp, judecătorii au sancţionat administraţia locală pentru tergiversare, dispunând ca Primăria să plătească daune cominatorii, adică penalităţi pentru nepunerea în aplicare a sentinţei, de câte 200 lei pentru fiecare zi de întârziere.

Nu vrea

Ostilitatea cu care Borbei a tratat cazul l-a determinat pe Csaki să verifice dacă aceasta nu are vreo legătură cu cei care ocupau terenul lui Schwarz. Aşa a descoperit, în mai multe rânduri, maşina fiului lui Micloş parcată în faţa casei unde locuieşte directoarea, iar pe cea a tatălui acesteia lângă terenul în dispută, semn că cele două familii se vizitau reciproc. Totodată, a aflat şi că tatăl lui Borbei şi Micloş erau membri vechi în aceeaşi asociaţie de columbofili, şi că funcţionara era prietenă pe Facebook cu fiul şi nora acestuia. Mai mult, unii dintre consătenii Eugeniei din Ineu de Criş susţineau că între cele două familii ar exista chiar şi relaţii de rudenie, mama lui Micloş fiind mătuşa bunicii ei.

Interpelată de BIHOREANUL, funcţionara declara anul trecut că fotografiile ce dovedeau amiciţia dintre familia sa şi familia Micloş "au fost o întâmplare". Cât despre relaţiile de rudenie dintre acestea, a refuzat să vorbească, pretinzând că singura ei dorinţă era respectarea legii şi speranţa că va găsi o soluţie pentru ca familia Micloş să nu piardă cele două case construite pe terenul revendicat de actor.

Minciuni!

Revoltat că era trimis la plimbare cu dreptatea în mână, Csaki a reclamat-o pe Borbei pentru abuz în serviciu. Abia în aprilie 2013, când directoarea a fost pusă sub urmărire penală şi penalităţile acumulate de oraş se ridicau la 150.000 lei, Comisia funciară i-a eliberat în sfârşit titlul de proprietate lui Schwarz. În numele acestuia, de bucurie că şi-a primit actul, Csaki a renunţat la banii pe care ar fi trebuit să-i primească de la Primărie, nu însă şi la plângerea îndreptată împotriva directoarei, astfel că ancheta deschisă contra acesteia de către Parchet a continuat.

La capătul verificărilor, procurorii au concluzionat că Eugenia Borbei a profitat de lipsa de pregătire juridică a membrilor comisiei, pentru a-i induce în eroare. Nu de alta, dar toate motivele pe care le invocase pentru a împiedica emiterea titlului pe numele lui Schwarz erau fără fundament. "Din analiza şedinţelor Comisiei din 2012, din 26 ianuarie, 13 februarie, 5 martie, 7 martie , 1 august şi 1 octombrie, rezultă că învinuita a împiedicat luarea unei decizii, invocând în mod repetat existenţa unor impedimente legale la reconstituirea dreptului de proprietate în favoarea părţii vătămate, în condiţiile în care era conştientă de lipsa de fundament juridic a susţinerilor sale", arată actul de inculpare, subliniind că "toate chestiunile invocate fuseseră deja analizate pe larg şi lămurite cu autoritate de lucru judecat prin hotărârile judecătoreşti pe care învinuita a înţeles pur şi simplu să le nesocotească".

Ea era "şefa"

Singurul care a contrazis-o pe directoare în şedinţe a fost secretarul Consiliului Local, Ionel Vila, care le-a atras atenţia membrilor Comisiei că au obligaţia de a respecta dispoziţiile instanţei, căci erau definitive şi, deci, trebuiau puse în aplicare. Însă respectivii, audiaţi ca martori de procurori, nu au ţinut cont de explicaţiile secretarului, motivând că s-au lăsat "influenţaţi de învinuită, care era şefa Direcţiei Juridice".

"Raportat la claritatea şi lipsa de echivoc a hotărârilor, precum şi la pregătirea juridică şi la experienţa profesională a învinuitei, reaua credinţă a acesteia este evidentă", a concluzionat rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea în judecată a Eugeniei Borbei.

Suspendată

Căutată de BIHOREANUL pentru a-şi spune punctul de vedere, Eugenia Borbei nu a fost de găsit. Joia trecută, directoarea a fost suspendată din funcţie, o zi mai târziu şi-a luat liber, iar apelurile telefonice şi mesajul care i-a fost transmis au rămas fără răspuns.

Procesul nu-i va fi uşor, căci mandatarul lui Schwarz e hotărât să-i impute prejudiciul provocat prin tărăgănarea eliberării titlului de proprietate. "Ne-a plimbat atâţia ani cu minciuni, m-a denigrat inclusiv în faţa primarului. Vom cere să ne despăgubească, să ne returneze şi banii pentru expertize, pentru avocaţi şi executori. Când Primăria ar fi trebuit să emită titlul, un metru pătrat de teren valora 150 euro. Acum e sub 50. Va trebui să plătească întregul prejudiciu. Ea, nu Primăria, pentru că ea a fost de vină!", spune Csaki. În total, ar fi vorba de peste un milion de euro!

"Să se ocupe de escroci"

03 Ilie Bolojan_10.jpgPrimarul Oradiei, Ilie Bolojan (foto), cel care a emis ordinul de suspendare al directoarei, spune că decizia va rămâne valabilă până la soluţionarea cazului, timp în care jurista nici nu va fi retribuită. Pe de altă parte, însă, e convins că funcţionara a fost trimisă în judecată pe degeaba.

"Noi o susţinem în demersurile de apărare, deoarece credem că nu a comis un abuz. De altfel, acelaşi procuror (Felicia Popovici - n.r.) care s-a ocupat de doamna Borbei instrumentează şi dosarul penal împotriva angajaţilor de la adăpostul Grivei, deşi Oradea este exemplu naţional de bună practică în ce priveşte gestionarea problemei câinilor. Parchetul ar trebui să se ocupe de escroci şi hoţi, nu de oameni care îşi fac treaba! Dacă ar fi furat, nu îmi părea rău că a fost suspendată, dar când îţi faci munca şi eşti nevoit să îţi asumi responsabilitatea unor decizii la limită, iar pentru asta eşti urmărit penal, sigur că nu mai ai chef să lucrezi", motivează Bolojan.

Edilul crede că directoarea a fost scoasă ţap ispăşitor pentru o greşeală care ar trebui asumată de întreaga Comisie de fond funciar, fiindcă aceasta trebuia să se documenteze la luarea unei decizii, nu să se bazeze doar pe poziţia unui singur membru "Eu sper ca instanţa să constate că toată comisia e responsabilă", spune el. Adică toţi pentru unul, nu doar unul pentru toţi...


DINTE PENTRU DINTE
Reclamat pentru fals

Deşi are acte ce-i demonstrează dreptul de proprietate asupra terenului moştenit de la bunicul său, Schwarz Peter nu a putut intra în posesia acestuia deoarece familia Micloş, care îl ocupă, refuză să-i permită accesul. "Iniţial, Micloş a fost de acord să-mi dea un teren în schimbul acelei părţi care e ocupată de construcţii. Apoi s-a răzgândit şi nu mi-au mai permis accesul pe proprietate. Ca urmare, am deschis încă un proces, ca să fie obligaţi să plece, iar pentru perioada cât au ocupat terenul abuziv să plătească daune", explică mandatarul Gyorgy Csaki Janos.

La rându-i, şi Csaki are propriile probleme penale, căci familia Micloş l-a reclamat pentru fals, pretinzând că a acţionat în numele lui Schwarz folosind procuri măsluite. "Este o hărţuire, iar el ştie asta. Doar s-a întâlnit de mai multe ori cu Schwarz, în prezenţa mea. Voi demonstra că minte şi apoi îl voi reclama eu, pentru denunţ calomnios", spune orădeanul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
BOLOJAN
EU CIND PRIMESC TITLUL DE 6 ANI MA LUPT CU ,, FIRMA ,, SI NU REUSESC SA AJUNG LA CAPAT .D-NA PADUREAN O LALAIE INCONTINU IAR EU AM DESCHIS DIN NOU ALT PROCES .PRIMARIA ORADEA CEDO TE PASTE IN CURIND
Postat 13 Octombrie 2013, 20:17 de VICTORIA
dl.
Mai Crap,gramatica! Se scrie corect :" comisia , al carei presedinte." Mai pune mana pe gramatica si vezi cum e cu pronumele relativ. Presedinte e de genul masculin. Nu stiu de ce gen esti tu.
Postat 01 Octombrie 2013, 20:12 de gramatic
Se sparge GASCA de Mafioti de la Primarie ?
Procurori MAFIOTI ! Luati aminte ! Se apropie ziua Z,cand veti da socoteala pentru toate faradelegile voastre, scaparea este PENSIONAREA; dir. de la juridic avea spatele acoperit de Bolojan,numai asa se explica indarjirea si siguranta aratata in a-si sustine potlogariile. O mana spala pe cealalta- legat de ,HCL 178 ( taxa pe terenuri),d-na Borbei nu are nici o pozitie - este hotararea lui Bolojan,ce sa fac ? PUSCARIE ! Sa vina tanarul procuror ( fie Felici Popovici,......etc.) ,sa curete Oradea de LEPRE si Primaria de TARANOI.(auzi Ineu de Cris.....etc)
Postat 01 Octombrie 2013, 18:23 de xyz-q
Intrebari
Nu inteleg???? Marele primar ne sugereaza ca o ancheta de cativa ani la care au lucrat multi oameni bine pregatiti au aleso pe madam cum o cheama?? asa de proasta targului sa plateasca o fapta ce nu exista???????Mai sa fie!!!!!Sa fie atunci adevarat ca pe la Curtea de Apel se rezolva?????Dupa cate se stie incercari de anulare a cercetarilor au existat dar prea multe probe....Cred ca acele persoane care-l puteau ajuta pe bolovan si madam au fost depasite de amploarea cercetarilor......au deschis curiozitatea altora mai tari din alte servicii asa ca atentie bolovan, esti prea vehement intr-o chestiune care cica nu te implica...
Postat 01 Octombrie 2013, 17:59 de soso
ORADEANUL
IONELA BRUCHENTAL O vorbă din Bihor spune că averile marilor bogătaşi locali şi politicieni s-au făcut din... petroale... adică din contrabanda cu produse petroliere, sau pentru a fii mai exacţi din orice tip de contrabandă imaginabilă. Graniţa de vest a României a fost până la intrarea în Uniunea Europeană, dar şi după, o mare oportunitate de corupţie- pentru vameşi, pentru poliţia de frontieră, alţi oameni ai legii şi, evident, pentru politicienii locului. La Bihor s-au concentrat cei mai mulţi evazionişti cu petrol din toată regiunea, ei având succes pentru că vama locală de la Borş putea fi penetrată cu succes... cloaca de interese între oamenii din procuratură, afacerişti, vameşi, poliţişti, personaje din serviciile secrete s-a dezvoltat între anii 1998 si 2006. în 2004 mafia petrolului ajunsese la apogeu, celebrul scandal în care procurorul Lele de la Oradea l-a arestat pentru contrabandă pe Adrian Tărău, fiul prefectului, protejat de Adrian Năstase în persoană, a fost doar o timidă ridicare a păturii de pe mizeria de la Oradea. Din acest cerc select de oameni de afaceri provine şi Coriolan Pop- Bruchental, fostul soţ al Ionelei Bruchental, fostă deputat PDL, fostă şefă la AVAS şi cel mai important fina de cununie a boss-ului PDL Vasile Blaga. Ionela Bruchental a intrat în politica mare în 2004, când a fost aleasă deputat, bogatul său soţ fiind un sponsor important al PD dar şi un personaj certat cu legea. Coriolan Pop Bruchental a fost condamnat în 2006 la 4 ani şi jumătate de închisoare cu executare pentru contrabandă, evaziune fiscală şi fals material în înscrisuri oficiale, întrucât a introdus în ţară, fără a achita taxe vamale, zeci de transporturi de ulei alimentar în numele unor firme aparţinând unor cetăţeni arabi plecaţi din România. Deputata Bruchental a divorţat în urma scandalului public, presa speculând că a totul a fost o manevră pentru a-şi proteja averea. După condamnarea definitivă soţul deputatei a reuşit să se sustragă de la executarea pedepsei o perioadă de timp, în timp ce naşul Blaga era ministru de interne. Lecţia zilei este următoarea- în politică nu trebuie să-şi faci griji pentru faptele trecute, întotdeauna o să se găsească cineva dispus să ţi le aducă aminte - dacă vrei să rezişti trebuie să divorţezi în fiecare zi de propriul tău trecut şi, zâmbind, să te prefaci că nu-ţi aduci aminte exact despre ce este vorba în propoziţie. Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: ...
Postat 01 Octombrie 2013, 17:29 de LEX
misteaux
,cel mai tare e ca vrea despagubiri de la 150 de euro cat costa terenul pe varful bulei,ca acum va cultiva varza,in felu asta poate da idee si la alti retrocedatori care vor da statu in judecata sa le plateasca lor meleoane de euro,pt ca el,statu,se face vinovat de spargerea bulei si pt ca trebuie sa se garnteze prin constitutie ca statu asigura un trai imbelsugat,iar in acest caz a dat rateu,ura si la trebonal...p.s.apropo,ala cu constructiile are autorizatie?ca daca da,atunci nu poti sa-i faci nimic,decat sa i le cumperi,ori la ora asta cand nu poti vinde nimic e perfect
Postat 01 Octombrie 2013, 17:29 de rambou
Puscarie
LA PUSCARIEEEEE
Postat 01 Octombrie 2013, 15:31 de Puscarie
gasca
BOLO CAND MERGI LA PRIMARIE AN AUDIENTA CU AVOCATUL SI ZICE MADAM BORBEI, CAT SANT EU AN PRIMARIE NU SE VA DA TERENUL , ASTA CE ESTE SMECHERIE DE BORFAS ,IA DUTE SI IA VTEZA SI TU .
Postat 01 Octombrie 2013, 15:18 de GABRIELA
@ba cineva
Da' era treaba lui Bolojan sa comenteze, postac USL-ist ?!
Postat 01 Octombrie 2013, 14:52 de cineva
Bolovanul care trage in jos Bolojan(ul)
Domnule Primar , am auzit de f multe chestii nasoale pe care le facea dna Borbei . Ea era de fapt "Stat in Stat " , ce sa faca aia din comisie saracii ? Asa trebuia sa se intample ! Ei acum se va intampla din nou cum trebuie ! Domnia si prostia se platesc !
Postat 01 Octombrie 2013, 14:17 de dan
Are dreptate primarul !?!
Întreaga comisie de fond funciar, a cărei preşedinte este Bolojan Ilie Gavril ca primar al municipiului, poartă răspunderea pentru erorile făcute cu intenţie de jurista Borbei Eugenia !?! Să răspundă toţi, în solidar, ca într-o mare şi frumoasă familie !?!
Postat 01 Octombrie 2013, 11:59 de Carp III
in sfarsit !
in sfarsit, "vita incaltata" cum o numea Marcel Bolos a fost indepartata ! sa speram ca pentru totdeauna !
Postat 01 Octombrie 2013, 11:56 de lampa lui Aladin
Adevaratul motiv
Asta trebuia zburata demult, pe motiv de incompetenta ! A dat dova da in ,,n" situatii de incompetenta (desi parchetul, daca ar investiga, ar putea ajunge la alte concluzii ) ! Sa luam doar cazul podului Macho, unde in ,,colaborare" cu bolovan, cu directorul ghitea si lista e mai lunga, a lasat oradenii fara 500.000 de euro. Cred ca era suficient sa-si dea demisia bolovan, vreo 4/5 directori din primarie, niste consilieri...
Postat 01 Octombrie 2013, 11:29 de DlGoe
ia taci ma hotule
pedelistule /cineva\,taci ma morcovete din gura nu e treaba ta sa-ti dai cu parerea. ia vezi tu de hotu basinescu si de borfalina udrea ca astia sint parintii tai,mizerabilule de pedelist ce esti
Postat 01 Octombrie 2013, 10:34 de ba cineva
Bolojan influenteaza justitia
Este adevarat ca toata lumea beneficiaza de prezumtia de nevinovatie pana la demonstrarea contrariului insa domnul Bolojan nu are de ce sa-si dea cu parerea prin presa daca dna. asta e vinovata sau nu. Asa ca dl Bolojan va rog sa la lasati deoparte practicile USL-iste de la Bucuresti cand vine vorba de influentarea justitiei si sa va vedeti de treaba. Nu va mai protejati acolitii, lasati justitia sa-si faca treaba ! "... dar când îţi faci munca şi eşti nevoit să îţi asumi responsabilitatea unor decizii la limită, iar pentru asta eşti urmărit penal, sigur că nu mai ai chef să lucrezi". Atata timp cat lucrati pe banii nostrii sa faceti bine sa aveti cheful la dvs.
Postat 01 Octombrie 2013, 08:33 de cineva
contradictii
Nu inteleg expresia "a fost trimisa in judecata pe degeaba"atata timp cat mai incolo se recunoaste greseala, doar ca se da vina pe intreaga Comisie! iar membrii Comisiei la randul lor spun ca au fost indusi in eroare exact de catre Eugenia Borbei! Sigur, Instanta va decide daca este de vina E.B. sau dimpotriva, NU! Dar deocamdata faptele par a fi clare!
Postat 01 Octombrie 2013, 08:23 de TDS
Honoris Casa
Ar fi bine ca domnul primar sa nu mai tina in brate tot felul de panarame corupte si incompetente...Nu cred ca e tocmai dansul in masura sa se pronunte asupra activitatii procurorilor...mai ales in ceea ce-i priveste pe cei tineri, care-si fac treaba si incearca sa ne scape de tot felull...Asa ca, Feli, da-I bice
Postat 01 Octombrie 2013, 08:17 de Dr. Alesd
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON