URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 August 2011, 08:22

Bolojan... şi restul lumii

Bolojan... şi restul lumii SUPER-BOLO. În loc ca funcţia să-i erodeze prestigiul, în cazul său i l-a sporit. Ilie Bolojan are în prezent un scor electoral cu aproape o treime mai mare decât acum trei ani, când a fost învestit în fruntea Oradiei, şi dublu faţă de toţi potenţialii contracandidaţi la un loc, fie că este vorba despre UDMR-ista Rozalia Biro, de PSD-istul Claudiu Pop sau de PDL-istul de conjunctură Ioan Mihaiu
Bolojan... şi restul lumii LOCOMOTIVE. În 2008, când înainte de locale era cotat cu 48,9% pentru ca la urne să obţină 50,4%, devenind primul candidat care cucerea Oradea din primul tur, Ilie Bolojan trăgea întreaga echipă a PNL, inclusiv în judeţ. După trei ani, în loc să se uzeze, forţa i-a sporit, actualul edil fiind creditat cu până la 79% şanse la un nou mandat, în timp ce în restul Bihorului Cornel Popa se dovedeşte al doilea motor, cu un scor de 51% pentru şefia Consiliului Judeţean
Bolojan... şi restul lumii PARTIDUL- CRIZĂ. Dacă în 2008 a pierdut atât Oradea cât şi judeţul, pentru 2012 PDL se dezvăluie şi mai lipsit de "cadre", gândindu-se să îl arunce în lupta pentru Primărie pe şeful Direcţiei Finanţelor Publice Bihor, Ioan Mihaiu (foto stânga), deşi acesta fusese promovat de PSD şi nici nu trece de 10% în sondaje. La judeţ democrat-liberalii ar merge cu prefectul Gavrilă Ghilea (foto dreapta), creditat însă cu numai 12% în faţa USL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când urnele vorbesc politicienii trebuie să tacă, cere o regulă nescrisă a democraţiei, în timp ce despre sondajele de opinie se spune că, deşi nu exprimă 100% vocea poporului, totuşi, o anticipează, astfel că sunt instrumentul de lucru preferat al politicienilor.

În Bihor, cu un an înaintea alegerilor locale, toate formaţiunile parlamentare şi-au comandat deja sondajele menite să indice candidaţii cu şansele cele mai mari, dar şi problemele pe care alegătorii vor ca aceştia să le rezolve, astfel încât partidele să ştie exact ce mesaje să transmită în campanii.

BIHOREANUL este singura publicaţie care a aflat rezultatele sondajelor, în pofida străşniciei cu care au fost ele secretizate, şi vă prezintă atât numele candidaţilor care ne pot cere voturile anul viitor, cât şi cotele cu care sunt creditaţi.

USL, rivalitate în alianţă

Încă de la înfiinţarea Uniunii Social-Liberale Bihor, cele două mari formaţiuni componente, PSD şi PNL, plus liliputanul PC, s-au jurat că, vorba liderului social-democrat Ioan Mang, Uniunea "va dura atâta timp cât Dumnezeu nu ne va lua minţile". Solidaritatea afişată în conferinţele de presă nu caracteriza însă relaţiile interne dintre partide. Ca dovadă, imediat ce a devenit clar că omul USL pentru Oradea nu poate fi decât Ilie Bolojan, pentru candidatura la cealaltă demnitate importantă, aceea de preşedinte al Consiliului Judeţean, s-au contrat de la început cei doi senatori aflaţi la cârma PNL, Cornel Popa, respectiv PSD, Ioan Mang.

Aflat la primul mandat, şi acela primit după ce, în 2008, în colegiul uninominal Oradea se clasase pe locul al patrulea, Mang a emis totuşi pretenţii la şefia CJ invocând principiul egalităţii în cadrul USL. Fără a ţine cont că, obiectiv, nu se putea socoti egalul liberalului Cornel Popa, aflat la al treilea mandat parlamentar şi, deci, cu o notorietate superioară în întregul judeţ. Ca urmare, criteriul după care candidatura la şefia judeţului urma să fie tranşată era sondajul de opinie, prin care bihorenii să spună pe cine preferă din partea opoziţiei unite.

Start furat

04 Ioan Mang.jpgLa începutul verii, ambiţia de a candida l-a împins pe Ioan Mang (foto) să facă propriul "sondaj", invitând bihorenii să-i răspundă, sub promisiunea unor "premii", la cele 85.000 de chestionare în română şi maghiară pe care le-a distribuit în municipii, oraşe şi comune.

Fluturaşul conţinea însă toate elementele unei campanii electorale. Pe copertă avea poza politicianului cu lozinci precum "Senatorul tău pentru Bihor", "Problema ta mă preocupă! Ideea ta mă interesează" şi "Contactează-mă! Pentru mine tu contezi!", iar în interior acesta ataca direct liberalii de la conducerea CJ. "Din păcate, în ultimii ani judeţul a stagnat şi este încă departe de stadiul la care ne-am dori cu toţii să ajungă. Chiar şi cei care au condus în ultimii ani Consiliul Judeţean sunt nemulţumiţi de ceea ce s-a întâmplat în Bihor, recunoscând că a fost un mandat nereuşit şi că nu au realizat ceea ce au promis în 2008. Doresc să schimbăm această stare de lucruri", arăta Mang în chestionar.

După nici două luni, i-au răspuns 4.000 de bihoreni, pe care politicianul i-a premiat, prin tragere la sorţi, cu 103 aparate electronice şi electrocasnice. Cum se va vedea, degeaba...

Replică liberală

În contrapondere, liberalii bihoreni şi-au luat măsuri de precauţie, comandând un sondaj de uz intern, ca uvertură la cele oficiale pe care, potrivit protocolului USL, ambele partide erau obligate să le facă.

Aşa numitul "sondaj de calibrare", intrat în posesia BIHOREANULUI, a fost realizat de Gallup între 31 mai-14 iunie, pe 2.366 locuitori, din care 1.174 din Oradea, aleşi aleatoriu şi chestionaţi faţă în faţă, cu o marjă de eroare de +/- 4% în municipiu, respectiv +/-3,2% în restul judeţului.

În esenţă, studiul preliminar a confirmat că Ilie Bolojan conduce detaşat la Oradea, iar Cornel Popa are cele mai mari şanse la şefia judeţului, mult peste aliatul PSD-ist, UDMR înregistrând un uşor regres faţă de 2008, iar PDL continuând degringolada începută atunci.

Favoriţi şi "no name"

În Oradea, de primarul Ilie Bolojan s-au declarat foarte mulţumiţi 15% dintre orădeni iar mulţumiţi 56,9%, numai 15,3% fiind nemulţumiţi şi 1,9% foarte nemulţumiţi. Rezultatul? La clasica întrebare "dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pe cine aţi vota?", pe Bolojan l-au indicat 65,1%, pe Rozalia Biro (UDMR) 8,9%, pe liderul PSD Oradea Claudiu Pop 6,1%. Alţi 5,8% au spus că-l preferă pe Mang, 4,3% pe viceprimarul liberal Gheorghe Carp, 2,6% pe prefectul Gavrilă Ghilea (PDL) şi 1% pe Dorin Corcheş (liderul PDL Oradea), în timp ce 6,3% au spus că nu ştiu cu cine vor vota sau nu au răspuns. La Consiliul Local, tot PNL ar fi pe primul loc, cu 40,5%, urmat de PSD (17%), PDL (11,9%) şi UDMR (9,7%).

La conducerea judeţului, conform aceluiaşi sondaj, cel mai mare scor l-ar lua Cornel Popa (cu 28,1%), urmat de actualul deţinător al funcţiei, tot liberal, Radu Ţîrle (21,6%), pe locul trei clasându-se PSD-istul Ioan Mang (12,8%), urmat de fostul ministru al Sănătăţii, Cseke Attila (8,7%), de actualul prefect Gavrilă Ghilea (7,6%), de liderul UDMR Alexandru Kiss (6,1%) şi de liberalul Dumitru Voloşeniuc (1,9%). La votul politic, lista de consilieri judeţeni a PNL ar fi votată de 40,9% dintre bihoreni, cea a PSD de 18,1%, în timp ce PDL ar obţine 12,8%, UDMR 10,6%, iar UNPR, Partidul Poporului-Dan Diaconescu (încă neînregistrat), PNG-ul lui Gigi Becali, Partidul Verzilor şi PNŢCD ar lua în total 5,5% din sufragii.

Candidaţii, lista lungă

Sondajele oficiale, singurele care contează în desemnarea candidaţilor USL, au confirmat, cu variaţii nesemnificative, clasamentul deja prefigurat de liberali, căzând de acord şi asupra prezenţei la vot: la alegerile locale ar urma să se prezinte în mod sigur 54% dintre bihoreni (19% probabil da, 7% probabil nu, iar 17% sigur nu). Noul sondaj comandat de PNL a fost efectuat de Westside (o subsidiară Gallup) între 11-25 iunie, pe 1.207 persoane, cu o marjă de eroare de +/- 2,9% în judeţ şi respectiv +/- 4% în municipiu. Cel al PSD a fost realizat în iulie de CSCI (Centrul de Sociologie şi Cercetări InfoPolitic), pe 1.200 subiecţi, cu o marjă de +/- 2%.

Sondajele au luat în calcul nu doar reprezentanţii PNL şi PSD, ci şi potenţialii adversari. Din partea PDL au intrat în calculele pentru Oradea Dorin Corcheş, dar şi Ioan Mihaiu, şeful Finanţelor Publice Bihor (deşi acesta fusese promovat în funcţie de PSD în 2009), iar pentru CJ a fost vizat Gavrilă Ghilea. De la UDMR au fost luaţi în calcul Rozalia Biro pentru Oradea, iar pentru CJ liderul formaţiunii, Alexandru Kiss, ceilalţi politicieni puşi la socoteală fiind reprezentanţii PRM Mihai Drecin (şi la Primărie, şi la CJ), UNPR (Dan Păcală la Primărie, Gheorghe Pintea la CJ) şi ai PPDD (Gheorghe Brişcan la Oradea, Irina Mărieş la judeţ).

Bolojan, la sigur

Pentru aflarea intenţiei de vot a orădenilor, atât sondajul Westside-Gallup cât şi cel al CSCI au avansat ipoteza că fiecare politician din PNL, PSD şi PC ar putea concura în numele propriului partid, dar şi aceea că va candida sub sigla USL.

Rezultatele au arătat că dacă ar candida sub steagul PNL, Ilie Bolojan ar obţine un scor uriaş, de 77% conform sondajului comandat de liberali, respectiv de 66% potrivit celui plătit de PSD. Dacă ar candida în numele USL, acelaşi Bolojan ar obţine şi mai mult, adică 79% conform Westside-Gallup, respectiv 71% potrivit CSCI. Concluzia? Singur sau susţinut de social-democraţi, actualul primar al Oradiei va fi lipsit anul viitor de orice emoţie.

În ce priveşte competitorii, dacă Bolojan va fi candidatul opoziţiei unite, aceştia s-ar clasa mult în coada actualului primar. Conform Westside, pe locul secund ar ajunge, absolut şocant, candidatul PPDD Gheorghe Brişcan (6%), urmat de PDL-istul Ioan Mihaiu şi PRM-istul Mihai Drecin (5% fiecare), iar Rozalia Biro ar lua un neverosimil 2%. Varianta realizată de CSCI pare mult mai reală: potrivit acesteia, Biro ar fi pe locul secund cu 12%, urmată de Mihaiu cu 5% şi de Brişcan cu 2%.

În ce priveşte votul politic, la consilierii municipali, în sondajul Westside PNL ar câştiga cu 37%, urmat de PSD (21%), PDL (17%) şi UDMR (8%), în timp ce în sondajul comandat de PSD liberalii ar fi tot primii, dar cu 36%, urmaţi de social-democraţi (26%), de UDMR (15%) şi PDL (12%).

Câştigător ca Popa

La judeţ, sondajele au luat în calcul, la fel ca pentru municipiu, atât varianta potrivit căreia politicienii din USL vor candida fiecare pentru propriul partid, cât şi cea sub sigla Uniunii. În prima ipoteză, conform Westside, Popa ar obţine 39% din voturi, urmat de Mang (18%), Kiss (15%), Ghilea (12%) şi Irina Mărieş de la PPDD (8%). Potrivit CSCI, pe primul loc ar fi tot Popa, dar cu 35%, urmat de Mang (24%), de Kiss (16%), Ghilea (13%) şi Mărieş (6%).

În a doua variantă, dacă Popa ar candida în numele USL, conform sondajului Westside ar lua 51%, urmat de Ghilea (20%) şi de Kiss (18%), iar potrivit CSCI ar câştiga cu 48%, urmat de Kiss cu 20% şi de Ghilea cu 17%. Dacă în numele USL ar candida Mang, potrivit Westside acesta ar câştiga cu 38%, iar conform CSCI cu 45%. Dacă sub sigla USL ar candida conservatorul Octavian Bara, acesta ar pierde cu 24% în faţa PDL-istului Ghilea (care ar lua 25%). Concluzia e limpede şi aici: Popa e cel mai bine cotat.

În ce priveşte votul politic, adică listele de consilieri judeţeni, potrivit Westside USL ar câştiga cu 40%, urmată de UDMR (24%) şi de PDL (15%), în timp ce conform CSCI Uniunea ar fi votată de 50% din bihoreni, PDL de 17%, iar UDMR de 15%.

PDL caută kamikaze

Rezultatele cu care Westside şi CSCI îi creditează pe candidaţii USL, şi în mod special pe Bolojan şi Popa, sunt confirmate în mod surprinzător de preşedintele PDL Bihor, Ştefan Seremi. "Şi în sondajul nostru Bolojan are 66%", recunoaşte Seremi, refuzând însă orice referire la situaţia partidului în ce priveşte Consiliul Judeţean.

04 Vasile Blaga.jpgPotrivit surselor BIHOREANULUI, şi datele PDL arată că în municipiu finanţistul Ioan Mihaiu nu reuşeşte să sară de 10%, dar PDL-iştii orădeni nici nu s-ar supăra, dat fiind scorul lui Bolojan. În schimb, în judeţ, partidul a luat în calcul două variante, Gavrilă Ghilea şi Vasile Blaga (foto), dar nici una nu ar fi dătătoare de speranţe, aşa că militanţii sunt îngrijoraţi. Actualul prefect ar lua sub 20%, iar fostul ministru al Administraţiei şi Internelor nu l-ar depăşi decât cu 4-5 procente. Motiv pentru care, oricât l-au rugat colegii, Blaga a refuzat candidatura, mai ales că planurile îi sunt mult mai ambiţioase, vizând preluarea şefiei partidului la nivel central, în 2013, când actuala echipă Băsescu-Boc-Udrea va fi pierdut puterea.

Triumvirat USL-UDMR

Chiar dacă până la anul mai e mult, politicienii şi sociologii cred că trendul indicat de cercetările realizate în această vară nu mai poate fi răsturnat, iar câştigători vor fi favoriţii actualelelor sondaje. Altfel spus, se mai pot pierde sau acumula câteva procente, dar nu cât să se schimbe ordinea în clasament. Ceea ce, concret, ar însemna că după alegeri, PDL se va înşuruba în afara podiumului, în timp ce PNL, PSD şi UDMR ar conduce atât Oradea, cât şi Bihorul.

De altfel, USL Bihor a şi încheiat cu UDMR un protocol valabil până în 2016, ce impune ca, atunci când un partid câştigă Primăria Oradea sau preşedinţia Consiliului Judeţean, celelalte două să aibă câte o poziţie de viceprimar, respectiv de vicepreşedinte al CJ. Aşa că, de pe acum, aceasta este singura necunoscută: cine va fi viitorul viceprimar PSD-ist al Oradiei, şi cine vicepreşedintele social-democrat al Consiliului Judeţean. Restul e statistică...


"Dacă se trece la regionalizare, nimeni nu l-ar putea învinge pe domnul Vasile Blaga, fiindcă nimeni nu are notorietatea lui pe mai multe judeţe"

Preşedintele PDL Bihor, Ştefan Seremi, se agaţă şi de un pai, în speranţa că fostul ministru al Internelor va salva organizaţia dacă Bihorul, Sălajul şi Satu Mare ar constitui o singură regiune, iar Blaga ar accepta candidatura la conducerea ei. Prea mulţi dacă, totuşi...


PRIMARI "PE VIAŢĂ"
Schimbare pe sfert

Sondajul Westside-Gallup (singurul care a studiat acest aspect) arată că în 2012 trei sferturi dintre primarii bihoreni aflaţi în funcţie îşi vor înnoi mandatele, ajutaţi de faptul că lupta va fi tranşată, conform noii legi, dintr-un singur tur de scrutin.

PDL are cele mai mari şanse de a-şi păstra primarii în Sântandrei (unde 80% din localnici sunt foarte mulţumiţi, iar 20% mulţumiţi), Ştei, Ciumeghiu, Mădăras, Rieni, Nucet, Vaşcău şi Măgeşti. Dintre liberali pot fi realeşi lejer primarii din Beiuş, Aleşd, Tileagd, Suplac, Abram, Avram Iancu, Câmpani, Vârciorog, Pomezeu, Bratca, Vadu Crişului, Oşorhei, Tinca. Primarii UDMR cu şanse mari la un nou mandat sunt cei din Salonta, Diosig, Roşiori, Tăuteu, Lugaşu de Jos, iar dintre PSD-işti cei din Popeşti, Cefa, Sâmbăta, Drăgăneşti, Ineu şi Aştileu.

Între primarii UDMR care îşi pot pierde funcţiile sunt cei din Valea lui Mihai şi Săcueni. Edilii PDL cu aceeaşi problemă sunt cei din Marghita şi Finiş, în timp ce dintre liberali ar putea "zbura" cei din Nojorid şi Hidişelu de Sus.


REMEMBER
2008. Anul rocadei

În 2008 PDL pierdea "en fanfare" poziţia de primadonă a scenei politice locale. După o campanie agresivă, în care s-au îngrijit mai mult să-l încondeieze pe Bolojan ("Bolo-Sifonolo, omul fraţilor Micula" e doar un exemplu) decât să-şi prezinte propriile programe, democrat-liberalii au pierdut atât Primăria, prin Mihai Groza (socotit la rându-i de către Bolojan ca fiind "ghiocelul" obedient al lui Petru Filip), cât şi Consiliul Judeţean (unde Ştefan Seremi şi-a încropit pe ultima sută de metri imaginea de "român" după ce opt ani făcuse tandem la şefia CJ cu liderul UDMR, Alexandru Kiss).

La Oradea Bolojan a câştigat în premieră din primul tur cu 50,4%, urmat de Mihai Groza (20,5%), de Rozalia Biro (20,1%) şi de PSD-istul Dan Matei (3,4%). PNL a cucerit şi Consiliul Municipal, luând 31,3% din voturile orădenilor, urmat de PDL (21,4%), UDMR (21,3%) şi PSD (8,4%).

La judeţ, Radu Ţîrle a câştigat cu 27,93%, urmat de Alexandru Kiss (23,4%), de Ţtefan Seremi (23%) şi de Mihai Bar (14,3%).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
38 Comentarii
nu mai votez cu bolojan
Prea multi pupincuristi prea multi acoliti prea multe minciuni prea multe datorii la buget Pentru ce ? Pentru imagine si doar atat.Toate din vina lui Bolojan. Pentru dumnezeu oameni buni ganditi putin. Nu ma faceti oradeni sa cred ca este adevarat ce spunea pe vremuri Brucan referitor la procentajul de prosti din Romania. Ma gandesc si la ce zicea colegul de suferinta de mai jos cu schizofrenia. O fi ceva. Dupa priviri ?????? Mai stii.
Postat 02 Septembrie 2011, 23:14 de oradean fraierit
eu pup poala popii
@Cristian: "opera" este mai mult a parintelui decat a lui Bolojan(idem proiectul P-ta Unirii-P-ta Ferdinand). nu ai observat ca parintele este specialist in economie, finante, management financiar, inginerie, audit, teologie, electrocentrale, gaze, arhitectura, TOT, TOT, TOT! Bolojan doar ii accepta mofturile(nu pricep de ce, daca era filip primar intelegeam, asa???!!!)
Postat 25 August 2011, 19:57 de dante
CET pe gaz!
Dar de ce nu e in stare nimeni, nici macar cei de la electocentale Oradea-carora le-am trimis doua mail-uri, sa imi raspunda la intrebarea cu trecerea orasului nostru pe gaz? Spunea primarul ca va trece CET-ul pe gaz pentu doua saptamani in perioada 11-25 iulie 2011 pentu unele lucrari de reparatii, insa nu am observat nicio reducere a noxelor, intucat fumul avea aceeasi culoare si acelasi volum in toata aceasta perioada si in plus, asa cum am scris deja, nu a fost nimeni in stare sa imi raspunda cand si de ce se va face acest lucru cu exactitate in perioada mentionata de primar. Dar lasati ca pe noi a putut sa ne fraiereasca primarul semnand un contract pagubos de a tece din iarna lui 2012 pe gaz pana in anul 2025, cand va fi obligatoriu sa se renunte la sursele de poluare care nu sunt capabile sa produca energie regenerabila, in loc sa reinnoiasca filtrele si sa ramana pe carbune! Asa ca vedeti cum faceti sa nu mai puneti inca o data lupul paznic la oi!
Postat 25 August 2011, 14:44 de Cristian
MOBILIZARE
toate sfortarile latrailor de serviciu, s-ar putea sa nu-i fie de nici un folos lui bolojan. foarte probabil, va fi concediat de oradeni.
Postat 25 August 2011, 07:36 de MOBILIZARE
hahaha....,informatii scurse' in presa
cu tot ajutorul ,pupincuristilor-tonomate', urmatorul mandat, bolojan va privi primaria din strada.
Postat 25 August 2011, 04:09 de muyu pisti
Debucean
De Debucean ai auzit? Citeste ! Fostul director CNADR din guvernarea Tariceanu, unul din oamenii propulsati de Cornel Popa din Bihor. Si ce a facut pentru noi ? Am reusit sa ajungem judetul cu cele mai proaste drumuri! Multumesc Cornel Popa! Multumesc PNL Bihor!
Postat 24 August 2011, 19:02 de @ Vlad
randamentul lui nu i nici macar de 15%
cine plateste vede cine fura noramal ca ii convine dar ia sa va lasam pe mana celor cre fura sa nu va mai bazati pe taxele noastre, si dati nota cuvenita, nu mi se pare normal ca totii sa voteze cei care atin un prag de taxe sa aiba dreptul la vot si platite la zi, uuuuuuuuuuuuuuu comunistilor nu suntem egali sunt o gramada de milionari care nu platesc taxe si cumpara voturi, de aceea nu facem fata la atata hotie , degaeaba muncim ca latii sa se imbuibe.Mai nu muncim si dormim ca bugetarul in scaun si trece viata.
Postat 24 August 2011, 18:47 de la ce salar ia BOLOJ
go bolo!
GO BOLOJAN!
Postat 24 August 2011, 17:29 de Dorin
@anka:)))
.......multumesc Anka,esti f. draguta:))))))Doamne ,mare e gradina ta........
Postat 24 August 2011, 15:39 de gogu.
psd???
LA POPESTI PSD ARE CELE MAI MULTE SANSE ????????? CARE SONDAJE ARATA ASA CEVA?????????? CA TARE CURIOS IS!!!!!!!
Postat 24 August 2011, 15:28 de ?
mama
@anka: se spune ca mama tampitilor e tot timpul gravida! ma-ta si-a facut programarea la maternitate?
Postat 24 August 2011, 14:39 de dante
dante esti un semi analfabet care ar vrae sa suggga
dar nu te baga NIMENI in seama:)) GOGU numai un prost recunoaste un alt PROST:)) MUUUUUUUUUUUUIIII:)))
Postat 24 August 2011, 14:29 de anka
În politică prostia nu e un handicap. Napoleon Bonaparte
Un prost găseşte totdeauna unul mai prost, care să-l admire. Nicolas Boileau@@@@@@@@@@@@@@@Proştii zidesc lumea şi deşteptii o dărâmă. Emil Cioran@@@@@@@@Nimeni nu e destul de inteligent ca să poată convinge pe un prost că e prost. Jean de La Fontaine@@@@@S-a dovedit că un prost nu poate conduce decât oameni inteligenţi. Vasile Ghica
Postat 24 August 2011, 14:27 de gogu&dante
ewqrwr@yahoo.com
oricine, numai un pdist sa nu mai fie la conducere in bihor!
Postat 24 August 2011, 13:27 de gheorghe
Bravo
@Vladimir esti patetic. CNADR nu a fost niciodata la liberali, ci doar la PDL si o scurta perioada la PSD. Tatucu Basescu e tartorul acolo.
Postat 24 August 2011, 12:55 de vlad
@dante
...am observat, dar poate imi raspunde ...:))))am sa-i pun aceeasi intrebare la fiecare postare a sa. cu respect Anka.
Postat 24 August 2011, 12:53 de gogu.
In sfarsit
Fratele Porches are de fapt 99,99% in sondaje. iese primar fara vot, numai ca voi ziaristii sunteti rai si nu il vreti primar.
Postat 24 August 2011, 12:48 de Porches
Ioan Mang: "USL o să rămână 100% unit". (II)
1. Acest lucru presupune şi o atenţie sporită la problemele electoratul USL vulnerabilizat, inclusiv prin dosare de şantaj/”poliţie politică”, nu doar unitate la nivel de conducere centrală. 2. Nu cu sondaje, mai mult sau mai puţin subiective/relevante, se câştigă alegerile. Sociologul Lăzăroiu ştie de ce. Poate le explică, împreună cu ”Pinalty” de Bihor şi celor de la PNL (Bihor). II. ”Aflat la primul mandat, şi acela primit după ce, în 2008, în colegiul uninominal Oradea se clasase pe ultimul loc, Mang a emis totuşi pretenții la şefia CJ invocând principiul egalităţii în cadrul USL.” 1. Pe ce loc s-ar fi clasat candidatul PNL, din acel colegiu uninominal, dacă ar fi avut ”sprijinul” unor ”colegi” de partid, aşa cum l-a avut dl. senator, la acea dată, şi pe care ascensiunea acestuia, i-a cam deranjat?
Postat 24 August 2011, 12:06 de stefan
Ioan Mang: "USL o să rămână 100% unit". (II)
I. "Daca vreti pe cineva care sa adune tara in jurul unei cauze comune si a unui destin comun, atunci eu sunt omul vostru" - Barak Obama (august, 2007). 1. Pe când responsabilii din PNL Bihor, vor lua drept model echipa Hillary Clinton & Barak Obama? Nu dl. senator Mang vă este inamicul politic. 2. Şi în Bihor sunt câţiva ”Pinalty” (”portocalii”)! II. ”După nici două luni, i-au răspuns 4.000 de bihoreni, pe care politicianul i-a premiat, prin tragere la sorţi, cu 103 aparate electronice şi electrocasnice. Cum se va vedea, degeaba...” 1. Nu a fost degeaba. Probabil, că trebuiau premiate ideile/propunerile cele mai bune/viabile. Iniţiativa ar trebui repetată. 2. De ce se confundă iniţiativa dlui senator cu sondajele interne din USL? III. În loc de unele concluzii: 1. Echipa USL Bihor de succes/ideală: Mang Ioan & Bolojan Ilie. 2. USL-iști din PSD, PNL și PC Bihor - Uniți-va! Mult succes.
Postat 24 August 2011, 12:03 de stefan
Ioan Mang: "USL o să rămână 100% unit".
I. "Daca vreti pe cineva care sa adune tara in jurul unei cauze comune si a unui destin comun, atunci eu sunt omul vostru" - Barak Obama (august, 2007). 1. Pe când responsabilii din PNL Bihor, vor lua drept model echipa: Obama - Clinton? Nu dl. senator Mang vă este inamicul politic. 2. Şi în Bihor sunt câţiva ”Pinalty” (”portocalii”)! II. ”După nici două luni, i-au răspuns 4.000 de bihoreni, pe care politicianul i-a premiat, prin tragere la sorţi, cu 103 aparate electronice şi electrocasnice. Cum se va vedea, degeaba...” 1. Nu a fost degeaba. Probabil, că trebuiau premiate ideile/propunerile cele mai bune/viabile. Inițiativa ar trebui repetată. 2. De ce se confundă iniţiativa dlui senator cu sondajele interne din USL? III. În loc de unele concluzii: echipa USL Bihor de succes/ideală - Mang Ioan & Bolojan Ilie. Mult succes!
Postat 24 August 2011, 11:59 de stefan
f
Hai Bolo, inca un tur!
Postat 24 August 2011, 11:54 de a
naka
Mai nAkA, cacaanca, tu esti bolunda de tot?
Postat 24 August 2011, 11:29 de oarecare
sa nu fii sigur
@matematician: ai facut un calcul prea simplist, tarle a adunat doar voturile venind de la neo protestanti(fara sa se tina prea mult seama de partid). in schimb daca tarle ar ramane candidatul PNL iti spun sigur ca nu toti votantii liberali l-ar vota. unul dintre ei as fi eu care never ever nu am votat si nu voi vota un baptist(sau penticostal etc.). in 2008 l-am votat pe candidatul PNT-cd(chiar daca eram constient ca nu are sanse). si ca mine sunt multi, foarte multi!
Postat 24 August 2011, 11:22 de dante
Bravo Tirle
Aste inseamna ca Tirle e cel mai apreciat in judet! Daca Popa a luat 28% in conditiile in care ia voturile liberalilor, Tirle din ce voturi a cumulat 21%? Inseamna ca daca ar fi reprezentantul PNL-ului, ar lua aproape 50% din prima! Inseamna ca e cel mai bun pt judet! Si mai inseamna ca daca pleaca de la PNL ISI DUCE COTA DE 21% CU EL si apoi sa-i vad pe USL cum se descurca!!! De aia le era frica la UDMR de el. Ce destepti UDMR-isti astia ma!
Postat 24 August 2011, 11:02 de matematician
Primar,viceprimar.
Sper ca ramane asa com este acum.Cel putin Bolojan si Biro.
Postat 24 August 2011, 11:02 de Jumbo
Bravo Tirle
Aste inseamna ca Tirle e cel mai apreciat in judet! Daca Popa a luat 28% in conditiile in care ia voturile liberalilor, Tirle din ce voturi a cumulat 21%? Inseamna ca daca ar fi reprezentantul PNL-ului, ar lua aproape 50% din prima! Inseamna ca e cel mai bun pt judet! Si mai inseamna ca daca pleaca de la PNL ISI DUCE COTA DE 21% CU EL si apoi sa-i vad pe USL cum se descurca!!! De aia le era frica la UDMR de el. Ce destepti UDMR-isti astia ma!
Postat 24 August 2011, 11:02 de matematician
Primar,viceprimar.
Sper ca ramane asa com este acum.Cel putin Bolojan si Biro.
Postat 24 August 2011, 11:01 de Jumbo
abia acum?
@gogu: abia acum ai observat? doar ca pana nu demult anka semna anca!
Postat 24 August 2011, 11:00 de dante
sssss
.....anka tu esti proasta ???
Postat 24 August 2011, 10:58 de gogu
surpriza
Ce ziceti voi daca bolovan nu mai candideaza/ boala aceea despre care se vorbeste, adica schizofrenie nu -i permite legal , sa vedem daca se retrage...
Postat 24 August 2011, 10:50 de dodel
dar cine voteaza
trebuie sa fi nebun sa votezi aceste fosile sociale pe langa faptul ca zi de zi le dam sa manace ii mai si votam din nou, o sa primiti vot cand o sa fiti in mormant.
Postat 24 August 2011, 10:49 de caludiu
du te ma de aia ne merge asa bine!
da voi si BOLOVANUL:))) furati ca in codru normal ca va place dar cine suporta consecintele BOLOJAN? asa ca m am saturat de lepdaturi sociale.Vrem un Primar bun care sa aiba cunostiinte de manmagement si face afacerii dar NU CU STATUL:))
Postat 24 August 2011, 10:30 de anka
Alianta
Ar trebui sa se alieze ceilalti trei si sa-l vedem atunci pe Bolojan!!!
Postat 24 August 2011, 10:27 de DanA
Ati uitat sa puneti "P"
Draga Cris, din nou o limba in dosul maiestuos al sprancenei. Cum puteti macar credita ca adevarat un sondaj cu Biro la 2 % ??? Macar 1 neuron daca ai mai avea sau daca te-ai uita macar peste textul trimis de PNL spre publicare. Bine ca nu au facut greseli de ortografie ca il publicai asa. Bolojan nu ia 70% niciodata in Oradea fara sprijinul PSD, iar Cornel Popa cu atat mai putin. Oamenii din zona Beiusului si nu numai isi amintesc cu drag de el de cate ori dau intr-o groapa, ei stiu ca el a fost pana in 2008 la guvernare, au avut CNADR, dar nu a facut nimic pentru bihoreni. Toate lamentarile lui sunt gargara ieftina. Te poti lua Cris de mana cu Chirila si sa refaceti un cenaclu, ca mult va mai plac odele.
Postat 24 August 2011, 09:53 de Vladimir
Popa la cj?
cum se stie din batrini "omul sfinteste locul" e valabil pt Bolo,dar Popa la CJ ajunge numai daca e luat la remorca de Bolo,ca fratii din cacaceni nu mai prea arunca cu bani pt politicieni,oricum sondajul arata ca bihorenii voteaza OMUL care a confirmat ca se poate face treaba si apoi partidele,ar fi bine sa ajunga la CJ un om de valoare apropiata cu Bolojan dar slabe sperante,depinde pe cine sprijina si Bolo
Postat 24 August 2011, 09:39 de luky
cuplu cseke bolojan
bolojan e un adevarat primar - bun gospodar, iar anul viitor sper ca domnul cseke sa prinda functia de presedinte al CJ.
Postat 24 August 2011, 09:05 de ioan
ha ha
Cand doi se bat (popa si mang, nu le pot scrie numele cu majuscule), castiga al treilea : DL CSEKE!
Postat 24 August 2011, 08:53 de politica
scenariu
-Te lepezi de satana? -Ma lepad de satana! Ii las pe cititori sa ghiceasca cine e satana si cine (ar trebui)se leapada de el. In 2012! Macar atunci....
Postat 24 August 2011, 08:46 de dante
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON