URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iunie 2014, 13:17

Bolnavi din politică: Orgoliile politicienilor i-au lăsat pe sătenii din Brusturi fără asistenţă medicală pe timp de noapte

Bolnavi din politică: Orgoliile politicienilor i-au lăsat pe sătenii din Brusturi fără asistenţă medicală pe timp de noapte PROMISIUNI. Abia când reporterul BIHOREANULUI a mers în Brusturi, să afle de ce nu le lasă pe doctoriţele din comună să înfiinţeze un centru medical de permanenţă, primarul Ioan Petruţ (foto) a promis, brusc, că le va susţine, ba chiar va aloca şi fondurile necesare. "Luăm bani de la asfaltări, şi tot îl facem!", a garantat edilul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aflaţi la 40 de kilometri de Oradea şi la 20 de spitalele din Marghita ori Aleşd, cei 3.500 de locuitori din Brusturi n-au voie să se îmbolnăvească ori să se accidenteze în afara orelor de program ale celor doi medici de familie care nu domiciliază în comună. Motivul? N-au un centru medical de permanenţă.

În toamna lui 2012, consilierii locali au decis să înfiinţeze un soi de dispensar non-stop, în care medicii să facă de gardă ca într-un spital, putând deservi şi comunele vecine, Derna şi Spinuş, aflate în aceeaşi situaţie. Hotărârea n-a fost însă aplicată niciodată, căci Primăria n-a alocat niciun leu în acest scop, aşa că cele două doctoriţe au vrut să preia iniţiativa şi să înfiinţeze centrul pe cont propriu. Atâta doar că s-au lovit de încăpăţânarea primarului, hotărât să nu lase pe nimeni să culeagă laurii unei astfel de "realizări"...

Şi sărac, şi cu pretenţii

Din stradă, dispensarul sătesc din Brusturi pare unul acătării. Clădirea renovată în exterior, cu termopane, este folosită însă doar la o treime din capacitate, având un cabinet medical de familie împărţit de două doctoriţe, unul de stomatologie şi unul de oftalmologie. Restul sălilor zac nefolosite şi nereparate de peste două decenii.

În urmă cu un an şi jumătate, când au decis, în unanimitate, să înfiinţeze un centru medical de permanenţă, aleşii locali s-au gândit, firesc, că dispensarul era cel mai potrivit loc, dar de atunci Primăria n-a alocat niciun leu pentru a moderniza sălile de consultaţie şi de tratament conform standardelor. "N-am avut bani", explică primarul liberal Ioan Petruţ. Că a fost şi lipsă de interes la mijloc o dovedeşte singur, recunoscând că nici nu s-a dus vreodată la Direcţia de Sănătate Publică pentru a afla concret ce dotări ar fi necesare. "Am sperat la ajutor de sus", se scuză edilul, de parcă însuşi ministrul Sănătăţii ar fi trebuit să se grijească de sătenii lui...

"Cu ce bani?"

Văzând că Primăria nu face nimic, în această primăvară cele două doctoriţe din comună, Viorica Vancea şi Ioana Roman, au decis să-l înfiinţeze ele. În primă fază, l-au proiectat într-un spaţiu comercial pe care consilierul PPDD Gheorghe Oros s-a oferit să-l închirieze gratis.

08_Gheorghe_Oros_bihoreanul.jpgDar, cum pentru înfiinţarea unui centru de permanenţă era nevoie de o Hotărâre a Consiliului Local, iar aleşii comunei au respins prin vot această variantă, luna trecută doctoriţele au revenit cu o a doua solicitare, propunând înfiinţarea unităţii în cabinetul concesionat de ele şi în alte încăperi din dispensar. Vancea şi Roman s-au obligat chiar să suporte cheltuielile de amenajare, iar cum salariile personalului medical urmează să fie plătite de CAS, scuteau Primăria şi de povara aceasta.

Primarul însă nu mai vrea să pună noul proiectul pe masa consilierilor, pe motiv că este susţinut tot de PPDD-işti. "Noi am hotărât că facem centrul în urmă cu doi ani şi l-om face, dar Primăria, nu altcineva!", a motivat edilul, convins că oamenii lu' domnu' Dan urmăresc interese meschine. "Cu ce bani vor amenaja doctoriţele? Că şi hidrofor le-a cumpărat tot Primăria! Vă zic eu, e mâna lui Oros, care vrea să se laude în comună că el a făcut Centrul. Dar nu-şi face el campanie pe banii Primăriei!", zice Petruţ.

PPDD-istul vizat spune însă că nu caută decât binele localnicilor. "Nu am nicio intenţie să candidez la Primărie", zice Gheorghe Oros (foto).

Facem!

08_Viorica-Vancea_bihoreanul.jpgCă neînţelegerile politice blochează un proiect necesar e clar ca lumina zilei, chit că pe săteni nu-i interesează cine ar "tăia panglica". Cât de absurdă e situaţia a ieşit la iveală joia trecută, când BIHOREANUL s-a dus la Brusturi şi abia atunci, pentru prima oară, primarul a stat de vorbă cu una din cele două doctoriţe. "Când am fost la Primărie să cer hotărârea veche pentru înfiinţare a centrului, ca să o duc la DSP şi să văd ce avem de făcut, secretara Consiliului mi-a spus că n-o găseşte. Atunci cum puteam vorbi cu primarul, dacă nici un act nu pot primi?", s-a întrebat doctoriţa Viorica Vancea (foto).

Abia după ce i-a explicat că centrul nu ar avea nevoie, pe lângă cabinetul deja existent, decât de încă două săli zugrăvite şi alimentate cu apă, primarul s-a convins că ideea colaborării cu doctoriţele ar fi bună. "Facem! Luăm bani de altundeva şi cu asistaţii sociali terminăm rapid treaba", a promis pe loc edilul, adăugând că, în baza vechii hotărâri din 2012 va amenaja sălile, în timp ce doctoriţele vor rezolva partea birocratică, astfel încât centrul să fie deschis cât mai iute. "Dar să se ştie clar: Primăria l-a făcut!", a concluzionat edilul. Că, deh, aşa-i în politică: degeaba eşti bun, dacă nu ştie lumea...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Amintiri din copilarie
Am crescut in acet sat si azi, dupa zeci de ani, ma simt la fel de atasata de el. In urma cu cateva luni am avut ocazia sa revin intr-o scurta vizita. Nu mai fusesem la Brusturi de 15 ani, poate. Ceea ce in amintirea mea era un sat frumos, ingrijit, azi e o darapanatura! Ulitele desfundate, cladirile, ce ar fi cred in administrarea primariei, degradate. Stiam ca e un sat de oameni gospodari, grijulii, dar azi nu mai pare asa. Rusine ca >politicienii> satului, precum sefii lor la nivel mai mare, se suie cu picioarele pe dreptul celor care i-au votat. Nu de oameni le pasa lor! Vreti sa va bateti cu caramida-n piept? Dar nu vedeti ca nu sunteti in stare de nimic? Lasati pe cei ce se pricep sa-si faca datoria. Cinste doamnelor doctor ca doresc sa intreprinda nu ceva util doar pentru cariera lor, ci pentru oamenii din sat! Tin minte cum, copil fiind, mergeam la dispensarul acela. Era pe vremea lui Ceausescu si era destul de modern la acea vreme! Edililor chair numai de umflatul in pene va pasa? Sa dea Dumnezeu sa aveti nevoie de ceea ce ar putea oferi un centru medical functional si sa va tavaliti in chinuri pana sa va vada un medic! Asta doar pt. ca va credeti Dumnezei si refuzati oamen
Postat 17 Iunie 2014, 07:48 de Mica Bunicului
DEMISIE
NU AVEM APA PRIMARU NU FACE NIMIC!!! DEMISIE!!!
Postat 16 Iunie 2014, 21:25 de Sahara
satul sarac
Mai mare rusinea asa primar .In vremurile de mult apuse iti era mai mare dragul sa mergi in sat dar acuma arata ca dupa razboi.Oameni lenesi gospodarii neingrijite si un primar care nu a facut nimic in sat .suntem ca in secolul XVlll ,NU AVEM NICI MACAR APA POTABILA TRASA IN SAT CE SA MAI VORBIM DE GAZ.SA LE FIE RUSINE TUTUROR CELOR CARE SAU PERINDAT PRIN PRIMARIE IN ULTIMI 2O DE ANI.
Postat 16 Iunie 2014, 11:07 de brusturean
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON