URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Bolnavi pe drumuri: Pacienţii bihoreni cu cancer, trimişi să facă radioterapie în Ungaria

Bolnavi pe drumuri: Pacienţii bihoreni cu cancer, trimişi să facă radioterapie în Ungaria DEFECT. Buncărul în care se află acceleratorul liniar de particule e închis de o lună, interval în care Spitalul Municipal a înregistrat o dublă "gaură": preţul plăcii din carbon ce trebuie înlocuită, plus banii neprimiţi de la CAS pentru tratamentele neefectuate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Abia instalat acum trei ani, acceleratorul liniar de particule al Centrului Oncologic din Oradea s-a defectat. Ce-i drept, de vină nu a fost nici proasta calitate a echipamentelor, nici vreo neglijenţă a personalului medical, ci... greutatea unui pacient.

Confecţionată din carbon special, placa ce acoperă masa aparatului, pe care stau bolnavii în timpul şedinţelor de radioterapie, s-a spart sub cele aproape 130 kilograme ale unui bolnav, astfel că, vreme de o lună, aproape 100 de pacienţi au fost redirecţionaţi spre spitalul din Debreţin. Valoarea pagubei? Pe lângă suferinţa îndurată de bolnavi, peste 100.000 euro...

Hi-Tech...

La inaugurarea Centrului Oncologic din cadrul Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu, în primăvara anului 2012, acceleratorul liniar de particule de la Oradea era cel mai performant din întregul sistem sanitar public românesc. A costat 3 milioane euro, aproape jumătate din cele 6,5 milioane euro investite pentru construirea şi dotarea Centrului, dar a meritat: intervenţiile cu acest aparat sunt incomparabil mai precise decât în cazul cobaltoterapiei, fiind "bombardate" focalizat ţesuturile bolnave şi menajate cele sănătoase din jur, iar procedura durează doar 2-3 minute, astfel că doza de iradiere e mult redusă.

Saltul calitativ al oncologiei orădene era nu doar spectaculos, ci mai ales binevenit în condiţiile în care de câteva decenii Bihorul este pe locul trei în ţară după numărul persoanelor cu cancer, având peste 19.000 pacienţi înregistraţi şi anual fiind diagnosticaţi peste 2.000 de noi bolnavi.

Dus-întors

Performanţele Centrului Oncologic orădean au făcut ca încă din 2012 unitatea să preia bolnavi din judeţe mai apropiate (Satu Mare şi Maramureş, Arad şi Timiş, chiar şi Cluj) ori îndepărtate (Gorj, Mehedinţi). Proiectat să asigure tratarea a circa 50-60 bolnavi pe zi, din 2013 aparatul funcţionează în trei schimburi, între orele 7-22, pentru 90-100 pacienţi zilnic. Ba mai mult, tot în 2013, când aparatul spitalului din Szeged s-a defectat, Oradea a preluat timp de o lună şi pacienţi din Ungaria.

De o lună, însă, situaţia s-a inversat. "În fiecare zi, de lunea până vinerea, trebuie să merg la Debreţin pentru radioterapie. Ni s-a spus că aparatul de la Oradea s-a stricat", s-a plâns o pacientă BIHOREANULUI. "Vă daţi seama că pentru un om bolnav numai uşor nu este. E un chin", zice femeia.

Fără "picioare"

Cum s-a ajuns ca unitatea cea mai modernă din ţară să-şi trimită pacienţii peste graniţă? Dacă nu ar fi dramatic, motivul ar putea să pară hilar: placa din carbon special ce acoperă masa pe care stau aşezaţi bolnavii în timpul şedinţelor de tratament a cedat sub un pacient de aproape 130 de kilograme. Altfel spus, "OZN"-ul a rămas fără "picioare".

"Acum trei săptămâni am avut un pacient mai greu, iar când a coborât de pe masă, placa din carbon s-a fisurat. Apoi s-a rupt, pur şi simplu. Nu s-a mai putut lucra", a explicat, joia trecută, şefa Secţiei de Radioterapie, dr. Edina Morvay-Szabo (foto). "Toţi cei 90 de pacienţi, din care jumătate din Bihor, au fost redirecţionaţi spre spitalul din Debreţin, partener în proiectul transfrontalier pentru construirea Centrului nostru. Tratamentul îl primesc gratuit, doar transportul şi-l asigură fiecare", a adăugat dr. Szabo.

BIHOREANUL a aflat că, pentru optimizarea costurilor, s-a înfiinţat chiar şi o cursă "neoficială" de autobuz, care duce grupat pacienţii, zilnic, la Debreţin. Evident, contra cost. Alţii dintre ei, pentru a nu fi nevoiţi să aştepte după toţi ceilalţi, fac naveta cu propriile maşini, duşi de aparţinători.

Scump, foarte scump

Directorul medical al Spitalului Municipal, dr. Florin Maghiar (foto), afirmă că administraţia unităţii a căutat o soluţie rapidă, dar valoarea pagubei este enormă. "Garanţia primită de la producătorul acceleratorului, Siemens, deja a expirat şi, oricum, nu includea şi masa din carbon. Am vrut să facem o achiziţie rapidă, ca să nu punem bolnavii pe drumuri, dar o firmă ne-a cerut 80.000 euro. La această sumă am fost obligaţi să facem licitaţie, ceea ce a însemnat timp. Ieri (n.r. - miercuri, 29 aprilie), procedura a fost finalizată, o firmă ne va livra placa pentru 60.000 euro", a spus directorul medical.

Pierderea înregistrată de bugetul spitalului este, însă, mai mare: la preţul plăcii se adaugă încă aproape 50.000 euro, contravaloarea tratamentelor neefectuate şi, ca atare, nedecontate de CAS. "Placa va fi înlocuită cel mai probabil săptămâna viitoare, când vor fi reluate şi tratamentele", mai spune dr. Maghiar.

Cât va rezista noua placă, nu poate nimeni să garanteze. Nu de alta, dar între principalele cauze ale îmbolnăvirii bihorenilor e chiar alimentaţia nesănătoasă şi mulţi pacienţi sunt supraponderali. Aşa că din start pentru ei ar trebui comandate, probabil, mese mult mai trainice. Să-i ţină!


"La Centrul Oncologic sunt două buncăre, pentru două acceleratoare liniare de particule, tocmai pentru ca atunci când unul se defectează să nu se întrerupă activitatea. Avem promisiuni de la Ministerul Sănătăţii că la toamnă vom avea şi al doilea aparat".

Dr. Edina Morvay-Szabo, şefa Secţiei de Radioterapie

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON